Evolucija, religija...

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
niti ne, idi na cernovo stran, pa poglej kaj tam ustvarjajo.
dejansko bo mozno v bliznji prihodnosti ustvarit mini vesolje. to bo izkljucilo boga (koncno!)

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
To bo izkljucilo boga (koncno!)

Ne bi jaz na tvojem mestu tako naivno verjela v to
grims-1.gif

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
meni se ze sama vera v boga zdi naivna po difoltu
crazy1.gif

meni tudi...
sam tukaj ni govora o bogu...je govor o veri... vera pa ni enaka bogu...
bom drugače povedal: pri veri ni nujno da obstaja bog

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik medak pravi:
sass: torej ne verjames v religije ampak verjames v posmrtno zivljenje. ampak glede na to, da clovesko telo razpade, more nekaj potovat v nek drug svet, sepravi dusa (oz. kakokrkoli to poimenujes). ampak ce verjames v evolucijo, pomeni tudi da verjames da imajo zivali isto to "duso". a je tako? kako to da si tako trdno preprican da je posmrtno zivljenje?
trdno prepričan nisem, ampak trenutno imam na voljo dve varianti:
A) ob moji smrti se bodo ustavile kemijske reakcije v telesu in od moje zavesti ne bo ostalo nič
B) po moji smrti bo od mene ostalo telo, sam pa se bom ponovno rodil kot nekdo drug

zate ne vem, ampak meni je varianta B precej bolj všeč. čeprav je manj verjetna, bi vseeno raje videl,da se moja zgodba ob smrti ne bi končala, in temu se reče vera

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
aaaa... o tem se gre...
potem sem tudi jaz veren clovek
smile-1.gif

verujem v sveto luliko, saj mi le ona kaze pot do razsvetljenstva

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:

aaaa... o tem se gre...

smile-1.gif

vidim da ti nematerializem enostavno ne potegne
smirk-1.gif

v bistvu je to zelo žalostno...pač si materialist...

Nazadnje urejeno:

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ocitno. tud doggy style mi ni tuj
evil.gif

pa se nekaj, tud bolj naraven je, kot pa "misionarc"

smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
aaaa... o tem se gre...
smile-1.gif

vidim da ti nematerializem enostavno ne potegne
smirk-1.gif

v bistvu je to zelo žalostno...pač si materialist...

Bolj pravilno je, da mu rečeš REALIST. Če ne verjame v posmrtno življenje še ne pomeni, da mu nematerialne stvari ne pomenijo nič.

Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik medak pravi:
sass: torej ne verjames v religije ampak verjames v posmrtno zivljenje. ampak glede na to, da clovesko telo razpade, more nekaj potovat v nek drug svet, sepravi dusa (oz. kakokrkoli to poimenujes). ampak ce verjames v evolucijo, pomeni tudi da verjames da imajo zivali isto to "duso". a je tako? kako to da si tako trdno preprican da je posmrtno zivljenje?
trdno prepričan nisem, ampak trenutno imam na voljo dve varianti:
A) ob moji smrti se bodo ustavile kemijske reakcije v telesu in od moje zavesti ne bo ostalo nič
B) po moji smrti bo od mene ostalo telo, sam pa se bom ponovno rodil kot nekdo drug

zate ne vem, ampak meni je varianta B precej bolj všeč. čeprav je manj verjetna, bi vseeno raje videl,da se moja zgodba ob smrti ne bi končala, in temu se reče vera

Recimo, da ta tvoja teorija posmrtnega življenja drži in "se rodiš kot nekdo drug"... Potem si tud ti že v osnovi nekdo drug, ki se je rodil kot ti... pa ti o tem nič ne veš. Kje je potem smisel se rodit kot nekdo drug, če ne moreš nobenih svojih lastnosti prenest na drugo osebo. Tudi spomniš se ne kaj si bil prej... sploh ne veš, če si kaj bil.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
ne, v bistvu je materialist, ker verjame v določen predmet! to ni realizem ampak materializem.

enako bi bilo, če bi namesto njegove svete lulike napisal: denar....

