Energetska preskrba gospodinjstev

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.550
4.066
113
Seveda je treba izolirati, ker potem vsakršna podražitev energenta pri njegovi zmanjšani porabi ne vpliva drastično na končno bilanco.
Izoliraš in potem si vesel, da kljub podražitvam energentov nič več ne plačuješ kot pred izolacijo objekta.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Piton

Guru
11. apr 2022
1.840
-110
113
Gledati bi se moglo z vidika, da trošiš čim manj energije zato, da lahko živiš. Zgolj in samo to. Tudi če se trenutno 'ne splača' se bo vsekakor na dolgi rok.
tuki se globok strinjam s tabo
to je sicr zlo širok pojem, kaj pomen "čimmanj energije"
eni to zastopjo res dobesedeno, je pa lohk to u resnici še kej druzga
npr. kaj maš in kok dolg maš oblečen, kam in kolkokrat hodiš na izlet, dopust, u restavracijo, kakšen avto maš.......
res je velik folka k se pufa big time za bedarije (avto je že ena taka), pol ni za kurjavo in investicije, ki se bi vseen nekak splačale
res pa da dons pri cenah kot so in enih povprečnih dohodkih ni velik lufta, še posebi če ma folk še mularijo

no, pa sevede morš upoštevat da nis(m)o vsi tuki od skoz in pred 10 leti niti niso bli še u stanju delat in investirat
jebiga, vsak se po svoje jebe kolkor ve in zna

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

sad

Guru
24. avg 2007
21.730
10.347
113
Kakih upokojencev ne moreš vzeti v obzir, da bojo dali ne vem kake denarje za obnovo hiše, ker imajo omejeno število let, še bolj omejene penzione in so na mnenju, da če jih je obstoječe stanje zdržalo do zdaj, jih bo še teh nekaj let...in prav imajo.

Gledamo lahko (realno) delavno populacijo, kjer pa bi si marsikdo lahko 'privoščil' kako sanacijo, a seveda, ob naših plačah, si je posledično treba zategnit pas, kar pa marsikomu ne diši. Zato se vedno gleda 'kaj se splača'..tudi v tej temi prvo naletiš točno na to.

Kaj se splača? Ja nič, se ne splača....ali pa čisto vse.

Gledati bi se moglo z vidika, da trošiš čim manj energije zato, da lahko živiš. Zgolj in samo to. Tudi če se trenutno 'ne splača' se bo vsekakor na dolgi rok.
Kaj s tem dosežeš? Kot prvo veliko narediš (dejansko) za okolje/naravo (ta del nam v povprečju dol visi,,,motijo nas sicer drugi, a pri sebi smo popustljivi), kot drugo pa nisi odvisen od nihanj, ki se pojavijo preko let.
In dejansko bi rabil (pri hiši) zgolj izolirat objekt,,,vse ostalo lahko zadržiš. Poraba ti itak pade za faktor 5, torej je popolnoma vseeno s kom kuriš...eno obdobje bo morda kurilce drag, a bo slej kot prej cenejši...a glede na zmanjšano porabo ne bo panike, tudi če bo nekaj let pri ta dragih energentih.
Kaj pa folk dejansko počne= Namesto denarja v izolacijo, raje vsakih 10 let menja peč za drug energent...poraba mu ostaja enako visoka, investira pa v peč, ki mu zgolj v danem trenutku omogoča morda 20 do 30 % cenejše ogrevanje (mesečni strošek). dokler se trend ne obrne..in potem kaj?

Izolacija je draga. Itak da je. a trenutno je najdražja...ker zdaj je panika, zdaj je inflacija, cene norijo..in je zadeva postala konkretno draga, sočasno pa so energenti šli v nebo. Pozno je vse skupaj....in zdaj stane.

