Evolucija, religija...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
"Še vedno je "vera" v znanost precej bolj oprijemljiva in tudi REALNA, kot vera v nekaj, česar se ne da niti z eno stvarjo dokazat."
Če se ne da dokazat še ne pomeni da ni možna! Ravno tu se midva razlikujeva! Jaz še vedno dajem možnost temu, medtem ko ti avtomatično zanikaš! Oba verjameva trenutni znanosti - razlika je v tem, da ti zavračaš možnosti, jaz pa ne...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
spet te moram opomniti da tukaj ni govora o bogu, cerkvi ali jezusu! Tu govor teče o verovanju (o stvareh ki upaš da so, pa za njih ni dokazov) in nima nikakršnega skupnega imenovalca z bogom, cerkvi ali jezusom...ok?

kot primer lahko nekdo reče da reinkarnacija popolnoma deluje. Da obstajajo primeri ko se je človek rodil in se spomnil prejšnjega življenja in tudi razrešil umor ki se je zgodil nad njem...kako je to možno? jaz ne vem...dajem ti primere...

greva naprej:
koliko dimenzij poznamo? koliko jih znamo dojeti? koliko jih znamo "kontrolirati" ?
Misliš da so so te dimenzije ki jih dojemamo vse? Kaj se zgodi če kontroliraš 4. dimenzijo? Še vedno vsi zakoni klapajo če se gremo igrat s 4. dimenzijo ali 5. dimenzijo?

Če verovanje začneš gledat s te strani, potem se kaj hitro lahko najde nekdo, ki bo začel verovat v potovanje ljudi na druge planete preko namišljenih črvin, katere so povezane med zvezdnimi vratmi.
To verovanje, ki ta ti opisuješ je domišljija oziroma nagnjenost k sci-fi zadevam. Tista vera, ki jo pa velika večina folka sprejema je pa že preveč pod vplivom RKC, čeprav nekateri tega nočejo. Nobena od teh stvari, pa nima nikakršne podlage s katero bi lahko karkoli potrdil. Torej... zakaj verovati? Da slepiš samega sebe? Vi kar...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
"Še vedno je "vera" v znanost precej bolj oprijemljiva in tudi REALNA, kot vera v nekaj, česar se ne da niti z eno stvarjo dokazat."
Če se ne da dokazat še ne pomeni da ni možna! Ravno tu se midva razlikujeva! Jaz še vedno dajem možnost temu, medtem ko ti avtomatično zanikaš! Oba verjameva trenutni znanosti - razlika je v tem, da ti zavračaš možnosti, jaz pa ne...

Ne zanikam možnosti, ki so možne, pa če tudi niso dokazane. Ne zanikam možnosti, ki jih predvideva nek znanstvenik... Zanikam oziroma ne verjamem pa teorijam, ki se jih lahko vsak smrkavc spomni ko mu je eno uro dougcajt. In temu primerne so možnosti o posmrtnem življenju, dušah, nebesih in peklu....

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Ne zanikam možnosti, ki so možne, pa če tudi niso dokazane. Ne zanikam možnosti, ki jih predvideva nek znanstvenik...
Torej, ne zanikaš možnosti če se TEBI zdijo možne...
Znanstvenikov imaš malo morje in vmes so tudi "čudni" primerki...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Zakaj je verovati v to, da ti znanost nudi vse odgovore, problematično, ti nudi že sama zgodovina znanosti:

Newton je postavil temelje newtonovske mehanike, pri kateri se izkaže, da so hitrosti navzgor neomejene. Potem so znanstveniki s poskusi prišli do tega, da pa vseeno obstaja neka hitrost (hitrost svetlobe, c), ki predstavlja zgornjo mejo možne hitrosti. Nenadoma se z newtonovsko mehaniko ta spoznanja niso več skladala. Iz tega se je najprej razvila specialna teorija relativnosti, s katero je zaslovel Einstein, iz nje pa še splošna teorija relativnosti, prav tako by Einstein. In kaj so ugotovili? Da je v normalnih razmerah, ko so hitrosti majhne, newtonovska mehanika čisto spodobna aproksimacija teorije relativnosti. Zato se za računanje v vsakdanjem življenju še vedno uporablja newtonovska mehanika. Skratka ena teorija je nadgradila drugo, pri čemer stare ni čisto povozila. Le-ta je v določenih situacijah še vedno uporabna.

Trenutno je v fiziki najbolj aktualno, kako povezati teorijo splošne relativnosti in kvantno fiziko. Problem je v tem, da teoriji v določeni meri ena drugo izključujeta. Ko bodo nekoč fiziki uspeli povezati ti dve področji, se bo spet izkazalo, da relativnostna teorija ne velja v splošnem, v določenih primerih pa. (V bistvu se že zdaj ve, da pri delcih, ki jih obravnavajo v kvantni fiziki, splošna rel. teorija ne velja). Zato je torej popolnoma nesmiselno reči, da splošna relativnost natančno opisuje svet okoli sebe.

Vedeti je treba, da fiziki pri izpeljavah VEDNO poenostavljajo stvari (običajno vse skupaj linearizirajo, primer matematično vs. fizikalno nihalo), da problem zredicurajo na nivo, na katerem so ga sposobni obravnavati. Znanost vedno bolj natančno opisuje svet, še vedno je pa močno omejena tako s samim znanjem kot z zmogljivostjo računalnikov, da bi svet lahko natančno opisala.

Zanimiv primer je Hawking, ki je zelo popularen v pop znanosti. V svojih intervjujih je povedal v parih stavkih precej protislovij. Tako je rekel, da v enačbah enostavno ni prostora za Boga, ker enačbe določajo začetek (stvarjenje) vesolja. Po drugi strani priznava Heisenbergovo načelo nedoločenosti, vendar pravi, da je njegov vpliv tako majhen, da je praktično zanemarljiv. Potem spet pravi, da je zaradi tega razloga svet (in s tem človek) le skupek atomov in povezav med njimi in da bi se dalo z dovolj zmogljivo mašino vse izračunati, torej je pristaš determinizma. Vendar pravi, da je pa ta izračun tako zapleten in zahteven, da ga je nemogoče izvesti, kar je po njegovem isto, kot da se prihodnosti ne da določiti. Zato pravi, da je za praktične razmere pristaš nedeterminizma. Za nameček je pa še priznal, da se je zmotil, ko je mislil, da je črna luknja res črna (da torej iz nje nič več ne uide). Izkazalo se je namreč, da ni čisto črna. In tudi njegova teorija BigBanga je še vedno le teorija.

Nauk: pustimo znanost znanstvenikom, teologijo in transcendenco pa teologom in filozofom.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
mossero, tud znanost rabi cas, da se razvije. hvala za lekcijo iz fizike, vendar zadevo poznam. no, problem nezdruzljivosti ze resuje teorija strun. ravno zaradi tega sem rekel, da komaj cakam da v svici pozenejo svoj pospesevalnik delcev in pokazejo da to vse tudi drzi.

torej, fizika se vedno zmaga
cheer.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
torej lahko recem da trdno vrjamem v bozicka? po tvojem je to vse enako.

vglavnem, vse te spiritualne zadeve z dusami, telepatijo, itd. jaz pripisujem domisljiji.
pac sem omejenc
bonk.gif

"kao"
smirk-1.gif

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Konec koncev pa z domišljijo ni nič narobe. Brez nje bi bil svet dolgočasen in pust. Kaj šele otroštvo...
grin1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Teorija brez potrditve je še vedno le teorija. Dokler ne bo vsaj kakšnega indica, da zadeva velja, je o njej škoda zgubljati besede.

Zanimivo, da kot pristaš znanosti ne omenjaš najbolj radikalne teorije zadnjega časa, katere avtor je Stephen Wolfram (saj veš, Mathematica pa to). On trdi, da je v bistvu celotno vesolje en velik celični avtomat, se pravi algoritem z danimi začetnimi pogoji in pravili delovanja. Ko so bila določena pravila in začetni pogoji, je bilo vesolje prepuščeno samo sebi in se je po notranjih pravilih razvilo do te stopnje, do koder se je. Določitev algoritma in začetnih pogojev bi pa prav lahko izpeljala višja sila...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Ne zanikam možnosti, ki so možne, pa če tudi niso dokazane. Ne zanikam možnosti, ki jih predvideva nek znanstvenik...
Torej, ne zanikaš možnosti če se TEBI zdijo možne...
Znanstvenikov imaš malo morje in vmes so tudi "čudni" primerki...

