gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113
Takole; pri agentih naletite na vec problemov; eni nimajo pojma kaj pridajajo, drugi zavestno ne povedo vsega, ker se bojijo, da bo premija previsoka in stranka ne bo zelela zavarovati in nenazadnje; agent za svoja dejanja - neprimerno svetovsnje z nicemer ne odgovarja, ker na koncu vi podpisete polico.

Zato se za vecje zavarovalne primere najeme brokerja in ne agenta.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Imela sem dva cenilca že. strokovnjaka s papirji, ker to ne more vsak Janez (beri jaz). razlika v tržni vrednosti 25%. Nobena izmed teh cifer mi seveda ne pomaga nič.
prišel je še tretji "strokovnjak", ki ga je poslala zavarovalnica sama v pojavi agenta, ki je ocenil gradbeno vrednost, kot sama želi. če so ga pooblastili, da to počne v njihovem imenu, so ga bržkone tudi naučili. Na polici mi pa piše: Zavarovalna vrednost: NOVA VREDNOST. Zavarovalna vrednost je določena z uporabo smernic.

No potem pa če ti je zavarovalnica poslala svojega cenilca in če ti to piše nevem čemu ta debata? Si pokrita.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
... AMPAK, to so predlagane cene za standardno kvaliteto gradnje torej za povprečje. Se pravi, če imaš Prefa kritino, če imaš npr. ALU okna Schüco, če imaš nevem kakšno oh in sploh izolacijo itd.. pa moraš sam oceniti in posledično povišati zavarovalne vrednosti.

Na podlagi tega... In potem naprej razglabljanje tvoje, kako bi jaz mogla vse to sama, ce ne, pa prav mi je...

Najbolj zalostno pri vsej stvari pa je, da imas najbrz prav. In tipicno za slovenca bi rekla, se bo pri nas smatralo, da je res v tem primeru krivda in ogovornost na stranki (laik v cenitvah in zavarovalnistvu), ne pa na zavarovalnici. Hja, moral bi vedeti...

mentaliteta, ki pri nas prakticno legalizira nategovanje. Vstavi notri poljubno panogo.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
Ja, bolj jasno zakaj vsaka 4. hiša pri nas ni zavarovana.

Problem je tudi nestrokovna zidarija ali vgradnje tega ali onega... Zavarovalnica ne krije nic, ce del ni opravil strokovnjak. Samogradnje in na črno grajene (brez računa) po definiciji plačujejo brezveze.

Jaz lahko dvigam vsoto, vse kar zavarovalnica ugotovi, je nadzavarovanje.

Jaz lahko placam strojelom, vse kar zavarovalnica ugotovi, da dokler je nekaj pod garancijo, nema denarja. Garancija pa... Deluje kot ostalo. Morala bi vedeti, nisem uporabljala prav ipd itn

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.145
113
kolega fura to, je rekel, da jim ne da niti centa.... ce pride do katastrofe, bo pa nabirko naredil po vasi.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Takole; pri agentih naletite na vec problemov; eni nimajo pojma kaj pridajajo, drugi zavestno ne povedo vsega, ker se bojijo, da bo premija previsoka in stranka ne bo zelela zavarovati in nenazadnje; agent za svoja dejanja - neprimerno svetovsnje z nicemer ne odgovarja, ker na koncu vi podpisete polico.

Zato se za vecje zavarovalne primere najeme brokerja in ne agenta.

Kateri broker se ukvarja s takosnimi zadevami kot je zavarovanje hise fizicne osebe? Broker dela na provizijo, tako, da je potrebno tudi to vracunati.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113

Problem je tudi nestrokovna zidarija ali vgradnje tega ali onega... Zavarovalnica ne krije nic, ce del ni opravil strokovnjak. Samogradnje in na črno grajene (brez računa) po definiciji plačujejo brezveze.

Jaz lahko placam strojelom, vse kar zavarovalnica ugotovi, da dokler je nekaj pod garancijo, nema denarja. Garancija pa... Deluje kot ostalo. Morala bi vedeti, nisem uporabljala prav ipd itn
Slovenija ima v EU rekordno visoko število kasko zavarovanih vozil - vodilni v EU. In daleč najmanjši delež zavarovanj nepremičnin, zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113
Kateri broker se ukvarja s takosnimi zadevami kot je zavarovanje hise fizicne osebe? Broker dela na provizijo, tako, da je potrebno tudi to vracunati.
Brokeru plača provizijo zavarovalnica. Se pa ne bo z eno hiši nihče ukvarjal. Pri meni je bilo drugače, ker mi je broker zavaroval celotno podjetje in je potem naredil še za hišo. Vem pa tudi sam nekaj o tem, ker sem šel zaradi lastne razgledanosti delati izpit za agenta in za brokerja. Pa da ne bo pomote, se ne ukvarjam s prodajo zavarovanj, niti se nikoli nisem.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113

Strojelom je malo tako.... ne vem, če je smiselno. Eno je to, kar si napisala, drugo pa je amortizacijska stopnja...

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28

In kako potem lahko zavaruješ hišo letnik 1910, ki ima privzeto uporabno dovoljenje (ker gradbenih niti bilo ni takrat). A če bo kaj narobe, požar, potres, mi bodo zahtevali račun? Zavarovat so znali brez problema, ergo imajo v svojih izračunih neko vrednost objekta (plus so cenitve).

V primeru teženja z računi bi jim takoj poslal odvetnika.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Slovenija ima v EU rekordno visoko število kasko zavarovanih vozil - vodilni v EU. In daleč najmanjši delež zavarovanj nepremičnin, zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja.
Zdravstveno smo zavarovani kompletno vsi, osnovno itak, večina pa še dodatno. Da pa bi poleg osnovnega, ki ga plačujem dražje kot v Švici, plačeval še nekaj ekstra, mi pa na pamet ne pade.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Brokeru plača provizijo zavarovalnica. Se pa ne bo z eno hiši nihče ukvarjal. Pri meni je bilo drugače, ker mi je broker zavaroval celotno podjetje in je potem naredil še za hišo. Vem pa tudi sam nekaj o tem, ker sem šel zaradi lastne razgledanosti delati izpit za agenta in za brokerja. Pa da ne bo pomote, se ne ukvarjam s prodajo zavarovanj, niti se nikoli nisem.

Potem sta imela dogovor ali pa je bil zadovoljen s provizijo, ki mu jo je izplačala zavarovalnica. Broker drugače za razliko zastopnika zaračuna raziskavo trga in svetovanje. V primeru, da gre izven meja, potem so pa zneski konkretno višji.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
P prenicnine
In kako potem lahko zavaruješ hišo letnik 1910, ki ima privzeto uporabno dovoljenje (ker gradbenih niti bilo ni takrat). A če bo kaj narobe, požar, potres, mi bodo zahtevali račun? Zavarovat so znali brez problema, ergo imajo v svojih izračunih neko vrednost objekta (plus so cenitve).

Dejanska vrednost... na novo vrednost ni zavarovana. Dejanska je pa kaka? Za bajto, ki je baje nobeden ni taknil 110 let. Ce si jo pa 10 let nazaj obnavljal, bos pa prvo moral imeti za to projekt in vse, drugace gre za neskladno gradnjo oziroma na crno. Enako raznorazna zmisljevanja med gradnjo pa premikanje sten sem pa tja.

Kot pri strojelomu, ali pa premičninah. Vrednost pade za 40-50%, nema več zavarovanja novo vrednost. Zelo kmalu je povsem vseeno ali je dipo ali mizar po meri.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113

Ne skrbi, ta podatek da potrebuješ račun ne drži. Račun je pač instrument ki je tebi v korist (ali pa tudi ne, glede na vse višje cene). Torej račun gor ali dol, če boš imel primerno zavarovanje bo zavarovalnica morala škodo sanirati, prav tako in nobenih splošnih pogojev ne izhaja da je račun pogoj za ugotavljanje ali izplačilo škode. Ko bo govorimo o novejših gradnja pa tehnično neprimernih izvedb praktično ni + tega imamo vsi projekte, certifikate in dokumentacijo ki nas pokriva.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
P prenicnine

Dejanska vrednost... na novo vrednost ni zavarovana. Dejanska je pa kaka? Za bajto, ki je baje nobeden ni taknil 110 let. Ce si jo pa 10 let nazaj obnavljal, bos pa prvo moral imeti za to projekt in vse, drugace gre za neskladno gradnjo oziroma na crno. Enako raznorazna zmisljevanja med gradnjo pa premikanje sten sem pa tja.

Kot pri strojelomu, ali pa premičninah. Vrednost pade za 40-50%, nema več zavarovanja novo vrednost. Zelo kmalu je povsem vseeno ali je dipo ali mizar po meri.

Ja, edino kaj je razlika da te ta dodatna opcija stane 20€ na leto. In 50% vrednosti TV-ja za 3k je še vedno 1,5k in je bistveno vec kot 20€. Evo, mi smo ga danes dopoldan "malo" zabluzili v lokalu in sem potrošil sigurno 25-30€. Fak, a se naj zjutraj požrem in si nardim izračun kako se mi pa to ni izplačalo in koliko krat bi ga lahko doma za ta denar zabluzil če bi kupil pijačo v trgovini? Glej vsak se sam odloči, je pa vsako zavarovanje 100% butasto, neumno in nesmiselno dokler ne nastane škoda.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Najbolj zalostno pri vsej stvari pa je, da imas najbrz prav. In tipicno za slovenca bi rekla, se bo pri nas smatralo, da je res v tem primeru krivda in ogovornost na stranki (laik v cenitvah in zavarovalnistvu), ne pa na zavarovalnici.

Ja, verjetno imajo to Avstrijci, Nemci, Švicarji in severnjaki bolj kvalitetno rešeno. Da ti poberejo 300€ premije letno ti verjetno plačajo sodno zapriseženega izbedenca gradbene stroke ki ti oceni nepremičnino. Na podlagi cenitvenega poročila pa ti v notarsko overjeni izjavi dostavijo jamstvo da bodo na podlagi tega poročila priznali kakršno koli škodo. Da ne omenjam da verjetno organizirajo brezplačne seminarje in delavnice na tematiko "prepoznavanja in ugotavljanja vrednosti lastnega imetja".

Daj, ne serji :)

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.496
7.010
113
kar poglej si v splošnih pogojih, kolikokrat je napisano da zavarovalnica ne krije, če ni bilo delano strokovno in ne vem kako. Kako boš ti dokazoval, da je delano strokovno, če ne z računom obrtnika, ki ti je to delal na podlagi nekeg projekta? boš rekel, sem sam, ker naredim to bolje? japajade... ja, ko zarati, zna zaratiti fejst, ko se pregovarajmo o parih jurjih, pa nobeden nič ne vpraša. Nemec ima papirje in izvajalce in račune. Samogradnja, crne grdnja (brez ustreznih projektov) in podobne balkanske fore niso tudi njihova folklora, pa je s tem manj tezav.

ko vrednost TVja pade za 40%, ni več zavarovan na novo vrednost, niti ne na polovično, ampak na dejansko. ki je lahko po njihovi oceni 300€. ali pa še to ne.

vsak € lahko enkrat zapraviš, danes bi lahko še eno rundo plačal, namesto da imaš zavarovano TČ, ki je še v garanciji.

Nazadnje urejeno:

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.435
974
113
Zdravstveno smo zavarovani kompletno vsi, osnovno itak, večina pa še dodatno. Da pa bi poleg osnovnega, ki ga plačujem dražje kot v Švici, plačeval še nekaj ekstra, mi pa na pamet ne pade.
Tebi ne in marsikomu tudi ne. Ko pa greš gledat, kaj se bo s teboj zgodilo, če postaneš (Bog ne daj) invalid, ali pa kako bodo tvoji otroci v primeru smrti (Bog ne daj) odplačevali kredit, pa za zgodba malce drugačna.