jamranje gostincev

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj bi bilo potrebno komplicirati z neko ventilacijo, etc?

Naredile bi se enostavno "ločene" gostilne oz lokali. Nekdo, ki bi želel kadilce bi dal napis "KADILCI", nekdo ki pa ne pa "NEKADILCI". Zakon bi samo moral dopustiti takšno "ločevanje", kar pa verjetno ne bi bil problema.

Aja..[censored] bi bil, ker bi bili nekadilski lokali prazni
wink-1.gif

Ne podpiram tega, da država posega v pravice gostincev. Upravljajo z lastnim premoženjem in imajo pravico odločati, kakšne goste si želijo!

Država bi morala omogočiti izbiro med:
1. lokali samo za kadilce
2. lokali za nekadilce
3. lokali z ločenimi prostori za kadilce in nekadilce.

V okviru teh možnosti bi lahko spodbujala "zdravo" izbiro številka 2. Recimo z nižjimi davki.
Če bi gostinec izbral opcijo 1 ali 3 bi padel pod poseben režim nadzora.

Vsi lokali bi morali izhajati iz opcije 2. Nato bi gostinec lahko zaprosil za status opcije 1 ali 3. Pod zelo jasnimi pogoji - prečiščevanje zraka, fizična ločitev prostorov itd. Njihovo izpolnitev bi certificirala (vsake 3 mesece) s strani države pooblaščena ustanova, nenapovedano pa tudi inšpekcija. Kazni bi morale biti izjemno rigorozne - nad 50.000 EUR za vsako kršitev.
Vsi gostinci, iz opcije 1 ali 3 bi morali plačevati tudi posebno takso, ki bi se določila na podlagi površine lokala. Recimo 10 EUR/m2 na mesec. Večina kafičev bi padla v kategorijo 200 EUR takse mesečno. Ni preveč, če kadilci res toliko povečujejo promet.
Državi pa bi se tudi nabralo iz tega naslova.

Takšen sistem bi uvedel red. Kadilci bi dobili svoje prostore, nekadilci tudi. Kršiteljev bi bilo zelo malo, saj bi bili izpostavljeni rednemu nadzoru, kazni pa bi lahko pomenile zaprtje posla. Dvomim, da bi kdo tvegal...

Sedanja ureditev je neracionalna. V redu, kajenje škoduje. A zakaj potem ni prepovedana prodaja cigaret? Ali vsaj kajenje na vseh javnih prostorih? Zakaj škatla cigaret ne stane 5 EUR?

Pa ne mi zopet o ubogih gostincih, ki morajo preživljati pasivno kajenje. Naj pa zamenjajo službo. Jih je kdo prisilil, da delajo v gostinstvu? Je kdo prisilil delavce Salonita Anhovo, da so nekaj desetletij konzumirali azbest? Nihče. Zato to ni izgovor. V tej državi je precej nevarnih služb. Najbolje, da prepovedo še javni promet in tako zavarujejo policiste pred kletvicami zaustavljenih voznikov. Tudi stres povzroča rakava obolenja in še kaj za povrhu.

13.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
vse lepo in prav, vendar se ne strinjam s taxo. ker tko ali tko bo moral več vložiti v opremo lokala (ventilacija) če bo hotel dobiti tisto nalepko. Pregledi ventilacije na 3 mesece so več kot prepogosti. Recimo da je pregled maximalno 1 x na 6 mesecev. Seveda tu pridejo še nenapovedani obiski inšpektorjev...

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Kazni bi morale biti izjemno rigorozne - nad 50.000 EUR za vsako kršitev.

Je že kakšen, ki je v SLO utajil davke, plačal karkoli?

Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Pa ne mi zopet o ubogih gostincih, ki morajo preživljati pasivno kajenje. Naj pa zamenjajo službo. Jih je kdo prisilil, da delajo v gostinstvu?

Pejd to razložit študentom in študentkam, pa bomo videli, če si res tak frajer.

Citat:
Uporabnik coolpower pravi:Je kdo prisilil delavce Salonita Anhovo, da so nekaj desetletij konzumirali azbest? Nihče. Zato to ni izgovor.

bonk.gif

Citat:
Uporabnik coolpower pravi:... Tudi stres povzroča rakava obolenja in še kaj za povrhu.

bonk.gif
vidim, da si preveč pod stresom.

Drugače pa, kje ti spiš, da te na zažgejo?

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
Uporabnik AfterEight pravi:
Kafilčev je preprosto preveč in pika. Naj propade kakšnih 30% in bomo meli mir, sploh pa se bo nekaj ljudi začelo ukvarjati s kakšno bolj konstruktivno dejavnostjo.

