gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Saj ne veš kdo je tu nor, mansardno, 1-sobno, UGODNO
stupid-1.gif

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id=5564086

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
A veste kaj je zanimivo, danes je težje najti dobre najemnike ugotavljamo z kolegi ki odajajo stanovanja
confused-1.gif

bili časi ko si ti izbral koga boš vzel, ne pa da se pogajajo za ceno
17758-icon_confused.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
Danes je težko najti primerno bivalno površino za spodobno ceno ugotavljam, ko gledam oglase. Vsak bi rad svoje kletne prostore oddal v najem za ceno primerno stanovanju.

Se strinjam, tam kjer še sam ne bi živel oddaja kot "luksuzno stanovanje" za ne vem kakšno ceno, potem se pa čudi kaki so ljudje, kakšen si ti ki oddajaš je bolj pravilno vprašanje-!!!

Citat:
Uporabnik Barbarian pravi:
A veste kaj je zanimivo, danes je težje najti dobre najemnike ugotavljamo z kolegi ki odajajo stanovanja
confused-1.gif

bili časi ko si ti izbral koga boš vzel, ne pa da se pogajajo za ceno
17758-icon_confused.gif

Odgovor imata obadva zgoraj, je pa tudi res da je kultura nekaterih ljudi na "psu" in že marsikje sem slišal da so skoraj novo stanovanje razsuli, uničili; lastnik ni mogel ničesar narediti dlje časa, na koncu mu je preostalo zgolj tožarjenje na sodiščih
bonk.gif

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Poznam par nepremičninarjev in ko sliših kaj vse se dogaja, te mine, da bi sploh kdaj oddajal stanovanje. Rajši denar na banko in vezat za par let, če ga ne rabiš.

Primer: en doktor znanosti in profesor na fakulteti se ni želel izseliti iz stanovanja, ker ni plačeval najemnine. Lastnik ni mogel nič... odklopil mu je vse ampak dečko je živel notri še več let (posestna pravica), kolikor je trajalo tožarjenje. Na koncu so ga le izselili ampak ko mi je kazal slike stanovanja... plesniva hrana povsod, fekalije itd. Lastnik ga je za silo očistil in potem kar hitro prodal za 70% tržne cene. Ljudje so lahko še tako 'ugledni' ampak nikoli ne veš kaj se skriva za masko...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
to poskušam tudi jaz moji dopovedat
smile-1.gif
. Bolje dobit enak znesek na banki pa ni nobene sekerancije in hebanja s folkom.

(Takega umetnika bi jaz užalil z eno po gobcu in ga lastoročno postavil pred vrata....če bi pa kaj kokodakal bi ga pa pošteno razžalil....a kot rečeno...če gre s eje najbolje takih in drugačnim 'dogodivščinam' enostavno izognit).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
Jaz bi pa na tvojem mestu malo ploščo obrnil. Malo bi se spustil na realna tla, do moških boš morala biti bolj dostopno prijazna. Najdeš nekega pametnega jahača s stanovanjem in imaš vse rešeno, pa še lepše ti bo v lajfu. Sama pa se sicer lahko greš tole, ampak vse skup je bolj tako tako.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.717
9.925
113
40
MB
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Poznam par nepremičninarjev in ko sliših kaj vse se dogaja, te mine, da bi sploh kdaj oddajal stanovanje. Rajši denar na banko in vezat za par let, če ga ne rabiš.

Primer: en doktor znanosti in profesor na fakulteti se ni želel izseliti iz stanovanja, ker ni plačeval najemnine. Lastnik ni mogel nič... odklopil mu je vse ampak dečko je živel notri še več let (posestna pravica), kolikor je trajalo tožarjenje. Na koncu so ga le izselili ampak ko mi je kazal slike stanovanja... plesniva hrana povsod, fekalije itd. Lastnik ga je za silo očistil in potem kar hitro prodal za 70% tržne cene. Ljudje so lahko še tako 'ugledni' ampak nikoli ne veš kaj se skriva za masko...

tu je tud druga plat ... da pač zaradi pohlepa rajše oddaš doktorju znanosti ker se ti zdi da mu bo lažje spipat več evrov ko pa kakemu mlademu
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Daj no daj. V 21. st. imamo take debate, da ženska razmišlja, da bi šla sama nekaj, pa takoj v luft, pa realna tla pa tak...

Ni druge, kot so omenili že pred mano. Jaz bi še malo sprobala na bankah in se pogajala predvsem pri višini odstotka vrednosti nepremičnine - torej, raje malo popustiš pri pribitku in se pogajaš za 80% vrednosti nepremičnine. Ker še tako neugoden pribitek, ne bo tako neugoden kot morebitni drugi kredit (stroški tega kredita) in ki bo potrošniški (po defaultu veliko višje obresti). Sploh ker so stroški kredita ne glede na višini dosti tam tam. Nekih 0,3% pribitka več, pri anuiteti za 40k€ na 10 let ne pomeni prav veliko, pač en kafe manj na mesec.

Če pa to ne bo šlo, pa res ne ostane drugega kot kombinacija. Pri tem se pozanimaj ali lahko tudi potrošniškega odplačaš brez kazni predčasno. Ker 10 let npr je že ena doba, ko se zna z EURIBORjem kaj zgoditi in bi se mogoče splačalo čez kako leto, dve, tri vzeti spet nov kredit in poplačati prejšnja dva in to hočeš seveda narediti s čimmanjšimi stroški. Pač potrebno spremljati in malo preračunati na vsake toliko časa. Vsekakor pa vzami s spremenljivo obrestno mero, obresti za fiksno so taki, kot če EURIBOR naraste kot v najboljših časih, pa zlepa ne bo spet tam pri 5%.

Pa seveda vračunaj tudi njihove pogoje: zavarovanje in kako varčevanje. To blazno vsiljujeta le še dve, BKS in NLB (Vita). Varčevati takole nisem imela namena, zavarovala sem se pa za skoraj dvakrat nižjo ceno za dvakrat višje kritje drugje.

Če sta pa dve banki tam tam, pa malo poglej še, koiko te poslovanje košta/leto. So kar razlike, človek ne bi verjel, če ne bi malo v excel vrgel.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Jaz sem se poglobil kako dober človek je, pa je načeloma dober človek ampak je izgubil službo med tem časom.
Vmes ga je nekdo še nategnil za mesečno plačo, ker nisem hotel bit pra..... ga nisem vrgel ven.
Vsi priključki so na moje ime zato sem zalagal denar, da me niso iskali zaradi neplačanih računov.
No in zdaj se je nabral en lep kup denarja, ki mi ga dolguje in če ga ne bo spravil skupaj ga bom moral vseeno vržt ven, ker ne mislim več zalagat denarja.
Razmišljam, da bi stanovanje raje prodal kot pa ga oddajal.
Pa sem daleč od gnjavatorskega najemodajalca.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:Ni druge, kot so omenili že pred mano. Jaz bi še malo sprobala na bankah in se pogajala predvsem pri višini odstotka vrednosti nepremičnine - torej, raje malo popustiš pri pribitku in se pogajaš za 80% vrednosti nepremičnine. Ker še tako neugoden pribitek, ne bo tako neugoden kot morebitni drugi kredit (stroški tega kredita) in ki bo potrošniški (po defaultu veliko višje obresti). Sploh ker so stroški kredita ne glede na višini dosti tam tam. Nekih 0,3% pribitka več, pri anuiteti za 40k€ na 10 let ne pomeni prav veliko, pač en kafe manj na mesec.

Vsekakor moraš vse izračunati čimbolj natančno. Je tudi res, da se vsaka desetinka % pozna pri daljših dobah, čeprav ne toliko kot EURIBOR, ki lahko skoči pol % gor pa ne moreš nič...
Za dodatni kredit tudi ni nujno da je čisto potrošniški (kjer so obresti res visoke), lahko je tudi stanovanjski zavarovan z zavarovanjem (imajo nekatere banke tudi to v ponudbi), sam da ni hipotekarni. Kar je pač ugodneje...Kolega je pred časom kombiniral, nekaj hipoteke, nekaj zavarovanje, nekaj sklad al kako že...Jaz sem imel srečo in dobil ugoden kredit "starši" poleg hipotekarca za 30 let.

jello

Guru
22. sep 2008
10.280
3.904
113
Pa to so ja alter sanje. Vsak, ki je v zadnjih 5 letih tukaj gor vprašal kam s tridesetimi jurji je dobil kopico nasvetov kako it v kredit, dat v stanovanje in to v najem. V vsaki temi o lotu sanje o lastništvu petih stanovanj (ali še raje celega bloka) in oddaji v najem....v smislu samo ležim in kasiram. A to zdaj pomeni da so še zadnji sanjači treščili ob realnost (jebanje s folkom, obnova stanovanja, zalaganje stroškov...)? Al samo posledica staranja alter populacije?

confused-1.gif

Nagradno vprašanje: Koliko je po desetih letih in treh povprečnih najemnikih (povprečno pomeni da sta dva od njih prašiča) vredno stanovanje kupljeno za 100k:
a) 120k
b) 100k
c) 50k
d) 0k
e) me ne briga, našel bom novega prašiča
f) 90k - dolg najemnika - stroški obnove - stroški sodišča

So tudi idealni primeri, ampak ne tipa "ležim in kasiram" ampak "sem jeban, zraven pa tudi (malo) zaslužim".

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Meni pa nekaj ne gre skupi pri Čebeli: stanovanje je 55 k EUR. Dejstvo. Plačo ima po pripovedovanju boljšo od povprečne. Dejstvo.
No, pa malo ugibajmo: recimo, da ima plačo 1200 EUR. Kolkr jest vem, dobiš do polovice plače kredita, t.j. 600 EUR/mesec. Če gre na 15 let, bo anuiteta tam okrog 400 EUR/mesec. Če pa dobi samo določen odstotek od vrednosti (npr. 35 k EUR), bo morala našparat 20 k EUR. Glede na to, da nekje omenja, da bi plačevala kredit, pa še 1000 EUR bi mela za lajf, pol je očitno, da nima samo 1200 na mesec, ampak več. Torej, če bi dve leti živela malo slabše, bi lahko 20 k prišparala v npr. 2 - 3 letih. Ostalo pa kredit.
Ob dejstvu, da se stanovanja cenijo (verjetno tista high ravno ne, ampak tole za 55 k ni ravno high, ne?), bi lahko do stanovanja prišla v dveh letih, kredit bi pa odplačevala 10 let, manj kot 400 EUR/mesečno.
Kater del sem spregledal?

Če pa ima 1400 EUR plače, pa sploh ni zime. Na 8 let dobi 55 k EUR gotovinskega kredita z anuiteto 700 EUR, torej ravno polovico plače, 700 ji pa ostane za živet. Ne mi reč, da s 700 EUR na mesec ne bi mogla preživet ...

Torej, kaj sem spregledal?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Meni pa nekaj ne gre skupi pri Čebeli: stanovanje je 55 k EUR. Dejstvo.
Toliko ona plača zanj, koliko ga oceni cenilec, je druga zgodba

Plačo ima po pripovedovanju boljšo od povprečne. Dejstvo.
No, pa malo ugibajmo: recimo, da ima plačo 1200 EUR. Kolkr jest vem, dobiš do polovice plače kredita, t.j. 600 EUR/mesec.
Bolj malo veš. Nekatere res dajo do polovice, ampak tudi to ni pravilo. Pri tem se gleda neto plača, ne nakazilo na račun. Oziroma spet odvisno od banke, Sparkasse in BKS to dve malenkosti ne ločita, vendar odbijata otroke, kar pa jih Majč kot razumem, nima.
Če gre na 15 let, bo anuiteta tam okrog 400 EUR/mesec. Če pa dobi samo določen odstotek od vrednosti (npr. 35 k EUR), bo morala našparat 20 k EUR. Glede na to, da nekje omenja, da bi plačevala kredit, pa še 1000 EUR bi mela za lajf, pol je očitno, da nima samo 1200 na mesec, ampak več. Torej, če bi dve leti živela malo slabše, bi lahko 20 k prišparala v npr. 2 - 3 letih. Ostalo pa kredit.
Ob dejstvu, da se stanovanja cenijo (verjetno tista high ravno ne, ampak tole za 55 k ni ravno high, ne?), bi lahko do stanovanja prišla v dveh letih, kredit bi pa odplačevala 10 let, manj kot 400 EUR/mesečno.
Kater del sem spregledal?
Glavni del si spregledal. Ona bi stanovanje danes, jutri, max pojutrišnjem, ne pa čez dve leti. Če živiš doma pri mamici, je seveda to drugo, ampak kolikor ti veš, njej ostane samo še zavetje mostu

Če pa ima 1400 EUR plače, pa sploh ni zime. Na 8 let dobi 55 k EUR gotovinskega kredita z anuiteto 700 EUR, torej ravno polovico plače, 700 ji pa ostane za živet. Ne mi reč, da s 700 EUR na mesec ne bi mogla preživet ...
Dobi samo 60 do max 80% vrednosti nepremičnine ocenjene s cenilcem. Pa če ima 2 jurja plače. Kaj kdo počne s 700€ je pa malce težko govorit. Če ima 1400 nakazila in ne neto plače, to pomeni po tvoji računici 700€ kredit, cca 300€ najemnine, 150€ za hrano, 200€ za avto - bencin in ostali stroški avtomobila, pa na dva meseca si eno majico kupi

Torej, kaj sem spregledal?
Vse v modrem... Če bi bolj pazljivo bral ima ona pri kreditu vse druge probleme, kot višina plače.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
O joj kake debate, pa lej nisem hotla, da cel alter zdej rešuje mojo situacijo, sem hotela, da se debata bolj razvije v to smer, kake možnosti za kredit imamo tisti, ki nimamo "drugih virov" oziroma kako ste vi reševali svojo situacijo??? Kot sem rekla, se bom za kredit pozanimala še pri drugih bankah, mi je pa kul, če imate še kake druge predloge.

Itq bom pa NLB zamenjala, ker mi je zdejle sredi plačevanja položnic zmrznu klik grrrrrrrr.

majč

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
O joj kake debate, pa lej nisem hotla, da cel alter zdej rešuje mojo situacijo, sem hotela, da se debata bolj razvije v to smer, kake možnosti za kredit imamo tisti, ki nimamo "drugih virov" oziroma kako ste vi reševali svojo situacijo??? Kot sem rekla, se bom za kredit pozanimala še pri drugih bankah, mi je pa kul, če imate še kake druge predloge.

Itq bom pa NLB zamenjala, ker mi je zdejle sredi plačevanja položnic zmrznu klik grrrrrrrr.

majč

Hehee, ne sekiraj se mogoče pa še najdeš katerega s fletom tukaj, pa bo šel kredit za kaj drugega
hysterical-1.gif

Poročaj o ostalih bankah, samo mislim da drugega kot smo napisali zgoraj ne boš dosegla
smirk-1.gif