Ko se lepi/mirni/enostavni časi se je potrebno pripravljati na čase, ko temu več ne bo tako (a takrat se ne splača, je BV, nima smisla, škoda denarja..greš raje smučat, prej zamenjat avto, kupovat cotice) -> a gledati je treba na dolgi rok....in kdor je 'investiral' v zmanjšanje odvisnosti od energije, bo prešel vsako krizo v mejah normale.
In če pogledamo zadnjih 10 let...ko je bila izolacija hiše sprejemljiva...je bilo po večini BV dat konkretno debelino..se ne splača, je zidar rekel da dajejo manj, ne boš nič prihranil več, raje manj da hiša diha,,itd it. Viri ogrevanja? IR paneli...poceni, takoj narejeno, elektrika zastonj, peleti, čist poceni, plin...poceni peč, mala, nimaš cisterne, ni zajebancije....vsake 2 do 3 leta nov adut od energenta/peči...in ljudje namesto da bi inevstiral v izolacijo (zmanjšanje porabe) ter obdržal obstoječe ogrevanje (ako ni zadeva fuč), skače med energenti. Do zdaj, ko pa je enostavno vse postalo drago...

10 let nazaj je mene prišla izolacija hiše od 200 kvadratov 12 jurjev (še subvencijo si dobil)..in to za 20 kvadratov grafita. Ja, zdaj je to verjetno 25 jurjev. Toplotna je takrat prišla 6 jurjev (itak da se ni splačala), a je zdaj identična faktor 2...in ja, kdor se zdaj spravlja v investicijo je/bo revež. Veliko, bi lahko pomigalo že leta prej a 'se ni splačalo'...tu in to je glavni problem. In ja, zdaj imajo oni konkreten problem...enormne stroške ogrevanja, hkrati pa možne investicije dvakrat dražje kot par let nazaj. Problem...
Ni kaj dodati. Identično je moje razmišljanje.
Dodal bi samo nekaj, ker sem ravno v tem procesu. Moraš res uporabljati kmečko pamet, da se prebiješ skozi posamezne interese izvajalcev in neobjektivne izkušnje znancev, itd., da ne zapadeš v mainstream rešitve, ki so v tistem trenutku pUcen in ugodne in najboljše in se kao več ne splača.
Recimo samo primer glede izolacije podstrešja v sosednji temi: vsi ''znalci'' okoli mi govorijo, da je 10cm, več se ne splača, nikoli ne pridobiš nazaj, kolikor te stane. Hm, sem se malo posvetoval s strokovnjaki, ki pravijo vsaj 20cm, če ne še več. Tako da, bo pač še enkrat dražje, ampak znesek je itak sprejemljiv in tudi če nikoli ne dobim nazaj, mi je ta razlika MENI sprejemljiva, ker bom porabil nekaj manj energije in naredil nekaj za okolje. Jaz sem to pripravljen plačati. Ne pomeni pa, da je to edina prava rešitev in vsak se mora sam odločit.
Vsem, ki bi tako radi vlagali v izboljšave hiš, pa njih izolacijo,... bi priporočil en obisk severa Evrope: severna Nemčija, Švedska, Norveška, Finska - niti slučajno noben ni tako obseden z novimi 10 slojnimi okni, pol metersko izolacijo na fasadi, novimi pečmi na "ah karkoli",... kot mi "severni Balkanci"!
Zanimiva primerjava.
Vprašanje: zakaj se vedno primerjamo s slabšimi, ko se gre za relativiziranje? Oz. zakaj se je sploh potrebno primerjati z nekom in to uporabljati kot argument, da se nič ne naredi? Zakaj se recimo ne primerjaš s sosedom, ki ima nizkoenergijsko hišo?
Zakaj bi sploh moral vlagati? Ni ti treba, ti poznaš svojo situacijo, stroške, zmožnosti, želje, sposobnosti. Če ti ustreza živet v neizolirani hiši, pač živiš. Ni pa zato potrebno relativizirati naporov drugih, da porabijo manj energije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.837
7.305
113
sad
zlajnano in seveda bo spet spregledano in se bo norca iz tega delalo... Kaj se splača in kaj ne, je matematična funkcija. Vedenje in znanje, kaj prinese 10cm, kaj 20cm in kaj 30cm obstaja in je na voljo sleherniku. Po to se ne gre k znancu ali na forum, to je pa res. Sva se zadnjič šla glede moje računice za PH in Ekosklad. Da se je izšlo, smo tudi nekaj izolacije dol pobrali (ravno v strehi, ker tja se jo buta v excesnih količinah, ker je ursa poceni in misli, da se kompenzira pod zemljino, ko je xps drag), ker plačati je treba premosorazmerno vsak cm, medtem ko doprinos k varčnosti hiše se eksponentno manjša.

