Kaj kuhate?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Vsekakor je kvas med bolj počasnimi, kar se tiče začetka fermentacije. Po 40tih urah komaj začenja s spuščanjem mehurčkov.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Jaz se matram zvariti približek: The 3rd Pill (IPA) - SLO proizvajalca..(ne delam reklame)

Če ga je kdo že poskusil bi mi znal pomagati s recepturo? Zelo mi ugaja močno hmeljan okus, katerega se ne približam - nisem ekspert.
Tretja tableta je tudi meni odlična. Na eni degustaciji sem lastnico vprašal, kateri hmelji so notri, pa je ostala skrivnostna.
Mislim pa, da so notri hmelji: citra,columbus,amarillo in simcoe. Za slad pa naj napiše kdo drug, ki ima več izkušenj z all grain.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
RAbil bi en recept za stouta, ki je podoben Human Fish stoutu. Je mogoče kumu že uspelo kaj takega?

Sam sem svoj recept za stouta popravil že 7x pa še vedno nisem zadovoljen in imam počasi dovolj :p
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
pojdi po vrhniško vodo, pa bo
wink-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
V petek sem kuhal Double chocolate espresso stout po receptu iz revije Brew your own (izdaja Stout). Šlo je takole:

Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 29 liters
Efficiency: 75% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.074 (na koncu 1.075)
Final Gravity: 1.020
ABV (standard): 7.09%
IBU (tinseth): 44.78
SRM (morey): 42.61

FERMENTABLES:
4547 g - German - Pale Ale (56.2%) (na zalogi sem se uštel, tako da sem namesto vse osnove pale ala, nametal pale ale in ostanke: maris otter, pils in caramel pils)
763 g - German - CaraAmber (9.4%)
678 g - United Kingdom - Maris Otter Pale (8.4%)
558 g - Belgian - Pilsner (6.9%)
370 g - American - Chocolate (4.6%)
370 g - German - CaraMunich III (4.6%)
257 g - Belgian - Roasted Barley (3.2%)
217 g - German - Caramel Pils (2.7%)
200 g - German - Acidulated Malt (2.5%) (zaradi uravnavanja pH - Ph vode je 7.4, pH drozge sem imel 5.2)
132 g - American - Black Malt (1.6%)

HOPS:
67 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 34.12
5 g - Nugget, Type: Pellet, AA: 9.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 4.33 (nugget sem dodal, ker mi je zmanjkalo NB)
25 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 15 min, IBU: 6.32

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 70 C, Time: 60 min, Amount: 24 L

OTHER INGREDIENTS:
594 g - Nesladkan kakav v prahu, Time: 60 min, Type: Flavor, Use: Boil
304 g - Zmleta espresso zrna, Type: Spice, Use: Bottling
Dodal sem pe malo žličko yeast nutritionov, kar sicer ni bilo p oreceptu

YEAST:
Mangrove Jack - US West Coast Yeast M44 (po receptu US-05) - dal sem 45g

Brew day je šel kot po maslu. Zaključil sem ob 21h, mehurčki v vehi so začeli naslednji dan, je pa termometer še v soboto popoldne kazal 16-18C (prostor v kleti ima 16C, zato sem fermentor nesel na malenkost topleje. V nedeljo zjutraj je lepo kazalo 20C, sem ga nesel nazaj na 16C in okoli na lahko ovil deko. K osem se zvečer vrnil domov je vrenje ponorelo, termometer pa je kazal 22-24C. Dal sem ga v še hladnejši prostor in danes zjutraj je kazalo 20-22C. Upam, da to ne bo pustilo kakih neželjenih okusov. Po fermentaciji bo pivo počivalo 45 dni na temperaturi pod 16C, potem bom pa cold steepal kavo in dodal v priming.

Prinesem na poletne oz. jesenske trke
smile-1.gif
(beri: včlanite se v DLDP)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.

Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.

Po treh tednih se je zadeva ustavila na 1044, pač sirup. Trenutni navdih, kipnil noter usedlino od pale ala z US05, pa da vidmo, kaj rata, fermentira spet kar bogato. Mogoče bo mal ameriške hmeljne arome zraven, ker nisem mel časa oprat zadeve. Kar bo, pa bo.

V bodoče bo pa US05 lepo pripravljen tristopenjsko za pich po 3 tednih.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
V petek sem kuhal Double chocolate espresso stout po receptu iz revije Brew your own (izdaja Stout). Šlo je takole:

Boil Time: 60 min
Batch Size: 25 liters (fermentor volume)
Boil Size: 29 liters
Efficiency: 75% (brew house)


STATS:
Original Gravity: 1.074 (na koncu 1.075)
Final Gravity: 1.020
ABV (standard): 7.09%
IBU (tinseth): 44.78
SRM (morey): 42.61

FERMENTABLES:
4547 g - German - Pale Ale (56.2%) (na zalogi sem se uštel, tako da sem namesto vse osnove pale ala, nametal pale ale in ostanke: maris otter, pils in caramel pils)
763 g - German - CaraAmber (9.4%)
678 g - United Kingdom - Maris Otter Pale (8.4%)
558 g - Belgian - Pilsner (6.9%)
370 g - American - Chocolate (4.6%)
370 g - German - CaraMunich III (4.6%)
257 g - Belgian - Roasted Barley (3.2%)
217 g - German - Caramel Pils (2.7%)
200 g - German - Acidulated Malt (2.5%) (zaradi uravnavanja pH - Ph vode je 7.4, pH drozge sem imel 5.2)
132 g - American - Black Malt (1.6%)

HOPS:
67 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 34.12
5 g - Nugget, Type: Pellet, AA: 9.7, Use: Boil for 60 min, IBU: 4.33 (nugget sem dodal, ker mi je zmanjkalo NB)
25 g - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 5.7, Use: Boil for 15 min, IBU: 6.32

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 70 C, Time: 60 min, Amount: 24 L

OTHER INGREDIENTS:
594 g - Nesladkan kakav v prahu, Time: 60 min, Type: Flavor, Use: Boil
304 g - Zmleta espresso zrna, Type: Spice, Use: Bottling
Dodal sem pe malo žličko yeast nutritionov, kar sicer ni bilo p oreceptu

YEAST:
Mangrove Jack - US West Coast Yeast M44 (po receptu US-05) - dal sem 45g

Brew day je šel kot po maslu. Zaključil sem ob 21h, mehurčki v vehi so začeli naslednji dan, je pa termometer še v soboto popoldne kazal 16-18C (prostor v kleti ima 16C, zato sem fermentor nesel na malenkost topleje. V nedeljo zjutraj je lepo kazalo 20C, sem ga nesel nazaj na 16C in okoli na lahko ovil deko. K osem se zvečer vrnil domov je vrenje ponorelo, termometer pa je kazal 22-24C. Dal sem ga v še hladnejši prostor in danes zjutraj je kazalo 20-22C. Upam, da to ne bo pustilo kakih neželjenih okusov. Po fermentaciji bo pivo počivalo 45 dni na temperaturi pod 16C, potem bom pa cold steepal kavo in dodal v priming.

Prinesem na poletne oz. jesenske trke
smile-1.gif
(beri: včlanite se v DLDP)

Uhh, kar visoka T masha. Dvomim da ti bo prilezel na 1020, tako da me res firbec matra, če ti uspe. Poročaj
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.

Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.

Po treh tednih se je zadeva ustavila na 1044, pač sirup. Trenutni navdih, kipnil noter usedlino od pale ala z US05, pa da vidmo, kaj rata, fermentira spet kar bogato. Mogoče bo mal ameriške hmeljne arome zraven, ker nisem mel časa oprat zadeve. Kar bo, pa bo.

V bodoče bo pa US05 lepo pripravljen tristopenjsko za pich po 3 tednih.

Uf prasi*a in angleški kvasi...pri meni pa do sedaj vedno preveč pojejo...
Mogoče bi bila rešitev: Ogreti zadevo na okrog 25st.C. in noter spustiti par šusev čistega kisika. Belgijci to redno delajo pri kakih močnejših pivih
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po zgornjem receptu bom moral pred stekleničenjem v pivo zlit kavo, ki jo bom namakal v hladni vodi...recept pravi takole: Steep coffe in carafa of water overnight. Zanima me, kaj je CARAFA od water?

Ne najdem, koliko naj bi držala carafa, torej, koliko vode uporabim. Najbolj sem se približal meri 750ml - 1000ml, sem pa našel na netu isti recept, ki pa pravi, da se namaka v 3,5l vode...no, to se mi zdi pretirano.

Kakšna ideja, koliko naj bi torej držala carafa?
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Jap, OG je bil predviden nekje med 1100 in 1110, uspelo je točno nekje na sredino. Uporabil sem 13kg slada v 31 litrov vode in po mashu naredil svoj klasičen sparge in nalovil sladice za cca 50l in potem kuhal s približnim izparevanjem cca 5 litrov na uro in vmes dodal še tri litre vrele vode. Na koncu dobil ven med 23 in 25 litrov v fermentor, nekje med 3 in 5 litrov je pa ostalo not s hmeljem. Tudi barva se je lepo spremenila, bomo videli, kaj rata.

Ja, včasih se je treba mal igrat, klasičen pale ale mi je že rutina. Zdej je od strongov na vrsti ponovitev RISa, potem pa barley wine z zgolj 90 minut boila in lepo karamelnim grain billom.

Po treh tednih se je zadeva ustavila na 1044, pač sirup. Trenutni navdih, kipnil noter usedlino od pale ala z US05, pa da vidmo, kaj rata, fermentira spet kar bogato. Mogoče bo mal ameriške hmeljne arome zraven, ker nisem mel časa oprat zadeve. Kar bo, pa bo.

V bodoče bo pa US05 lepo pripravljen tristopenjsko za pich po 3 tednih.

Hja , men je po treh tednih ( English Barleywine ,Safale S-04 x3) iz 1.122 prilezlo na dobrih 1.036
frown-1.gif
, za naslednjič sem si pa tudi sam zamislil 3x starter.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za takšno stopnjo alkohola 69% attenuation sploh ni tako slabo. Pri pirih z SG 1.100 in več kvasa ni nikoli preveč!
Iz osebnih izkušenj lahko povem, da rahlo mešanje z PVC kuhovnico prvih 7dni fermentacije ( 2-3x na dan) poviša sposobnost kvasa da predeluje. Prav tako pomaga, če zadnje dni fermentacije povišaš temperaturo za 5°C.
Jaz sem tako delal Wita (50% surove pšenice) in dosegam 85% attenuation, ok res je koncentracija sladkorja druga tako da ni primerjave. Morda pa vseeno prav pride.


Sem kuhal pred tedni kokr en ESB za katerega sem uporabil suh kvas Lallemand ESB in ta kvas ima izredno slabo sposobnost flokulacije in posedanja. OK, če se s tem še nekak sprijaznim in pijem pir iz glinenega vrča, da ne vidim čorbe se pa ne morem sprijaznim z dejstvom da ima ta kvas poleg že naštete lastnosti tudi nesposobnost predelave maltotrioze ( vsaj tako sem bral na netu).
Pri 67°C masha sem dobil samo 62% attenuation ( SG 1,049 - FG 1,018).
Naslednjič sladim na 64°C 30min in 69°C 30min pa da vidimo do kam lahko spravim ta kvas.

Je kdo že uporabljal ta kvas? Izkušnje?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Včeraj sem prvič kuhal s pšenico v spodnji konfiguraciji žita:

Batch size: 14l, OG: 1.046
1,3kg wheat malt
0,7kg pale malt
0,7kg pilsner malt
0,2kg munich malt
0,3kg pšenični kosmiči

mashing profile:
50c 15min
63c 55min
73c 15min
78c 10min

Res da imam novo opremo in moram narest še par batchov, da vidim točno kaj in kako se zadeve obnašano, ampak tako kot se mi je pa včeraj s temle mašil mashtun ko sem delal sparage, je bilo pa zelo zoprno. Sem prehitro vklopil cirkulacijo, ali pa je normalno, da se pšenični bolj pacajo?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Pšenica nima luščine in se zaradi tega nabije slad v eno kepo. Kljub priporočilom da se pri uporabi pšenice doda nekaj 100g riževih luščin jaz tega ne delam. Če delam z pšenico ( 50% mojih pirov je z veliko pšenice + 30%) naredim mash out pri 78°C in spiram z nekoliko bolj vročo vodo 79-80°C.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
To je povsem normalno. Pšenica namreč nima luščine in se zato ne napravi tako lep filter kot se pri 100% ječmenovem sladu. Ravno za ta namen se dostikrat dodajo v pšenična piva riževe luščine, ki ne vplivajo na okus.

Pri klasičnem drozganju lahko preprečiš ali pa vsaj omiliš problem z zelo počasnim izpuščanjem pivine iz mashtuna. Tako sem jaz enkrat prišel skozi brez zamašitve, enkrat se mi je pa zamašilo povsem na koncu, ko sem potem iz zrn dobil še kakšen liter pivine ven. Ali lahko tak pristop ti pri tvojem sistemu s pumpu uporabiš, pa ne vem. Verjetno težko zmanjšaš pretok na nek minimum.