gibanje cen stanovanj v prihodnosti

B81

22. jul 2007
37.738
11.017
113
Probaj Delavsko hranilnico. Zahtevajo službo za nedol. čas in proti drugim ne komplicirajo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Itq da bom šla, bom poročala ja.

majč

Evo sem šla najprej na matično NLB. A se lahko zjokam tlelele, lej sram me je povedat kolk dobim, ker je znesek (nimam izraza kako se temu reče), čeprav imam plačo kar večjo od povprečne pa kredit bi komot odplačevala. Jah nič do penzije bom meybi našparala.
cry12bpy.gif
...kje jaz žvim....podn...

majč

Z jurja plače dobiš 400 anuitete, v 10 letih je to 40k€. Več ga pa tak ali tak ne boš dobila, ker če bi imela 2 jurja plače, ne bo banka dala več kredita kot 80% nepremičnine. Če imaš srečo je to nabavna cena, če imaš smolo pa cenilca pošljejo, pa je takoj še manj.

Pa to je seveda, da potem s 600€ živiš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Še 80% ne dajo, kolikor slišm, zdaj 60% max ...
Pa za nadpovorečno plačo hitro dobiš 500 anuitete, kar je na 15 let 70 jurjev kredita, kar pomeni, da je vrednost nepremičnine recimo 120 jurjev - za ta denar se pa še v Lj kaj stakne ...

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita, kar še za kopalnico ni in dobim precej precej manj od 40 keur, ja tolk sem jaz računala, da bi dobila, ker so mi tolk ponujal leta 2009 brez kakršnega koli poroka ali hipoteke, zdej mi dajo pa teh 60% samo s hipoteko!!!. Ja imam službo za nedoločen čas pa mi čist nič ne pomaga. Ne, živela bi pa z jurjem na mesec.

majč

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Amm, majč pojdi na drugo banko (NLB sploh ne mešaj v to) in tam povprašaj, pa ne nekje na okenčkih..hipoteka+"prišparan denar" je osnova, poročaj
wink-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sama brez poroštva in dodatne hipoteke na stanovanje (npr. staršev) ter brez lastnih sredstev ne boš dobila nikjer več kot 60-70% po ocenjeni vrednosti s strani cenilca...pa še to je odvisna za kakšno vrednost nepremičnine gre (ali se gre za 60t eur nakupne vrednosti ali pa 120t eur...je velika razlika pri odplačevanju kredita npr. s 1000 eur plače). ...je pa res da časi ko so financirali 90-100% v zavarovanj pa samo nepremičnina ki je predmet nakupa so mimo. Se pa marsikje dobi 100% financiranje, če je plača takšna da ti izračunajo zelo dobro boniteto in če je kredit 100% zavarovan. Za nas rajo je pa pač jeba...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita,

Ne, nisi. Napisala si nadpovprečna plača to je vse, kar je nad jurja. In nikjer nisi omenjala 60% vrednosti nepremičnine. Kaj se da in kaj ne, pa dobro vem, ker sem kredit prejšnji mesec podpisala.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita,

Ne, nisi. Napisala si nadpovprečna plača to je vse, kar je nad jurja. In nikjer nisi omenjala 60% vrednosti nepremičnine. Kaj se da in kaj ne, pa dobro vem, ker sem kredit prejšnji mesec podpisala.

Citat:
Bila na ogledu 1-sobno stanovanje z atrijem, ki ni lastniški in parkiriščem pred blokom, ki tudi ni lastniški. Stanovanje staro 20 let v Šk. Loki, 31 m2 + klet, prodajajo za 55 keur, kar se mi zdi ugodna cena, mogoče da bi znižala na 50 keur, če grem še 1x na kofe??? Kolk dobim kredita je pa še vprašanje, brr brr brr...katero banko mi predlagate????

Da ne bo chick fight
cheer.gif

sexy-RNC.jpg

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Citat:
Kaj ti ni jasno, sem napisala, da imam več kot jurja plače in dobim max. 60% kredita, kar še za kopalnico ni in dobim precej precej manj od 40 keur, ja tolk sem jaz računala, da bi dobila, ker so mi tolk ponujal leta 2009 brez kakršnega koli poroka ali hipoteke, zdej mi dajo pa teh 60% samo s hipoteko!!!. Ja imam službo za nedoločen čas pa mi čist nič ne pomaga. Ne, živela bi pa z jurjem na mesec.

majč

Kaj te zdaj j... Da ne prideš skozi, ker ne dajo kredita za več kot 60% vrednosti nepremičnine ali da ti ne dajo več kredita, ker je obrok v primerjavi s tvojo plačo prevelik.

