jamranje gostincev

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
aha torej mene ZVCP NE omejuje, gostinca pa zakon o omejevajnu tobacnih izdelov omejuje? a res? oba si zeliva da tega zakona nebi bilo ker bi tako dobila vec strank... nikjer v zakonu pa ne pise da se mu mora promet zmanjsat... saj tudi kadilci lahko kadijo zunaj lokalov ali pa se jim postavijo "akvariji" (kadilnice)... jaz pa moram spostovati omejitev ceprav se mi zna zaradi te omejitve narediti velika gospodarska skoda...

torej?

razumte... zakon je sprejet kakrsn je... ampak da je prometa manj je pa treba pogledat malo bolj globalno... morda malo cene spustit, dobit bolj zanimive kelnarce (morda nekadilke ki ne socustvujejo s kadilci)... pa s kaksnimi party-ji in podobnim privabit ljudi... obrnit logiko...

treba morda stvar predstavit se s druge strani...

ampak najlazje je pa jamrat kako jim je zakon zmanjsal promet...

aja pa se tole: zakaj pa jaz kot lastnik podjetja ne smem dovolit kajenja v mojih prostorih poslovnim partnerjem? a tukaj pa jaz nisem nic oskodovan?

Hvala res za ta komentar.
uf-1.gif

Tudi ti imaš verjetno nekaj, kar ni življenakega pomena pa brez tega ne moreš. Zavestno ali podzavestno. Prav tako mi nebi pocrkali brez cigaret, vendar zakaj? ...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
aha torej mene ZVCP NE omejuje, gostinca pa zakon o omejevajnu tobacnih izdelov omejuje? a res?
ja res. cesta ni tvoja
wink-1.gif
drugače pa zastrupljaš vseeno - izpušni plini :p

Citat:
aja pa se tole: zakaj pa jaz kot lastnik podjetja ne smem dovolit kajenja v mojih prostorih poslovnim partnerjem? a tukaj pa jaz nisem nic oskodovan?
no, tu bi se dalo diskutirati in načeloma se strinjam. Seveda, da si oškodovan. Res pa je, da tvoje podjetje ne paše pod gostinstvo...

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
zakona se moram drzati ceprav me omejuje pri poslu (kao)... [censored] ga... jaz bi tudi rad po cesti letel 120 cez naselje samo da zadovoljim stranko in pridem cimprej... seveda predhodno navijem cene za 100%...

ja ni čist tko...to, da si ti lahko povečaš promet (zaslužek) glede število strank je lahko izvedljivo: enostavno nabaviš še en tovornjak in boš spet lahko "obdelal" enako število strank.
Kaj nej pa gostinec naredi glede na to da ima že ta lokal prazen?
grims-1.gif
kaj lahko naredi gostinec? razširi ponudbo: mogoče začne ponujati prigrizke, hrano, najame lepše kelnerce, postavi štango
evil.gif
, ...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
aha...torej nej še več denarja zapravi za prazen lokal....hmm...zgrešena poslovna logika?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Ok. Mogoče še en primer, ki je sicer butast, ampak se potegniti določene paralele s protikadilskim zakonom. To je prepoved uporabe mobilnega telefona med vožnjo.
Npr. da sem podjetnik in da imam tako naravo dela, da sem večino časa na poti v svojem avtomobilu. Še pred manj kot desetimi leti (kadilci do pred cca. dvema mesecema) sem lahko veselo čvekal po mobilniku, potem pa je država sprejela zakon, da tega ne smem več početi. Komu se lahko pritožim, ker mi država omejuje mojo podjetniško dejavnost? Tudi avto je recimo da moj ali pa od podjetja, torej je zasebna lastnina in tam lahko delam kar hočem. Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da je telefoniranje med vožnjo nevarno, ker zmanjšuje pozornost voznika in le-ta lahko zaradi tega povzroči pometno nezgodo. Neke druge raziskave so dokazale, da pasivno kajenje povzroča bolezni dihal. Vsem tem raziskavam nekateri ne verjamejo, ker kao niso dovolj znanstvene. Kadilci lahko zbolijo, ker morajo hoditi kaditi ven, na mraz, revčki. To je zelo beden izgovor. Kaj pa tisti, ki delajo zunaj? Oni se vam/jim nič ne smilijo?
Tudi jaz bom izvrševal državljansko nepokorščino in govoril med vožnjo po telefonu, dajte jo tudi vi. K temu vas ne spodbujam ampak vam zgolj dovoljujem. Kolikor vem, je v Sloveniji več šoferjev z GSM-jem kot pa kadilcev.
Naj še enkrat povem, da je to ZELO butast primer, ampak obstajajo določene vzporednice.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
glede povezave med ZVCP in biznisom sem sicer že napisal mnenje...

Nisem napisal, da te ZVCP ne omejeuje...pravim, da omejuje VSE in ne samo določene. Zakon o prepovedi kajenja pa je selektiven. Nekje ja, drugje ne.

Citat:
nikjer v zakonu pa ne pise da se mu mora promet zmanjsat.
[!?!?!] WTF?
Vzročno posledične zadeve tebi ne laufajo najbolje?

Citat:

razumte... zakon je sprejet kakrsn je... ampak da je prometa manj je pa treba pogledat malo bolj globalno
Globalno? Se bom delal, da si želel napisati široko pa se ti je zatipkalo ter da ti je pomen besede "globalno" jasna...

Citat:
morda malo cene spustit, dobit bolj zanimive kelnarce (morda nekadilke ki ne socustvujejo s kadilci)... pa s kaksnimi party-ji in podobnim privabit ljudi... obrnit logiko...
- Z znižajnem cen se strinjam. Lahko pa to pomeni le še večje probleme. Npr.: v gostilnah, kjer upad prometa dejansko NI (ali pa je premalo) povezan s cenami.

- zanimive kelnarce? Že tako jih je težko dobit če hočeš biti extra izbirčen jih moraš extra plačat. Ali se splača? Ne vem.
(kar piše v oklepaju lahko mirno označim za krepko neumnost. Upam, da se ne boš trudil tega argumentirati)

- partiji in akcije se že itak izvajajo...kjer je to pač smiselno. Torej nič novega.

@darjan: poštena brca v temo. Bi rekel takole: nekdo, ki napiše tako trditev pove precej o svoje osebnosti...(hitra užaljenost, nesposobnost argumentiranega pogovora, zelo verjetno mladost in nezrelost).

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
@gretzky: ali je dovoljeno, da se pogovarjaš po mobitelu, če je le-ta na postavku oz. če imaš slušalke?

Če je odgovor da, potem imaš poceni alternativo ( in je primerjava slaba). Če je odgovor ne, se strinjam, da je zakon butast.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ta primer je slab, ne butast. Ker med vožnjo lahko telefoniraš, če imaš prostoročni set.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
kot so ti že ostali omenili je primerjava telefoniranja ne samo ZGREŠEN ali NAPAČEN primer, ampak celo primer KI JE ZA ZGLED kako bi moralo biti!

Kako?

Takole:

Kajenje povsod/Pogovarjanje po telefonu med vožnjo? NE, Kajenje v za to določenem prostoru (prostor za kadilce, prezračevanje,...)/ samo prostoročno telefoniranje

Imam izbiro ali "sploh ne telefoniram" ali "telefoniram prostoročno"? Da! Izbira OBSTAJA!

Imam enak izbor pri kajenju v lokalu? NE! Nimam!

vidiš?

Nazadnje urejeno:

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
@gretzky: ali je dovoljeno, da se pogovarjaš po mobitelu, če je le-ta na postavku oz. če imaš slušalke?

Če je odgovor da, potem imaš poceni alternativo ( in je primerjava slaba). Če je odgovor ne, se strinjam, da je zakon butast.

Ja, lahko govoriš po mobilniku, če imaš sistem za prostoročno telefoniranje. To je poceni alternativa.
Je pa res, da imajo tudi kadilci na voljo poceni alternativo-stopijo skozi vrata in pokadijo, nato pa se vrnejo.
Drugače pa se v prednovoletnem času vsako leto odpravimo v stari del Ljubljane na štante in malo popivamo. Moram reči, da smo bili v preteklih letih VEDNO zunaj, pa čeprav je bil mraz. Gostinci so pripravili mize in nekakšne plinske peči, ki po obliki spominjajo na gobo, visoke pa so čez dva metra. Lepo grejejo z vrha in pod njimi je kar prijetno, pa čeprav je zuanj njih temperatura -10°C. Pa še smrdeli nismo po cigaretnem dimu. Mi smo se umikali kadilcem, zdaj pa naj bo obratno. Sicer ne vem, koliko takšni grelniki stanejo, to naj se pozanimajo gostinci, ampak stvar je učinkovita in deluje.

