Matr, seveda vem. Jurja po m2, kot sem že gor rekla, je pravljica. Ampak vsi gledate na totalko. Totalka je klinac, to je res, ampak verjetnost delnih škod je bistveno višja. Zdele je v kranju strehe odkrivalo... strošek recimo 40k€. Bom dobila 40k€ ali bodo rekli, da je hiša podzavarovana za 50% in bom dobila zgolj 20k€. kljub temu, da je zavarovano na 239k€. Tu začenjajo te zadeve biti važne. Ko je zavarovalna vsota bistveno višja od škode, izplačilo bo pa mizerija deljeno z 2. Čim ne morejo igrati na karto podzavarovanosti, mi morajo izplačati 40k€. Drugaeče, agentka je rekla, da bi mi dvignila za 33k€ po tistih njenih izračunih, zavarovalnica sama sedaj je 13k€.
kar se tiče pa premij:
stanovanjske nepremičnine 181,65€ + davek
potres z 2% odbitno franšizo 150,77€ + davek
Vse skupaj z ostalimi postavkami sem pa plačala 25€ več. premičnine, pa garaže, pa strojelomi pa taka in onakva odgovoronost.
Koliko imate potem vi po kvadratnem metru. neto ali bruto? Triglav vem, da je 8 let nazaj vsem ubrisal 300k€ in temu primerno premijo so plačevali, kar ne pomeni, da bi toliko dobili, k ne? dasiravno, glede na malo razliko v premiji, bom drugo leto, ko bom na novo sklepala zaprosila za ene par izračunov.
Totalne škode so po mojem nepomembne, jasno in logično pa je, da ko ti bo pogorela bajta in bo škode za 54.042€ in mer boš imel za 30% podzavarovano bajto, da boš čez palec dobil 15k manj izplačila, to je problem.
Jaz trenutno plačujem pri Generaliju za Premium paket, 243k bajta ter 56k oprema, dodaten potres, dodatno strojelom inštalacij, dodatno dvignjeno/povečano zavarovalno vsoto strojeloma gospodinjskih aparatov in bele tehnike nekej evrov preko 400.
Ko sem lani preverjal podobne zadeve drugod je to bilo kar ulala več.