Evolucija, religija...

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Vidiš pa recimo, koliko so naši pripomočki učinkoviti ob naravnih katastrofah.

Še vedno bolj kot vera ...
smirk-1.gif

Ali pa Drnovškovo višje stanje zavesti.

PS: Kje ima Drnovšek kontejnerje, sedaj bi ljudem na prizadetih območjih prišli prav, četudi niso Cigani

Evolucija, religija...?
crazy1.gif

Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Veš, meni recimo ob naravnih nesrečah vera pravi, da bo konec koncev vse dobro. Pač je treba razmišljat pozitivno. Oh, vidite, kam smo prišli. No, kakor koli že, jaz se ravnam po Platonu: vsaka stvar na tem svetu, vse kar vidimo, občutimo ... vse meji k nečemu dobremu.

Za začetek vera ni enako kot optimizem (vsaj ne vera v smislu, kot je bila omenjena že v 1. postu te teme).

Sicer sem tud jst optimist v določenih situacijah, ampak v takih primerih optimizem kaj dost ne pomaga. Bolj koristi, da si realen in se spopadeš s problemom... lahko pa seveda čakaš v 3. štuku in se pogovarjaš z "višjo silo".

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne bo držalo.

Najprej zato, ker ne ločiš med "zdravo mero" in "fantizmom". Večina ljudi ni fanatikov. Celo v ZDA ne.

Potem pa zato, ker je ravno za fanatike značilno, da so ektremno efektivni. V sicer mogoče čudni smeri, a delujejo veliko hitreje kot kup razcionalnežev. Glih zato je to problem. Zaradi njihove prevelike efektivnosti.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
No pol pa ce verjames v evolucijo in si tudi veren, a mi lahko prosim ti ali pa kdorkoli drug ki je odgovoril na moj prejsnji post pove, kaj pol naredite z duso? jo imajo enako zivali ali je sploh nimamo?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Spet te bom presenetil, kajti tu ni nobenega protislovja.

Namreč, človekov obstoj sestoji iz treh komponent:
-telesne
-duševne
-duhovne.

Živalski obstoj sestoji samo iz prvih dveh.

Še glede terminologije: v evolucijo ne "verjamem", temveč ji zaupam na podlagi znanstvenih dokazov.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Spet te bom presenetil, kajti tu ni nobenega protislovja.

Namreč, človekov obstoj sestoji iz treh komponent:
-telesne
-duševne
-duhovne.

Živalski obstoj sestoji samo iz prvih dveh.
Aha. In na podlagi česa ti to trdiš?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Se pravi na podlagi bluzenja
grims-1.gif

Probaj spraskati kaj bolj trdnega, kar bo podpiralo tvoji trditev. Ne pa nekaj, kar je nekdo prefilozofiral...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Jebiga, če je zate dovolj dobro samo tisto, kar lahko primeš v roko, ti ni pomoči.

Mimogrede, a mi lahko dokažeš, da te ima tvoja mamica rada? Pa hočem trdne dokaze. Oprijemljive. Na papirju.
rolleyes-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kakšnem papriju?
bonk.gif

Hočemo video dokazljivega (in ponovljivega) eksperimeta, ki bo z inšturumenti natančno v gramih izmeril, koliko ga ima mami rada.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik mimmy pravi:
Ok, zdaj pa to razloži še tistim, ki hočejo v ZDA (ja, kje pa drugje) uvesti kreacionizem v šole.

Žalostno je, kako si pustimo prati možgane...

Hehe, a si gledala Bullshit? Človeku se včasih kr obrača v želodcu...

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
pa ti zanikas sam sebe v vsakem drugem postu. prvo verjames v evolucijo, pol pa pravis da telo sestoji iz telesne ,duševne in duhovne "sestavine" in da zivali nimajo duhovne plati. Cela evolucija pa sloni na temu, da smo vsi ratali iz istega prednika in da ni razlike med zivalmi in ljudmi, ker smo ljudje zivali. sepravi ce imajo ljudje vse te trei komponente, imajo tudi zivali.
Al je umes bog pogledal na zemljo, pa so mu bli vsec ljudje pa jim je dal duhovno plat?
bonk.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Še enkrat: ne "verjamem" v evolucijo, prepričali so me znanstveni dokazi. Verjeti je glagol od vere, a ne, to ti gre pa hudo v nos, zato pazi, kako ga uporabljaš. Ker ti po lastnih besedah ne bi smel "verjeti" v evolucijo.
smirk-1.gif

Sicer pa, a se ti po drugi strani ne zdi, da je tudi med različnimi živalskimi vrstami kakšna razlika? Ene letijo, druge ne. Ene plavajo, druge ne. Ene rabijo zrak za preživet, druge ne. Ene imaj(m)o duhovnost, druge ne. Res kompliciran koncept, a ne?
crazy1.gif
Če zadeve vzameš na tak način (kot lastnost vrste), tu ni nobenega protislovja.

Razen, če ti poznaš kakšnega hrčka, ki ima razvit čut za pravičnost in mir (pa ne mislim Drnovška
hysterical-1.gif
), moralne vrednote, vero in občutek za transcendenco?!?

No, če ga poznaš, mi ga, prosim, predstavi. Bi vsi trije rekli eno o vrednotah.
hysterical-1.gif
Me zanima, kakšne so hrčkove. Pa če pri njih tudi velja lestvica Maslowa.

BTW, determinizem je že preživet koncept. Sprijazni se, da nisi le prijazen organski stroj.
wink-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Kaj pa narediš, ko znanost zataji? Ali pa ko si velecenjeni znanstveniki ne morejo biti enotni? Ali pa ko se sprašuješ, kaj bo, ko boš skočil skozi okno, znanost pa nima pojma?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Imam problem z logično povezavo te trditve:

Citat:

...Namreč, človekov obstoj sestoji iz treh komponent:

-telesne

-duševne

-duhovne.

