Grill

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če pa bolje pomislim pa lahko odpremo temo o pečenju na pokritih žarih na oglje in plin z možnostjo direktne in indirektne peke......torej tehnikah peke. Če se strinjamo??

Se pravi, ne reklamiramo žarov.......da ne bo kdp spet dobil popadkov.
 
Nazadnje urejeno:

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Jaz sem takoj za. Še kakšne o uporabi sekancev bi bil vesel.

Pa hvala za nasvet, sem se prijavil in čakam.
 
Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
a lej no....ne vem.... upam, da se ne delaš norca al kaj? Spečt karkoli težje od dveh kil pa debelejše od ajd..... nad 7 cm s kostjo pa smo zmenjeni. Pa to bi še šlo pr ta hudih steakih in mogoče tud kremenatlih, sam more bit že taka rešetka, kot npr. v Toskani, da dvigneš po začetnem zapekanju na mal višji nivo, pa meso je treba lepo fino mazat, pa ne sme bit zunaj premraz, pa ne sme pihat preveč in tako dalje. Sej se da marsikej narest, noben ne zanika....sam ne pol kle limat slik od žara s tenkimi kremenatli gor pa se kregat kaj se da in kaj ne. Pa kremenatli so zakon, da se razumemo.....
cool-1.gif


Moje bolj izredne peke do zdaj na Webru oz. pod Webrovim pokrovom(bistveno za razumevanje):
orada od 2.5 kg, 5kg kos reber, 8kg sv. plečka s kostjo, cel piščanec, zdej pa še mal komedije.....blitva s kropirjem izpod žara in zraven pečena jajca na oko izpod žara, pa pizza, kruh in štrudel, polet je vroče pa nimam klime.....zato pečem zunaj v Webru.
Zimske radosti, predimljena slanina(bacon) po ameriško, dimljen sir......jeseni pa kake dimljene čilije pa take fore, kar zraste pač.
evil.gif

Napisal je za ribco in cevape je vrjetno se, za ostalo pa ne. Mislim da tukaj fali se veliko drugega mesa kot pa samo 5kg rebra in goveji steaki ki imajo 10kg. Al je to pr vas vsakdnjik? Ker pri nas tak pac ni.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik twinman pravi:
a lej no....ne vem.... upam, da se ne delaš norca al kaj? Spečt karkoli težje od dveh kil pa debelejše od ajd..... nad 7 cm s kostjo pa smo zmenjeni. Pa to bi še šlo pr ta hudih steakih in mogoče tud kremenatlih, sam more bit že taka rešetka, kot npr. v Toskani, da dvigneš po začetnem zapekanju na mal višji nivo, pa meso je treba lepo fino mazat, pa ne sme bit zunaj premraz, pa ne sme pihat preveč in tako dalje. Sej se da marsikej narest, noben ne zanika....sam ne pol kle limat slik od žara s tenkimi kremenatli gor pa se kregat kaj se da in kaj ne. Pa kremenatli so zakon, da se razumemo.....
cool-1.gif


Moje bolj izredne peke do zdaj na Webru oz. pod Webrovim pokrovom(bistveno za razumevanje):
orada od 2.5 kg, 5kg kos reber, 8kg sv. plečka s kostjo, cel piščanec, zdej pa še mal komedije.....blitva s kropirjem izpod žara in zraven pečena jajca na oko izpod žara, pa pizza, kruh in štrudel, polet je vroče pa nimam klime.....zato pečem zunaj v Webru.
Zimske radosti, predimljena slanina(bacon) po ameriško, dimljen sir......jeseni pa kake dimljene čilije pa take fore, kar zraste pač.
evil.gif

Napisal je za ribco in cevape je vrjetno se, za ostalo pa ne. Mislim da tukaj fali se veliko drugega mesa kot pa samo 5kg rebra in goveji steaki ki imajo 10kg. Al je to pr vas vsakdnjik? Ker pri nas tak pac ni.

Ralliart zdj pa zadnjič, nisem čist prepričan al se delaš norca, al namerno podhebavaš, al ti gre v nos, da pač obstaja nekaj kar je dobro in tega ti nimaš(nočeš imet, te je strah novosti, ne boš dal tok dnarja....whatever). Kako lahko prbiješ če je to stalnica pri nas??? WTF? Vprašal si kaj se da in si dobil odgovor.......zdej sem prepričan da podhebavaš namerno.

Odprl bom temo z naslovom kot sem omenil zgoraj.....pa bo rešeno. Sam ne se mešat pol zraven.
 

Kupi_Zar

Zelenc'
6. apr 2013
23
0
1
Nekaj za začetek debate:

Direktna metoda

Prednosti direktnega načina peke
Vroč zrak se odbija od pokrova, zato je hrana prej pečena, meso pa ostane sočno, saj ne izgubi mesnih sokov.
Pod zaprtim pokrovom je prisotnega manj kisika, zato se odvečna maščoba, ki kaplja iz mesa, ne vname, izgorevanje zdravlju škodljivih primesi pa je tako minimalno.

Uporaba na oglju
Po rešetki za oglje enakomerno razporedite plast briketov, zaprete pokrov in pustite, da se zrak segreje. Hrano pecite pri pribl. 280 – 290° C na rešetki za peko, po polovici pretečenega časa hrano enkrat obrnite.

Uporaba pri plinu
Prižgite vse gorilnike, zaprite pokrov in pustite, da se zrak segreje. Hrano pecite pri pribl. 280 – 290° C na rešetki za peko, po polovici pretečenega časa hrano enkrat obrnite (npr. steaki).


Indirektna metoda

Prednosti indirektnega načina peke
Vročina, podobno kot v kuhinjski pečici, enakomerno kroži okrog hrane, zato le-te med peko ni potrebno obračati.
Med peko ne prihaja do izbruhov plamna, smrdeč dim pa ne nastaja.

Zdrav način peke - hrana ne bo preveč pečena. Tudi pri tej metodi je učinkovito preprečeno zdravju škodljivo izgorevanje maščobe, saj ta ne pride v stik z ognjem.

Uporaba na oglju
Oglje oz. brikete s pomočjo držal za brikete ali košar za oglje razporedite ob oba roba rešetke. Na sredino rešetke za oglje postavite ALU posodico za zbiranje odvečne maščobe. Lahko jo napolnite tudi z malo vode, nato zaprete pokrov, hrano pa pečete pri 180 – 200° C na sredini rešetke za peko, nad ALU posodico.

Uporaba pri plinu
Sredinski gorilnik po začetnem pogrevanju izklopite, zaprete pokrov, hrano pa pečete pri 180 – 200° C na sredini rešetke za peko, nad izklopljenim gorilnikom.

LP Miha
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Pod zaprtim pokrovom je prisotnega manj kisika, zato se odvečna maščoba, ki kaplja iz mesa, ne vname, izgorevanje zdravlju škodljivih primesi pa je tako minimalno.
Sej ne, da je smojenje maščobe prav tako konkretno škodljivo. Edina razlika je v tem, da hrana ne smrdi po sajah od gorenja
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
He he he.......pa a je res treba vse kontrirat. Dej no....ne dlakocepit. Manj hudo je sigurno ampak sej tud na navadnem žaru ne pustiš kar goret vsega skup.
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Dej no, kot da je na plati kaj bolje. Večinoma "mojstri" tako podkurijo, da se iz olja/masti opazno kadi. Samo zdravje
uf-1.gif
Za bonus pa gor zlijejo pol piksne pira, da zjebejo še tisto malo okusa, ki bi drugače ostal.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ej sem vmes popravil pa nism prebral......no o teh sajah na žaru je brez veze zgubljat besede. Kerkoli žar je že v špilu. Plata pa itak ni žar.
 
Nazadnje urejeno:

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
danes sem sestavil one touch premium 57 in vse ok razen pokrov je kar konkretno jajčast, če ga dam na ravno podlago ima kaki dober cm lufta isto na samem žaru je precej lufta in ne sede dobro..škatla je bila drugače nepoškodovana in neodprta..se bo pokrov sam poglihal na vročini ko bom začel pečti na njem?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Hm......sicer imajo zelo dober customer service in ce bos imel tezave ne bodo kompliciral, ampak tole je enako kot na mojem. Pa se mi zdi da se pogliha ko je segret, ker med peko ni težav.
 

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
bom še preveril pri dobavitelju kak je s tem preden začnem pečt, ker ko sem gledal enega razstavnega v bauhausu se mi zdi da pokrov ni imel nič lufta in je lepo sedel na žar..
 

Kupi_Zar

Zelenc'
6. apr 2013
23
0
1
Citat:
Uporabnik simon_m34 pravi:
danes sem sestavil one touch premium 57 in vse ok razen pokrov je kar konkretno jajčast, če ga dam na ravno podlago ima kaki dober cm lufta isto na samem žaru je precej lufta in ne sede dobro..škatla je bila drugače nepoškodovana in neodprta..se bo pokrov sam poglihal na vročini ko bom začel pečti na njem?

Pozdravljen,

Webrovi žari so narejeni in jekla, ki se na temperaturi ne širi ali oža. Predlagam, da žar vrnete tja, kjer ste ga naročili.

LP Miha
 

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
sem ga še premeril in je tako da pri spodnjem in zgornjem delu premer odstopa dobrega pol cm, zgleda da je bil stisnjen v škatli med prevozom ali skladiščen neprimerno in gre malo ven iz kroga, tam je tudi okrušen emajl, pokrov pa zato ne sede gor lepo, pa ena noga je bila stisnjena ampak si nisem misli da bo problem dalje..sem pa embalažo že v keson vrgel in mi ga je težko zdaj trgovcu nazaj vračat..glede na to da ste uvoznik se ga lahko pripelje direktno k vam in da se reši zadeva?
 

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
ksz. Na grillu nimam termometra. No pa gledam neke recepte kjer bi ga potreboval(predvsem deserti)... Kaj bi bil dober nadomestek?
Gledal sem tudi tega vendar sem malo skeptičen glede natančnosti.
 

BojanS

Pripravnik
7. jul 2010
43
0
6
Pokliči-mislim da se piše Stropnik in on ti bo lahko pomagal (upam).

Zastopnik za Slovenijo:

Rösler d.o.o.
Rajšpova ulica 22, 2250 Ptuj

Tel. +386 2 749 38 62
Fax. +386 2 749 38 65
Email: info@rosler.si