Garmin Fenix 3, Suunto Ambit 3, Polar V800

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Saj natančnega izračuna ni, tudi za porabljene kalorije so izračuni zgolj približni.

Tudi VO2max se računa približno. Nobena ura ne more natančno izračunati ničesar. Še max HR pulz se računa po zelo splošni formuli. Torej če je že ta formula splošna, kakšno so šele vse ostale, ki vzamejo to v račun?

Za vse amaterje je čisto dovolj tole:
Citat:
Check your pulse during a standard running workout to help you gauge exertion in comparison to your maximum heart rate. At 70 percent of your maximum heart rate, for example, approximately 50 percent of your fuel comes from carbohydrates. At 75 to 80 percent of maximum heart rate, carbohydrate expenditure increases to 65 percent of calories burned. If you burn 500 calories during a run at 70 percent of your maximum heart rate, then, you can estimate that 250 calories come from carbohydrates.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.345
765
113
Darjan ima doma tehtnico za 99€, vpišeš višino, leta, spol in izbereš aktiven ali neaktiven športnik, težo ti potem hvala bogu izmeri samo, nato pa preko ''električne prevodnosti'' še natančno izmeri odstotek telesne maščobe... to je to. In podobno hoče tudi od ure, saj malenkost manj ponuja že tista iz Persila.

Popravek:
Verjetno ima to napravo, ta niti teže ne izmeri, ampak jo moraš vnesti... ostalo isto...
BodyFatMonitor_3797669.jpg

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Ne ne, tale, da je direktno rezultat, oz rezultati uploadani preko wifi za analizo:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Kako si zadovoljen z modelom Core? Pa ravno tega kitajca si moral obdrzati, po izkusnjah uporabnikov spleta je se prastari Vector bolj zanesljiv in natancen. Jaz imam namrec se zmeraj prvega iz leta 99. Deluje
smile-1.gif

Suunto Core je najboljša ABC ura, kar sem jih imel! Pred njo se lahko skrijejo vse ostale ABC ure, ki sem jih imel v zadnjih 15ih letih. Od nekdaj sem želel imeti uro, ki ima vse, torej: višinomer, barometer, kompas, termometer, globinomer (in v zadnjih letih še GPS).

Začel sem s Casio modeli iz serije ProTrek (4 ali 5 različnih), s katerimi sem bil relativno zadovoljen (solarno polnjenje), motilo pa me je, da niti eden ni imel vgrajenih vseh funkcij (največkrat je manjkal globinomer), da so bile "glomazne" in nič kaj lepe ter, da sta bila višinomer in barometer kar nekaj. Vmes sem si privoščil Suunto T6, ki pa se je napil vode že med dežjem. In nato pride Core, ki ima vse: celo globinomer do 12 metrov in izredno napreden algoritem za višinomer/barometer (še boljši kot Ambit in mnogo boljši kot Fenix3). Moj prvi, iz leta 2007 - Light Green, brezhibno deluje še danes.

Vmes sem pri športu uporabljal Garmin ForeRunner 405, ki pa ni bil za vsakdanjo rabo in zato sem se razveselil modela Ambit, ki pa je bi neudoben in še zlasti zato, ker je imel omejen dostop do podatkov iz senzorja tlaka (omejen na 1050 mbar), pa zato globinomera ni bilo možno realizirati.

Fenix3 pa je končno ura, ki ima res vse, tudi globinomer je že realiziran.

Ampak vseeno, Core nima konkurence, kadar ne potrebujem GPSa - lahek, odporen, natančen, zanesljiv.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ne mislim tega, to je jasno
smile-1.gif

Saj pri kontaktnem športu se dela ogormno na kondiciji, torej tu bi lahko prišla prav ura, če? V bistvu je pri vseh športih važen "engine", da lahko goniš telo ... mišična vzdržljivost, vo2max, CNS, itd... lahko pri izboljšavah teh parametrov pomaga ta ura in kako (torej bolje od navadne ure s pasekom)?

A pri kontaktnih športih ni kondicijskih treningov?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Kondicijski treningi so skoraj pri vseh športih, kakšni specifični, kot je powerlifting, edino tega ne vsebuje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Saj ne teče "debata" okoli uporabnosti, ampak okoli tega, zakaj bi profesionalni športniki potrebovali to uro, oz zakaj bi lažje z njo napredovali pri svojih treningih, oz v kakšno pomoč bi jim bila ura oz njene silne funkcije.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj natančnega izračuna ni, tudi za porabljene kalorije so izračuni zgolj približni.
Vse je približno, tudi merjenje hitrosti in časa.
Stvar je samo v tem, koliko natančno. Štetje kalorij je očitno dovolj natančno, VO2max tudi, da se ga vključi v zapestne inštrumente. HRmax in HRrest itak lahko naštimaš poljubno, jaz sem si ga kar zmeril (enkrat malo bolj zadihaš, pa je
smile-1.gif

Štetje izgorelih maščob pa očitno ni niti približno dobro in ga pač uradno ne vključujejo.

Po drugi strani pa vsaj Ambiti omogočajo nalaganje dodatnih programčkov za razne dodatne izračune, in imaš tudi tadva:
http://www.movescount.com/apps/app10019969-Fat_burned
http://www.movescount.com/apps/app10019970-Carbs_Burned

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Ker se ne gre za uro. Je pac zapestni racunalnik. Zakaj pa ti rabis telefon za trening?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Saj ga ne, zato ravno pravim, da imam "persil" uro, tolko da mi kaže HR, da vem če sem v pravem območju, ali lenuharim
wink-1.gif

keber, in koliko to pokaže med vadbo?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
ne vem, nisem inštaliral. glede na strukturo programa mislim, da je vrednost zelo zelo približna, ker uporablja samo skupne povprečne vrednosti. Recimo na podatke mojega zgoraj linkanega crossfita je to 43 g maščob ter 64 g OH.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
Aja, to potem ni to ja, če se računa samo na podlagi povprečne vrednosti lahko pride do prevelikega odstopanja.

Moralo bi za vsako porabljeno kalorijo v istem trenutku pogledat HR in potem izračunat od kod je prišlo "gorivo".

Poleg tega pa je to najbolj natančno zgolj ob kakšnih aerobnih ali anaerobnih vadbah enake intenzitete, recimo tek ali kolesarjenje. Če je vmes kakšno dvigovanje uteži je skoraj nemogoče s samo HR izračunat porabljene kalorije kaj šele OH/M.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kalorije pri utežeh itak kuriš še dolgo po končani vadbi. Zato je tudi tista EPOC krivulja, ki pa je brez enote. Pač samo nek približek. Kakorkoli, ko voli, nek izvoli. Jaz svoj Ambit uporabljam pri dolžinskih športih, ne pa pri fitnesih, crossfitih ali ekipnih športih. Niti ne spremljam napredka (ker ga itak opazim tako ali tako), ampak čisto za statistiko, torej koliko višincev prekolesarim, kako daleč prelaufam, v gorah pride prav tudi pri kakem iskanju poti (zaradi višinomera), HR pa je pač za neko splošno štetje kalorij ter za kake šprinte med tekom, da vidim, a bom crknil takoj ali čez pol minute.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.355
2.730
113
Meni je kot neuporabniku ure najbolj hecno na tekih, ko vsem piska za pretecene kilometre. Pol pa kaksenkrat cakas da bo kaj slisat pa ni in ni. 😒

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik keber pravi:
HR pa je pač za neko splošno štetje kalorij ter za kake šprinte med tekom, da vidim, a bom crknil takoj ali čez pol minute.

Hehe. Pri meni pa, ko z bajkom gonim v hrib, da vem v katero prestavo dat. Če gre HR npr čez 170, pomeni, da pretiravam in je treba dat v nižjo prestavo, če je pred mano še nekaj klanca. Če pade pod npr 140, pomeni da je prestava prenizka in da bi lahko hitreje gonil.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.915
6.974
113
To bolj zaradi tega, ker se pri dvigovanju uteži ali šprintih kuri primarno kreatin fosfat (CP) in ne glikogen (je prepočasen vir energije), zato ti tisti HR nič ne pomaga, ker recimo vidiš da imaš med šprintom verjetno 95% max ali še več, a se dejansko kuri podobno količino glikogena, kot če bi miroval.

Zato se recimo potem "mora" počivati par minut, nekje v 4-5min se CP v celoti obnovi in spet lahko ponoviš dejavnost, če pa bi hotel ponoviti takoj, pa bi bil to sila jalov poskus
smile-1.gif

In zato se pri nekaterih pozna, če jemljejo kreatin, ker s tem povečajo zaloge v mišicah in lahko zmorejo več, seveda amaterji, profiji že itak imajo taki prilagojeno telo oz mišice, da skoraj ni razlike.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Delam en test, HR spremljam konstantno 48 ur, pa da vidimo, kaj bo ratalo. Trenutno imam dve uri po precej ubijalskem crossfitu še vedno utrip med 90 in 100. Poraba v 14 urah preko 2200 kcal, pa sem šel samo z biciklom na šiht pa na en crossfit. Zdaj se prav vidi, da so HIIT vadbe resno kurjenje kalorij, ker sedenje na šihtu to ni bilo. Rezultati v petek.

Je pa Ambit3 fajn, ker ima bluetooth povezavo s HR pasom, in niti ne rabim nosit ure vseskozi, važno, da je nekje v krogu nekaj metrov, pa tudi pas ima nek memory, če slučajno zgine povezava do ure.