Enoprostorec za cca. 10.000 EUR

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Koliko fame o 1,6 motorju. Jaz imam 1,6 bencinca, torej pol manj navora konjev pa tam-tam, le da so ti izmerjeni pri 6000 obratih, ki jih je med vožnjo velikkrat vsaj pol manj. Pa se kljub temu zdaj že 4 članska družina, z polnim kuferamom in Thulejem na strehi, peljemo od Senja čez Velebit proti Žuti lokvi brez vsakega problema, in to celih 10 let. Po avtocesti pa laganih 130 do 140 in to s porabo na tej relaciji malo pod 7l. Pa da zdaj en dizel nebo zmogel tega... Nehajte ga srat. Ob tem se sprašujem kaj delate na cestah, zakaj so tam postavljene omejitve in koliko kazni ste že plačali, če se pod 2.0 motorju ne pogovarjate.

Ena in edina slabost je ta, da si nebi upal s tem avtom peljati počitniške prikolice ali čolna večjega od 3-4m.

Pod 2.0 v enoprostorcu, če si razumel? Al mogoče nisi.

No pa primerjajmo:
Opel Astra 1,6 1265kg
Seat Altea XL 1,6tdi 1359kg

Torej je razlike borih 94kg. A misliš da razlika turbodizel-atmosferski bencinc teh 94 kilogramov nebi pokrila?

Kaj pa skupna dovoljena masa? Sicer sem pa že napisal, da tale altea XL ni enoprosrtorec, ampak karavan, ki si želi bit enoprostorec.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.751
5.906
113
Zajebal sem... gledal sem bencinsko Alteo in ne dizla. Dizel 1,6 tehta 1480kg. Tako je razlike napram moji "žica+pleh" že 215kg.
Se strinjam to je pa že nekaj.

OFF: Pismo, zakaj je razlika med bencinkim atvtom in dizlom pri enaki prostornini 120kg... ?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.589
9.814
113
40
MB
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Bo pač 1.6, kaj naj zdaj nardim. 1.9 starega 3 leta več pač ne bom vzemal. 2.0 so vsi uvoženi, razen mislim na avto delta je eden.
Mal počakaj, al se pa po kaki drugi znamki ozri. Vem, problem je, ker v Sloveniji velja prepričanje, kot ga je napisal Tomi, da smo ljudje, ki izbiramo primerno dimenzionirano motorizacijo svojemu avtu pač dirkači in se ne bom spustil na njegov nivo in njega označil za mečkača. Dirkač sem lahko z 1,4 motorjem komot. v kakem manjšem avtu, v enoprostorcu pa tudi z 2.0 motorjem bolj težko.

Ti je nekdo lepo napisal, da je 1,6 motor v Touranu bolj kot ne srednja žalost in podobno je v Altei XL. Odločitev je pa seveda tvoja.

mečkača maš ti mogoče med nogami
smile-1.gif
jaz pač povem iz prve roke, ker sem preživel kar nekaj časa v touranu z 1.9 TDI in potem golfu karavanu z 1.6 TDI

in ta ki je napisal da je motor srednja žalost, je še en iz dirkaške elite
smile-1.gif

1.6 je v primerjavi z 1.9 bol tih, ima manjšo turbo luknjo, v turanu ima tudi mislim da serijsko 6 prestav (ne vem kako je v altei), za normalnega družinskega človeka ki troga familijo oz otroke v šolo pa na krožke pa v trgovino je vrh glave.

je pa res da ni primeren za vožnjo 160 kmh po avtocesti, oz rabi kar nekaj časa da tja pride, in vsekakor ni primeren za vleko počitniških prikolic, ampak se ne spomnim da odpiralec teme to išče

če se zavedaš kaj voziš je vse ok, pa če približno poznaš zmogljivosti avta, to da pa ne gre kot 2.0 tdi pa mislim da je vsakomur jasno, od vsakega je pač odvisno potem čemu da večjo vrednost.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
In spet, primerjava jabolk in hrušk. Touran vs golf. A veš miško, nismo vsi mahnjeni na hitrost, imamo pa nekateri velikokrat polne avte in s še čim zapetim zadaj, tam je pa 1,6 hitro problem, s turbo luknjo, ali pa brez nje. In človek išče enoprostorca s kufrom, torej mu hitrost in kako hitro pride do 160 niti ni važna. Do 160 prideš z 1,2 mašino.

Če ti meni dirkač, jest tebi mečkač, če že poizkušaš z mednožnimi zadevami.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če že gledaš Alteo (wanabe enoprostorec) lahko pogledaš še za Golf+... Pa mogoče sem spregledal zakaj ne Opelice Zafire? Ali pa Toyote Verso?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.751
5.906
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
In spet, primerjava jabolk in hrušk. Touran vs golf. A veš miško, nismo vsi mahnjeni na hitrost, imamo pa nekateri velikokrat polne avte in s še čim zapetim zadaj, tam je pa 1,6 hitro problem, s turbo luknjo, ali pa brez nje. In človek išče enoprostorca s kufrom, torej mu hitrost in kako hitro pride do 160 niti ni važna. Do 160 prideš z 1,2 mašino.

Prez zmerjanja vprašam.... Kolikokrat na leto imate polno naložen avto? Jaz priznam ga imam vsaj 5x na leto, ker imamo vikend čez mejo. Če tega nebi imeli bi bil avto naložen samo 1x na leto za prevoz v nek apartma za 10 dni.

Za prikole smo itak rekli je 1,6 premalo, tudi avtor teme je ne navaja. Če je nimaš doma na hofu in je nimaš namen kupit, pač o prikolicah ne razmišljaš.

jello

Guru
22. sep 2008
10.162
3.880
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
in ta ki je napisal da je motor srednja žalost, je še en iz dirkaške elite
smile-1.gif

Tukaj sem kdo me kliče.

Si ga peljal? Kaj pa polno naloženega? V klanec mogoče? Sam ali s petimi osebami v avtu?

Ko je govora o bombončkih v avtu delate 100 kilometrske sezname nujne šare, brez katere ne morete. In po drugi strani - kdor vozi enoprostorca z več kot osnovno motorizacijo je dirkaška elita.
bonk.gif

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Če že gledaš Alteo (wanabe enoprostorec) lahko pogledaš še za Golf+... Pa mogoče sem spregledal zakaj ne Opelice Zafire? Ali pa Toyote Verso?

Saj jaz bi večjega, pa pametnega. Ajde C8, potem so pa vsi stary. Caddy mi sede, ampak ne dobim za ta denar pametnega. Kufer od altee je v dolžino večji od verso.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.589
9.814
113
40
MB
ja pol pa najboljše vzet 5.0, ker nikol ne veš, kdaj boš moral peljat v klanec 5 oseb
smile-1.gif

za mesto/regionalko je 1.6 tdi boljši za vozit kot 1.9, torej za 98 % časa nekega povprečnega uporabnika, če so pa drugačne potrebe pa logično da posežeš po drugih rešitvah
smile-1.gif

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Preveril s maxa. Za ta denar dobim mogoče letnik 2009...a ima to smisel? Altea je 2012

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:

Prez zmerjanja vprašam.... Kolikokrat na leto imate polno naložen avto? Jaz priznam ga imam vsaj 5x na leto, ker imamo vikend čez mejo. Če tega nebi imeli bi bil avto naložen samo 1x na leto za prevoz v nek apartma za 10 dni.

Za prikole smo itak rekli je 1,6 premalo, tudi avtor teme je ne navaja. Če je nimaš doma na hofu in je nimaš namen kupit, pač o prikolicah ne razmišljaš.
Vozim se z C8, ki rabi kar nekaj da je polno naložen. Se nas pa večino časa notri vozi 5+3 šolske torbe, kar tud ni glih zanemarljivo. Zato sploh mam to karjolo, drugače bi bil zadovoljen s povprečnim karavanom.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Preveril s maxa. Za ta denar dobim mogoče letnik 2009...a ima to smisel? Altea je 2012

Iščeš enoprostorca, kar smo že ugotovili, da Altea XL bolj ni kot pa da je. Zato se potem ozri raje za kakim karavanom, če že. Je pa res, da če si zapalil na Alteo, lahko kdorkoli reče, kar hoče, tebe bo vleklo tja. Vseeno počakaj kak pameten 2.0 motor, seveda bi to naredil jaz na tvojem mestu, ti narediš seveda po svoji vesti.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, se tudi sosed pritožuje da je kufer bolj socialc v Toyoti...
Izmed velikih imaš Espace, C8/807/Phedra, Sharan, Voyager, pa kakšnega korejca (Carnival se mi zdi). Za 10 jurjev bo vse v glavnem zgonjeno in bogo.
Caddy ima bratranec (precej naloženo potniško varijanto, 2.0 TDi, 102 kW). Spredaj je še avtomobilsko udobje, zadaj (je klop, sicer deljiva) pa je udobje na nivoju klopi v parku. Pa mu verjamem.
Sosed ima berligonta (sicer starejšega), se ne pritožuje (je za posel kupil še enega, starejšega). Vendar je že na oko prtljažnik krajši in manjši kot v holcwagnu.
Sam imam francoza (takega katerega ti ne maraš), v podaljšani različici (Scenic), z bencinarjem... Z avtom v 8 letih lastništva nisem imel težav (sem ostal na cesti s presekano pnevmatiko in kitom za popravilo
smile-1.gif
), bilo je nekaj malenkosti, katere pa sem odpravil v času garancije (najbolj zanimiva zadeva so vžigalne tuljave, ker prebija zmeraj nad istim valjem). Elektrika in elektronika dela še zmeraj vsa (privilege oprema)...
Prtljažnik je dovolj velik (600l brez tretje vrste in z drugo vrsto pomaknjeno naprej). Sedeži so posamični, odstranljivi, trtetja vrsta zložljiva. Verzija s samo 5 sedeži ima dvojno dno, bolj prilagodljivo 2 vrsto...

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Nimam šanse vsega naložit v karavana. Že alte je resno na meji, zato yudi gledam ostale, drugače bi šel po tisto modro

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Nimam šanse vsega naložit v karavana. Že alte je resno na meji, zato yudi gledam ostale, drugače bi šel po tisto modro
Pol je zate velik enoprostorec in nič približno takega, ker kar ne stlačiš v superba oziroma večjega karavana definitivno v te približke enoprostorcev ne boš.
Seat alhambra, malo starejše, ne tok lepo, ampak uporabno v nulo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.715
9.486
113
Croma je odličen avto, samo kufer pa ni nič večji od povprečnega karavana, verjemi, sem si jo lastil lep čas.

Nazadnje urejeno: