Ford-Avtomatski vs powershift menjalnik

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.058
5.657
113
Ampak je 799?
grin1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
skoraj sem izbral Mondeota, 2.0 164, powershift.
je le dvosklopčni, hitrejši, udobnejši. kar se googlal takrat, nisem našel nič slabega o tem menjalniku, je pa res, da je relativno nov ...

zakaj ga nisi vzel?

sem na koncu preračunal, da je imel malo preveč kilometrov za moje želje, drugače je zgledal zelo okej.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ampak je 799?
grin1.gif
grin1.gif

250-300 bo bolj prav. In to na pooblaščencu, lahko si predstavljaš koliko pride pri nepooblaščencu.

Citat:
Uporabnik cizy pravi:Procentualno gledano je število okvar na DSG menjalnikih malo, res pa da o kakšni okvari v gostilni za šankom hitro slišiš, nenazadnje je tole pri nas daleč najbolj razširjen "avtomatski" menjalnik. Zraven tega pa je verjetno še polovica uvoženih z magično kilometrino in servisno zgodovino...
Drži, sploh tole zadnje. In pa dejstvo, da se folk ne pozanima, da je NUJNO, da je DSG pravilno vzdrževan. Ne samo zaradi ustreznega delovanja, temveč tudi kulance (kar ste nekateri sicer že napisali).
Ravno zadnjič sem naletel na prodajalca strokovnjaka, ki je strokovno zatrdil, da pri DSG6 ni treba menjavat olja (baje samo pri DSG6 prvi dve leti je bilo potrebno), ampak da bi pa on to le naredil pri 150.000 km
hysterical-1.gif
. Eh ja.

Pri DSG7 pa je zgodba o zanesljivosti drugačna
cry12bpy.gif
.

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
cry12bpy.gif
.

Daj povej kaj več prosim. Imam DSG7 in me seveda zanima, kakšne so potencialne težave.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik ojanez pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
cry12bpy.gif
.

Daj povej kaj več prosim. Imam DSG7 in me seveda zanima, kakšne so potencialne težave.

Kateri DSG7? V grobem moreta biti vsaj dva dokaj različna, tisti s "suho" sklopko v švohnejših modelih in drug v močnejših npr 240ks Passatu in kar nekaj Audijih pa še teh je vrjetno več različnih.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.454
1.908
113
Zagotovo je imel v mislih "tasuhega", ki je (bil) na voljo s socialnimi motorji. O tistemu se je marsikaj slišalo in zelo malo dobrega.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Sklopki, elektronika, olje (vpoklic).
Ampak je dobra stvar ta, da VW (če je bil avto ustrezno vzdrževan) precej zadev reši pod kulanco tudi po poteku garancije.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Zagotovo je imel v mislih "tasuhega", ki je (bil) na voljo s socialnimi motorji. O tistemu se je marsikaj slišalo in zelo malo dobrega.
zmaga.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne vem, če je še aktualno, ampak nekako sem prebral veliko na temo PowerShifta in sem malo zmeden:

- en del člankov piše o tem, kako so bili na ameriškem trgu šokirani, ker je bil menjalnik glasen, imel neke zvoke, in je Ford povedal, da je to zelo podobno pri vseh robotskih menjalnikih in je bil cel halo, ko so ugotovili, da to ni klasičen avtomatski menjalnik - se pravi polno enih problemov, ki pa se niti ne tičejo samega delovanja, ampak bolj uporabniške izkušnje

- drug del člankov pa piše o tem, da je velik problem s tem menjalnikom, da se rad obotavlja pri prestavljanju nižje, da se velikokrat zatakne in ne gre v prvo prestavo in da so sklopke kar precej obremenjene in da se jih je precej hitro menjalo - ta del me bolj skrbi, ampak spet gre za izkušnje v ZDA - kako je s tem pri nas?

ker malo gledam tudi Forda Focusa, pa je kar enih par Focusov s PowerShift menjalnikom in, vkolikor je menjalnik okej, bi bil kar dober končno izbor lahko ...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, včeraj sem peljal S-maxa diesel s powershift menjalnikom in lahko rečem, da nimam ene pripombe. Pri speljevanju ni nikoli zatresel, navzgor in navzdol je menjaval brez napak in brez cukanja. Ker pa gledam v bistvu bencinski motor, kateri pa ima navadnega avtomatika, se vprašal prodajalca, kaka je razlika in mi je rekel, da navaden avtomatik menja pri malce višjih obratih, tam cca 300 obratov višje.

B81

22. jul 2007
36.944
10.505
113
Ko si na mestu dal v prestavo, so obrati obstali in se niso dvignili in ni zanihal naprej?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Nisem nič opazil oz. nisem imel zamar, da bi kaj zanihal. Morda je, pa nisem opazil, ti bi pa takoj, vendar mene ni nic motilo. Sem tudi nekje obracal, pa veckrat dal v P in R, pa me ni nic motilo. Me je pa zelo, zelo motilo to, da si nisem mogel najti ustrezne pocizije sedeza, v primerjavi z Mondeotom v salonu, kjer pa sem si nastavil sedez in je bilo super. V glavnem, če hočete sprobat powershift, ga imajo v Kopru na Avtoplus Ford, samo prej poklicite in si ga rezervirajte. V glavnem, prodajalec in serviser, ki je bil tam, sta bila zelo prijazna in tudi glede tega imajo + pri meni.

B81

22. jul 2007
36.944
10.505
113
No menjalnik NAJ NE BI nič zanihal naprej/nazaj, če je vse ok. Primerjal sem P607 z 250 k km, avto je butnilo naprej ali nazaj
smile-1.gif
, 4 leta star Scenic prestavi brez nihanja obratov ali avta, ampak vožnja v koloni čisto počasi je pravi športni dan, E90 s kao 120 k km se je cel zamajal naprej in obrati so narastli, pri drugem enakem se je čutilo čisto majčkeno, kolegov E60 535 se tudi čuti, ampak skor neopazno (mogoče zaradi prostornine motorja in tipa menjalnika).

V glavnem, ker tudi sam iščem avtomatika, najprej preverim tole nihanje
smile-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Jaz sem se včeraj več ali manj cca 40 min vozil v mestu, promet seveda na vrhuncu in nisem imel niti ene težave. V glavnem sem odšel zadovoljen s testom menjalnika. Seveda pa bi moral probati še navadnega avtomatika, saj če bi kupoval, bi z bencinarjem seveda dobil le tega in ne powershifta, katerega sem včeraj testiral.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Fordovi automatiki naj bi bli kar jajca. Tukaj res znajo drugi bolje.

https://www.youtube.com/watch?v=JVxxPMh1oUk

Ta Ford za Avstralijo popolnoma odsvetuje ravno zaradi gnilih avtomatikov. Je malo specifičen tip, ampak statistik si ravno ne izmišljuje mogoče celo pretirava z njimi, ker on priporoča nakup Mazde ali Hyundaja ponavadi, pa dvomim da so kaj boljši avtomatiki.
tongue-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ja, tule govori o dual clutch, torej powershift menjalnikih. Navadni avtomatik od Forda je kaj bolj robusten oz. vzdržljiv? Ker se mi res ne da potem okol servisov nonstop skakat. Vedno sem imel v glavi, da avtomatik dela in to je to.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Avtomatika kolikor vem Ford ne dela sam, tako da se pozanimaj kateri menjalnik je noter in boš potem lažje dobil kaj več informacij o vzdržljivosti.
Powershift so pa dokaj slabe izkušnje (vsaj do letnika nekje 2010 ali 2011, za naprej ne vem). In to ne govorimo za avtomobile s 150.000-200.000 km, temveč so se težave začele že tudi pri 50.000 km.
In največji problem (vsaj eno leto nazaj) je ta, da se rezervnih delov ne da dobiti, kar pomeni, da je težko popraviti zadevo pri nepooblaščencu. Vsaj take informacije sem dobil od treh automatik mojstrov, ki sem jih kontaktiral kakšno leto nazaj.
Pooblaščenci pa vemo, kako običajno popravljajo (menjava menjalnika).

Če se je od lani kaj spremenilo, naj me kdo popravi.

Še info: kolegu že vsaj 2 leti ob prestavljanju občasno poči nekje v menjalniku. Menjava olja in rekalibracija mehatronike ni pomagala. Ampak že 2 leti ne gre na slabše, tako da tudi v tem je nekaj dobrega
grin1.gif
.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, jaz bi nabavil Mondeota z 1.5 Ecoboost bencinarjem, pri katerem pride navaden avtomatski menjalnik in NE powershift. Powershift pride pri dizlih. Torej, nabavil bi navadnega avtomatika. Torej, je to to al naj se ognem po celi črti in pogledam kaj drugega, morda Passata z DSG-jem?

Nazadnje urejeno:

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Pozdravljeni
Jaz imam B-max-a, star je bil tri leta, z bencinskim motorjem 1,6l in powershiftom PS6. Čudovita stvar!