Kaj kuhate?

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Če meniš, da boš v prihodnje kuhal večje količine, potem bolje 50.
Nameravam kupit 2 inox soda 50 L za vino, ki bosta za fermentor...

Dobro preveri kakšna sta, sam imam precej slabe izkušnje z vinskimi sodi.
Švasi so precej bolj grobi kakor pri pivskih fermentorjih (zato so tudi vinski precej cenejši), čiščenje jeveliko bolj zahtevno, sploh če je bil kdaj kis noter...

Hvala za opozorilo!
Baje se je vnjih kuhalo vino in čaj...
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
"Baltazar" baltski porter
80L, 1086 OG, 33IBU, 55 EBC
15kg munich
10kg pilsner
1kg chocolate
1kg special B
0.2kg roasted barley
Standardno drozganje na 65°C
180g cardinala za 60min
Kvas MJ M15 na 20°C.
Po treh mescih rata iz tega čudovit winterwarmer
smile-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Prvič kuhal po biab metodi, z 1,5kg pale ale slada, 30gr divjega hmelja na začetku, pred hmeljem sem dodal še cca 400gr mletega in cca 150gr kristal sladkorja, 5 min pred koncem še 15gr divjaka, ko se je pivo ohladilo na cca 40 stopinj, še 1dcl regratovega sirupa, na hitro pogretega na skoraj vretje in ohlajenega.
Me zanima, kaj bo nastalo s tega?!
V fermentorju je cca 12 litrov...
Vretje začelo uro po dodajanju kvasa za kruh v prahu, hidratiziranega v 2dcl tople vode! 😜
Mnenja?
 
Nazadnje urejeno:

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Saj ne vem kaj bi ti napisal. Za prvo kuho je enostavno preveč neznank in lahko da bo v redu, ali pa sploh ne bo pitno:
- pale slad + sladkor: rezulatat bo bolj suho pivo, brez kakšnih "sladkastih", karamelnih not
- divji hmelj za grenčino: nimaš podatka o alfa kislinah in niti ugibat ne moreš. Lahko bo povsem brez grenkobe, ali bo pa zelo grenko. Predvidevam pa da si vrel 60 min.
- regratov sirup: še ena neznanka
- kvas za kruh: njegova čistost in njegove karakteristike (praviloma) niso najbolj primerne za pivo. Lahko pridela kakšne nezaželene okuse.

Enostavno je tu preveč neznank, za katere ne moreš vedeti, kako bodo reagirale v pivu.

Moj nasvet je, da začneš s kakšnim preprostim receptom (brez dodatkov) in potem v naslednjih rundah izhajaš od tu. Le tako boš lahko vedel, kaj ti določena sestavina prinese v končno pivo. Tu na forumu je precej takih začetnih receptov. Sam bi svetoval kakšnega stouta, ker v njem še najbolj skriješ kakšno tehnično napako iz postopka. Preprost začetni recept je pa priporočljiv tudi, da se spoznaš s postopkom in opremo.

Tudi Peter Prevc ni začel skakati na letalnicah
smirk-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik trpo pravi:
Saj ne vem kaj bi ti napisal. Za prvo kuho je enostavno preveč neznank in lahko da bo v redu, ali pa sploh ne bo pitno:
- pale slad + sladkor: rezulatat bo bolj suho pivo, brez kakšnih "sladkastih", karamelnih not
- divji hmelj za grenčino: nimaš podatka o alfa kislinah in niti ugibat ne moreš. Lahko bo povsem brez grenkobe, ali bo pa zelo grenko. Predvidevam pa da si vrel 60 min.
- regratov sirup: še ena neznanka
- kvas za kruh: njegova čistost in njegove karakteristike (praviloma) niso najbolj primerne za pivo. Lahko pridela kakšne nezaželene okuse.

Enostavno je tu preveč neznank, za katere ne moreš vedeti, kako bodo reagirale v pivu.

Moj nasvet je, da začneš s kakšnim preprostim receptom (brez dodatkov) in potem v naslednjih rundah izhajaš od tu. Le tako boš lahko vedel, kaj ti določena sestavina prinese v končno pivo. Tu na forumu je precej takih začetnih receptov. Sam bi svetoval kakšnega stouta, ker v njem še najbolj skriješ kakšno tehnično napako iz postopka. Preprost začetni recept je pa priporočljiv tudi, da se spoznaš s postopkom in opremo.

Tudi Peter Prevc ni začel skakati na letalnicah
smirk-1.gif

Hehe, se strinjam, neznanke...
Hmelj ja, regratov sirup sem že dodal v extrakt scottish heavya in je odal nekaj na okusu.
Recept je, sem ga prilepil v temi pivovarka literatura, dodal sem sladkor in sirup.

Bomo vidli, kaj bo...
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
"Baltazar" baltski porter
80L, 1086 OG, 33IBU, 55 EBC
15kg munich
10kg pilsner
1kg chocolate
1kg special B
0.2kg roasted barley
Standardno drozganje na 65°C
180g cardinala za 60min
Kvas MJ M15 na 20°C.
Po treh mescih rata iz tega čudovit winterwarmer
smile-1.gif

Hvala! Cardinal samo za grencino? A ga ni malo škoda, mrbit bi dal kasneje še kaj komplementarnega okusa? Ali je grenčina tudi drugačna kot pri kakem standardu kot npr magnum?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Mogoče bi ga lahko dal še enkrat toliko za zadnjih 10min, ampak večino arome da kvas in bi se znala kresati z hmeljno aromo. Tu pa dobiš res lepo okus, prijetno zaokroženo grenčico, neprimerljivo z magnumi ipd.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Pacam en PA za testiranje hmelja Vic Secret.
20l, OG 1.052, 85% pale, 15% cara 20, ter hmelj na 60, 20, 5min ter suho hmeljenje(10, 30, 30, 30g)
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Za jutri imam pa v pripravi recept za high abv ginger beer.
Če bo uspelo, bo cca 13-17% alkohola.
Me pa zanima, če kdo ve, kje se dajo dobit male pivske steklenice 0.25...
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Za jutri imam pa v pripravi recept za high abv ginger beer.
Če bo uspelo, bo cca 13-17% alkohola.
Me pa zanima, če kdo ve, kje se dajo dobit male pivske steklenice 0.25...

