Kaj kuhate?

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Misliš da je teh 30min na 52 stopinjah res potrebnih?

En pedantnež je neki pametoval, da so mu tako v Bestmalz svetovali (https://www.nationalhomebrew.com.au/brewers-blog/brewing-with-red-x). Američani in njihov neverjeten rešpekt do Švabov pač...

Naslednja runda bo en počitek na 66°C za 60 min in 77°C mash-out, pa da vidimo čuda razlike. Sumim, da bo isti šmorn, samo 1 uro prej bom šel lahko tisti dan ven iz garaže...
grims-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Red-X Citra SMaSH
12,5 kg Bestmalz Red-X
Drozganje:
52°C - 30 min
64°C - 30 min
72°C - 30 min
77°C - 10 min

Vretje: 60 min (70 l)
Hmelj:
60g Citra (60 min)
40g Citra (30 min)
40g Citra (15 min)
40g Citra (0 min)

OG: 1.054 (57l)
Učinkovitost: pojma nimam...
IBU: 60 (ish...)
SRM: red (ish...) :p

Dry hop:
300 g Citra (6-7 dni pred flaširanjem)

Tole pa prosim poročaj o rezultatu...
Jaz sem kuhal 85% Red X in 15 pšenice... Požrlo mi je samo do 1020 (OG 1052), kar mi sicer odgovarja, ker je per odličen, res pa je da sem mash-al malo visoko (70C+), tako da me zanima kakšen bo FG pri tebi... Pa sam per tut seveda...
nahrung002.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
V delu je en običen stout.
Predvideno 20L, 85% pale, 8% cara 50, 7% pražen ječmen, OG 1,050, 35ibu, US-05

Living on the edge...
smile-1.gif
Ti ne gre čez?
Jest mam vedno cele vojne s hot breakom...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Prve 5-10 min pazim na intenziteto vretja. Ko se produciranje pene umiri, pa zapalim na polno
evil.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
hehe, tudi jaz rad živim na robu. Sicer nimam nobene slike vendar je v soboto moje kuhanje izgledalo podobno kot pri jest5
smile-1.gif

je kar žalostno gledat na pol prazen lonec
smile-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe, tudi jaz rad živim na robu. Sicer nimam nobene slike vendar je v soboto moje kuhanje izgledalo podobno kot pri jest5
smile-1.gif

je kar žalostno gledat na pol prazen lonec
smile-1.gif

jaz pa sem imel zadnjič lonec tako poln, da mi je vrglo oborino od hot braka čez rob posode. tekočine nič, samo oborina je šla čez.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe, tudi jaz rad živim na robu. Sicer nimam nobene slike vendar je v soboto moje kuhanje izgledalo podobno kot pri jest5
smile-1.gif

je kar žalostno gledat na pol prazen lonec
smile-1.gif

jaz pa sem imel zadnjič lonec tako poln, da mi je vrglo oborino od hot braka čez rob posode. tekočine nič, samo oborina je šla čez.

Palmer pravi, da pršilka za rože z vodo zaustavi in minimizira peno. Preverjeno zadnjo soboto, da ima prav!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ko je men prvič 100L stouta zavrelo, sem samo vem iz pivovarne tekel :D
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Danes angleška IPA

4,70 kg Pale Ale (6,0 EBC) Grain 1 73,1 %
0,75 kg Munich Malt (15,0 EBC) Grain 2 11,7 %
0,57 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 3 8,9 %
0,23 kg Special X (350,0 EBC) Grain 4 3,6 %
0,18 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 5 2,8 %
58,00 g Dana [11,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 58,4 IBUs
15,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 20,0 min Hop 7 4,1 IBUs
15,00 g Savinjski golding [2,50 %] - Boil 20,0 min Hop 8 2,0 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 9 -
15,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 10,0 min Hop 10 2,4 IBUs
15,00 g Savinjski golding [2,50 %] - Boil 10,0 min Hop 11 1,2 IBUs
15,00 g Goldings, East Kent [5,10 %] - Boil 5,0 min Hop 12 1,3 IBUs
15,00 g Savinjski golding [2,50 %] - Boil 5,0 min Hop 13 0,7 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 14 -


Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,065 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,8 %
Bitterness: 70,1 IBUs
Est Color: 21,9 EBC
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe, tudi jaz rad živim na robu. Sicer nimam nobene slike vendar je v soboto moje kuhanje izgledalo podobno kot pri jest5
smile-1.gif

je kar žalostno gledat na pol prazen lonec
smile-1.gif

jaz pa sem imel zadnjič lonec tako poln, da mi je vrglo oborino od hot braka čez rob posode. tekočine nič, samo oborina je šla čez.

Palmer pravi, da pršilka za rože z vodo zaustavi in minimizira peno. Preverjeno zadnjo soboto, da ima prav!

Pri meni je največji problem, ko se dodaja prvi hmelj na 60min
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik Wofk pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
hehe, tudi jaz rad živim na robu. Sicer nimam nobene slike vendar je v soboto moje kuhanje izgledalo podobno kot pri jest5
smile-1.gif

je kar žalostno gledat na pol prazen lonec
smile-1.gif

jaz pa sem imel zadnjič lonec tako poln, da mi je vrglo oborino od hot braka čez rob posode. tekočine nič, samo oborina je šla čez.

Palmer pravi, da pršilka za rože z vodo zaustavi in minimizira peno. Preverjeno zadnjo soboto, da ima prav!

Pri meni je največji problem, ko se dodaja prvi hmelj na 60min

Ja, takrat je najhujše. Jaz mam kotel na protitočni hladilnik takoj priklopljen. Če je nevarnost, da bo šlo čez, zalaufam pumpo za par sekund in imam mir do konca kuhe. Vsa pena se mi takoj raztopi nazaj v pivino. Druga varianta je pa pošpricat malo hladne vode s pršilko.
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
V takih primerih sem prav vesel, da kuham 20 litrske batche v 50 litrskih sodih :D
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Zdravo,

kaka ideja za recept z Nelson Sauvin hmeljem?

hvala.

Težko je nekomu rečt kaj naj skuha, saj vsaj najboljše pozna svoj okus. Nikoli nisem kuhal s tem hmeljem, izgleda pa zanimiv. Spodaj pod opisom je napisano za katere stile se priporoča:
http://www.nzhops.co.nz/variety/nelson-sauvin

jaz sem pil kupljen pale ale s tem hmeljem in mi je bil izvrsten. nisem ga pa (hmelja) do sedaj našel za kupit pri nas, kdo ga prodaja zdaj?
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
Chuck, kako je izpadel Saison, ki si ga kuhal? bi kaj spremenil, dodal?tudi sam imam v mislih podoben saison.