jamranje gostincev

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
poglej sass, če bi bil zakon napisan jasno, potem ne bi moglo priti do izigravanja zakona s strani gostincev. In tako bi dobili lepo ločene prostore za kadilce in nekadilce. Zakon je bil slabo napisan ravno v tem delu in vse kar bi se moralo naredit je to, da se ga popravi. Tako bi bil volk sit in koza cela.

Lahko bi šli celo tako daleč, da bi vsi lokali dobili po osnovi status: lokal za nekadilce, potem bi pa moral lokal dati vlogo za pridobitev statusa, da rata lokal kadilski oz. da ima lahko en prostor za kadilce. Takrat bi prišla inšpekcija, ki bi podala oceno glede ventilacije, ločevanja prostorov itd. Glede tega bi lokal dobil neko "nalepko", ki bi jo prilepil na vhodna vrata, da se vidi, da v tem lokalu (ali v eni sobi) se lahko kadi.

Preglede ventilacije pa bi imel recimo 1x na 2 leti ali pa vsako leto, to je stvar dogovora. V kolikor bi prišlo do kršitev v tem lokalu, bi gostinec za vedno izgubil možnost ponovne pridobitve te "nalepke" oz. tega statusa. Poleg ogromne denarne kazni seveda. Bi bilo to zadosti strogo? Jaz osebno mislim da bi bilo.

Nazadnje urejeno:

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
odlično, to je eden redkih konstruktivnih predlogov na to temo in ga tudi podpiram
cheer.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Zakaj bi bilo potrebno komplicirati z neko ventilacijo, etc?

Naredile bi se enostavno "ločene" gostilne oz lokali. Nekdo, ki bi želel kadilce bi dal napis "KADILCI", nekdo ki pa ne pa "NEKADILCI". Zakon bi samo moral dopustiti takšno "ločevanje", kar pa verjetno ne bi bil problema.

Aja..[censored] bi bil, ker bi bili nekadilski lokali prazni
wink-1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

ventilacija mora biti urejena. Ne boš verjel ampak tudi kadilcem gre na živce cigaretni dim. vem da se to čudno sliši, ampak tko to je. Torej: dobra ventilacija - obvezno.
Manjši lokali bi lahko dajali vloge za to, da postanejo samo kadilski lokali vendar bi za to morali ustrezati strožjim pogojem ventilacij. Občina pa bi se lahko odločala ali jim odobrijo to vlogo ali ne (glede na % kadilskih lokalov v bližini). Če bi bili v bližini samo kadilski lokali bi občina lahko vlogo zavrnila. Jebat ga. Mora bit izbira za vse - kadilce ali nekadilce.
Večji lokali pa bi lahko dali vlogo za kadilske prostore. Seveda, spet ustrezna ventilacija ob tem pa še ločevanje prostorov - ne tako kot je v prejšnjem zakonu ampak dosti bolj striktno in jasno postavljeno, kaj je to ločitev.
Gostilne pa OBVEZNO nekadilske, če pa ima gostilna še bar zraven, potem bi pa lahko se odločila da je bar kadilski, jedilnica pa obvezno nekadilska. torej, tisti ki bi pojedel, bi šel lahko v bar še enga popit pa pokadit. Zadost fer. Seveda bi med barom in jedilnico bil spet neki prostor in fizično ločevanje tako da tudi pod razno dim nebi mogel priti v jedilnico ob tem pa še dobra ventilacija.

Kaj je dobra ventilacija in pa fizična pregrada bi se pa splačalo strokovnjake (in ne "strokovnjake") za prezračevalne sisteme vprašat (kako hitro se mora zrak zamenjat na minuto v določenem prostoru, itd itd)

Zakon bi tako bil bolj življenski in liberalnejši do VSEH strani. Zakaj moramo it zmeraj iz ene skrajnosti v drugo?
Ta predlog sem skupaj sklanfal v 10 minutah, pa je boljši kakor so ga sklanfali na vladi v enem letu
crazy1.gif

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Ali to pomeni, da nekadilci ne bi smeli zahajati v kadilske lokale ali samo to, da se pač ne bi smeli pritoževati?
Kaj je to kadilski lokal? Lokal v katerem se lahko kadi ali mora kaditi?
grin1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
v katerem se lahko kadi.

