Tretja tableta je tudi meni odlična. Na eni degustaciji sem lastnico vprašal, kateri hmelji so notri, pa je ostala skrivnostna.Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Jaz se matram zvariti približek: The 3rd Pill (IPA) - SLO proizvajalca..(ne delam reklame)
Če ga je kdo že poskusil bi mi znal pomagati s recepturo? Zelo mi ugaja močno hmeljan okus, katerega se ne približam - nisem ekspert.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.
Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
V petek sem kuhal Double chocolate espresso stout po receptu iz revije Brew your own (izdaja Stout). Šlo je takole:
Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 29 liters
Efficiency: 75% (brew house)
STATS:
Original Gravity: 1.074 (na koncu 1.075)
Final Gravity: 1.020
ABV (standard): 7.09%
IBU (tinseth): 44.78
SRM (morey): 42.61
FERMENTABLES:
4547 g - German - Pale Ale (56.2%) (na zalogi sem se uštel, tako da sem namesto vse osnove pale ala, nametal pale ale in ostanke: maris otter, pils in caramel pils)
763 g - German - CaraAmber (9.4%)
678 g - United Kingdom - Maris Otter Pale (8.4%)
558 g - Belgian - Pilsner (6.9%)
370 g - American - Chocolate (4.6%)
370 g - German - CaraMunich III (4.6%)
257 g - Belgian - Roasted Barley (3.2%)
217 g - German - Caramel Pils (2.7%)
200 g - German - Acidulated Malt (2.5%) (zaradi uravnavanja pH - Ph vode je 7.4, pH drozge sem imel 5.2)
132 g - American - Black Malt (1.6%)
HOPS:
67 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 34.12
5 g - Nugget, Type: Pellet, AA: 9.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 4.33 (nugget sem dodal, ker mi je zmanjkalo NB)
25 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 15 min, IBU: 6.32
MASH GUIDELINES:
1) Temp: 70 C, Time: 60 min, Amount: 24 L
OTHER INGREDIENTS:
594 g - Nesladkan kakav v prahu, Time: 60 min, Type: Flavor, Use: Boil
304 g - Zmleta espresso zrna, Type: Spice, Use: Bottling
Dodal sem pe malo žličko yeast nutritionov, kar sicer ni bilo p oreceptu
YEAST:
Mangrove Jack - US West Coast Yeast M44 (po receptu US-05) - dal sem 45g
Brew day je šel kot po maslu. Zaključil sem ob 21h, mehurčki v vehi so začeli naslednji dan, je pa termometer še v soboto popoldne kazal 16-18C (prostor v kleti ima 16C, zato sem fermentor nesel na malenkost topleje. V nedeljo zjutraj je lepo kazalo 20C, sem ga nesel nazaj na 16C in okoli na lahko ovil deko. K osem se zvečer vrnil domov je vrenje ponorelo, termometer pa je kazal 22-24C. Dal sem ga v še hladnejši prostor in danes zjutraj je kazalo 20-22C. Upam, da to ne bo pustilo kakih neželjenih okusov. Po fermentaciji bo pivo počivalo 45 dni na temperaturi pod 16C, potem bom pa cold steepal kavo in dodal v priming.
Prinesem na poletne oz. jesenske trke(beri: včlanite se v DLDP)
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.
Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.
Po treh tednih se je zadeva ustavila na 1044, pač sirup. Trenutni navdih, kipnil noter usedlino od pale ala z US05, pa da vidmo, kaj rata, fermentira spet kar bogato. Mogoče bo mal ameriške hmeljne arome zraven, ker nisem mel časa oprat zadeve. Kar bo, pa bo.
V bodoče bo pa US05 lepo pripravljen tristopenjsko za pich po 3 tednih.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.
Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.
Po treh tednih se je zadeva ustavila na 1044, pač sirup. Trenutni navdih, kipnil noter usedlino od pale ala z US05, pa da vidmo, kaj rata, fermentira spet kar bogato. Mogoče bo mal ameriške hmeljne arome zraven, ker nisem mel časa oprat zadeve. Kar bo, pa bo.
V bodoče bo pa US05 lepo pripravljen tristopenjsko za pich po 3 tednih.