Kaj kuhate?

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
tip drozganja kjer gre za postopek odvzemanja tretine slada in segrevanje ter vretje, na kratko.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Dekokcija je stara nemška (in tudi ostale države) metoda drozganja. Glavna prednost tiči v dveh dejstvih:
- včasih niso imeli dobrih temperaturinih nadzorov ali jih pa sploh niso imeli, zato so drozgali tako, da so odvzemali del sladice, jo zavreli in dodali ostalemu delu, v bistvu je šlo za nekakšen multistep drozganja. S tem načinom drozganja si pobral iz žita maksimalno, ker si šel praktično æez cel temperaturni spekter
- Včasih so imeli slad precej slabše modificiran, zato je bila tale metoda praktično obvezna.

Z dandašnjim temperaturnim nadzorom in visoko modificiranim sladom, ne vidim smisla po dekokciji, ker je zelo zamudna. Drugo je. če jo želiš delati zaradi izziva. Naj bi bili sicer malo višji izkoristki, vendar mene ne prepriča
wink-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Se pravi tudi za belgijca (trippel) narediš single mash infusion + mashout in je to čisto ok če sem razumel pravilno?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Meni se obnese...
menim da lahko z dobrim sladom in kančkom candy-a, ter seveda pravim kvasom dosežeš top belgijca
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Med drozganjem definitvno ne, ker boš izgubil sladkor med ječmenovimi tropinami.
Imaš dve varianti: Zadnjih 5 minut boila (več ga ni priporočljivo vreti , ker ti lahko karamelizira) ali pa sekundarna fermentacija (seveda ga raztopiš v vreli vodi). Jaz osebno belgijce staram v lesenem sodu, zato dam noter najprej candy, nato pa čez pivo, ki je že primarno odfermeniralo. Načeloma gre tako da če ga daš v boil, konkretno dvigneš OG, zaradi česar se bodo kvasovke bolj matrale in lahko dajo priokuse ali pa celo zamre fermentacija, če ga daš pa v sekundarij, ga pa z lahkoto pomalcajo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Men ga je zrihtal kolega, sicer novega, kar ni optimalno, vendar sem ga že "udelal".
V Sloveniji imaš ene 3 sodarje, ki delajo po naročilu, je pa tak sod kot ga imam jaz- 30L okrog 150€
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Z BIAB-a hiter skok na 2 ekstrata :D Mangroove se mi je nazadnje zdel odličen. Tokrat je v fermentorju Limited Edition Pink Grapefruit IPA (Dry hop Simcoe in Cascade) in pa Pale Ale :p
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Včeraj prvi poizkus visokotemperaturnega lagerja.

95% pale
5% munich
40g bobka na 60min, ter 20g bobka na 15min.
21l v fermentor, OG 1,046
Paketek mangrove M54, pacalo se bo na okoli 18 stopinjah.
Sicer mora vse skupaj še malo odležati... Ma meni je fajn. Super pitno.
Je pa en "problemček"
hysterical-1.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ima kdo kak recept za "delavsko" pivo... se pravi, da je lahko in nizko-alkoholno. Hvala
smile-1.gif
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
točno to.
za ženo naredim polovičnega (slad, voda je polna količina) kölscha. pa fajn nahmeljenega, ker ima rada grenko. meni je totalno zanič, ona pa uživa, ker ni omamljena od alkohola in hkrati jo prijetno osveži. Prilezel sem na 2,5 % in spravil v male stekleničke.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
ima kdo kakšen recept za belgian trippel in ga je pripravljen posredovati.??

Hvala

Kleč je v kvasu. Temp. fermentacije cca 22C
Osnova Pils +80%, Special B je odličen za ta tip pira plus pest caramele.
Špepec baseball koriandra ( ne tistega iz Merkatorja temveč tistega iz indijske trgovine).
Mash 66°C. Lahko tudi multit step če imaš cajt.
Srečno;)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
... pa verjetno bo treba tudi kaj candi cukra dodat, če ne zna biti telo premočno .... Odvisno, kaj bi na koncu rad dobil ven....
 

paulaner

Pripravnik
6. nov 2016
33
0
6
imam eno vprašanje glede karbonizacije...sam vedno za karobonizacijo uporabljam dekstrozo, sem pa razmišljal da probam še z DME, pa me zanima iz vaših izkušenj katera zadeva se vam zdi boljša, če je kakšna razlika?