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
No, no...nekje si te je rdeča nit strgala...

Primerjava je bila gostinec in podjetnik, ki telefonira. Iz tega si preskočil na kadilec in podjetnik. Tukaj pa ni govora o kadilcih, temveč o težavah gostincev zaradi protikadilskega zakona.

Seveda, nekaj pubov se je že prilagodilo in pokrilo vrt ter kupilo dodatno gretje.
Problem je:
- da velika večina nima vrta
- da določeni, ki ga imajo, se jim ta investicija preprosto ne izplača.

Sama alternativa je torej svinjski draga...sploh v primerjavi z nastavkom za mobitel.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Ja, lahko govoriš po mobilniku, če imaš sistem za prostoročno telefoniranje. To je poceni alternativa.
Je pa res, da imajo tudi kadilci na voljo poceni alternativo-stopijo skozi vrata in pokadijo, nato pa se vrnejo.

To, da greš ven, ni alternativa. Kot bi bila alternativa telefoniranju med vožnjo ta, da se z avtom moraš ustaviti (zdej, a greš ven ali ne, ni pomembno - pomembno je, da bi kljub prostoročnemu setu MORAL ustaviti)

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Nekateri ste pa res glupi ko točak. To velja seveda za tiste, ki res neumno nasprotujete zakonu.

1.) @burekm: Hkrati ZVCP velja za vse udeležence...prepoved kajenja pa ne. Doma lahko še vedno kadiš. In to predstavlja alternativo lokalom.
Seveda... izgradi si poligon in tam (doma) boš lahko počel karkoli boš hotel. Primerjava je torej 1 - 1.

2.) @ares: ...Seveda, da si oškodovan. Res pa je, da tvoje podjetje ne paše pod gostinstvo...
In kaj ima dejavnost s katero se podjetje ukvarja skupnega s pravicami podjetnika? S svojom post-om si priznal, da so bili do sedaj gostinci v primerjavi z ostalimi podjetniki priviligirani. Torej je prav, da se jih je izenačilo z ostalimi

3) @all: zakaj vas večina nasprotuje ideji, da bi morali bari razširit ponudbo?
Sam podpiram, da vse tiste lenobe, ki so v neko luknjo postavile dva hladilnika in kavomat, ki daje nagravžno kavo in živijo na račun lokalnih pijančkov propadejo Ti tako ali tako v veliki večini skrivajo 90% svojih prihodkov in država zaradi tega ne bo nič na slabšem.
Prav tako podpiram, da propadejo tisti, ki se ne znajo prilagoditi. Zakaj? Ker je tako v vseh panogah le gostinci so bili pri nas res preveč razvajeni. Če se en podjetnik ne prilagodi zakonodaji ali zahtevam trga ali konkurenci propade - tako kot naj propadejo tisti gostinci, ki mislijo, da se mora država in cel svet prilagajat njim.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Naj povem še to, da sem kot nekadilec (oziroma biši kadilec) v tej debati zelo pristranski. Priznam, všeč mi je, da po parih rundah iz gostilne ne pridem smrdljiv kot prekajena krača. Prej sem se lokalov izogibal, zdaj pa grem večkrat kaj spit. Ne vem pa, ali je folk res pričakoval, da bodo vsi nekadilci kar drli v gostilne?
confused-1.gif

Po mojem mnenju zakona ne bodo spreminjali, toliko ega pa že imajo, da ne bodo odžagali svojega zakona. Če se bo v lokalih spet kadilo, me pač tam notri ne bo, zaradi mene že ne bodo propadli.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
primer z GSM-om je cisto primeren...

isto me omejujejo...

tudi kadilci lahko kadijo v lokalu (samo da so rahlo loceni v kadilnico)...

naj ceno spustijo... ne pa 0.05L vode + 0.01kg kave prodajat za 1,5€... pa bo promet boljsi, potem naj dobijo odlice kelnarce, ne vase zagledane zdolgocasene studentke... morda bolj pogosto kaksne party-je da opozorijo nase (in na nizje cene... ter tako privabijo ljudi...))

ne pa sam jamrat da ni ljudi ker so sprejeli protikadilski zakon...