Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No ja. Aurora je super tudi za okus in aromo. Kombiniranje ni nujnoCitat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
da nebi odpiral nove teme in ker bi poskusil preskok iz začetniških setov na allgrain...
imam:
10 kg slada - beri no name, dvoredni ječmen sušen pri 40*C,
200g hmelja aurora,
kvas GOZDAVA w35,
ječmen bi lahko dodatno pražil, ovsene kosmiče tudi se dobi v omari..
Rad bi poskušal zvariti 20l pive, do 5%alk. Nekaj se mučim z oneline kalkulatorji ampak nimam zadostnih izkušen.
Mi lahko pomagate pri recepturi?
NA hitro... V 20 litrov vode drozgaj 4,5kg ječmena, dodaj še 0,5kg care če imaš, speri z 10l sparge vode. Na hot break dodaš 20g Aurore.
Zdaj ti pa manjka še kakšen hmelj za okus in aroma, samo Aurora bo pregrenko. Če vzameš Styrian golding ga dodaj, 30g na 20min, 30g na 5 min in 40g na na flame out...
Pivo bo imelo med 5-7% odvisno kako visoko boš drozgal, če se ti zdi premočno, drozgaj samo 4kg osnovnega ječmena...
NA hitr...
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No ja. Aurora je super tudi za okus in aromo. Kombiniranje ni nujnoCitat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
da nebi odpiral nove teme in ker bi poskusil preskok iz začetniških setov na allgrain...
imam:
10 kg slada - beri no name, dvoredni ječmen sušen pri 40*C,
200g hmelja aurora,
kvas GOZDAVA w35,
ječmen bi lahko dodatno pražil, ovsene kosmiče tudi se dobi v omari..
Rad bi poskušal zvariti 20l pive, do 5%alk. Nekaj se mučim z oneline kalkulatorji ampak nimam zadostnih izkušen.
Mi lahko pomagate pri recepturi?
NA hitro... V 20 litrov vode drozgaj 4,5kg ječmena, dodaj še 0,5kg care če imaš, speri z 10l sparge vode. Na hot break dodaš 20g Aurore.
Zdaj ti pa manjka še kakšen hmelj za okus in aroma, samo Aurora bo pregrenko. Če vzameš Styrian golding ga dodaj, 30g na 20min, 30g na 5 min in 40g na na flame out...
Pivo bo imelo med 5-7% odvisno kako visoko boš drozgal, če se ti zdi premočno, drozgaj samo 4kg osnovnega ječmena...
NA hitr...
Moj prvi poskus allgrain - delno uspel
uporabil sem 4 kg slada za 20l, sedaj pa me mal skrbi ker je OG 1020, sicer zadeva vre. Danes je tretji dan fermentacije in težko ocenim koliko aktivno poteka fermentacija ker uporabljam večjo vrelno veho veliko kot piksla 0,33 - se pozna da sem iz vinarskih okolišev
Sedaj mi je žal da nisem uporabil 4,5kg slada....
1@
Kako bi preračunal koliko sladkorja dodati za dosego vstreznega OG -recimo 1040?
2@
za 0,5 kg slada kolikšna bi bila nadomestna količina sladkorja?
Potem pa sploh ne vidim smisla dodajanja sladkorja. Sladkor ti ne da okusa, ampak samo alkohol. Če pa tega iz piva izhlapiš, nimaš nimaš nobenega efekta od sladkorja. Kako si pa mislil izločiti alkohol iz piva? S gretjem nad 80C? Kako pa misliš potem karbonirati?Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Sicer bo brezalkoholno pivo...
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Potem pa sploh ne vidim smisla dodajanja sladkorja. Sladkor ti ne da okusa, ampak samo alkohol. Če pa tega iz piva izhlapiš, nimaš nimaš nobenega efekta od sladkorja. Kako si pa mislil izločiti alkohol iz piva? S gretjem nad 80C? Kako pa misliš potem karbonirati?Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Sicer bo brezalkoholno pivo...
Če že, bi dodal DME. Uporaba DME pa je približno 60% sladu - 0,5 kg sladu nadomestiš s 0,3 kg DME.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Pa ne ga pozabit prej prevreti in ohladiti.
Sicer pa drugič rezkiraj tiste 3-4€ in kupi preverjen slad, npr. pivovarium...potem pa dalje iskati napake (preslabo mletje, faljeno okno masha, prehitro izpiranje...)