moje izkušnje z vračanjem plačljive embalaže na hrvaškem:
predlani hočem zadnji dan vrniti embalažo, pred avtomatom stojita dva človeka in čakata, da pride nekdo iz trgovine popravit avtomat, ker se je zamašil. grem v trgovino po nakupih in ko pridem ven, pred avtomatom stojijo štirje in še vedno čakajo, da pride nekdo popravit avtomat. embalažo sem potem vrgel v košaro v kempu, namenjeno povratni embalaži.
lani že na sredi dopusta hočem vrniti embalažo. pri avtomatu je gužva, spredaj stoji bakica z dvema velikima žakljema plastenk in se ***** nad avtomatom, ker zavrača plastenke. prime zavrnjeno plastenko, jo malo obrne in ponovi 2x, 3x, 4x..., dokler ne sprejme. pridem naslednji dan, vsak dan isto gužva. zadnji dan spet obupam in dam vrečko z mojo embalažo eni drugi bakici, ki tudi čaka na vrsto.
letos v trgovini vprašam blagajničarko, kje imajo avtomat za embalažo. pravi da nimajo avtomata, ampak embalažo sprejemajo direkt v skladišču. glede na moje izkušnje z avtomatom sem takoj optimističen. grem okoli trgovine v skladišče, pa me delavec takoj odslovi, da imajo polno skladišče embalaže, ker niso imeli odvoza, naj pridem čez 3 dni. pridem še enkrat zadnji dan, pa je bil na vratih skladišča velik napis, da embalaže ne sprejemajo več.
sistem je bil verjetno zamišljen z dobrimi željami, samo kaj ko izvedba šepa