če ti dam lep primer iz prakse:
- naša hiša ima 30cm 0,035 URSE - hiša je malenkost pod 1,5L
- če dam samo 10cm - potem potreba CELE hiše naraste na 2L
- če dam 50cm v streho - potem je cela hiša 1,3L
težko težko boš zračunal, da se splača dati dodatih 20cm v streho, razlika te bo pa koštala enako kot med 10 in 30.

ampak kot ponavadi, pri gradnji se hodi po nasvete vse drugam...
Je pa res, da trditvi, da ni važno koliko kaj stane, če se le 1kWh prišpara, pa ne verjamem. to je samo za tiste, ki ne bi radi računali in "so za okolje". boš na koncu povedal, kako se ti je tole izšlo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.730
10.347
113
Ne boš verjela, ampak se strinjava 100% v tem. Hvala ti tudi za vse nasvete, ker na podlagi tvojega nasveta/izkušenj sem šel v izračun izgub (strokovnjak, ne dr. YT) in potem ustrezno investicijo.
Si pa spregledala eno malenkost, ki sem jo zgoraj že napisal oz., da jaz ne gledam vse samo strogo matematično, koliko in kdaj se povrne. ;)
Tako da, bo pač še enkrat dražje, ampak znesek je itak sprejemljiv in tudi če nikoli ne dobim nazaj, mi je ta razlika MENI sprejemljiva, ker bom porabil nekaj manj energije in naredil nekaj za okolje. Jaz sem to pripravljen plačati. Ne pomeni pa, da je to edina prava rešitev in vsak se mora sam odločit.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.837
7.305
113
Nisem spregledala. poglej zadnji 2 vrstici. Gre za mejen primer, ampak nekje boš, tako kot smo vsi, potegnil pri sebi neko mejo. Ki pa bo odvisna predvsem od zmožnosti...

• Všeč mi je
Reactions: sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.730
10.347
113
Pa res, sem spregledal.
Imaš prav, nekje bom moral potegniti mejo. Se pa trudim čim bolj upoštevati nasvete NEODVISNIH strokovnjakov. Predvsem pa pred tem pridobiti neke realne vhodne podatke.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.388
4.305
113
Vsem, ki bi tako radi vlagali v izboljšave hiš, pa njih izolacijo,... bi priporočil en obisk severa Evrope: severna Nemčija, Švedska, Norveška, Finska - niti slučajno noben ni tako obseden z novimi 10 slojnimi okni, pol metersko izolacijo na fasadi, novimi pečmi na "ah karkoli",... kot mi "severni Balkanci"!

Tam se povečini dela "dvojne fasade" in sploh ne veš da je stavba izolirana. Imaš recimo primere ko imaš montažni notranji del, potem izolacija in zunaj obzidano s ceglom ali pa obito z lesom. Zgleda kot da ni izolacije, samo dejansko je. Recimo na nizozemskem se vse hiše tako gradi, s tem se ne pokvari "izgleda" same krajine. Zgleda kot nek neekonomičen cigel iz časa industrijske revolucije od zunaj, dejansko pa imajo recimo za njihovo podnebje pasivno stavbo.