"Ali to pomeni, da nekadilci ne bi smeli zahajati v kadilske lokale ali samo to, da se pač ne bi smeli pritoževati? "
lahko bi zahajali v kadilske lokale, samo nima se nobenemu za pritoževat če nekdo za sosednjo mizo ima 4 čike v ustih
grin1.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Citat:
Uporabnik Ares pravi:

Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:

Ni ti treba prenehati s kajenjem v lokalih. Ko boš našel lokal, kjer te lastnik ne bo prosil, naj prenehaš s kajenjem, mu boš lahko dal denar, ki ga tako krvavo potrebuje, in poleg kadil. Brez policije, brez inšpekcije.

Kje imaš problem?

Vidiš, problem je v samih nekadilcih (v veliki večini)! Ker takoj ko bo kakšen to naredu, bojo že 3 nekadilci (ki bodo samo mimo lokala šli in opazili da nekdo notri kadi) že vrteli telefone. Sploh ne bo važno, da njih tisti dim sploh ne bo motil, ampak važno je to, da je nekdo nekje prižgal čik in ga je treba zjebat - njega in še gostinca plus kelnarco
crazy1.gif

Enako bo nevoščljiv sosed klical inšpektorja k sosedu, ki dela na črno ipd. Ni kajenje glede tega nobena izjema. Problem pri neplačevanju davkov so "škodoželjni" plačniki davkov, ki jih neplačevanje davkov srbi.

"Pravica" do kajenja v lokalih in "pravica" neplačevanja davkov sta torej tudi v tej točki enaki. Saj hočem najti kakšno konkretno razliko med tema dvema "pravicama", a mi ne uspe. Lahko mi pa kdo pomaga.

Nazadnje urejeno:

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Kar se mene osebno tiče, v lokale ne hodim več, razen, če se gre v stranišče skozi. Če imajo mize zunaj, potem pijem in kadim, če ne pa ne. Pozimi termovka in bunda, pa gasa.
tongue-1.gif

Zakon prepoveduje kajenje v lokalih. Nihče se pa ni spomnil, da bi lahko lastnik deklariral lokal kot kadilski in bi se v njemu lahko kadilo. Pa ko voli neka izvoli. Mislim, da bi bilo sila malo nekadilskih. Verjetno "imetje" gostinskega nekadilskega lokala ni "ustavna" pravica nekadilcev. Ponudba in povpraševanje v kapitalizmu narede svoje. Jaz se ZA.

Črncem, psom in nekadilcem vstop prepovedan.press
cool-1.gif
(joke - da ne bo kdo skakal)

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Citat:
Uporabnik Ares pravi:

Aha! Da ločujejo družbo na kadilce in nekadilce!?!
hysterical-1.gif

Bravo.... 5 zvezdic. :D
Nic niso terminirali. Vse je enako kot prej, le, da so se sedaj spremenile vloge. Ce smo se nekadilci lahko prej prilagodili, zakaj se zdaj ne morete vi. A se lokalu rece mogoce kadilnica. Neee. Na tisti cik pa ze lahko gres ven za 5 min a ne, pa se kako novo kadilko spoznas (vedno lahko zajamras o novem zakonu in si ze v pogovoru). Ko vidim kake bejbe vcasih kadijo veni, me prime da bi se jaz zacel.... (not)

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
sorry, ampak ker vidim da ne bereš celotne teme, tudi nimaš vseh informacij: jaz ne kadim....
imaš še kakšno pripombo na moj račun?

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
@sass, @Dzexon:

Dovolj je bilo heca. Čas je da napišem še nekaj resnih misli, preden se poslovim iz te teme.

Opravičujem se vama, če sem vaju uvrstil v napačno skupino. Kot že enkrat rečeno mi gre v tej temi predvsem za provociranje nekaterih slepo zaverovanih zagovornikov novega zakona, med katere pa očitno vidva ne spadata.

Pa še odgovor sem vama dolžan.

Sam ne hodim več kaj dosti po lokalih, zato me osebno zakon posebej ne prizadane. Morda me kdaj zamika, da bi prižgal čik pri biljardu, a ni krize.
Precej bolj nerodno pa je, ko naju z najdražjo zamika kakšna večerja zunaj, pa jo vse pogosteje preskočiva. Pir ali kavo lahko še na hitro spiješ brez čika. To, da si po dobrem obroku ne moreva ob kozarcu vina ali kavi privoščiti še cigarete, pa ubije čar. Da bi vstala od mize, šla prižgat pred vrata in se potem vrnila nazaj je pa še bolj brez veze. Ampak zaradi tega se vseeno ne bi pretirano razburjal. Bova šla pač pogosteje spomladi in poleti, ko bodo odprti vrtovi.

Sicer pa gre moje nasprotovanje tovrstni zakonodaji nasploh. Vsi zakoni, ki so sprejeti zato, ker oblast ni poskrbela za izvajanje prejšnjih, so navadna potuha nesposobnim oblastnikom in pesek v oči.

Poglej samo primer Lipa. Višek arogance se mi zdi, da so nesposobneži zakonsko uvedli hora legalis zato, da so s sebe sprali krivdo zaradi smrti treh deklet pred Lipo. Tako so prikrili dejstvo, da država ni ukrepala, ko bi že zdavnaj morala.

Kdo, pri milem bogu, so neki tepci v poslanskih klopeh, ki mi bodo predpisovali, kako lahko vzgajam svojega sina? So oni poklicani, da mi onemogočijo nagraditi ga s tem, da ga pri petnajstih pustim v diskoteki do npr. polnoči, če presodim, da si je to zaslužil?

Da se razumemo, to niso ne pedagogi, ne psihologi, temveč horda pogosto skorajda polpismenih politikantskih karieristov, ki nimajo pojma o praktično ničemer. Niti toliko soli nimajo v glavi, da bi se dali podučiti in bi potem presojali s svojo glavo. Ne, oni raje dvigajo roke takrat, ko jim naroči to njihov šef.

Obenem pa se delajo totalne idiote, ko nanese debata na dejstvo, da mladoletni brez težav naročajo, plačujejo in konzumirajo alkohol. Tako podnevi kot ponoči. In kaj storijo za to, da bi se to ne dogajalo?
N I Č ! Popolnoma nič.

Dokler se seveda ne bo prišlo do nove nesreča in se bodo morda trije dvanajstletniki do smrti zastrupili z vodko. Potem bo pa spet halo in iskanje krivcev, pa debate o vzgoji doma in v šoli, pa skomiganje z rameni, pa fotografiranje z žalostnimi ksihti na žalnih slovesnostih, pa pozivi k spremembam, pa...

In kakšen bo končni rezultat? Staviva, da spet kak nov, seveda strožji zakon? Prasci nesposobni pa bodo znova odpujsali s celimi ritmi in lačnimi rilci nazaj do korita.

