Iščem zamenjavo za Matrix-a

lalan

Pripravnik
12. maj 2008
895
0
16
Citat:
Uporabnik map pravi:
Prvo. če hočeš porabo okol 6 litrov moreš gledat obvezno dizel. Je pa res, da če imaš veliko mestne vožnje je bencinar bolša izbira. Ma pa foter 1,4 TSI golfa VII in ima life time porabo po cca 18k km 6, 2 litra. Ma pa bolj lahko nogo. Mati ga je zadnjič uspela spravit na 4,7 lita in sicer relacija cca 140 km regionalke in cca 60 km avtoceste z tempomatom na 120. Te novejši turbo bencinci majo lahko kr OK porabo
Fabija kombi z 1.2TSI bencinarjem ima kombinirano porabo 4,7l/100km. Tud če nakladajo, verjetno čez 6l/100km ne prideš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
večina ljudi ima avte ki imajo pospeške vsaj pol minute do 100.
Sam občasno prakticiram pospešek okoi 20 sekund do sto, pa se vedno najde kaka ovira pred mano. Edino na CP sem "previden" ker tam pa se najde kak projektil katermu z mojimi 75 konji in tono in pol nisem kos.... in lahko samo žalostno pomaham v slovo

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.068
5.650
113
Se je ravno pojavil med oglasi med posti
smile-1.gif

Ni slab....edin hello kitty odtenki....
smile-1.gif

http://www.avtovizije.com/predstavitve/citroen/8475-citroen-berlingo-mountain-vibe-concept

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.703
6.720
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:
Prvo. če hočeš porabo okol 6 litrov moreš gledat obvezno dizel. Je pa res, da če imaš veliko mestne vožnje je bencinar bolša izbira. Ma pa foter 1,4 TSI golfa VII in ima life time porabo po cca 18k km 6, 2 litra. Ma pa bolj lahko nogo. Mati ga je zadnjič uspela spravit na 4,7 lita in sicer relacija cca 140 km regionalke in cca 60 km avtoceste z tempomatom na 120. Te novejši turbo bencinci majo lahko kr OK porabo
Fabija kombi z 1.2TSI bencinarjem ima kombinirano porabo 4,7l/100km. Tud če nakladajo, verjetno čez 6l/100km ne prideš?
Nekateri celo čez 8
evil.gif

Če bo pod 6, bo kar varčen voznik
http://www.spritmonitor.de/de/...amp;powerunit=2

Če pa dam primerjavo moj avto, pa imam Z RSR čipom najnižjo porabo če jo primerjam z drugimi na spritu. (ni me na spritu, sem na porabi.com)
evil.gif
)

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik lalan pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:

Tako bom rekel. težko je posploševat, ker vsak drugače vozi, šalta, tišči, ma drugačne relacije, itd. Ampak nekako sem videl na golfu. mestna vožnja brez obvoznic, se pravi izključno od semaforja do semaforja z start stop sistemom okoli 7 ali kak deci več, regionalka nekje v okvirju omejitev, brez pospeševanj na ful in rdečega polja se lahko komot približaš 5 litrov ali kak deci čez. Avtocesta 6. prestava 130, nekje med 5,8 in 6,5 odvisno od terena li se spušča, dviga, itd. kateri ima več avtoceste bi priporočal 6 brzin, kar vidim da ima fabia 1.2 v 110 KM izvedenki, če so pa regionalke do 100 km/h pa mesto je pa vse eno, samo za mesto 5 prestav boljše zaradi dalših razmerij in ni tolk šaltanja. Z primerjavo, zadnjič sem se z znancem menil, kateri ima golf VI 1.2 TSi 105 KM, pa paravi da ima lifetime okoli 6, tako da je kr OK. Letijo pa TSI ko hudič.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Na tem spritmonitor linku ki si ga dal so vse Fabije z bencinskim motorjem in ne samo TSI.

Kamele0N

23. jul 2008
42.068
5.650
113
@map pa to so porabe po BC za golfa? A preračunavaš tud na peš? Ker me zanima ker mam občutek da švbi kar zavajajo na BC....

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Vsak ki kupuje avto, pot pod noge pa v salon. Vzet turbo bencinca, pa dizlarja na probo. Pa ne za pol ure. Recimo bencinca za celo dopoldan, dizla za popoldan. Pa ene 100-200 km na avtocesto, pa reset kompjutera, pa kakih 50- 100 km regionalk, pa reset kompjuterja, pa kaki 20 ali 30 izključno mesto. Tle lahko dejansko vidiš porabe vozil na različnih relacijah z tvojim slogom vožnje, nato se glede na ceno, porabo, tvoje relacije, itd lažje odločiš.

Za primerjavo zadnjič sem naredu z testnim golf karavan 1,6 tdi 4x4 nekje 200 km relacije po regionalkah. Ko sem se peljal na destinacijo je bila poraba 5,9, ko sem se po isti poti vračal je bila zaradi padca terena poraba 5, 3. Over all 5,6. S tem da sem se kr lepo peljal. če bi malo bolj tiščal, bi bbil komot na 6, avtocesta čez 6, tako da ni ravno majhna poraba, je pa res, da je bil 4x4 in karavan je že kr lep kos pleha, ni to mala jajčka. na tako porabo komot prideš z turbo bencincem brez 4x4.

Kamele0N

23. jul 2008
42.068
5.650
113
Eh...saj nimaš stalnega 4x4 tko da to kar si rekel da je višja zarad 4x4 je mal...
smile-1.gif

za 1.6dizla je to čist ok poraba....vsaka Kia jo doseže...pa da jo VAG ne bi
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik map pravi:
bencinc je cena OK, ampak pozabi porabo 6l, tam okol 10 po mestu je realno, dizel od 20k evričev dalje. Enako velja tudi za še en fletn SUV Micka ASX.

Mene je ravno poraba pri S crossu najbolj skrbela. Zato sem konkretno prevozil s testnim kar nekaj km in prisel do razveseljivih rezultatov. Imel sem 1.6 bencinarja (4x4) z avtomatikom (cvt) in je bila koncna poraba 6.5l/100km mojih relacij. Z 1.2 tsi polom imam malenkost manj. Ampak preprostost odtehta svoje. 1.6 bencinar, klasika iz 80 let, olje polsintetika, tamau servis te pride 80eur, vsakih 60kkm zamenjas svecke in to je to. Visoko sedenje, lahek avto (1200kg, avtomatik, 4x4 pogon),..

Rocni bencinar, prednji pogon, avtomatska klima... dobis pa od 15.000eur naprej

http://www.avto.net/_AVTO/ogla...OMFORT%20AKCIJA

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Dejansko je stalni. Tudi ko ni drseče podlage zadnj par koles dela nekje od 1,5 do 5 procentov. Zakaj, zato, da je olje v sklopki skoz na delovni temperaturi in tako lahko pogon prej odreagira, kot z mrzlim oljem. Najlepše se to vidi, ko je tak avto pozimi preko noči parkirnan v friškem snegu. Včasih kr nekaj sekund prvi v prazno laufajo, dokler ne vklopi zadnjih koles, ker je olje hladno. Pa še masa vozila je večja, kardan se skoz vrti, nekaj je izgub na tem.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
@map pa to so porabe po BC za golfa? A preračunavaš tud na peš? Ker me zanima ker mam občutek da švbi kar zavajajo na BC....

jest nč ne računam, avto je fotrov. Enkrat je omenil, da je nekaj računal in da ni nekih velikih odstopanj. Pravi pa, da pije več kot 2 litra manj kot prejšnja astra 1,6 twinport.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.525
10.743
113
v mestu bo kar blizu 7..TSI so daleč od šparovčka, oziroma rečmo tako, na relacije lepo izi, potem je poraba ugodna, drugače ne. In potem se vrnemo v leto 1996 k hondi in njenemu 1,5 eco, s 115 konji. 20 let šlo adijo pri bencinski porabi pa minoren napredek.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:
bencinc je cena OK, ampak pozabi porabo 6l, tam okol 10 po mestu je realno, dizel od 20k evričev dalje. Enako velja tudi za še en fletn SUV Micka ASX.

Mene je ravno poraba pri S crossu najbolj skrbela. Zato sem konkretno prevozil s testnim kar nekaj km in prisel do razveseljivih rezultatov. Imel sem 1.6 bencinarja (4x4) z avtomatikom (cvt) in je bila koncna poraba 6.5l/100km mojih relacij. Z 1.2 tsi polom imam malenkost manj. Ampak preprostost odtehta svoje. 1.6 bencinar, klasika iz 80 let, olje polsintetika, tamau servis te pride 80eur, vsakih 60kkm zamenjas svecke in to je to. Visoko sedenje, lahek avto (1200kg, avtomatik, 4x4 pogon),..

Morda CVT malo manj spije, ker ima na voljo vedno ves navor(variabilna prestavna razmerja). Vprašanje kako je z ročnim menjalnikom, ker nekdo šalta prepozno, nekdo prezgodaj, itd.

megne II berline, katerega imam l 2008, 1,6 bencinar 110 KM, stara preverjena mašina. izključno mestna vožnja od semaforja do semaforja, vsakih 200 metrov stojiš, itd 8-9 odvisno od letnega časa. Relacija po regionalkah, da se pelješ kot stari ata, brez nekih pospeševanj, itd, pod 6 nikoli od 6,2-6,5 avtocesta 5 brzin 130 nekje okoli 7,5. 110 km/h nekje 7. Zadnje leto se baba vozi 4x na teden 90 km na dan v službo od tega je cca 83 km avtoceste, ostalo mestna vožnja. Vedno nastavi tempomat na 118 km/h. Ostalo je bolj kot ne mesta vožnja. Števec ni bil resetiran že 1 leto in je povprečna poraba 7,6 litra. Pa ma megane relativno majhno porabo v svojem razredu atmosfercev. recimo astra od fotra 1.6 twin port 115 km, je spod 7 nisem nikoli spravil na isti relaciji ko sem megana pod 6,5. Tako da realno je za 1,6 atmosferskega bencinca računat porabo nad 7 litrov, prej 8 da ne bo presenečenj po nakupu.

Tistem suzukiju manjka samo 6 prestava, vse drugo je OK. Enako velja za Micko ASX.

Prej smo z meganom delali 10-12k na leto, zadnje leto nekje 25k. Tako da bomo kr dizla vzel. sam imam pa corso 1,2 twinport 80 km l 2005. Za 2 km v službo in 2km tamalga v glasbeno, pa kak kilometer do vlkega pira je Ok, trenutno ima 68k km. Do sedaj samo pod garancijo menjali zadnje pakne, ker so cvilile, drugo samo olje, filtre, enkrat svečke. Ploščice, diski, končniki, zglobi, kugle je vse nemenjano. Ugani. poraba po mestu 7-7,5 - računano na roke ker ni BC.

Mater, spet imam cajt in pisalni dan.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Ja TSI moreš vozit v varčnih režimih, drugače znajo kr orng goltat. Fotr pravi, da večinoma menja po priporočilih v armaturki. Je pa penzionist in bolj na izi in ima ugodno porabo, pri men bi žrl sigurno kake pol litra do litra več.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:

Ko smo ravno pri CVT, meni so zelo všečni menjalniki. sem navajen iz skuterja Yamaha majesty 400 in je OK. Si se kaj zanimal kako je z vzdrževanjem? Recimo toyota v hibridih ne potrebuje vzdrževanja, honda insight je pa menjava olja in še neke fore na 2 leti ali 40k km. Pa baje da to pride 400 EUR, kar ni zanemarljiv strošek. Vkolikor ima kovinski jermen in ne gumiastega in ne potrebuje vzdrževanja je to super na takem vozilu.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.592
9.812
113
40
MB
znanci vozijo suzukija 1.6 4x4, tisto o 6,5 je samo pobožna želja ... al pa če dejansko vse kar delaš zapelješ na robnik, vglavnem doma so sredi pohorja, poraba je nad 8, so pa drugače super zadovoljni z avtom
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
6.5 po bc je kazalo. voznje imam pa skoraj 90% relacijske. Pac imam to sreco, da delam tricetrt vseh vozenj po gorenjski in osrednji sloveniji.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik map pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik map pravi:

Ko smo ravno pri CVT, meni so zelo všečni menjalniki. sem navajen iz skuterja Yamaha majesty 400 in je OK. Si se kaj zanimal kako je z vzdrževanjem? Recimo toyota v hibridih ne potrebuje vzdrževanja, honda insight je pa menjava olja in še neke fore na 2 leti ali 40k km. Pa baje da to pride 400 EUR, kar ni zanemarljiv strošek. Vkolikor ima kovinski jermen in ne gumiastega in ne potrebuje vzdrževanja je to super na takem vozilu.

Ravno to me odvrne od nakupa, ker niti uvoznik sam mi ni hotel/znal dati servisnega nacrta, niti dva "strokovnjaka" za avtomatske menjalnike pri nas. Kao top.

Kar berem po forumih pa itak ni relevantno, ker cvtje vec ali manj vgrajujejo v 3 in vec litrske bencinarje in ni ravno merodajno, da pri nissan muranu menjas jermen na 100.000km.
smile-1.gif

Malce zalosti dejstvo, da ljudje pri nakupu avtomobila vidijo samo lepa platisca in barvo oblazinjenja, in seveda, da niso zadnje sipe na rocno odpiranje, ker potem jih na forumu nihce ne bo maral. O cenah servisev se nihce ne pozanima in so me vedno grdo gledali, ko sem se zanimal o tem. Ali me je prodajalec napotil na njihov servis in naj se pozanimam sam, ali pa mi je rekel grobo stevilko v eur za priblizno menjavo olja in filtrov... ces kaj to gledam saj ima njihov avto 3,4,5, let garancije..
bonk.gif
ljudje se se vedno pustimo strizti. najbolj ocitno je to zagovotvo na toyoti, hondi in kiji, kjer strankam ni tezko enkrat na leto dati 250eur za menjavo 4 l olja in menjavo oljnega filtra + delo.

Mene pa pac zanima nacrt vzdrzevanja avtomobila naslednjih 100.000km, 200.000km ali 5 let, 10let, ker je zal avto strosek, veliko vecji kot, ce bi si omislil enega psa ali se enega clana druzine. S tem, da me padec cene sploh ne zanima, recimo.