iOS vs. Android vs. WP

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Replika je bila na to:

Citat:

Večina jih kupi kak low budget ali zabloatan android telefon, kjer ali hardware ni primeren ali pa bloatware povsem uniči uporabniško izkušnjo.

Če se že v primerjavi android vs iphone uporablja fraza da "hardware ni primerljiv" sem pač izpostavil, da imamo na voljo še en mobilni OS (iz topica, torej ni offtopic), kateri pa je "v nulo" optimiziran in ne potrebuje nekih blaznih strojnih oprem in še vedno dela bolje, kot ostala dva.

Meni je važno, da telefon deluje hitro, stabilno, "multimedijsko", pa mi je čisto vseeno če imam octa core CPU ali 100hz 10 let star čip, če je za slabo delovanje OS-a kriv slab hardware, je potem, IMO, kriv OS in ne hardware, a ne?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Bingo.Elektronska naprava je le toliko dobra, kako dobro zna softver upravljat/izkoristit hardver.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Hardare sem izpostavil zato ker je primerjal najnovejši (letošnji) iPhone z več kot 2 leti starim android telefonom.
WP pa itak dela ultra hitro tudi na najslabšem prazgodovinskem hardwareu. Sam kaj ko uporabnikov ni...
evil.gif

Pa za vsako novo verzijo OSa moraš kupit nov telefon, ker M$ tako spremeni OS da verzije niso kompatibilne s telefoni prejšne generacije...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Telefon, ki ima WP7 res ne mora poganjati WP8, bodo pa lahko WP8 telefoni poganjali WP9. Sicer pa moraš gledati drugače, WP7 telefoni iz leta 2010 so dobili pred kratkim update, koliko Androidov dobiva toliko časa posodobitve?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Hardare sem izpostavil zato ker je primerjal najnovejši (letošnji) iPhone z več kot 2 leti starim android telefonom.
WP pa itak dela ultra hitro tudi na najslabšem prazgodovinskem hardwareu. Sam kaj ko uporabnikov ni...
evil.gif

Pa za vsako novo verzijo OSa moraš kupit nov telefon, ker M$ tako spremeni OS da verzije niso kompatibilne s telefoni prejšne generacije...

Tak je bilo ja, enkrat.Zdaj pa sem prepričan, da bodo mid+high wp8 telefoni dobili wp9, low end pa skoraj zagotovo okrnjeno verzijo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Sicer pa, na koliko časa pa "povprečen" uporabnik menja telefone? Na koliko časa pride novi iphone?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Sicer pa moraš gledati drugače, WP7 telefoni iz leta 2010 so dobili pred kratkim update, koliko Androidov dobiva toliko časa posodobitve?
Nexus telefoni.

Npr. Nexus S iz leta 2010 je dobil verzijo 4.1.2 Jelly Bean.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Aja, WP ima multitasking 2 leti, od WP7.5 naprej.

Ne. Pravi multitasking je komaj od WP 8 naprej. Pred tem pa ti shrani stanje aplikacije in ga ob ponovnem zagonu aplikacije vzpostavi nazaj. So neke možnost, da določeni agenti tečejo v ozadju (glasba, prenos datotek, asinhrona in periodična opravila). Zato so tudi strojne specifikacije takšne, da dvojedrnih procesorjev sploh ni bilo - zakaj bi pa bili, če lahko hkrati teče bolj ali manj le ena aplikacija. Posledično tudi ni možna nadgradnja starejših naprav na WP8, ker bi bilo isto kot pri cheap Androidih - vse bi štekalo.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Sicer pa moraš gledati drugače, WP7 telefoni iz leta 2010 so dobili pred kratkim update, koliko Androidov dobiva toliko časa posodobitve?
Nexus telefoni.

Npr. Nexus S iz leta 2010 je dobil verzijo 4.1.2 Jelly Bean.

Vem, saj pravim, en model telefona?
hysterical-1.gif

@philips, res je, ima neke omejitve, a praktično gledano pa teh omejitev ne boš nikoli opazil...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Ampak point je ravno v teh "omejitvah".
Če bi bila na Androidih tudi takšna politika, potem najverjetneje tudi ne bi bilo težav z gladkim delovanjem.

Zato ne moreš primerjat hrušk in jabolk. To je isto kot da bi primerjal frekvenco procesorja na mobitelu in na nekem workstationu. Tudi ob isti frekvenci bo procesor na workstationu za kar nekaj redov hitrejši.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Če so se pri Androidu nekaterih stvari lotili drugače so se pač drugače, a vseeno lahko primerjaš, ne vem zakaj ne bi smel?

Koliko ljudi zanima kako je stvar sprogramirana? Večina ljudi zanima samo kako stvar deluje v praksi in tu v 99% ni razlike kljub "omejitvam".

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ampak point je ravno v teh "omejitvah".
Če bi bila na Androidih tudi takšna politika, potem najverjetneje tudi ne bi bilo težav z gladkim delovanjem.

Zato ne moreš primerjat hrušk in jabolk. To je isto kot da bi primerjal frekvenco procesorja na mobitelu in na nekem workstationu. Tudi ob isti frekvenci bo procesor na workstationu za kar nekaj redov hitrejši.

Če ti ne moreš primerjat androidov pa ostale konkurence, potem je boljše da ne pišeš več sem.Mislim, vsi so pametni telefoni, vsi imajo OS, 80% funkcij je istih pa jih ne moreš primerjat?! Kaj pa boš?

Jasno pa da so razlike že samo pri proc, potem negovi moči, ram, notranjem pomnilniku.... In tukaj pride do izraza iOS recimo. Zelo dobre komponente, bolj kvalitetne, kot jih nudi konkurenca oz. jih je nudila.Hud audio čip,apple proc,samsung ram, philips led, zaslon od lg/sharp td... Pred leti je bila razlika ogromna, zdaj pa pač še je, ne pa toliko.

Jasno, zakaj se ne da "primerjat".
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Kot že rečeno zillion-krat. Uporabniki zelo radi posplošujete. Večina jih kupi kak low budget ali zabloatan android telefon, kjer ali hardware ni primeren ali pa bloatware povsem uniči uporabniško izkušnjo.
Z iPhone 5 lahko primerjaš samo Nexus 4, če hočeš fer primerjavo Android vs iOS.

Galxy4 je to-of-the-line Android telefon. Če ne verjameš, poglej na oglase, na spletnos tarn proizvajalca ipd. Ja, to šteje, pri uporbiku, kaj je v resnici gor, ga enk... briga. piše da je android telefon, torej je android telefon. Če bi google hotel, da android ima neki imidž zanesljivega, hitrega (itd) OSa, bi pač moral postavit določene pogoje tistim, ki ga uporabljajo (in jim prepovedat bloatware). Ker jih ni, je pač tako, kot je - torej da android velja za zatikajoč, požrešen sistem. Krivi so sami (proizvajalci in google)

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Aja, WP ima multitasking 2 leti, od WP7.5 naprej.

Ne. Pravi multitasking je komaj od WP 8 naprej. Pred tem pa ti shrani stanje aplikacije in ga ob ponovnem zagonu aplikacije vzpostavi nazaj. So neke možnost, da določeni agenti tečejo v ozadju (glasba, prenos datotek, asinhrona in periodična opravila). Zato so tudi strojne specifikacije takšne, da dvojedrnih procesorjev sploh ni bilo - zakaj bi pa bili, če lahko hkrati teče bolj ali manj le ena aplikacija. Posledično tudi ni možna nadgradnja starejših naprav na WP8, ker bi bilo isto kot pri cheap Androidih - vse bi štekalo.
Čisto pravi multitasking imajo Symbian, Meego, Webos, Maemo, mogočeše kakšen manjši sistem
evil.gif

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Ukint bi blo treba vse market-te in telefončki ne bojo več štekal
grin1.gif

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Hahaha ko bi le bilo tak.Verjemi, da je še precej uporabnikov, ki imajo default layout namizje kot ob nakupu, morda imajo 10 dodatnih appov, to pa je to. Kr nekaj jih niti tona zvonenja ne spremeni
bonk.gif
Tako, da ta zabasanost ne drži povsem.

Ja nekateri appsi se zaženejo skupaj s sistemom in pri tem po nepotrebnem žerejo baterijo.To je kar stalna praksa na androidu, kjer določenih custom appov ne moreš blokirat, da se nebi zagnali, na večini pa kill startup deluje.Baterija pa gre tak al tak, pa če maš appse ali pa ne.V 7 mesecih uporabe sem videl ogromno, appov pa sem mel nameščenih ene 60.

Na ios, sem mel na 3/3gs in kasneje na 4ki od tam nekje 30 appov, pa vse do kakih 200 nazadnje.iOS nima opcije killanja taskov pri bootu, pa ni nič štekalo
wink-1.gif
se pa je telefon bootal nekaj sekund dlje kar je pomenilo, da se nekatere dodatne zadeve nalagajo, ki se sicer nebi.

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Imam Lumio 800, ker mi telefon služi predvsem telefoniranju in SMSanju, za internet ga rabim zelo malo, appsov nimam skoraj nič. Izbral sem ga, ker je bil telefon dokaj ugoden, sistem deluje gladko in nikakor ne potrebujem ali želim nekih prilagoditev. Nobenih app killerjev, nobenih battery saverjev, ničesar.
Baterija mi zdrži 4 dni ob vedno vklopljenem wifiju in bluetoothu, uporaba za osnovne funkcije je dokaj intuitivna, ima pa kakše butaste omejitve, npr. nastavitve bluetootha (on/off, to je to), ne shranjuje na pol napisanih sporočil ipd. Ne vem kako je z WP8, ampak to bi morali nujno popraviti, če mislijo resno tekmovati z ostalimi sistemi.
Android se mi zdi preveč poln navlake in miljona nastavitev, od telefona hočem da dela, ne da bi se z njim ukvarjal, potrebujem itak samo osnovne stvari, klicarjenje, sporočila, koledar in občasno maile, ko ni pri roki ustreznejše naprave.
iOs mi je super za iPad, na telefonu pa se mi ne zdi tako uporaben, mislim da ni možnosti, da bi si na namizje prilepil par pogosto uporabljenih kontaktov in podobne malenkosti, ki olajšajo uporabo, je pa res, da iPhona nisem nikoli imel, sistem poznam samo z iPada.

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
@rawr, moram priznat, da se kar strinjam s tabo, ampak sam sem uporabnik androida in imam ponavadi cca, 10-15 appsov poleg stocka in mi do sedaj še nikoli ni nič štekalo. Pol pa res ne vem kaj delajo tisti, da jim kar naprej nekaj šteka ...!?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Štekajo launcherji, ki so od firme do firme različni (Htc ima sens, samsung ima touchwizz itd.. ) in pa telefon navidezno šteka, ko odpira aplikacijo/meni.Hitrejša kot je mašina, hitreje se bodo aplikacije odpirale, kar je logično, sploh pa ni nujno, da bo laucher deloval tekoče.

Odpiranje aplikacij in njihovo izvajanje sta dve povsem različni zadevi in to se rado meša. Zaj na poceni androidu, lahko kaki oskubljen launcher prav lepo tekoče dela, odpiranje appov pa je recimo zelo počasno.Taki telefon se nebo tolko zamero uporabniku, kot pa recimo en kateremu pa launcher ful šteka, appse pa lepo hitro odpira.

Torej cel UI (user interface) z menijem vred je od androida do androida različen.Eni so ga boljše skupaj spisali, druga majn.Večina pa jih laufa prezahtevno verzijo na osiromašeni strojni opremi.Samo, da dobiš androida za 100 eur
grin1.gif

srv

Fizikalc
27. avg 2008
1.488
29
48
Potem imam jaz srečo (znanje
grin1.gif
Morda res vsi aparati ne dajo tistega od sebe kar obljubljajo specifikacije, ampak to je že druga zgodba ...