Evolucija, religija...

Antonio

Pripravnik
21. avg 2007
125
0
16
43
Nekje v daljavi
Sem to pogledal in morem reči, da je zadeva zelo zanimiva. Če koga zanima, si jo lahko ogleda na tej strani .

Sicer nebi vse vzel za resnično, ampaka mislim, da je kar veliko resnice tukaj notri.

Edino to moram reči, da či bi poznali dobro samo zgodovino, bi vedeli, da se zgodovina ponavlja, sicer ne dobesedno, ampak v drugih okoliščinah, ampak sama dejanja so pa skoraj ista.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik medak pravi:
me ne boli kita ne, ker vecina ljudi na tem planetu ne verjame vanjo in nazalost morem zivet se nekaj casa (upam da cim vec) z njimi. oni vodijo svet in diktirajo posredno kako jaz zivim. zato ne morem rect da me ne briga kaj se dogaja po svetu.

Čakaj, čakaj...
Od kod ti podatek, da "večina ljudi na tem svetu ne verjame vanjo" - predvidevam evolucijo.
Je to kar tvoj predsodek, da verniki verjamemo v kreacionizem? Smo za tebe verniki vsi enaki - se pravi sami fanatiki? Če tako razmišljaš, potem nisi nič kaj boljši kot tisti skrajneži, ki prisegajo na kreacionzem

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik medak pravi:
ne, ampak ce verjames v biblijo ali koran ne mores verjet v evolucijo. moja trditev je izhajala iz tega.

Zakaj že?
confused-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Tule si ga pa res pihnil. Sem ti že prej napisal, da poskusi najti v Sloveniji enega duhovnika, ki verjame v kreacionizem. V ZDA imaš pač malo več čudakov.

puritanci.press

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Dejstvo je, da je naš zahodnjaški način razmišljanja usmerjen v racionalno razmišljanje, torej v razmišljanje, ki temelji na našem mišljenju, znanosti. Od tod tudi vaše besede. Vendar! Znanost in vera si nista nasprotujoča pojma. Hodita namreč z roko v roki. Znanost odgovarja na konkretna, nam dojemljiva in logična vprašanja, ki jih umsko lahko dojemamo. Naš um pa je omejen. Nad to miselnostjo pa obstaja intuicija. S tem pa se ukvarja vera. Gre za temeljna vprašanja, ki nas mučijo že od pradavnine: Od kod? Zakaj? in Kam? In glede na intuicijo nosi vero v bistvu vsak od nas v sebi. Včasih se nam recimo zgodi, da v eno stvar znanost mogoče ne bi bila prepričana, ampak vi dejansko veste, da je tako, ker vam to veli vaša intuicija. In tukaj gre za vero.

Mnogi od vas pravite, da verjamete samo stvarem, ki jih vidite in ki so "dejanske". Ampak, dragi moji, ali vi veste, kako so naša čutila omejena, kak nizek spekter dražljajev zasedajo? V tem pogledu nas že živali daleč prekašajo. Kaj pa tisto, kar prekaša živali ...

Pač pogovor z mamo.
grin1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.789
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Mnogi od vas pravite, da verjamete samo stvarem, ki jih vidite in ki so "dejanske". Ampak, dragi moji, ali vi veste, kako so naša čutila omejena, kak nizek spekter dražljajev zasedajo? V tem pogledu nas že živali daleč prekašajo. Kaj pa tisto, kar prekaša živali ...
Tisto kar daleč, daleč prekaša živali pa so naši pripomočki
smirk-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.789
113
Ti pa hitro skačeš od jabolk na hruške
hysterical-1.gif

Ja ej pa res, najbolje da bi s fazerji streljali v bližajoči hudournik, mogoče bi pa pobegnil
bonk.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Tule si ga pa res pihnil. Sem ti že prej napisal, da poskusi najti v Sloveniji enega duhovnika, ki verjame v kreacionizem.

puritanci.press

Čakte, čakte. v celi Sloveniji ni enega duhovnika ki ne verjame v kreacionizem. Pa to je potem zanikanje celotne dogme ki jo podajajo!!!

Verjamem da ta brihtni duhovniki v to ne verjamejo, so pa zelo uspešni v prepričevanju svojih bekic. Namerno zavajanje in laganje?

Naredi anketo med pravimi katoliki (ne tistimi na papirju), velika večina jih verjame v to.
Da o opranih glavah klerikov ne govorim. Poznam ogromno takih ljudi. Za njih je evolucija komunistična doktrina.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Imaš pa res čudne znance. Poleg tega ni nobena verska dogma, da je Bog ustvaril svet v šestih dneh (na sedmi dan je počival, na osmi pa ustvaril rock
grin1.gif
). To je samo prispodoba iz pentatevha.

Takih nesporazumov kroži naokoli še cel kup. Tako si recimo večina narobe razlaga pojem "brezmadežno spočetje", pa tudi "nastavljanje drugega lica" marsikomu dela težave, če naštejem tiste, ki so že omenjene v tej temi.

Ali pa, če te oko pohujša, si ga izderi. Poznaš koga, ki bi dejansko šel to izvest?
rolleyes-1.gif

Še enkrat, ne jemlji vsega dobesedno. Je klošar lepo povzel to, kar sem prej že večkrat napisal. Znanost in vera (ne nujno religija) si ne nasprotujeta, ker se vsaka deluje na svoje področju. Ti področji pa sta disjunktni (se med sabo ne pokrivata).

Se je pa res potrebno o teh stvareh podučit, če želimo o njih debatirat. Da imamo vsaj definicije "pošlihtane".
grin1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
A tako to gre sedaj!

Nas so pri verouku čist drugače učil. Da je vse to prekleto res. Očitno se je v 20 letih tisočletna knjiga zelo spremenila.

V kaj pa potem še sploh verjamete?
- da je Mojzes razdelil morje
- da je iz skale pritekla voda
- da je obzidje Jeriha razpadlo
- da je Jezus obudil Lazarja
- da je iz kile kruha pa ene ribe nasitil 1000 ljudi
- da prideš v nebesa (če daš dost € cerkvi)
- da Bog obstaja
- posmrtno življenje

Celotna cerkev temelji na teh dogmah. Kaj je sploh poslanstvo Cerkve potemtakem, oz. zakaj je ves ta cirkus v Vatikanu in škofijah, par tisoč cerkva po Sloveniji, vsakodnevno nabijanje zvonov potrebno???

Boga najdi preko sebe, preko svoje pameti in vesti, ne preko religij!

Čemu je religija sploh potrebna, če v resnici zanika vse za čemer naj bi stala.

Kakšen je pomen maše? Prvi del maše so očitno pravljice ki jim ne verjame niti en župnik v Sloveniji, nato pride pridiga večno samskega fanta pri 50-ih, kako je treba živet (tega VSAJ v zadnjih dveh stoletjih ne potrebujemo več).
Nato pa sledi potrditev vere skozi ritual, ki nas spominja na zadnje svobodne trenutke nekega fanta, ki je imel odličen čut za družbene procese in odnose v družbi, vendar jih ta religija čeprav jih oznanja, stalno zavrača z razlogi navedenimi v "pravljicah" iz začetka maše.

Kdo ima sedaj koga za norca?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Vedeti moraš, da se nivo interpretacije prilagaja poslušalcu. Nekdo v osnovni šoli ali vrtcu bo imel večje težave s konceptom sv. Trojice kot kakšen intelektualec.

Sicer pa, ko že ravno naštevaš čudeže, je po krščanski definiciji čudež dogodek, ki je nastal zaradi vere (recimo čudežna ozdravitev) in po takratnih znanstvenih dognanjih ni razložljiv. Zato se pač kdaj zgodi, da po nekaj stoletjih čudež dobi realno znanstveno razlago. Tako recimo delitev morja sploh ni več problematična. Saj se spomniš, močan vzhodni veter je odmaknil vode. Temu se čisto enostavno danes reče neobičajno močna oseka. Ali pa voda iz kamna.

Čudeži niso znanstveni inštrumentarij, da bi z njimi karkoli dokazovali. So samo "sredstvo" za potrditev vere. Neverujoči bodo ob opravljenem čudežu še bolj "nastrojeni" proti. Spomni se na farizeje.

Problematično je, če se določene izseke interpretira dobesedno. Tako npr. Jehove priče (krščanska verska sekta) verjamejo, da bo šlo v nebesa le 144000 ljudi. Od kod ta številka? Iz dvanajstih izraelovih rodov, vsak naj bi štel 12000 ljudi. Gre za čisto enostaven številski simbolizem: 12 je takrat pomenila število, ki je zelo veliko, vendar ne neskončno (popolno). Če zmnožiš 12*12000, dobiš ravno 144000. Ker je jehovcev krepko čez 2 milijona, ti je najbrž jasno, zakaj so mamke pred vrati tako posiljene. Trudijo se namreč, da izpolnejo kvoto pri novačenju, s tem pa ujamejo vozovnico za nebesa.

Mimogrede, ustanovitelj jehovcev, Charles Taze Russell, je trdil, da so takratne krščanske skupnosti napačno prevajale sveto pismo, zato naj bi ga sam še enkrat prevedel iz stare grščine. No, na kasnejšem procesu proti njemu so mu tožniki dokazali, da ni znal niti besede stare grščine.

Še eno protislovje, ki sem ga prej omenil: da nastaviš drugo lice. Kako je po tej logiki lahko Jezus metal menjalce denarja iz templja, ko bi vendar po logiki direktne interpretacije moral nastaviti drugo lice in biti tiho. Nastaviti drugo lice namreč pomeni le, da so kristjani tisti, ki so dolžni prvi začeti dialog, če so soudeleženi v kakšnem sporu. Če ti pa nekdo zažge hišo, ubije ženo in posili hčerko, se pa seveda lahko braniš (ni ti treba dobesedno še kakšnega lica nastavljati).
cheer.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
To vem da ti veš, pa da jaz vem ...

Še vedno pa ostajajo odprta vprašanja glede pomena religije, ki sem jih napisal.

Pa še to - čudež.
Kar nekaj kao biblijskih čudežev se da logično razumet.

Zakaj pa potem še vedno v teh časih ko iščejo svetnike, govorijo o nekih čudežih ozdravljenih nun, ki jih je papež samo pogledal? Če pa je čudež baje interpretacija logične stvari.

Zopet zavajanje in laganje???

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Bistvo je, če bi za obstoj (ali neobstoj) Boga obstajali znanstveni dokazi, vera ne bi bila potrebna. Isto velja za posmrtno življenje. Vendar je ravno tako težko dokazati (znanstveno) obstoj materine ljubezni, pa nihče ne dvomi, da obstaja.

Kar se tiče zavajanja, sem že napisal, da si vsak lahko najde svoj nivo verovanja. Če dvomiš v enostavne otroške razlage, se da vedno najti razlago, ki je dovolj zahtevna za vsakega posameznika. Pri tem se razlage ne izključujejo, ampak nadgrajujejo.

Glede čudežev sem tudi že odgovoril. Dogodek je bil lahko čudež v nekem času, ker ga takratna znanost ni mogla razložiti. Zato je npr. dogodek, kjer bolnik v terminalnem stadiju raka (ko mu medicina napove še šest tednov življenja) v globoki veri in molitvi ozdravi, danes čudež. Ker medicina (in ostale znanosti) v tem trenutku še ne znajo razložiti tega pojava. Skratka ne obstaja racionalna razlaga.

Še vedno je pomenljivo, čeprav imajo marsikateri čudeži verjetno razlago, da so zanje potrebne izjemne okoliščine, za katere je verjetnost, da se bodo sinhronizirale, izredno majhna. Recimo ekstremna oseka ravno v pravem času pri Mojzesovem eksodusu. Ali pa potres in stemnitev neba (huda nevihta) ob Jezusovi smrti.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Veš, meni recimo ob naravnih nesrečah vera pravi, da bo konec koncev vse dobro. Pač je treba razmišljat pozitivno. Oh, vidite, kam smo prišli. No, kakor koli že, jaz se ravnam po Platonu: vsaka stvar na tem svetu, vse kar vidimo, občutimo ... vse meji k nečemu dobremu.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Boga najdi preko sebe, preko svoje pameti in vesti, ne preko religij!

Saj večina ga na koncu najde preko sebe.

Saj se najbrž spomniš tete, ki je 15. avgusta za POPtv izjavila, da bi "mularija lahka še več seksala"?
grin1.gif

Mozart je tudi naprej preigraval otroške narodne pesmice, preden je začel komponirati.

Pouk religije se pa začne s temi zgodbicami, ker so pač neukemu ljudstvu (danes to pomeni otrokom v OŠ) najlažje razumljivi.

Je pa res, da obstaja določen del ljudi, ki vedno potrebuje otroške narodne pesmice, ker niso sposobni svojega lastnega razmišljanja. Ti bodo vedno (zato imamo tako oblast, kot jo pač imamo
grin1.gif
). Z religijo ali brez.

Drugo vprašanje pa je zloraba religije za cilje določene, poimensko opredeljene skupine ljudi. Ampak tudi nož lahko zlorabimo, pa to še ne pomeni, da je nož sam po sebi slaba stvar.

@kloshar - tvoja mami pa obvlada!
aplauz.gif

Nazadnje urejeno: