4 leta sem bil na iOS-u (iPhona).
Lani sem poleg iOS-a imel tudi Galaxy S3 (torej Android). Po 2 mesecih uporabe obeh, sem se z lahkoto odločil, da prodam Galaxy S3, saj mi Android ni in ni odgovarjal (pa niti ne vem zakaj....morda zaradi "preveč" odprtega sistema?).
Ostal sem na iOS-u in še naprej uporabljal iPhona. Letos sem pa aprila prodal iPhona (4s) in v začetku maja nabavil Galaxy S4. Sam Android je od S3 do S4 bil dokaj dodelan (morda zaradi teh dodatkov?) in mi je trenutni Android (4.2.2) dosti bolj všeč kot lanski od Galaxy S3.
Galaxy S4 sedaj uporabljam 1 mesec. Na začetku je bilo veliko igračkanje, raziskovanje novega sistema (woow), pošiljanje prek Bluetooth razne datoteke....sedaj pa telefon uporabljam več ali manj za:
- klice
- sms
- mms
- internet (ta je na 1. mestu)
Uporabljam ga tudi kot navigacijsko napravo, saj ima lep, velik in pregleden zaslon. S tem vsem, kar sedaj uporabljam, pa Android počasi zgublja na svojem pomenu saj kličem, pošiljam sms/mms in uporabljam internet lahko tudi z ostalimi telefoni, ki niso Android.
Na vsake toliko časa "me prime" in po 1 ali 2 uri zvečer igram kakšne igrice. Veliko tudi preživim na youtubu, gledam mobilno TV na telefonu in brskam po spletu (čeprav mi je za brskanje še vedno najbolj komot PC, zaradi same odzivnosti in preglednosti).
Ne vem kaj naj rečem
Z iOS-om sem bil vedno zadovoljen, a v tolikih letih sem se enega in istega menija že naveličal, zato sem dal priliko Androidu. Vidim pa, da se ga kot bivši uporabnik iOS-a zelo hitro naveličam
Ob menjavi sistema sem bil ves navdušen, kako je to dober in odprt sistem (Android) in kako se da vse nastavit in ni nobene omejitve....
Danes, po 4 tednih uporabe Androida pa lahko rečem, da mi (meni) tako odprt sistem očitno ne pomeni spet toliko veliko, kakor sem mislil, da mi bo
Ob predstavitvi novega iOS-a sem takoj razmišljal: "Faq, pa ne sedaj menjat videza, ko sem menjal sistem!"
No...sedaj mi je iOS dosti bolj zanimiv (vsaj po predstavitvi in raznih review-jih na youtubu), kot mi je bil prej 4 leta. Dejansko se res po 4 letih enega in istega sistema in menija človek naveliča glede na to, da je iOS namenjen pametnim telefonom. Android je vsaj v teh letih vedno nekaj novega dodal oziroma spreminjal videz menijev itd...
Zaključek: ostal bom na Androidu še nekaj časa (verjetno še par mesecev).
Ko bo jeseni predstavitev novega iPhona bom pa razmislil o menjavi. Če mi bo nov iPhone všečen (sicer mi je že iPhone 5), bom verjetno prešaltal na iOS in nov telefon.
Zelo težko povem, kateri sistem mi je boljši (iOS ali Android). Oba sta mi kul, sem pa ugotovil, da sem se presenetljivo hitro naveličal Androida (morda so pa leta kriva, da se mi ne da več toliko "igračkat" po sistemu
).
Windows sistema na telefonu pa še nisem imel možnost testirat. Sem pa po ogledih posnetkov na youtubu videl, da mi ni všečen sistem.
Ta novi iOS 7 sistem pa mi je postal všeč zaradi samih sprememb (vizualnih) in pa raznih dodatkov (toogle bar...). Pa čeprav so kopirali od ostalih (tako kot nekateri pravijo), mene to čisto nič ne moti
Naj samo še dodam, da mi je Appstore dosti bolj všečen in uporaben kot Google Play. Enostavno tam najdem dosti več in bolj uporabnih aplikacij, katere popestrijo sam sistem na vsake toliko časa. Tudi programi in igrice, pisane za iOS, so dosti bolj stabilne in "lepše" tečejo. Tudi sam nakup aplikacij je v Appstoru zelo enostaven, pri Google Play-u pa potrebuješ wallet (jaz ga žal nimam).
Pa še tole: sam sistem mi je bolj stabilen od iOS-a.
Recimo na Androidu vreme na namizju včasih ne deluje (se ne posodobi tudi če ročno posodobim, ampak morem telefon ponovno zagnati, da se vreme posodobi). Potem včasih, ko igram igrico na Androidu me vrže ven in se izpiše, da je prišlo do napake (tega v iOS-u v 4 letih nisem doživel). Ko odklenem zaslon in kliknem na telefon, da mi poklical koga iz imenika, se od klika na ikono odšteje včasih tudi 5 sekund, da se mi imenik prikaže...Sicer me ne moti ne vem kako dosti, ampak že to je znak, da ni ravno vse tako dobro poštimano v sistemu ali pa aplikaciji. Tudi razne druge aplikacije (Facebook, youtube....) delujejo lepše, bolj gladko in stabilno in HITREJE na iOS sistemu.
Tako bom rekel: 51% gre za iOS in 49% gre za Android