Poročaj če ti bo ratal tak procent
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Za jutri imam pa v pripravi recept za high abv ginger beer.
Če bo uspelo, bo cca 13-17% alkohola.
Me pa zanima, če kdo ve, kje se dajo dobit male pivske steklenice 0.25...

Poročaj če ti bo ratal tak procent
Tudi mene zanima!
Baje z šampanjskim kvsom in dobro količino sladkorja?
Ludi aussie recept...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Tudi s šampanjskim kasom je težko dosegat nad 12% alkohola v pivu. Enostavno je šampanjski kvas narejen da požre do "dry" enostavne sladkorje (glukoza), ki jih je v vinu 99%. V pivu imaš pa glukoze relativno malo, že z maltozo (disaharid) ima lahko vinski oz. šampanjski kvas probleme, ko pridemo do kompleksnih sladkorjev pa sploh ni več dileme.

Druga stvar ki je razlika je v OGju. Vina oz. šampanjec ima OG okoli 1.100, FG pa pod 1.0 (za suhe in polsuhe penine), s tem ima 15% alkohola. Pivo da ima kaj telesa pri takem alkoholu mora imeti pa FG kaj vem, vsaj nad 1.030, kar pomeni ustrezno višji OG (tudi nad 1.150). Pri taki količini slakorja pa celo šampanjski kvas obupa precej hitro.

Z večino pivovarski vkasov se da ob ustrezni količini prit lepo nad 10%, z alkoholno bolj tolerantnimi pa tudi tja do 15%. Bistven povdarek je pa "količina"!

Skratka ne se niti lotit, če ne veš kaj delaš oz. če nisi pripavljen da boš s 95% verjetnostjo stvar vrgel stran ker ne bo pitna!
zmaga.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tudi s šampanjskim kasom je težko dosegat nad 12% alkohola v pivu. Enostavno je šampanjski kvas narejen da požre do "dry" enostavne sladkorje (glukoza), ki jih je v vinu 99%. V pivu imaš pa glukoze relativno malo, že z maltozo (disaharid) ima lahko vinski oz. šampanjski kvas probleme, ko pridemo do kompleksnih sladkorjev pa sploh ni več dileme.

Druga stvar ki je razlika je v OGju. Vina oz. šampanjec ima OG okoli 1.100, FG pa pod 1.0 (za suhe in polsuhe penine), s tem ima 15% alkohola. Pivo da ima kaj telesa pri takem alkoholu mora imeti pa FG kaj vem, vsaj nad 1.030, kar pomeni ustrezno višji OG (tudi nad 1.150). Pri taki količini slakorja pa celo šampanjski kvas obupa precej hitro.

Z večino pivovarski vkasov se da ob ustrezni količini prit lepo nad 10%, z alkoholno bolj tolerantnimi pa tudi tja do 15%. Bistven povdarek je pa "količina"!

Skratka ne se niti lotit, če ne veš kaj delaš oz. če nisi pripavljen da boš s 95% verjetnostjo stvar vrgel stran ker ne bo pitna!
zmaga.gif
Hvala za razlago!
Dobro, da imamo tebe na forumu, poklon...
zmaga.gif

https://youtu.be/OBxB9Set7n8
Poskusil bi po tem.
Lej, če ne, bo pa za cevi odmašit!

Bentonit kdo uporablja?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ah ja seveda tale "ginger beer" tehnično ni pivo ampak ... fermentiran sladkor z ingverjem! Skratka navaden sladkor + kvas bo naredil akohol, verjetno do 15% ni problema. Ingver bo dal okus/aromo ki bo dominiral nad ostanki fermentacije. Najbrž da bo nekaj nastalo oz. možnost je da bo pitno!
zmaga.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ah ja seveda tale "ginger beer" tehnično ni pivo ampak ... fermentiran sladkor z ingverjem! Skratka navaden sladkor + kvas bo naredil akohol, verjetno do 15% ni problema. Ingver bo dal okus/aromo ki bo dominiral nad ostanki fermentacije. Najbrž da bo nekaj nastalo oz. možnost je da bo pitno!
zmaga.gif

Cilj je tu, da bo pitno! 🍺😜
Imam kup 'prijateljev',ki jo bodo dobili v pokus, kot pivo...
Par takšnih, ki so pametni, da je le pivo iz trgovine, pivo.
Pa naj jih poči po enem kozarcu, pa bo konc s kritikami! 😂
Hebiga, sem žleht!
10.gif
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Mah, pri 15% alc ne bo pitno. Približno toliko, kot je čipšit vodka pitna.

Pa še nekaj - to niti ni pivo. Pivo je pijača, ki ima za osnovno sestavino ječmen in se zvari z dodatki kot so hmelj, pšenica in druga žita ter začimbe.
Kar boš ti počel je v bistvu slaba osnova za žganjekuho....
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Pa skoraj 100% ne boš navdušu prijatle za craft pivo, če jim boš ponudu 15% pivo oz. nekaj pivu podobnega
smile-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Pa skoraj 100% ne boš navdušu prijatle za craft pivo, če jim boš ponudu 15% pivo oz. nekaj pivu podobnega
smile-1.gif
Za te mi niti ni cilj jih navdušit, prej nasprotno...ker že vnaprej pljujejo po domačem piru...