Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Itq da bom šla, bom poročala ja.
majč
Evo sem šla najprej na matično NLB. A se lahko zjokam tlelele, lej sram me je povedat kolk dobim, ker je znesek (nimam izraza kako se temu reče), čeprav imam plačo kar večjo od povprečne pa kredit bi komot odplačevala. Jah nič do penzije bom meybi našparala....kje jaz žvim....podn...
majč
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita,
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita,
Ne, nisi. Napisala si nadpovprečna plača to je vse, kar je nad jurja. In nikjer nisi omenjala 60% vrednosti nepremičnine. Kaj se da in kaj ne, pa dobro vem, ker sem kredit prejšnji mesec podpisala.
Citat:
Bila na ogledu 1-sobno stanovanje z atrijem, ki ni lastniški in parkiriščem pred blokom, ki tudi ni lastniški. Stanovanje staro 20 let v Šk. Loki, 31 m2 + klet, prodajajo za 55 keur, kar se mi zdi ugodna cena, mogoče da bi znižala na 50 keur, če grem še 1x na kofe??? Kolk dobim kredita je pa še vprašanje, brr brr brr...katero banko mi predlagate????
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita, kar še za kopalnico ni in dobim precej precej manj od 40 keur, ja tolk sem jaz računala, da bi dobila, ker so mi tolk ponujal leta 2009 brez kakršnega koli poroka ali hipoteke, zdej mi dajo pa teh 60% samo s hipoteko!!!. Ja imam službo za nedoločen čas pa mi čist nič ne pomaga. Ne, živela bi pa z jurjem na mesec.
majč
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Če si rekla da je nepremičnina 55K (+-) in dobiš s hipotekarcem 60%. Drugače ne gre, vsaj ne v današnjih časih (čeprav naj bi nekatere financirale tudi do 80%). Predpostavimo, da je to 33K. Vzami hipotekarca na daljši rok (itak lahko odplačaš predčasno), da bo nižja anuiteta, zraven pa vzameš potrošniški kredit zavarovan z zavarovanjem za razliko ki ti manjka. Če prav zračunaš obe anuiteti, da ne presegata % plače, prideš skozi. Ko odplačaš potrošniškega varčuješ razliko in se predčasno znebiš še hipotekarca. Če vzameš hipotekarca na recimo 15-20 let, imaš anuiteto tam cca 180-230 EUR in če ga predčasno odplačaš, nisi z obrestmi nič na slabšem.
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Stroške kredita (misliš obresti?) ti daljša doba poveča samo če plačuješ celo dobo. Če predčasno plačaš, teh obresti ni. Obresti se vedno plačujejo za nazaj. Jasno, da pri krajši dobi hitreje pada glavnica in s tem strošek obresti, ampak če vzameš pregled v nekem trenutku, plačaš točno toliko obresti kolikor si dolžan denarja v tistem trenutku, ne glede na to koliko časa se kredit še odplačuje...in če denarja nimaš da bi zmajšal dolg, potem je cifra čisto realna.
Drugače pa imamo ljudje mogoče po občutku nekaj več odpora proti daljšim kreditom, češ, kaj bom plačeval 30 let. Prvo, dvomim da se velik % kreditov odplača po istem planu kot na začetku. Čez nekaj let najdeš boljšo nepremičnino, imaš boljšo službo, vzameš nov kredit, poplačaš starega, itd... Kot drugo pa čez čas svoje naredi tudi inflacija. Spomnim se ko so moji starši vzeli kredit stanovanje in je bil plan da se plačuje, ne vem, do 2015 (takrat se je meni zdelo da to ne bo nikoli prišlo), čez nekaj let pa pride obvestilo da lahko plačajo par jurjev DEM pa zaprejo kredit da ne bo še 20 let odprt... OK, drugi časi, drugačna ekonomija, ampak kdo pravi da se ne bo ponovilo...
Citat:
E to sem pričakovala tle, konstruktivno debato kako en sam človek pride do nepremičnine, opcije... Glede na to, da je možno odplačati kredit predčasno, mogoče ni tolk slaba ideja glede potrošniškega kredita. Dobim manj kot si napisu, anuiteta je pa višja na 20 let, ne vem kakšen je izračun anuitete na 30 let, kar ti skupno seveda poviša stroške kredita. Hmm, hmm...
majč
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Hmmm najprej napišeš, da se itak večina kreditov odplača hitreje/počasneje kot v štartu (najdeš boljšo neremičnino) in poplačaš starega, vzameš novega... -> torej logika vzeti čim manj let ker je celoten kredit stroškovno nižji
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Drugič pa napišeš da je bolje vzeti čim daljšega, ker se vmes lahko zgodi karkoli - > torej vzeti čim daljši kredit