Citat:
Uporabnik Ares pravi:če bi bil zakon napisan jasno, potem ne bi moglo priti do izigravanja zakona s strani gostincev. In tako bi dobili lepo ločene prostore za kadilce in nekadilce. Zakon je bil slabo napisan ravno v tem delu in vse kar bi se moralo naredit je to, da se ga popravi. Tako bi bil volk sit in koza cela.
Lahko bi šli celo tako daleč, da bi vsi lokali dobili po osnovi status: lokal za nekadilce, potem bi pa moral lokal dati vlogo za pridobitev statusa, da rata lokal kadilski oz. da ima lahko en prostor za kadilce. Takrat bi prišla inšpekcija, ki bi podala oceno glede ventilacije, ločevanja prostorov itd. Glede tega bi lokal dobil neko "nalepko", ki bi jo prilepil na vhodna vrata, da se vidi, da v tem lokalu (ali v eni sobi) se lahko kadi.
Preglede ventilacije pa bi imel recimo 1x na 2 leti ali pa vsako leto, to je stvar dogovora. V kolikor bi prišlo do kršitev v tem lokalu, bi gostinec za vedno izgubil možnost ponovne pridobitve te "nalepke" oz. tega statusa. Poleg ogromne denarne kazni seveda. Bi bilo to zadosti strogo? Jaz osebno mislim da bi bilo.
Še to bi dodal, da me resnično veseli, da se okoli zgornjega Aresovega pisanja bolj ali manj vsi štirje strinjamo.

Kompromis, trezna presoja in iskanje najboljših rešitev je vedno boljše kot radikalni populizem.

Ave!

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Kafilčev je preprosto preveč in pika. Naj propade kakšnih 30% in bomo meli mir, sploh pa se bo nekaj ljudi začelo ukvarjati s kakšno bolj konstruktivno dejavnostjo.

Poleg tega je prihajalo do diskriminacije. Dejstvo, da se na delovnih mestih ne kadi očitno velja razen za vse zaposlene v gostinstvu. Res škoda da nismo v Ameriki, lahko bi se našel kdo, ki bi obolel za pljučnim rakom in tožil delodajalca.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Jaz bi dodal še nekaj...

tisti, ki so se do sedaj najlažje izogibali davkom (brisanje prometa iz blagajn) bodo državi izredno težko dokazali za koliko se jim je zmanjšal promet. Bilance gostinskih podjetij bodo prikazovale čisto drugačno zgodbo, kot jo pravijo gostinci.

Francoz

Pripravnik
Prej so imeli v gostilni (kao) 18 gostov dnevno. Sedaj, ko pred vrati stoji inšpektor in šteje, pa 72...
Jaz bi jih hebal za nazaj, pa se baje ne da... Ob večerih so nosili inkaso domov v vrečkah, delavec pa se je prej, se in se še bo hebal za 500-600 evrov mesečno..
Daj...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik AfterEight pravi:
Poleg tega je prihajalo do diskriminacije. Dejstvo, da se na delovnih mestih ne kadi očitno velja razen za vse zaposlene v gostinstvu.
Kje si ti videl da oni kadijo na delovnem mestu?
shocked-1.gif

Kakor pa sem že omenil (pa ti je očitno ušlo), bi pa lahko zahtevali za dodatek (tako kot ga dobijo vsi ostali ki delajo na delovnih mestih kjer je škodljivo za zdravje).

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Citat:
Uporabnik Ares pravi:

sorry, ampak ker vidim da ne bereš celotne teme, tudi nimaš vseh informacij: jaz ne kadim....

imaš še kakšno pripombo na moj račun?

Mas prav, nisem prebral vsega, ampak tvoja izjava me je pa posteno nasmejala.

Nazadnje urejeno:

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
jah...eni pa res ne razumete potez naših vrlih gostincev.....
ti so namreč prišli do ideje da navijejo cene v nebo, ljudje bodo ostajali doma in poslušali žene, inflacija je velika, draži se vsaka druga stvar in zaključek je jasen....
ljudje bodo začeli pijančevati da pozabijo na probleme....vsi v gostilno :D...takrat pa nobenemu ni več pomembno koliko je cena piva....samo da je hladno :p

www.odpri si pivce za rahle živce :DD

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Naredile bi se enostavno "ločene" gostilne oz lokali. Nekdo, ki bi želel kadilce bi dal napis "KADILCI", nekdo ki pa ne pa "NEKADILCI".

Vsakodnevne med in po sluzbene kavice in pijacke ni isto kot pa dogovarjanje druzbe 15 letnikov kam bodo sli v petek zvecer v lokal kjer se kadi al pa ne.