Poleg tega je prihajalo do diskriminacije. Dejstvo, da se na delovnih mestih ne kadi očitno velja razen za vse zaposlene v gostinstvu. Res škoda da nismo v Ameriki, lahko bi se našel kdo, ki bi obolel za pljučnim rakom in tožil delodajalca.

No, to ti pa iz srca verjamem, da bi si želel živeti v Ameriki.
Najbrž bi ne le volil, ampak tudi agitiral za Busha in njemu podobne paciente. Seveda zaradi strahu pred nebroj pretečimi nevarnostmi, ki jih njegov aparat producira prav zaradi takih mandeljcev, da ga potem volijo.
bonk.gif

Ah ja, včasih ni treba storiti prav ničesar, pa se slike tako lepo zložijo kar same od sebe.
smile-1.gif

Ave!

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Večini študentov dol visi, če delajo v lokalu s kadilci. Tistih nekaj 10%, ki jih to moti pa bi lahko delo poiskali v nekadilskem lokalu.

Poleg tega pa: WTF are študentje? So poceni, mezdna delovna sila, ki jo lahko hitro naženeš in poceni plačaš. Sorry. če bi bil jaz lastnik gostilne, me mnenje študentov ne bi prav nič zanimalo. Tako je, takšna je plača, take it or leave it.

Itak jim je treba ukiniti študentsko delo. To je popolna anomalija v Sloveniji, ki je svojevrsten ostanek komunističnih časov. Študentsko delo pomeni manj rednih zaposlitev, za povrhu pa je premalo obdavčeno v primerjavi s klasičnimi honorarnimi deli, da o rednih plačah ne govorim. Naj se študentje lepo zapufajo in potem naslednjih 10 let vračajo tisto, kar so zapravili med študijem. Če lahko skoraj cel svet tako deluje ni hudič, da ne bi šlo tudi pri nas.

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
vse lepo in prav, vendar se ne strinjam s taxo. ker tko ali tko bo moral več vložiti v opremo lokala (ventilacija) če bo hotel dobiti tisto nalepko. Pregledi ventilacije na 3 mesece so več kot prepogosti. Recimo da je pregled maximalno 1 x na 6 mesecev. Seveda tu pridejo še nenapovedani obiski inšpektorjev...

Vse težave z novim zakonom so posledice arogance jebivetrskih gostincev. Nasrkali so ga kadilci, sedaj ga bodo še oni. Fajn, kar naj jih petina propade. Itak za tisto svojo bedno storitev postrežbe zaračunajo večjo maržo, kot proizvajalec vesoljske tehnologije z milijardami lastnih vložkov v razvoj.

Kajenje je luksuz in gostinci so se izkazali kot drhal, ki jo je treba stisniti za moda in po SS-ovsko nadzirati. Taksa mora biti, saj bodo sicer vsi lokali kadilski. To bi bilo še najlažje, zato je treba to postaviti v področje luksuza - za gostince in nenazadnje tudi kadilce.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
absolutno sem proti taksi. to pa zato ker gostinec ni kriv če pride več kadilcev kakor nekadilcev v njegov lokal. "Takso" že plača državi in sicer z DDV. Poleg tega bo moral prekleto plačati tudi tiste ki bodo prišli preverit prezračevalne sisteme, ali misliš da bo to zastonj?

Ti bi šel iz prepovedi v tako hudo obdavčitev, da je vseen ku*ac če sploh ne bi bilo dovoljeno. Vidim kam pes taco moli, pa ti žal ne bo ratalo. Pogoji poslovanja MORAJO biti za vse enake. Taks na m2 ne sme biti (saj prostor nima nikakršne veze).

V primeru da je lokalov v tisti bližini že preveč kadilskih (nad 40%), ni lahko občina preprečila izdajanje novih dovoljenj za "samo kadilske" lokale. Lokal ki bi imel pa oba prostora (za nekadilce in kadilce) pa bi vseeno lahko pridobil to nalepko.

fair enough?

edit:

sej vem da ne boš zato, ker ti si dejansko za prepoved. kar bi ti rad naredil, bi samo umil si roke. efekt bi bil pa enak.

rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
ksz

mene je pa dans skor kap, ko je kolegica v lokalu naročila cedevito (tist, k v vrečki dobiš merico cedevite) in je bla cena 1,4 evra
bonk.gif
tko da, pomoje da je upad deloma tut posledica povišanja cen. Jst že nekaj časa, če se le da, spijem kavo/pivo/whatever kar pri sebi ali komu drugemu doma. Ma ne dam jim skor dva evra za kavo, če pa doma lahko za ta denar kar nekaj časa vsak dan spijem kavo ali dve na dan (brezkofeinska, bio, s sojinim mlekom).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
vidis PNG

to je bil moj point... fora je v tem da so cene preterane... ne mors za eno pivo racunat 2€... ker s tem odganjas goste... seveda je pa najlazje potegnt izgovor iz rokava "kadilski zakon"...

tole ni tema o ustreznosti neustreznosti zakona... (sli so v skrajnost...) ampak o temu al je jamranje upraviceno ali ne... in gelde na cene zagotovo ni...

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik PNG pravi:

Ma ne dam jim skor dva evra za kavo, če pa doma lahko za ta denar kar nekaj časa vsak dan spijem kavo ali dve na dan....

Če pa doma ni ista
cry12bpy.gif

Meni kava poleg okusa (ne maram turške ali raznih nescaffejev pač pa pijem samo cappuccino narejen v kafiču) predstavlja poseben ritual, zraven prebiranje časopisov, opazovanje ljudi, druženje s prijatelji... Pa me kadilci niso niti pod razno motili, dokler se ni kadilo direktno vame.... K sreči v Kranju cene niso (še) pobezljale - kava stane največ 1 €, Cedevita sem pa ravno včeraj gledala da je tudi 1 €
grin1.gif

Ne kadim, a kljub temu mi je ta zakon čisto odveč
smirk-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
absolutno sem proti taksi. to pa zato ker gostinec ni kriv če pride več kadilcev kakor nekadilcev v njegov lokal. "Takso" že plača državi in sicer z DDV. Poleg tega bo moral prekleto plačati tudi tiste ki bodo prišli preverit prezračevalne sisteme, ali misliš da bo to zastonj?

Ti bi šel iz prepovedi v tako hudo obdavčitev, da je vseen ku*ac če sploh ne bi bilo dovoljeno. Vidim kam pes taco moli, pa ti žal ne bo ratalo. Pogoji poslovanja MORAJO biti za vse enake. Taks na m2 ne sme biti (saj prostor nima nikakršne veze).
V primeru da je lokalov v tisti bližini že preveč kadilskih (nad 40%), ni lahko občina preprečila izdajanje novih dovoljenj za "samo kadilske" lokale. Lokal ki bi imel pa oba prostora (za nekadilce in kadilce) pa bi vseeno lahko pridobil to nalepko.

fair enough?

edit:
sej vem da ne boš zato, ker ti si dejansko za prepoved. kar bi ti rad naredil, bi samo umil si roke. efekt bi bil pa enak.
rolleyes-1.gif

Lahko se določi licenca za kadilski lokal in vrednost te letne koncesije.

Kajenje je luksuz. To morajo vedeti tudi gostinci in prav je, da v primeru kadilskih lokalov plačajo več državi. To je tudi varovalka, da ne bi kar vsi odprli kadilskih lokalov. Itak bi bilo verjetno največ kombiniranih, podobno kot je bilo doslej. Catch pa je v tem, da bi bile kazni za kršitev enormne v tolikšni meri, da bi mimogrede povzročile stečaj gostinca.

Nadzor ni nujno potreben. Nujne so gigantske kazni in par javno znanih primerov kaznovanja. Potem bodo vsi prestrašeni in se držali zakonov.

By the way: ne boš verjel - sem kadilec.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ksz, sploh nisem vse bral, ampak samo deviacije nekaterih narkomanskih zakajencev....
grin1.gif

prav svet se vam je podrl..vueeeeeeeeeeeeeeee.mogoce pa bi vkljucili tisto edino prekajeno mozgansko celico in ugotovili, da se da živet (prav lepo in nesmrdeče) tudi brez kajenja.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ne boš verjel - tudi nekadilci so se v zadnjih mesecih izakazali z mnogimi debilnimi simptomi.
Najprej počistite pred svojim pragom. Kadilci ne počnejo nič nezakonitega, za svojo razvado pa plačujejo več kot dovolj, finančno in zdravstveno. Je tako težko doumeti, da smo ljudje različni in da bi lahko obstajale gostilne za ene in druge pa tudi tiste vmes?

Sicer pa vam bo kmalu dolgčas za kadilci. Lokali so že sedaj prazni, tistih nekaj nekadilcev pa zmrzuje skupaj s kadilci na svežem jesenskem zraku. Očitno ne morete sami s svojimi in nujno potrebujete družbo konzumentov tobačnih izdelkov. Moje sožalje. Mnogi kadilci bi preživeli tudi brez nekaterih tečnih nekadilcev. Z ali brez jutranje kave.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ej, mislim da ti ni jasno da se tvoja svoboda odločanja neha natančno tam kjer se začne moja...
Ali drugače: tvoje pravice se nehajo natančno tam, kjer začneš z njimi kratiti moje pravice. Tako je v demokraciji...
Država pa je sestavljena tudi iz zakonov, katere je potrebno spoštovati, pa naj so butasti ali pa ne...
Se vidi da si še mlečnozobec; drugače bi poznal rek da je boljše imeti slab red kot pa nobenega...