...

s to:

Citat:

... Ene imaj(m)o duhovnost, druge ne. Res kompliciran koncept, a ne?
crazy1.gif
Če zadeve vzameš na tak način (kot lastnost vrste), tu ni nobenega protislovja.

Razen, če ti poznaš kakšnega hrčka, ki ima razvit čut za pravičnost in mir (pa ne mislim Drnovška
hysterical-1.gif
), moralne vrednote, vero in občutek za transcendenco?!?

...

Ker po tej logiki umobolni ljudje nimajo duhovne komponente.

Če pa pomislim na "čut za pravičnost in mir", pa lahko mirno zaključim, da še cel kup umsko zdravih ljudi nima duhovne komponente.

Ravno zato se jaz izogibam delanju silnih razlik med živalmi in ljudmi. Ker se razmišljanje velikih skupin ljudi velikokrat ne razlikuje preveč od živalske logike.

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Zakaj pa je umobolni ne bi imeli duhovne komponente? Samo drugače se manifestira in zato običajni ljudje takega človeka težje razumemo. Tudi kar se vrednot tiče, jih ima vsak posameznik. Vprašanje je samo, kakšne.

Upam, da si opazila, da nisem privlekel v debato pojma "univerzalna vrednota". Šele, če bi zahteval v definiciji duhovnosti vnaprej določene vrednote, bi pa moja logika res crknila. In to na primeru, ki si ga ti priskrbela.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zato, ker potem imajo duhovno komponento lahko tudi živali, le da se ta "drugače manifestira in zato ljudje to težje razumemo".
grims-1.gif

Skratka to razlikovanje med enim in drugim je stvar vere posameznika. Včasih se je na ta način delala razlika tudi med belci in črnci, pa med zdravimi in bolnimi (nacizem), pa med prvim sinom in ostalimi sinovi (žrtvovanje), pa med ženskami in ostalimi ljudmi
10.gif
,...

Meni sistemi razlikovanja, ki ne temeljijo na znanstveno preverljivih dokazih, po katerih avtor (v konkretnem primeru človek) avtomatično pade v boljšo/višjo/pametnejšo/sposobnejšo skupino, smrdijo in jih zato ne priznavam (prinesejo več slabega kot dobrega).

Nazadnje urejeno:

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
V kaj pa potem še sploh verjamete?
- da je Mojzes razdelil morje
- da je iz skale pritekla voda
- da je obzidje Jeriha razpadlo
- da je Jezus obudil Lazarja
- da je iz kile kruha pa ene ribe nasitil 1000 ljudi
- da prideš v nebesa (če daš dost € cerkvi)
- da Bog obstaja
- posmrtno življenje

- glih pred cunamijem jih je pač peljal tam mimo, lucky I guess.
- malo naprej od naše bajte, v grapi, teče voda iz skale že precej časa...
- takrat še niso poznal Baumit al pa Salonita Anhovo, čist možno
- heh, a lahk naštelam jezusa da me zbudi ob 6ih zjutraj k se ne morem pa ne morem sam...
- je že imel tak dober marketing team da so se ljudje počutili site
- lahk greš v Nebesa za kak tedn oddiha, baje da je lepo, ampak men zaenkrat kr drago...
- Bog obstaja? V TIS je samo Bog Grad d.o.o. mogoče tm kaj vejo, drugače majo pa zgleda gradbeni material (mrbit pa vejo kva je blo s tistim obzidjem v Jerihu?)
- itak, veliko ljudi bo še živelo potem ko bom jaz umrl, tak da verjamem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.156
11.037
113
kod Džej-Zija
Saj to je ravno moja poanta. Zaradi te razsežnosti ima VSAK človek svoje dostojanstvo in njegova neodtujljiva pravica je ohranjanje tega dostojanstva. Če gledaš vsakega posameznika, ne glede na to, kakšen je, kot enkratno duhovno bitje s temi neodtujljivimi pravicami, potem nenadoma šovinizem, rasizem, nacizem, take in drugačne segregacije odpadejo.

Še vedno čakam na primer pripadnika živali ali katerega drugega debla, ki bi imel prej omenjene lastnosti. BTW, tisto o pravičnosti in miru je bila pa zajebancija.
wink-1.gif

alegorijanadrnovška.press

Glede razlikovanja: zanimivo je, da nikomur še ni prišla na misel uvedba pojma živalskega dostojanstva in ohranjanja dostojanstva živali.

lekdobipotemšeovcestrigel.press

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:

Še vedno čakam na primer pripadnika živali ali katerega drugega debla, ki bi imel prej omenjene lastnosti.

Se boš načakal.

Ker tega ti - po mojem mnenju - objektivno danes ne zna odgovoriti nihče.

(zato se s tem ukvarjajo izključno religije.)

Najprej se bo treba naučiti pogovarjati z živalmi (pa s tem ne ciljam na "pi-pi-pi", ko greš futrati kure).

Potem bomo šele lahko debatirali, ali imajo vrednote ali ne.

Citat:

...Glede razlikovanja: zanimivo je, da nikomur še ni prišla na misel uvedba pojma živalskega dostojanstva in ohranjanja dostojanstva živali.

...

Tipični primer kulturno obarvanega gledanja na realnost.

Da vrnem primer: zakaj se v slovenščini za žensko vedno reče "Novakova", za moškega pa nikoli "Novakičin"?

(to, da ni izraza "živalsko dostojanstvo", še ne pomeni, da to dostojanstvo v resnici ne obstaja, ampak da so ljudje - po javno mnenjskih anketah - mnenja, da ga ni.press)

Nazadnje urejeno: