smisel mastercarda?

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
247
67
28
17.325776N, 23.254786E
Že kar nekaj časa imam ba kartico z rumeno/rdečo piko, torej z njo lahko plačujem prek spleta, skratka vse. Mi je padlo na pamet (pač ajnštajn :d), da sedaj mastercarda sploh več ne potrebujem. In sem malo vprašal na banki, teta pa: Ja veste, to je bolj varno, ker vam odtegljaj naredi šele 18. v mesecu in imamo nekaj dni manevrskega prostora, da storniramo, če bi bil kak hack.
Ja, saj vem to. Ampak, a se res to kar naprej dogaja? Pa saj moraš na telefonu potrditi transakcijo, torej so dodatni varnostni mehanizmi. Kako je pa v tujini npr.? Pred leti sem lahko v eni boršč republiki zgolj z mastercardom plačal hotel...

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.797
9.028
113
Jaz ze leta nimam nobene kartice z odlozenim plačilom ali kreditne, ce mi hocejo to računati ali karkoli pogojevati.

Vcasih, ko so bile debetne maestro, je bilo nekaj treba (ali neobanke ali z odlozenim placilom), da si lahko še kje kaj kupil, razen v lokalnem Mercatorju. Danes ima point samo za tiste, ki osebne finance vodijo tako, da so skos 1 mesec zadaj. Cel mesec kartico vlečejo in cakajo na 15ga in plačo, da potem plačajo vse te račune.

• Všeč mi je
Reactions: sad

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.606
2.214
113
41
Skoraj je nima smisla imet. Razen nekateri rent-a-carji tezijo, da jo rabiš.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.139
18
38
Bistvena razlika med kreditno in debetno kartico je, da pri kreditni kartici banka prevzame večji del tveganja za zlorabe. Če ti nekdo ukrade kreditno, samo prijaviš in na koncu meseca ne bo položnica zaradi tega nič večja. Če ti nekdo ukrade debetno, se zneski takoj poznajo na tvojem TRR stanju. Načeloma sicer v veliki večini primerov dobiš to povrnjeno nazaj, ampak je razlika.

Funkcionalno je (vsaj zame) glavna razlika rent-a-car. Ja, marsikje lahko rentaš avto z debetno kartico, ampak to moraš vedeti v naprej, sicer so lahko velike težave (zavrnitev najema, stroški z dodatnim zavarovanjem...).

Sardinija recimo - najem z debetno pomeni nekje med 50% in 100% dražji najem, izkušnja od lani.

Tajska - sploh ni možnosti najema z debetno nikjer, že broker (Booking) gladko zavrne transakcijo.

Kanarci - odvisno od ponudnika, pri nekaterih gre z debetno, ampak moraš res dobro preveriti.

Če rabiš Viso Credit, je verjetno Petrol najbolj ugoden pri nas (cca. 10 EUR letno).

Če rabiš MasterCard Credit, lahko toplo priporočam Diners (40 EUR letno). Po novem imajo combo-kartice, kjer sta na eni kartico tako Discover kot MC cifra.

To dvoje pride v poštev, če uporabljaš izključno fintech banke, ki ne ponujajo kreditnih (vsaj ne pri nas). Če imaš slovensko banko, je verjetno najugodneje pri svoji banki vzet.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Bakki33

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.147
480
83
2x na leto se mi zgodi, da debetna MasterCard od n26 in revolut ne primeta pri spletnih plačilih, zadnja primera sta bila Google in Oracle. Kreditna MasterCard je šla skozi.
Bi jo tudi sam že odpovedal, če ne bi imel te izkušnje.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.940
5.007
113
51
Na sončni strani ALP
Ja veste, to je bolj varno, ker vam odtegljaj naredi šele 18. v mesecu in imamo nekaj dni manevrskega prostora, da storniramo, če bi bil kak hack.

Ja, saj vem to. Ampak, a se res to kar naprej dogaja? Pa saj moraš na telefonu potrditi transakcijo,

Sem bil istega prepričanja pa mi je priletel zahtevek brez potrjevanja. Pa poznam še 3 primere z isto zgodbo.

Imam zdaj za spletna plačila Aircashe pa se tudi zgodi, da kje ne gre čez...

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.048
248
63
Moral sem doplačati 200 eur, da sem imel zavarovanje brez franšize.
Moj kolega ista izkušnja. Bili smo skupaj, jaz sem se pofočkal s kreditno, on pa je "že ni več rabil, ker se itak da rentacar brez težav dobit z debetno". Je plačal zavarovanje ranga 10 letnih članarin za kreditno in smo se lahko odpeljali... se pravi, nobenega problema brez kreditne, samo "mal" dražje je blo.
Imel je celo prek billiger mietwagen kupljeno kasko brez odbitne (na način povračila - Allianz), ampak, da se je lahko odpeljal, je kupil še pri rentacarju.
Španija.

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.758
13.924
113
ja jaz sem enkrat dal deposit na keš, pol pa sem ga nazaj dobil v kuverti.. ko debetna ni šla.

tomi

Guru
1. sep 2007
19.751
11.127
113
MB
meni na karpathous niso hoteli dat rentacarja brez kreditne ... no pol sosednji rentacar pa je vzel kr gotovino, pa se avto sem mu lahko pustil pri kolegu ki je bil zraven hotela. (nisem pa preverjal tega drugega če je bil račun davnčno potrjen) :)