Zato še enkrat, ti sistemi bodo zaživeli šele ko bodo serijsko v avtu ali kot dodatek pod preprostim imenom v katerem bo vse: Autopilot, Super Cruise, Co-Pilot360, TSS, ProPilot...
S prvim delom se strinjam, z drugim pa ne. Vsaj glede imena ne, ker te zadeve lepo zavajajo kupce v smeri, da imajo pa sedaj avtonomno vozilo, kar je pa daaaaaleč od resnice.
Dejstvo je, da so VAG avtomobili relativno dragi in bi s tem postali še bolj zlatarski, čeprav je proizvodni strošek teh zadev verjetno par 10 EUR, če sploh. Vsi pa vemo, da noben proizvajalec ni dobrodelna ustanova...
Sem že seciral ta problem nešteto dodatkov VAG grupe, npr. kolega je lani dobil novega službenega Superba, a misliš da ima notri radarski tempomat in lane assist? Isto nek drug kolega s svojim Tiguanom RLine DSG za ca. 40k€, ne Radar ne Lane assist. Res me zanima koliko Golfov, Passatov, Tiguanov je bilo prodanih s tem dodatkom, morda 5%? Recimo da kupujem rabljen VAG avto, kako filtriram zadetke, ki imajo ta dodatek? Če v mobile.de izberem VW, od 2016 dalje in vpišem pod opis "Lane" mi ostane samo še 0,1% prvotnih zadetkov.
Torej VAG ima vse, zna vse in je najboljši in vedno prvi... ko pa pogledaš na cesto se pa tega nikjer ne vidi, what gives? Znajo delat dobro PR sceno, tudi električnega
Audija e-tron napovedujejo že od leta 2009, zdaj, zdaj bo na cesti.
Torej, jaz sem ti odgovoril, da to ne drži, da tega nikjer ne vidiš. Zadeva je že na cesti, ni pa še tako razširjena, ker je pri nas blink blink pomembnejši kot pa varnost, ki je sosed ne vidi. Precej avtov, ki pridejo k meni ima namreč že kakšen asistenčni sistem (na oko bi rekel vsaj 20%). Zavedam se, da to seveda NI statistično pomemben podatek.
Dejstvo je, da se stvari spreminjajo:
Up ima že od začetka serijski Front Assist
Passat B8 ima že od začetka od Comfortline naprej serijski ACC s Front Assist sistemom
Golf 7.5 ima isto od Comfortline naprej serijski ACC s Front Assist sistemom
T-Roc ima serijski Lane Assist in Light Assist od najbolj oskubljene verzije naprej, že od naslednje opreme (Style) je pa tudi ACC s Front Assistom serijski
Pač, vse je stvar prodajne politike. Ti pa takole povem: pri Golf-u je stal ACC s Front Assistom 320 EUR. 320 EUR... Moje osebno mnenje je, da kdor tega ne kupi, je nor.
Pri Golf-u 7.5 imaš sedaj za jurja tole:
sistem za prepoznavanje prometnih znakov
asistenca za avtomatsko prilagajanje dolgih luči Dynamic Light Assist
asistenca za zastoje
asistenca za ohranjanje smeri na voznem pasu Lane Assist
Blind Spot senzor
Emergency Assist (samo v kombinaciji z DSG menjalnikom in navigacijskim sistemom)
Če tole ni dober deal... Ja, moraš imeti še LED luči in navi in dsg... Ampak ja, to je pač drugi avto potem.
Še glede tvoje Toyote: ja, dejansko dajejo serijsko določene zadeve noter, ampak brez zamere tisto kar je v Toyoti Prius recimo serijsko nima za burek v primerjavi z delovanjem teh sistemov pri VAG grupi. Recimo prepoznava prometnih znakov: lahko se le rolaš po tleh, ker je stvar neuporabna. Lane Assist tudi ni sposoben takšne vožnje kot pri recimo Golf-u. Da ne govorimo o prvem sistemu v recimo še aktualnem Aurisu... Zadeva je kul, ker jo dobiš za relativno male pare, ampak je pa bolj v povojih še vse skupaj. Vsekakor pa bistveno bolje kot nič. High Beam Assist recimo dela brezhibno.
In sam osebno raje zavestno skeširam nekaj denarja za to, da zadeva potem deluje, kot pa dobim nekaj zraven, kar bom potem samo preklinjal.
Recimo, še delovanje Emergency Assist sistema in ne boš verjel, ga ima kar nekaj Passatov pri nas, Arteoni pa praktično vsi katere sem delal:
Jaz lahko rečem le kapo dol inženirjem, ki so tole tako premišljeno spravili skupaj ob trenutno uporabljeni tehnologiji in upam, da se bo zadeva v dokaj kratkem času razširila na vse proizvajalce.
In govorimo o zadevah, ki so dosegljive za normalen denar že precej časa v normalnih vozilih. Tega, da so pri nas bolj pomembna platišča in ostali blink blink za katerim se slinijo sosedi kot pa varnost, pa žal midva ne moreva spremeniti.
In zadeve se kot sem rekel, že spreminjajo, poglej recimo T-Roc-a in serijsko varnostno opremo... Tudi pri vseh ostalih proizvajalcih se ponudba varnostnih sistemov konkretno izboljšuje, kar lahko le pozdravljam. In z vsako generacijo so ti sistemi opazno boljši
.