Loto milijonarji v Sloveniji

Torque

Fizikalc
22. jul 2007
863
38
28
Evo, pa imamo novega loto milijonarja.

Slovenija je zelo majhna in se vsi med seboj skoraj poznamo, loto milijonarjev je bilo pa pri nas v zadnjih letih tudi že kar nekaj.

A kdo dejansko koga, ki je zadel, osebno pozna? Kaj so potem naredili z denarjem? Da ti pade recimo 10 milijonov kar tako, ni več hec. A si tak karakter, da si kupiš recimo malo boljši avto in obnoviš hišo, ostalo daš pa na stran ali kam investiraš? A se ti odpelje, kupiš jahto, dva ferarija in si kmalu brez?

Malo debate, da ne bo samo politika in vojna.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.498
6.783
113
Jahta in ferrari sta recept, kako hitro zapraviti ves dobitek.

Odvisno iz kakšnega obstoječega stanja začneš, ter kako (ne)razvit je prefrontalni korteks.

Nekdo, ki ima že hišo, avto, ženo, solidno službo, pomoje ne bo delal neumnosti, mogoče pusti službo in se posveti hobijem, ki ga veselijo (če seveda 8.5 milijona eur zadostuje za njegov življenjski slog) ?

Vem za enega mladega, ki je pri eni drugi zadevi zaslužil en kup denarja, staršem je pomagal obnoviti hišo (okna, fasada, ogrevanje se pred c19, nekje 40-50k eur) in foter je dobil 7 let staro premijo, sam si je kupil stanovanje v LJ/MB ter neko mlajšo premijo, nadaljuje s svojim 'hobijem', ki mu je prinesel prvotni zaslužek.
Se ravno ne izpostavlja kaj preveč.

• Všeč mi je
Reactions: kajn

Aeon_Pax

Fizikalc
19. okt 2012
142
170
43
Ljubljana
Poznam enega, ki se je rodil s srebrno (skor zlato) žlico, pa zadel še cca 100k EUR na loto. Je zrihtal podedovano bajto, ki jo ima za oddajat. Bilo pa to okoli 2010.
Investicija se mu redno vrača ...

Glede Ferrarija pa klasika iz Supermana III:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.799
1.786
113
Poznam enega, ki je na našem Lotu dobil 1,5mio€.
Na začetku je bil tiho, pa hišo dokončal, pomagal staršem, zamenjal avto zase in ženo, pa nabavil dve stanovanji za otroke, pa eno hišo za obnovit v Lj.
Ko je večino porabil, je sorodnike povabil na kosilo, pa povedal. Ker ni imel več omembe vrednega denarja, ga ni nihče fehtal.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.069
1.667
113
Poznam precej ljudi, ki imajo toliko da ne vedo kam z njim. Pa tudi taksne, ki nimajo nic.
Nekaterih na ulici nebos spoznal ker bos mislil da so "klosarji" v resnici pa imajo par mio gor...

V Sloveniji je kar precej dragih avtov. Ampak hitro vidijo da je to samo vstran metanje denarja in pol to stoji ali pa se hitro proda.
Delal sem recimo za enega najbogatejših avstrijcev in on si je tedaj kupil rabljenega rs6 da se lahko poleg svojega uzitka se z otroci vozil.

Ce v Sloveniji dobis par mio se moras potuhnit ali pa odselit.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.653
678
113
Mene bolj zanima kako se to potem organizacijsko reši. pustiš te milijone na enem trr? Ali greš na vse banke pa razdeliš med njimi? Morda kje v tujini? Pri takem znesku so tudi že obresti lahko lepe...
Jaz osebno sigurno ne bi zapravil za ferarije in jahte. Saj 10mio danes niti ni tako zelo veliko. Definitivno bom najprej pustil službo. Potem pa počasa dalje uresničeval sanje.
Moj plan je, da preračunam/razdelim za naslednjih 40let - oliko lahko zapravim na mesec in potem s tem živim.

• Haha
Reactions: sajkek

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
Še dobro, da ne boš nikoli zadel teh silnih milijonov. ;)

Ker pesem pravi:
"če si kaj preveč želiš,
potem tega nikoli ne dobiš"

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.728
2.335
113
Mene bolj zanima kako se to potem organizacijsko reši. pustiš te milijone na enem trr? Ali greš na vse banke pa razdeliš med njimi? Morda kje v tujini? Pri takem znesku so tudi že obresti lahko lepe...
Jaz osebno sigurno ne bi zapravil za ferarije in jahte. Saj 10mio danes niti ni tako zelo veliko. Definitivno bom najprej pustil službo. Potem pa počasa dalje uresničeval sanje.
Moj plan je, da preračunam/razdelim za naslednjih 40let - oliko lahko zapravim na mesec in potem s tem živim.

Bančne obresti ti niti tekoče inflacije ne bodo pokrile. Sploh pri naših bankah.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
Bančne obresti ti niti tekoče inflacije ne bodo pokrile. Sploh pri naših bankah.
To itak vemo. Če pa ti do konca življenja prinese preživetje brez stresa, pa whoo cares.

Sicer, pa človek mora nekaj v življenju počet, sedet in trošit denar te ubije. Mnogo (premnogo) takih "srečnežev" konča na socialki. Ločitve so že skoraj stalnica. Sreče denar ne prinese, zato si dobitka osebno niti ne želim najbolj. Mogoče zgolj toliko, da brez stresa hodim v službo in ko me kdo hebe v čelni del mužganov, da mu lahko brez skrbi pokažem sredinca.

Iz našega okraja poznam enega loto milionarja. Najprej sebi in fotru kupil, BMW-ja, potem malo luksuziral, v nekem trenutku, ko je kazalo da bo šlo še samo navzdol, se je odločil za nakup oziroma odprtje lokala v Celju. Seveda je tudi s tem šlo še samo navzdol (kako da ne, saj tako ali tako ni bil rojen gostinec) in na koncu čez 5 let je bil prijavljen na zavodu in ponovno izkal službo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
Je pa bil 5 let Jack, kar mi brez dobitka nikoli ne bomo na tak način.
To pa tudi nekaj šteje.

Jaz pa imam poleg osnovne zadovoljitve lastnih (in družinskih) potreb idejo, da bi na sodnih dražbah nepremičnin "podjebaval" upnike za 1.000€, ki terjajo reveže in jim bajte plenijo - seveda ob podpori RK, Karitas, ZPS,... Bi jim lepo speljal nepremičnine, potem pa preko podpore naštetih saniral njihovo življenje.

Ata Tereza pač.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Splash

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.444
11.158
113
Mislim, če si predstavljamo kok denarja je 10 mio EUR. Za 160 jurjev sva oba z ženo zapufana do penzije z ne tako malimi mesečnimi obroki.
Prvo kar naredim, če zadanem tak znesek je, da me ni več v službo, žene tudi ne, zamenjam avtodom, plan za vse ostalo pa nekje v toplih krajih v tem avtodomu. Nek znesek v dobrodelne namene, vsem bližnjim poplačam podobne pufe, ki sem jih zgoraj omenil, nekaj v nepremičnine, v glavnem pa uživat življenje brez jebanja v mozak dnevno v službi.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.583
8.727
113
To je en tak pravljični scenarij, ki si ga vsak želi. Samo ne vem kaj točno je v tem planu narobe, da večini tega ne uspe. Tudi jaz bi si želel kaj podobnega, da nebo pomote.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.895
113
To da je možnost zadetka 1 X ali dvakrat na teden, interesentov pa par milijonov.

Verjetnost za polni Euro jackpot 5+2 je 1 : 139.838.160 ;)

Screenshot 2026-03-05 at 11.22.07.png

kajn

Guru
5. okt 2007
3.390
2.369
113
Iskajoč brata
Evo, Chat Predlog za 10mil€
Če imaš 10 milijonov € po davkih, lahko živiš brez finančnega stresa praktično do konca življenja, če denar upravljaš racionalno. Ključ ni poraba glavnice, ampak življenje od donosov.

1. Osnovno pravilo: 3–4 % letnega dviga​

V financah se pogosto uporablja pravilo, da lahko dolgoročno varno porabiš približno 3–4 % portfelja letno, brez da bi zmanjševal realno vrednost kapitala.

• 10.000.000 € × 3 %300.000 € / leto
  • 10.000.000 € × 4 %400.000 € / leto

To pomeni približno:

• 25.000–33.000 € na mesec

in kapital bi se ob normalnih tržnih donosih še vedno ohranjal ali celo rasel.

2. Primer zelo stabilne strukture portfelja​

Ena od klasičnih razporeditev za finančno neodvisnost:

• 50 % globalni delniški ETF
  • 30 % obveznice ali obvezniški ETF
  • 10 % nepremičnine
  • 10 % gotovina / likvidni sklad

Primer:

• 5 M€ v globalni delniški ETF
  • 3 M€ v obveznice
  • 1 M€ nepremičnine
  • 1 M€ likvidna rezerva

Povprečni dolgoročni donos takšnega portfelja je približno 4–6 % letno.

To pomeni:

• donos: 400k – 600k € letno
  • poraba: 250k – 350k €
  • preostanek: reinvestiran

3. Kako bi izgledal realen življenjski slog​

S 300k+ letnega proračuna lahko brez težav:

• živiš v zelo dobri hiši ali stanovanju
  • imaš več potovanj na leto
  • voziš premium avto
  • imaš dodatne investicije ali hobi projekte
  • ne delaš več zaradi denarja

Primer mesečnega budgeta:

• 5k – 8k življenjski stroški
  • 3k – 5k potovanja
  • 2k – 3k avto / mobilnost
  • 3k – 5k investicije / projekti
  • ostalo rezerva

Še vedno ostane precej neporabljenega.

Realno: pomoje bi bil po 5 letih alkoholik :( in brez denarja

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.799
1.786
113
Mislim, če si predstavljamo kok denarja je 10 mio EUR. Za 160 jurjev sva oba z ženo zapufana do penzije z ne tako malimi mesečnimi obroki.
Prvo kar naredim, če zadanem tak znesek je, da me ni več v službo, žene tudi ne, zamenjam avtodom, plan za vse ostalo pa nekje v toplih krajih v tem avtodomu. Nek znesek v dobrodelne namene, vsem bližnjim poplačam podobne pufe, ki sem jih zgoraj omenil, nekaj v nepremičnine, v glavnem pa uživat življenje brez jebanja v mozak dnevno v službi.
Težava je v tem, da pustiš službo.
Kar pomeni, da ta dobitek samo trošiš. In ker nisi več v službi, imaš več časa za trošenje. In ker nisi v službi in nič pametnega ne delaš, začneš trošit za neumnosti. In v 5 letih menda 70% dobitnikov razglasi bankrot.