Kaj kuhate?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Roger roger, torej čisto ok, se ni samo meni zdelo, da se je cel svet zarotil proti meni. Riževe luščine sem imel v planu, pa jih takrat ko sem nabavljal robo, ni bilo nikjer za dobit. Another time then...

ControllBox V2 bo imel tudi nastavitev brzine črpalke, morm počakat še kak mesec-dva, da pridem k času in "izpopolnim" zadevo
grin1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Toliko za dobro jutro... ker se je kar shladilo zadnje dni in žvau rabi vseeno met več kot 17C (ravno na meji imam klet), sem jih malo oblekel. Za tiste pol stopinje-stopinjo se bo menda poznalo
aplauz.gif

2565586-thumb_IMG_5538_1024.jpg
 

Priponke

  • 2565586-thumb_IMG_5538_1024.jpg
    2565586-thumb_IMG_5538_1024.jpg
    151,1 KB · Ogledi: 268

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Med vikendom bo nekaj takega padlo. Treba porabit zalogo Aurore :D

PALE ALE

4,00 kg Pale Malt (2 Row) MD (9,0 EBC) Grain 3 87,0 %
0,40 kg Mroost 50 (Biscuit) MD (60,0 EBC) Grain 4 8,7 %
0,20 kg Cara 20 MD (15,0 EBC) Grain 5 4,3 %
15,00 g Aurora [9,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 15,4 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 7 -
20,00 g Aurora [9,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 7,5 IBUs
30,00 g Aurora [9,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 6,2 IBUs
30,00 g Aurora [9,00 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 11 -
80,00 g Aurora [9,00 %] - Dry Hop 4,0 Days Hop 12 0,0 IBUs

Batch Size: 23,00 l
Efficiency: 77,00 %
Est Original Gravity: 1,047 SG
Est Final Gravity: 1,011 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 29,0 IBUs
Est Color: 15,3 EBC
 
Nazadnje urejeno:

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Ja res je
smile-1.gif
recept vleče na HFB pale ale. Recept sem sestavil med vikendom in zdaj, ko sem pogledal zadnji beer o clock, sem ga kar dobro zadel. Moj ima edino malo več % cara in biscuit sladu.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
sm sicer gledal, sicer pa poznam njihove okvirne recepture, ker Jaša to z veseljem pove
smile-1.gif
 

n00b

Zelenc'
23. sep 2016
7
0
1
Fantje eno kratko vprašanje, sedaj je pri meni drugi dan ko se fermentira pivce in sicer iz ekstrakta Dry Stout (Viking Beer).
Majhen problem imam z temperaturo okolice, saj je v prostoru kjer imam fermentor nekje okoli 13°c in na trakcu ki ga imam na fermentorju kaže 12 z modro in nato 14 in 16 z oker barvo (bledo). Zanima me, kaj sedaj, fermentacija sicer poteka a mislim da zelo počasi (nekje na 30s miruje nato pa spusti ene 3 mehurčke na hitro in potem spet 30s pavze). Naj nesem fermentor v hišo (20-22°c)?
SIcer podaljšanje fermentacije me ne moti, če bo zaradi tega kaj boljše pivo, samo nočem pa delat škode z prenizko temperaturo.

Lep pozdrav
n00b
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz bi raje dal za par dni v topel prostor, sicer se lahko zgodi da ti bo zamrla fermentacija in visok FG.
Sploh pa če je glavnina fermentacije že narejena, se nimaš kej bat, lahko gre temperatura tudi nad 24 st.C, samo kvasovke bodo lažje počistile za seboj
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Prestavi ga na toplo 18-22°C za 1-2 tedna. Kot pravi pravi Pocast ti lahko gre kvas spat in potem končaš z visokim FG. kasneje lahko tudi nazaj na hlad neseš...
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Čez vikend imam namen kuhati svoj prvi Stout. V receptu je za grenkobo na 60 minut EKG, za katerega pa sem (navkljub nasprotnemu prepričanju) ugotovil, da mi ga je zmanjkalo. Glede na to, da je dodatek samo za grenkobo me zanima, katerega od hmeljev lahko uporabim namesto EKG-ja. Na zalogi imam Aurora, Willamette, Cascade, Centennial, Hallertau, Magnum, Northern brewer, Saaz, Bobek in Tettanger.

Hvala
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Enkrat sem že jaz spraševal glede hmelja za grenkobo. Bojda lahko daš katerega koli, ker ne bo dal nobenega okusa in arome. Zato je odgovor "tistega z najvišjim AA" dober, ker ga boš pač rabil najmanj. Jaz porabljam Magnum, potem pa šaltam na Auroro. Če pa želiš ohranit recept angleški, daj Willamette. Jaz imam kombinacijo Willamette in EKG pri Brown ale-u.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
ima kdo kakšen recept za belgian trippel in ga je pripravljen posredovati.??

Hvala

Nimam prov recepta, je pa kar se tiče sestavin to zelo enostavno pivo. Večino tvori pilsner, dobrodošel je tudi svetel candy sugar.
Hmelji so v ozadju...vsa umetnost je v kvasu in predvsem poteku fermentacije, da pivo pridobi klasičen belgijski značaj (fenoli)