..ksz..
Ker mi je tole čist preveč politična debata, bom stvar malo obrnila in vrnila na tirnice, ki jih je postavil izhodiščni post.
Moja teza (bo mosseero napisal definicijo iz SSKJja
) je, da je vsak človek tako ali drugače veren oz. da vero v nekaj nujno potrebuje. Četudi je tisto, v kar verjame, totalno neverjetno oz. je uresničitev podvržena golim naklučjem.
Primer - imamo tekmo Slovenija - Hrvaška. Večina ljudi upa/verjame, da jih bomo končno nabrisali.
Kaj je problem takega vedenja (obnašanja)?
Da ni nobenega zagotovila, da se bo to res zgodilo. Mogoče se bo, mogoče se ne bo. Nihče ne ve in niti ne more vedeti, ker je stvar - objektivno gledano - preveč podvržena razno raznim slučajnim naklučjem. Če ta dogodek zbanaliziramo v okviru fizikalno/kemično/bioloških znanosti, nam odpade vsako navijanje, trepetanje in ostalo. Ker ne glede na naše držanje pesti, se stvar lahko odvije glih v katero koli možno smer. Kot se lahko kocka zavrti kamor koli.
Prekleto depresivno življenje bi bilo, če človek ne bi v nič verjel in nič upal, kaj ne?
Imam pa že raje to, da verjamem, da bodo naši fuzbalerji/košarkaši enkrat pa le natolkli Hrvate. Da vejamem, da mi bo pri mojem delu enkrat pa le uspelo. Četudi mi mati narava (pazi - to NI ISTO kot bog) tega nikoli ne garantira. Ampak če bi postala strogo racionalna, bi mi padlo vse dol in ne bi naredila nič.
In prav veri se lahko zahvalimo, da smo danes tu, kjer smo. V smislu civilizacijskega napredka (ajd, predpostavimo, da je bilo od tega več koristi kot škode). Veri se lahko zahvali kup bolnikov in ostalih ljudi v težkih težavah, da vztrajajo v nemogočih in objektivno gledano tudi brezupnih situacijah. Ker pač verjamejo, da bodo nekoč nekaj le premagali. S pomočjo amuleta, vode, soli, boga, kipca,... Ni važno.
Disclaimer - namerno sem se IZOGIBALA vpletanju RKCja, Vatikana, Škofovih zavodov,... Zato prosim, da me nihče ne posiljuje z izjavami, da zagovarjam delovanje omenjenih inštitucij. Če ne znate ločiti med vero in ustanovo, pa se s komentarji vsaj ne smešite.
Hvala za razumevanje.
PS: Se strinam s sass-ovim postom, ki govori nekaj o boljših ljudeh, nekje na 1. strani. Strogo gledano naše kulturno okolje.