Evtanazija

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Za ubiti človeka rabiš primerno izobrazbo, veščine in moralne norme. V mojih mladih časih se je to denimo učilo v vojski. Moralo bi še sedaj. Verjetno pa se ni nikoli v zadnjih 100 letih učilo na medicinskih faksih. Obrneš kakor hočeš. Evo ideja: upokojeni oficirji bi lahko izvajali evtanazijo.
Ni potrebno. Na medicini bi lahko priredili kak predmet iz veterine. :fredi:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Ne rabijo še dohtarjev v to tlačit, je dosti drugih če ne so čisto za dosti medicinske sestre. Zdravnik tako nikoli ne da injekcije, to zato da daš nekomu pomirjevalo da zaspi brez bolečin pa ne rabiš biti ravno dr.XXXXX dr. med.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
verjetno v smislu kako pomagati huje ranjenemu sovojaku na froonti brez resevalcev dalec naokoli
A ste tukaj sami otroci? V vojski smo nekaj malega streljali z različnim orožjem, se učili postavljati mine, metali ročne bombe ... Ne za šport, temveč zato, da bi v pravi situaciji lahko nekoga ubil. Ubiti je osnova, ki jo rabiš za evtanazijo in ni sama po sebi umevna sposobnost pri vsakem človeku.
Ostalo so tehnične podrobnosti, ki se spreminjajo z razvojem tehnologije. Ali bomba ali injekcija je nepomembno. Človek, ki to izvaja v tistem trenutku točno ve zakaj gre. Še ko sem onemoglega psa peljal na zadnjo injekcijo, je bilo hudo meni in tudi veterinarju, ki je moral to sam narediti, ker ni bilo drugega osebja. Evtanazija ne bo delo, ki bi ga zmogel vsak zdravstveni delavec. Verjetno psihološko normalen pravzaprav noben.

B81

22. jul 2007
37.607
10.902
113
Cuden sestavek si spisal. Je torej poklicni vojak, ki gre v sluzbo z namenom, ve se, kaksnim (v resni situaciji), bolj psiholosko normalen, kot bo tale novi "evtanazer"?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Načeloma v zdravstvu ne bi smelo biti zaposlenih ljudi, ki so sposobni izvesti evtanazijo.

• Všeč mi je
Reactions: B81

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
A ni možno, da si oseba sama spusti kotejl v žilo? Torej se sama odloči, podpiše, zdravstveni delavci pripravijo zadevo (ali nekdo drug) in oseba pritisne na gumb.
Ker tudi sam nisem ravno prepričan, da je dobro s tem obremenjevati koga drugega.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.966
6.224
113
blizu močvirne prestolnice
Velika večina bi to lahko storila pred koncem, vendar nimajo jajca in prelagajo na druge. Sicer pa kdo smo mi da bomo odločali o smrti? Danes se tolerira taka pomoč, ko nam ne bo všeč bomo začeli ubijati tiste kateri so prizadeti. In kam pridemo? V leto 1933.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Velika večina bi to lahko storila pred koncem, vendar nimajo jajca in prelagajo na druge. Sicer pa kdo smo mi da bomo odločali o smrti? Danes se tolerira taka pomoč, ko nam ne bo všeč bomo začeli ubijati tiste kateri so prizadeti. In kam pridemo? V leto 1933.
Mi razložiš, kako boš ubijal drugačne, če moraš sam stisnit gumb?
Ja, bi lahko storili. Recimo stopi pred vlak in potem nedolžnemu vlakovodji uniči življenje. Ali pa se obesi v gozdu in potem vsem sorodnikom uniči življenje, ker si očitajo, kako mu niso pomagali.
Tako se pa točno ve, da je bila to njegova želja, se poslovi od bližnjih in sam pritisne na gumb. Nobenemu od bližnjih ne bo lepo, si pa vsaj ne bodo očitali.

B81

22. jul 2007
37.607
10.902
113
Mi razložiš, kako boš ubijal drugačne, če moraš sam stisnit gumb?
Ja, bi lahko storili. Recimo stopi pred vlak in potem nedolžnemu vlakovodji uniči življenje. Ali pa se obesi v gozdu in potem vsem sorodnikom uniči življenje, ker si očitajo, kako mu niso pomagali.
Tako se pa točno ve, da je bila to njegova želja, se poslovi od bližnjih in sam pritisne na gumb. Nobenemu od bližnjih ne bo lepo, si pa vsaj ne bodo očitali.
Ce so cloveski, bi mu v zadnjem stadiju raka itak privoscili neboleco smrt. Nasprotniki so pa ultra egoisti.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Ce so cloveski, bi mu v zadnjem stadiju raka itak privoscili neboleco smrt. Nasprotniki so pa ultra egoisti.

Ko vidiš kakšne bolečine nekateri preživljajo v zadnjem stadiju bi pri bližnjemu tudi sam stisnil tisti gumb če sam ne bi mogel več. Seveda če bi bila taka njegova želja.

• Všeč mi je
Reactions: sad

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
A ni možno, da si oseba sama spusti kotejl v žilo? Torej se sama odloči, podpiše, zdravstveni delavci pripravijo zadevo (ali nekdo drug) in oseba pritisne na gumb.
Ker tudi sam nisem ravno prepričan, da je dobro s tem obremenjevati koga drugega.
Točno tako delajo v Švici. Aktivna evtanazija ni dovoljena, dovoljena je pa pomoč pri samomoru.