Prvi je normalno, jebiga, glede na to, kakšne so nekatere napovedi za cene nepremičnin, pač ne smejo tvegat, da bo čez 2 leti vrednost hipoteke manjša od vrednosti kredita. Tudi jaz sem 2 leti nazaj dobil za 60% vrednosti in nič več. Hipoteke za 100% vrednosti na napihnjenih cenah so bile krive (v osnovi) za lep del krize, ki se je začela v ZDA ... To moraš pač rešit drugače (dodatna hipoteka na drugo nepremičnino, porok ipd ali pa imet ostalih 40% iz drugih virov, lahko tudi drugih kreditov)

Če je pa drugo, pa glih hude plače nimaš. Ker kot sem napisal: 500€ anuitete na mesec na 15 let je 70 jurjev kredita.

Nazadnje urejeno:

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
OK, kaj ste vi zdej zakompliciral, še huj ste kot NLB, kjer so mi že povedal, da naj najdem enga butla, ki bo na svojo nepremičnino vzel hipoteko v razliki, ki mi manjka do polne cene. A se kdo jav? Sori nimam jaz tajkunov za starše. Če bi dobila 40 keur, bi zmogla sama, ker pa banke ne dajo tolk, pa ne morem NIČ, nimam kej preračunavat. Seveda bom šla še v par bank vprašat, to je vse kar lahko naredim.

Še to NLB zagotovi svojega cenilca nepremičnine, uredijo v roku 1 tedna, kredit urejajo cca. 3 tedne, samo za info če koga zanima.

majč

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Če si rekla da je nepremičnina 55K (+-) in dobiš s hipotekarcem 60%. Drugače ne gre, vsaj ne v današnjih časih (čeprav naj bi nekatere financirale tudi do 80%). Predpostavimo, da je to 33K. Vzami hipotekarca na daljši rok (itak lahko odplačaš predčasno), da bo nižja anuiteta, zraven pa vzameš potrošniški kredit zavarovan z zavarovanjem za razliko ki ti manjka. Če prav zračunaš obe anuiteti, da ne presegata % plače, prideš skozi. Ko odplačaš potrošniškega varčuješ razliko in se predčasno znebiš še hipotekarca. Če vzameš hipotekarca na recimo 15-20 let, imaš anuiteto tam cca 180-230 EUR in če ga predčasno odplačaš, nisi z obrestmi nič na slabšem.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Če si rekla da je nepremičnina 55K (+-) in dobiš s hipotekarcem 60%. Drugače ne gre, vsaj ne v današnjih časih (čeprav naj bi nekatere financirale tudi do 80%). Predpostavimo, da je to 33K. Vzami hipotekarca na daljši rok (itak lahko odplačaš predčasno), da bo nižja anuiteta, zraven pa vzameš potrošniški kredit zavarovan z zavarovanjem za razliko ki ti manjka. Če prav zračunaš obe anuiteti, da ne presegata % plače, prideš skozi. Ko odplačaš potrošniškega varčuješ razliko in se predčasno znebiš še hipotekarca. Če vzameš hipotekarca na recimo 15-20 let, imaš anuiteto tam cca 180-230 EUR in če ga predčasno odplačaš, nisi z obrestmi nič na slabšem.

To je pomoje edina realna opcija "Majči"
467716-post_slo.gif

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
E to sem pričakovala tle, konstruktivno debato kako en sam človek pride do nepremičnine, opcije... Glede na to, da je možno odplačati kredit predčasno, mogoče ni tolk slaba ideja glede potrošniškega kredita. Dobim manj kot si napisu, anuiteta je pa višja na 20 let, ne vem kakšen je izračun anuitete na 30 let, kar ti skupno seveda poviša stroške kredita. Hmm, hmm...

majč

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Stroške kredita (misliš obresti?) ti daljša doba poveča samo če plačuješ celo dobo. Če predčasno plačaš, teh obresti ni. Obresti se vedno plačujejo za nazaj. Jasno, da pri krajši dobi hitreje pada glavnica in s tem strošek obresti, ampak če vzameš pregled v nekem trenutku, plačaš točno toliko obresti kolikor si dolžan denarja v tistem trenutku, ne glede na to koliko časa se kredit še odplačuje...in če denarja nimaš da bi zmajšal dolg, potem je cifra čisto realna.

Drugače pa imamo ljudje mogoče po občutku nekaj več odpora proti daljšim kreditom, češ, kaj bom plačeval 30 let. Prvo, dvomim da se velik % kreditov odplača po istem planu kot na začetku. Čez nekaj let najdeš boljšo nepremičnino, imaš boljšo službo, vzameš nov kredit, poplačaš starega, itd... Kot drugo pa čez čas svoje naredi tudi inflacija. Spomnim se ko so moji starši vzeli kredit stanovanje in je bil plan da se plačuje, ne vem, do 2015 (takrat se je meni zdelo da to ne bo nikoli prišlo), čez nekaj let pa pride obvestilo da lahko plačajo par jurjev DEM pa zaprejo kredit da ne bo še 20 let odprt... OK, drugi časi, drugačna ekonomija, ampak kdo pravi da se ne bo ponovilo...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik gulikoza pravi:
Stroške kredita (misliš obresti?) ti daljša doba poveča samo če plačuješ celo dobo. Če predčasno plačaš, teh obresti ni. Obresti se vedno plačujejo za nazaj. Jasno, da pri krajši dobi hitreje pada glavnica in s tem strošek obresti, ampak če vzameš pregled v nekem trenutku, plačaš točno toliko obresti kolikor si dolžan denarja v tistem trenutku, ne glede na to koliko časa se kredit še odplačuje...in če denarja nimaš da bi zmajšal dolg, potem je cifra čisto realna.

Drugače pa imamo ljudje mogoče po občutku nekaj več odpora proti daljšim kreditom, češ, kaj bom plačeval 30 let. Prvo, dvomim da se velik % kreditov odplača po istem planu kot na začetku. Čez nekaj let najdeš boljšo nepremičnino, imaš boljšo službo, vzameš nov kredit, poplačaš starega, itd... Kot drugo pa čez čas svoje naredi tudi inflacija. Spomnim se ko so moji starši vzeli kredit stanovanje in je bil plan da se plačuje, ne vem, do 2015 (takrat se je meni zdelo da to ne bo nikoli prišlo), čez nekaj let pa pride obvestilo da lahko plačajo par jurjev DEM pa zaprejo kredit da ne bo še 20 let odprt... OK, drugi časi, drugačna ekonomija, ampak kdo pravi da se ne bo ponovilo...

Hmmm najprej napišeš, da se itak večina kreditov odplača hitreje/počasneje kot v štartu (najdeš boljšo neremičnino) in poplačaš starega, vzameš novega... -> torej logika vzeti čim manj let ker je celoten kredit stroškovno nižji

Drugič pa napišeš da je bolje vzeti čim daljšega, ker se vmes lahko zgodi karkoli - > torej vzeti čim daljši kredit

Kaj potem :D ?
evil.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.249
113
www.adriamedia.si
Citat:
E to sem pričakovala tle, konstruktivno debato kako en sam človek pride do nepremičnine, opcije... Glede na to, da je možno odplačati kredit predčasno, mogoče ni tolk slaba ideja glede potrošniškega kredita. Dobim manj kot si napisu, anuiteta je pa višja na 20 let, ne vem kakšen je izračun anuitete na 30 let, kar ti skupno seveda poviša stroške kredita. Hmm, hmm...

majč

Pa saj sem ti napisal, da če je problem % do katerga dajo hipoteko, pač rešiš z drugim kretitom. Ali pa še dodatnim tretjim, če je treba. Dokler je problem %, do katerega dajo hipoteko in ne višina anuitete, se da z malo kreativnosti rešit.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Hmmm najprej napišeš, da se itak večina kreditov odplača hitreje/počasneje kot v štartu (najdeš boljšo neremičnino) in poplačaš starega, vzameš novega... -> torej logika vzeti čim manj let ker je celoten kredit stroškovno nižji

jaz tukaj ne vidim tega logičnega zaključka...če kredit refinanciraš nima veze koliko je bila originalna doba. Enako s stroški - če vzameš 100 jurjev kredita in (recimo) zaslužiš teh 100 jurjev nazaj v dveh letih ter kredit poplačaš, je stroškovno (skoraj) vseeno a si imel kredit za 2 leti ali pa 30 let (in ga odplačal predčasno). S tem da ti dvoletni kredit narekuje orenk tempo varčevanja, 30 letni pač ne.

Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Drugič pa napišeš da je bolje vzeti čim daljšega, ker se vmes lahko zgodi karkoli - > torej vzeti čim daljši kredit

To je odločitev vsakega posameznika, kako sprejema tveganja. Nič ni bolje...daljša doba pomeni več verjetnosti da nekoč ostaneš brez službe in ne moreš odplačevati obrokov ali še kaj več. Obstaja verjetnost deflacije, da se denarju vrednost poveča in si naenkrat (nominalno) dolžan za 10 stanovanj, bistvena sprememba obrestne mere, itd...ne moreš objektivno trditi kaj je bolje. Ampak če potegneš neko črto in špekuliraš, da boš z leti v službah (in plačah napredoval), da bo inflacija glodala znesek ki si ga dolžan, da dobiš družino in s partnerjem skupaj odplačujeta....potem se bolj nagiban k znosim zneskom obroka, ne pa delat noč in dan, dat ves denar takoj za kredit in živeti ob vodi. Stanovanje je življenski projekt, velik % ljudi plačuje tako ali drugačno najemnino do smrti. Če bom jaz čez 30 let fraj (in mi vmes ostane dovolj, da lahko uživam življenje), potem se mi zdi to zmaga. Če pa ta znesek zberem še nekaj let prej, pa še toliko bolje
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
SK? Slovenske Konjice ? Hmm 55k€ men se zdi za tam veliko, odvisno kako je spet stanovanje, oprema, prenovljeno, lokacija, garaža.. ?