Nazadnje urejeno:

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
lulika je bila napisana z namenom je.banja v glavo
rolleyes-1.gif
)

se strinjam s tem, da sem "materialist", sam ce spremljas malo znanstvena dognanja, potem vidis da sem hkrati tudi realist, saj je vedno vec indicev (oz. so samo ti), ki potrjujejo to, da se vse vrti okol subatomskih delcev. s tem mislim na vse. celotno vesolje, cloveka, naravo. in preprosto ni prostora za boga. kot si pa rekel, v kaj lahko verujes... zarad mene veruj v neko visjo silo. sam... zakaj bi se slepil, ce pa tega dejansko ni in je le plod tvoje domisljije. jaz v pravljice preprosto ne morem vrjet

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
rolleyes-1.gif
)

se strinjam s tem, da sem "materialist", sam ce spremljas malo znanstvena dognanja, potem vidis da sem hkrati tudi realist, saj je vedno vec indicev (oz. so samo ti), ki potrjujejo to, da se vse vrti okol subatomskih delcev. s tem mislim na vse. celotno vesolje, cloveka, naravo. in preprosto ni prostora za boga. kot si pa rekel, v kaj lahko verujes... zarad mene veruj v neko visjo silo. sam... zakaj bi se slepil, ce pa tega dejansko ni in je le plod tvoje domisljije. jaz v pravljice preprosto ne morem vrjet

poglej...
biti REALIST je nekako utopično...zakaj? Recimo v srednjem veku je bil REALIST tisti ki je verjel da sonce kroži okoli zemlje...In takrat so bili prav tako realni kakor si ti sedaj glede subatomskih delcev...
vidiš, kam ciljam?
"Realist" je pač za tisto obdobje človek ki pač sprejme tisto kar nekdo drug reče in se s tem sklicuje na realnost. In v tem obdobju so subatomi zakon in vesolje...v srednjem veku je bila to ploščata zemlja in kroženje sonca okoli nje....
Nimamo pa blage veze kaj vse še obstaja!
In že zaradi tega klicati sebe "realist" je utopija. Ti veruješ v znanje človeka in ne daješ nobene možnosti da je človeško znanje pomankljivo. To je tvoja vera. Jaz zmeraj imam odprte možnosti ker se zavedam da človek še zdaleč ni požrl celotno znanje in da še marsikaj nam ni jasno in odkrito...in tu obstaja še nešteto možnosti po katerih se bo tvoja vera - naše znanje do temeljev spremenilo....

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
poglej...
biti REALIST je nekako utopično...zakaj? Recimo v srednjem veku je bil REALIST tisti ki je verjel da sonce kroži okoli zemlje...In takrat so bili prav tako realni kakor si ti sedaj glede subatomskih delcev...

piki, casi so se spremenili
srednji vek je tako ali tako bil najbolj cerkven. se potem cudis da so tako mislili?
nato pride novi vek, cas kopernika, galilea, newtona...in cerkev je se zmeraj trdila enako kot v srednjem veku. no in za mene so recimo ti trije realno gledali na zadevo, saj so jo znanstveno podprli. tako da se tukaj motis, tisti ki so vrjeli da sonce krozi okol zemlje, so bili navadni cekrveni hlapci in pobozni ljudje in niti slucajno realisti.

torej, naprej. teorija splosne relativnosti - deluje. kvantna mehanika - deluje. zakaj bi potem moral vrjeti v neko silo boga, ce pa je tako bolj simpl. ali pa recimo to, ko umres. zakaj bi se moral tolazit s tem, da potem gre tvoja dusa nekam drugam, da si reinkarniran v drugi obliki, da gres med angele itd. zakaj je tako tezko razumet da te preprosto vec ni? dejansko to ni nic takega, je del zivljenja, ki se rodi, raste in umre. enako se dogaja z zvedami v vesolju, povsod je enak cikel. zato sem realist, ker je tako se najlazje in najbolj logicno za razumet in ker to podpirajo tudi dosedanja znanstvena dognanja.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
>> po tvoje kje je kiks v teoriji evolucije?

Zelo verjetno je marsikje kiks, ker gre pač za domnevo. V osnovi pa se strinjam z njo in tudi vera mi tega nikjer ne prepoveduje.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
spet te moram opomniti da tukaj ni govora o bogu, cerkvi ali jezusu! Tu govor teče o verovanju (o stvareh ki upaš da so, pa za njih ni dokazov) in nima nikakršnega skupnega imenovalca z bogom, cerkvi ali jezusom...ok?

kot primer lahko nekdo reče da reinkarnacija popolnoma deluje. Da obstajajo primeri ko se je človek rodil in se spomnil prejšnjega življenja in tudi razrešil umor ki se je zgodil nad njem...kako je to možno? jaz ne vem...dajem ti primere...

greva naprej:
koliko dimenzij poznamo? koliko jih znamo dojeti? koliko jih znamo "kontrolirati" ?
Misliš da so so te dimenzije ki jih dojemamo vse? Kaj se zgodi če kontroliraš 4. dimenzijo? Še vedno vsi zakoni klapajo če se gremo igrat s 4. dimenzijo ali 5. dimenzijo?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:

Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:

rolleyes-1.gif
)

poglej...

vidiš, kam ciljam?

"Realist" je pač za tisto obdobje človek ki pač sprejme tisto kar nekdo drug reče in se s tem sklicuje na realnost. In v tem obdobju so subatomi zakon in vesolje...v srednjem veku je bila to ploščata zemlja in kroženje sonca okoli nje....

Nimamo pa blage veze kaj vse še obstaja!

In že zaradi tega klicati sebe "realist" je utopija. Ti veruješ v znanje človeka in ne daješ nobene možnosti da je človeško znanje pomankljivo. To je tvoja vera. Jaz zmeraj imam odprte možnosti ker se zavedam da človek še zdaleč ni požrl celotno znanje in da še marsikaj nam ni jasno in odkrito...in tu obstaja še nešteto možnosti po katerih se bo tvoja vera - naše znanje do temeljev spremenilo....

Še vedno je ""vera"" v znanost precej bolj oprijemljiva in tudi REALNA, kot vera v nekaj, česar se ne da niti z eno stvarjo dokazat. Noben ne trdi, da danes vemo vse o nastanku zemlje in razvoju človeka... gotovo pa vemo veliko več, kot so vedeli pred naprimer 50 leti in naše znanje se vsak dan dopolnjuje. Če bi se tako kot nekateri sprijaznili z usodo in upali na nebesa, bi verjetno še vedno bila najbolj realna možnost, da je Zemlja ploščata in da se sonce vrti okoli nje. Na srečo so nekateri znanstveniki dvomili že takrat in so iskali bolj realno in dokazano razlago. Ko si ravno dal za primer ravno Zemljo... Primerjaj izjave Gallilea in s kakšnimi argumenti je takrat Cerkev zanikala njegove ugotovitve.

Western Christian biblical references "Psalm 93:1", "Psalm 96:10", and "Chronicles 16:30" include text stating that "the world is firmly established, it cannot be moved." In the same tradition, "Psalm 104:5" says, "[the LORD] set the earth on its foundations; it can never be moved." Further, "Ecclesiastes 1:5" states that "the sun rises and the sun sets, and hurries back to where it rises."

Katero stran zdaj zastopat? Duhovno oziroma verovanje v imenu katere so v zgodovini zatirali znanost ali znastvenike, ki neobremenjeno raziskujejo zakonitosti narave. Odloči se pa itak vsak sam....

Nazadnje urejeno: