Citat:
DUTB prevzema Celovške dvore: vanje bo še vlagala, koliko, ne pove
avtor
Petra Sovdat
12.02.2015 22:30 / Finance 31/2015
Bo 224 neprodanih stanovanj končno našlo kupce in po kakšni ceni? Koliko denarja bomo še izgubili?
Pri Celovških dvorih se končno spet premika. Več kot štiri leta po začetku stečajnega postopka družbe Vegrad AM se bo ta očitno končal z razdelitvijo preostalega premoženja upnikom. Kaj to pomeni? Upniki ne bodo poplačani, dobili bodo neprodana stanovanja in poslovne prostore. Med upniki je največja DUTB. V tej nameravajo še vlagati v sosesko. Pa je to res gospodarno?
Načrt DUTB je tak: odpravili bodo nekatere napake v stanovanjih in komunalni opremi ter preverili, kakšne storitve bi prebivalci Celovških dvorov želeli. Kolikšen bo strošek in ali to pomeni, da bodo poslovne prostore oddajali ceneje od trenutnih tržnih razmer, še ne želijo povedati. Prav tako ne, po kakšni ceni bodo prodajali stanovanja in poslovne prostore.
Tudi stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek še ne želi komentirati postopka. V kratkem bo objavil poziv upnikom k prevzemu premoženja, do končne delitve bo še trajalo. Kakšna bo prenosna cena, ni znano.
V Celovških dvorih, enem od paradnih projektov propadle gradbinke Hilde Tovšak, je neprodanih ostalo še 224 stanovanj, skupaj pa okoli dva tisoč enot, če prištejemo vsa parkirišča in druge površine, ki bi lahko bile naprodaj.
Posel Branka, edinega podjetnika v dvorih, zavirajo redarji
V Celovške dvore smo se odpravili včeraj dopoldne - soseska z več kot 800 stanovanji je bila kot izumrla.
Tako edinega podjetnika tam ni bilo težko najti. Branko Vasiliæ je svoj servis televizorjev v Celovške dvore preselil maja lani - z NLB mu je uspelo izpogajati »dobro ceno«. Kako je delati v soseski, ki so jo nekateri poimenovali tudi najmlajši ljubljanski geto? »Prostori so super, težava je bila le, da nismo imeli centralne kurjave, saj ni bilo priključka. Največja težava pa so parkirni prostori. Sicer smo z nakupom dobili tudi parkirna mesta - a ta so v kleti. Za stranke torej neuporabna. Poskušal sem se pogovoriti z redarji, ki strankam redno pišejo kazni, pa niso želeli slišati nič o tem, da bi postavili vsaj znak za dostavo, za 15 minut, da lahko stranke odložijo televizorje. Ker parkirnih prostorov za stranke ni, bo to težava za vse, ki bi jih zanimali poslovni prostori tu,« pravi Vasiliæ in pokaže, kako zaledenela je »interventna pot«, zaradi katere njegove stranke ne morejo parkirati niti za hip.
V Celovških dvorih sta prodana le še dva lokala - a ne obratujeta, dodaja.
Kaj pogrešajo stanovalci? Nič, le nižje stroške in več reda
Se DUTB sploh splača razvijati biznis v Celovških dvorih? Kje bi svoj denar pustili stanovalci?
»Pa saj je vse v bližini, ničesar ne pogrešam,« pravi Maša Kranjc, ki ne pričakuje, da bi se kupci »grebli« za še neprodana stanovanja. »Ali ste jih videli? Razmere se nič ne izboljšujejo. Naša vhodna vrata so pokvarjena že štiri mesece, vsak lahko pride v blok.«
Enako pravi Ivan Krapež: »To je spalno naselje, pred nosom imamo vse, številne trgovine, lekarno, banko, knjižnico. Po mojem bo vse ostalo prazno, kdo bo pa kupoval, še za v lonec nimamo.«
Bosiljka Ðukiæ pravi, da bi sicer bilo fino, da bi imeli kak lokal, trgovino v kompleksu. Bolj pa jo motijo stroški. »Vsak dan nekaj kopljejo, delavci uporabljajo garaže, vse je razsvetljeno, stroške plačamo pa mi. Tri leta sem bila sama v četrtem nadstropju, šele lani sem dobila sosede. Upam, da bodo kaj prodali, da bodo skupni stroški nižji.« Moti jo tudi neurejenost okolice, podrte ograje nad gradbeno luknjo ob Celovški cesti, kjer je Tovšakova pred leti načrtovala hotel. »Še vedno je videti res neugledno,« pravi.
5,05 milijona evrov stroškov je imel stečajni upravitelj s Celovškimi dvori.
2,52 milijona evrov so bili le stroški obratovanja praznih stanovanj.