Citat:
Uporabnik Hipnos pravi:
Mam jaz tud tak problem, da sam nena morem kupit stanovanja. Če bi imel kako punco, ki bi bla zainteresirana bi bilo lažje. Tak da..
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
ksz
Zanima me, bolj informativno. Spomnim se, da je bilo pred časom govora o tem, da si z najmenino odplačeval kupnino. Ima kdo izkušnje s tem? Se to danes še prakticira?
Eh, ne tak jemat. Hotel sem povedat, da če sta dva za stvar gre lažje. Saj sma z bivšo mislila it v to, pa je bla nezrela za skupni lajf.Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik Hipnos pravi:
Mam jaz tud tak problem, da sam nena morem kupit stanovanja. Če bi imel kako punco, ki bi bla zainteresirana bi bilo lažje. Tak da..
Sedaj ko veš, da ima 1.5k€. Se je lahko pameten delat.
Na njenem mestu, bi raje izbral takega ki je šel v akcijo že samo, ko je predvideval da ima lulo.
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Citat:
Uporabnik tgrzan pravi:
ksz
Zanima me, bolj informativno. Spomnim se, da je bilo pred časom govora o tem, da si z najmenino odplačeval kupnino. Ima kdo izkušnje s tem? Se to danes še prakticira?
DA...ali preko stanovanjskega sklada če zraven prideš.
Drugače pa imaš to možnost pri stanovanjih v Komendi in od istega investitorja v Logatcu...pogoj je 10% pologa..ostalo pa na ta način kot najemnina.
A k drugim tujim bankam nisi šel?Citat:
Uporabnik mk20 pravi:
Fantje pomagajte z izkušnjami, ker verjetno ima punca zadosti "pametnih" okoli sebe vsak dan.
Torej: obišči čim več bank ter tudi poslovalnic.
Vse naslednje se navezuje na do en mesec stare podatke, ter velja za cca 70.000 kredita na 15 let.
npr ponudba NLB na viču je bila euribor +2,8%, oziroma naj bi šlo malo nižje, samo nisme uspel izvleči kako nižje bi šlo. v BTC sem dobil ponudbo 2,6%, s tem, da bi moral vzeti pri njih življensko zavarovanje cca 12 let po okrog 11 evrov na mesec. Pazi NLB ima okrog 500 evrov stroškov odobritve!
Nkbm- prva ponudba 2,95, nižje ne moremo iti. Po vprašanju koliko stroškov imam z zaprtjem računa pri njih so se bili pripravljeni pogajati, ampak ne zadosti. Ko so na mizo dobili ponudbo nlb 2,6 so spustili njihov pribitek na 2,7. S tem, da z zavarovanjem pri njih (samo 10 let ter malo čez 10evrov na mesec) je skupen znesek na 15 let nižji kot na nlb. Torej glej samo skupne stroške, ker je to vsaj zame edino pomembno. Med ponudbami bank je bilo tako celo do 2000 razlike na 15 let. Torej narediti eno tabelo, zbrati vse stroške in računati.
Glede financiranje- NLB mi je ponudila do 80% vrednosti nepremičnine (v LJ), za višji delež hočejo poroke, dodatno nepremičnino, kakšno obstoječe naložbeno zavarovanje itd.
NKBM ponudi financiranje okoli 60%, vendar spet pogajanja- trenutno smo na cca 70%.
Višina obrokov- na mesec ti mora ostati cca 700 evrov od plače- čez ta znesek ne bodo šli!!! Lahko nekateri upoštevajo tudi malico in prevoze, ampak se v to nisem spuščal.
Kako se pogajati? Kdor jezika špar, kruha strada! Ne me zdaj skurcati, samo kot tip se mi zdi, da sem nekoliko boljše pogoje dobival pri mlajših ženskah, pri tipih pa že v štartu toliko damo in konc! Mogoče kot ženska s kakšnim globjim dekoltejem bolje uspeš? Sicer na koncu itak odloča direktor/ca in kreditni odbor, ampak če te že referent zavrne verjetno ne bo ravno ugodna ponudba.
Kakšne veze višje sigurno pomagajo, ampak jih nimam.
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Meni pa nekaj ne gre skupi pri Čebeli: stanovanje je 55 k EUR. Dejstvo.
Toliko ona plača zanj, koliko ga oceni cenilec, je druga zgodba
Plačo ima po pripovedovanju boljšo od povprečne. Dejstvo.
No, pa malo ugibajmo: recimo, da ima plačo 1200 EUR. Kolkr jest vem, dobiš do polovice plače kredita, t.j. 600 EUR/mesec.
Bolj malo veš. Nekatere res dajo do polovice, ampak tudi to ni pravilo. Pri tem se gleda neto plača, ne nakazilo na račun. Oziroma spet odvisno od banke, Sparkasse in BKS to dve malenkosti ne ločita, vendar odbijata otroke, kar pa jih Majč kot razumem, nima.
Če gre na 15 let, bo anuiteta tam okrog 400 EUR/mesec. Če pa dobi samo določen odstotek od vrednosti (npr. 35 k EUR), bo morala našparat 20 k EUR. Glede na to, da nekje omenja, da bi plačevala kredit, pa še 1000 EUR bi mela za lajf, pol je očitno, da nima samo 1200 na mesec, ampak več. Torej, če bi dve leti živela malo slabše, bi lahko 20 k prišparala v npr. 2 - 3 letih. Ostalo pa kredit.
Ob dejstvu, da se stanovanja cenijo (verjetno tista high ravno ne, ampak tole za 55 k ni ravno high, ne?), bi lahko do stanovanja prišla v dveh letih, kredit bi pa odplačevala 10 let, manj kot 400 EUR/mesečno.
Kater del sem spregledal?
Glavni del si spregledal. Ona bi stanovanje danes, jutri, max pojutrišnjem, ne pa čez dve leti. Če živiš doma pri mamici, je seveda to drugo, ampak kolikor ti veš, njej ostane samo še zavetje mostu
Če pa ima 1400 EUR plače, pa sploh ni zime. Na 8 let dobi 55 k EUR gotovinskega kredita z anuiteto 700 EUR, torej ravno polovico plače, 700 ji pa ostane za živet. Ne mi reč, da s 700 EUR na mesec ne bi mogla preživet ...
Dobi samo 60 do max 80% vrednosti nepremičnine ocenjene s cenilcem. Pa če ima 2 jurja plače. Kaj kdo počne s 700€ je pa malce težko govorit. Če ima 1400 nakazila in ne neto plače, to pomeni po tvoji računici 700€ kredit, cca 300€ najemnine, 150€ za hrano, 200€ za avto - bencin in ostali stroški avtomobila, pa na dva meseca si eno majico kupi
Torej, kaj sem spregledal?
Vse v modrem... Če bi bolj pazljivo bral ima ona pri kreditu vse druge probleme, kot višina plače.