Ne... nisem znanstvenik, da bi lahko razglabljal o nastanku človeka oziroma sam podajal možnosti. Zato verjamem skupini znanstvenikov, kateri izoblikujejo z določenimi raziskavami določeno mnenje. Se pa ne osredotočam ravno na vsakega strokovnjaka posebaj, zato se tisti po tvojem mnenju "čudni" primerki izgubijo v povprečju... A ti, kot vernik veruješ v vsa verstva?
smirk-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
ksz

parkrat se je pojavila nekaksna popolnoma neumestna izjava in sicer da ce bi evolucija (po Darwinu) veljala, da nebi bila samo teorija.
Zakaj je to totalen bullshit pa tako: Nazalost imajo verske ustanove-Kristani, Zidi, Muslimani prevec vpliva (kontrolirajo miloreceno cel svet) da bi lahko Darwinova teorija prerasla v zakon oz. v kaj vec, ker ce bi se to zgodilo, bi pomenilo, umor teh treh religij(in se veliko drugih, manjsih)! Tako da ta izjava nima nobene podlage.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
..ksz..

Ker mi je tole čist preveč politična debata, bom stvar malo obrnila in vrnila na tirnice, ki jih je postavil izhodiščni post.

Moja teza (bo mosseero napisal definicijo iz SSKJja
grin1.gif
) je, da je vsak človek tako ali drugače veren oz. da vero v nekaj nujno potrebuje. Četudi je tisto, v kar verjame, totalno neverjetno oz. je uresničitev podvržena golim naklučjem.

Primer - imamo tekmo Slovenija - Hrvaška. Večina ljudi upa/verjame, da jih bomo končno nabrisali.

Kaj je problem takega vedenja (obnašanja)?

Da ni nobenega zagotovila, da se bo to res zgodilo. Mogoče se bo, mogoče se ne bo. Nihče ne ve in niti ne more vedeti, ker je stvar - objektivno gledano - preveč podvržena razno raznim slučajnim naklučjem. Če ta dogodek zbanaliziramo v okviru fizikalno/kemično/bioloških znanosti, nam odpade vsako navijanje, trepetanje in ostalo. Ker ne glede na naše držanje pesti, se stvar lahko odvije glih v katero koli možno smer. Kot se lahko kocka zavrti kamor koli.

Prekleto depresivno življenje bi bilo, če človek ne bi v nič verjel in nič upal, kaj ne?

Imam pa že raje to, da verjamem, da bodo naši fuzbalerji/košarkaši enkrat pa le natolkli Hrvate. Da vejamem, da mi bo pri mojem delu enkrat pa le uspelo. Četudi mi mati narava (pazi - to NI ISTO kot bog) tega nikoli ne garantira. Ampak če bi postala strogo racionalna, bi mi padlo vse dol in ne bi naredila nič.

In prav veri se lahko zahvalimo, da smo danes tu, kjer smo. V smislu civilizacijskega napredka (ajd, predpostavimo, da je bilo od tega več koristi kot škode). Veri se lahko zahvali kup bolnikov in ostalih ljudi v težkih težavah, da vztrajajo v nemogočih in objektivno gledano tudi brezupnih situacijah. Ker pač verjamejo, da bodo nekoč nekaj le premagali. S pomočjo amuleta, vode, soli, boga, kipca,... Ni važno.

Disclaimer - namerno sem se IZOGIBALA vpletanju RKCja, Vatikana, Škofovih zavodov,... Zato prosim, da me nihče ne posiljuje z izjavami, da zagovarjam delovanje omenjenih inštitucij. Če ne znate ločiti med vero in ustanovo, pa se s komentarji vsaj ne smešite.

Hvala za razumevanje.

PS: Se strinam s sass-ovim postom, ki govori nekaj o boljših ljudeh, nekje na 1. strani. Strogo gledano naše kulturno okolje.

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Vera bo cez 100 let popolnoma izumrla. Ze danes verujejo le redki, tako ko gres v cerkev, vidis samo stare babne,
ki že smrdijo po magnolijah, tako da ko se le te umaknejo, vec nebo nove generacije. In prav je tak.

Govorim za evropo. 98% današnje mladine (tam do 30 let lahko gremo) ne veruje. Zakaj ne? Zato ker je naš
sistem vere obupen, maše so tečne, župniki govorijo eno in isto, cerkve so grde ko praseeca, not smrdi po
mahu in vlagi, župniki so pedofili, in večina prispevkov gre itak župniku za luksuz (sem že opisoval našega
župnika ki vozi novo E klaso z custom barvo?)
Skrata porazno, in zdi se mi da vse temelji na napizdovanju.

V ameriki je vera ena prav zabavna zadeva.
Ko sem začel tam živet (florida), me je kolega gnjavil ene 5 nedelj zaporedoma naj grem z njim... Popizdeval sem
in vsakič sma se skor skregala, ker sem mu reko da teh fasistično pedofilskih barab nemislim prenašat...
Zgubil sem neko stavo, in za kazen sem mogo z njim v cerkev.

WTF;
Pred cerkvo se zbira folk, punce ala hostese nosijo naokoli limonado in dounadse, folk se meni med sabo,
na easy igra neka muzika, gremo kao not, župnik največji pleyer kaj sem ga videl v celi cerkvi, kravata, sončni špegli
na glavi, bež sako, vse pozdravi, vseka ene 3 štose, zlonahitro ena mala molitvica, 2 gut pesmi... In to je to,
zadeva je rešena v pol ure, in meni se je zdelo kot pol minute...
Da talajo namesto limonad in donadsov pir pa fingerfood, imajo eno bolših čag v mestu... Skratka dobesedno zajebancija
vsi na easy.
Pol sem itak hodo vsako nedeljo, pa ok priznam ne zaradi maše oz. molitve...

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
A temo o navijanju si me spomnila na še eno znanstveno popolnoma neraziskano področje, to je energija misli. Vera v nek uspeh ni nič napačnega, prav nasprotno pripomore k temu uspehu, venadar tukaj ne gre za verovanje v smislu krščanstva ali pa islama.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ali gre ali ne gre, je zelo odvisno od tega, kako gledaš na problem.

Npr. kakšna je razlika med športnikom, ki se v štartnem bloku pokriža, in onem, ki poljubi zaročni prstan? Po mojem mnenju ne preveč velika. Objekt je sicer res različen, ideja, ki to ravnanje spodbuja, pa enaka.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:

A temo o navijanju si me spomnila na še eno znanstveno popolnoma neraziskano področje, to je energija misli. Vera v nek uspeh ni nič napačnega, prav nasprotno pripomore k temu uspehu, venadar tukaj ne gre za verovanje v smislu krščanstva ali pa islama.

slovenet, noben ne govori da vera je pa al krščanstvo al pa islam...tukaj diskutiramo o veri - ali veruješ ali ne. Ne govorimo o bogu, jezusu, budi,.... govorimo o veri. karkoli!

problem je v tem da eni AVTOMATIČNO mislijo, da vera = religija, kar pa ni res...

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Najprej se potrudi in preberi kakšen cel post, pa morda še kakšen link, ki je notri priliman, poglej, potem se pa repenči.

Da se ti tokrat ne bo treba trudit, sem ti izbral ključni odstavek, zakaj je Darwinova teorija le teorija in ne zakon. Tu imaš naslednico Darwinove teorije, ki je danes najbolj splošno priznana.

Aja, lobiranje raznih cerkva pri vsem skupaj očitno nima prav veliko vpliva, vsaj glede na napisano.

Nonetheless, Darwin's specific ideas about evolution, such as gradualism and the mechanisms of natural selection, were strongly contested at first. Lamarckists argued that transmutation of species occurred as parents passed on adaptations acquired during their lifetimes.[152] Eventually, when experiments failed to support it, this idea was abandoned in favor of Darwinism.[153] More significantly, Darwin could not account for how traits were passed down from generation to generation. A mechanism was provided in 1865 by Gregor Mendel, who found that traits were inherited in a predictable manner.[154] When Mendel's work was rediscovered in 1900, disagreements over the rate of evolution predicted by early geneticists and biometricians led to a rift between the Mendelian and Darwinian models of evolution.

This contradiction was reconciled in the 1930s by biologists such as Ronald Fisher. The end result was a combination of evolution by natural selection and Mendelian inheritance, the modern evolutionary synthesis.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
ksz...

Še to. Zanimivo je opazovati, koliko neverujočih je zelo podkovanih v verskih naukih. Še posebej pomenljiv je tisti del, ko so prepričani, da se določeni verski spisi še vedno interpretirajo dobesedno.
stupid-1.gif

Za vajo naj poskusijo najti kakšnega kreacionista med slovensko duhovščino. Pa veliko sreče.
rolleyes-1.gif