Klasične špric fasade ki se jih da delat z izgledom tankoslojnega "namaza" na izolacijo so pri nas dovoljene ker je tudi drugače stavbna kulturna dediščina povečini s tem pokrita (zgodovinsko so pri nas bili povečini apneni zunanji ometi na zidanih stavbah, kasneje v boomu gradnje pa so bili povečini to špric ometi). Tudi zato pri nas pride fasada skupaj z izolacijo dokaj poceni, na nizozemskem recimo je fasada skoraj najdražji del gradnje hiše (kubiki klinker cegla pa 10 šiptarjev ki to 1 mesec zidajo).

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.850
7.394
113
pri taščici
Ko sva kupila hišo, sva kupila rabljeno spalnico in dnevno sobo katero se danes po desetletju "peglava".
Sva pa takoj prvo.leto menjala pec (ceprav je bila kombinirana pec olje drva, sem sel v.menjavo za uplinjevalno, 12 let staro pec pa za tretjino cene prodal sorodniku), dodala soncne kolektorje za vodo, , naslednje leto fasado (na ze izdelano fasado s 7cm siporexa se 16 cm stiroporja), menjala 40 let stara vrata in okna v "kleti".
Skratka denar sva metala v zunanje stvari, da jih sosedje vidijo :evil:
Notri imava pa se kar 20 let staro pohistvo, kopalnico..... Vozila sva se v 15 let starih avtih, zdaj sva tudi tega menjala zaradi sosedov...zaradi njih sva tudi dodala elektrarno saj se vidi s ceste....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.509
6.728
113
Jebe koliko si porabila za ogrevanje prejšnjo leto? Tako za info me zanima, ker sam nimam orientacije koliko ena dobro izolirana hiša porabi za ogrevanje. Jaz sem sicer na radiatorjih, imam žal malo neumno taščo pri hiši, ki venomer pušča vsaj eno okno "na kip", ampak vseeno me zanima. Dobrodošel je tudi podatek koliko m2 ogrevaš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.850
7.394
113
pri taščici
Sad
20cm izolacije ni nikol 2x drazje kot 10cm.kot tudi nikol ne bos 2x vec toplote privarceval z 20cm.
Ko sem delal fasado, je bila cena 16cm stiroporja v koncni ceni fasade dobra cetrtina. Pisem na pamet po 10 letih.
Fasada je bila 10k(po odsteti subvenciji)stiropor je bil 3k. Ce bi vzel 10cm (in ostal brez subvencije) bi dal za stiropor 2k, fasada bi me prisla pa 11 al pa 12 najbrz (brez subvencije).
A je treba dolgo razmišljati?
Nekaj podobnega je bilo pri peci in kolektorjih.
Pa imam "zastonj" drva . Nekaj lastnih, nekaj pa tistih ki so odpadek in je lastnik vesel ce odpeljes/pospravis.
Ampak "luksuz" ki ga prinesejo kolektorji poleti in uplinjevalna pec z zalogovnikom pozimi prevaga tehtnico.
Izolacijo se ne dela samo zaradi manjse porabe energije.
Ko imas enkrat izolacijo, moras biti res ze umetnik da si pridelas plesen v hiši. Brez izolacije si pa umetnik ce je nimas.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.509
6.728
113
Je kar manj ja. Mi smo na okol 5MW. Bom pa natančno pogledal ko se vrnem domov. Pa še bajta ima manj kot 200m2.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.509
6.728
113
Aha... 5MWh imam jaz skupaj s sanitarno. Če se ne motim ima micka deljen vpogled tudi v to, nisem pa prepričan. Bom videl zvečer ko se vrnem domov. Hvala za opozorilo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.730
10.347
113
Sad
20cm izolacije ni nikol 2x drazje kot 10cm.kot tudi nikol ne bos 2x vec toplote privarceval z 20cm.
Ko sem delal fasado, je bila cena 16cm stiroporja v koncni ceni fasade dobra cetrtina. Pisem na pamet po 10 letih.
Fasada je bila 10k(po odsteti subvenciji)stiropor je bil 3k. Ce bi vzel 10cm (in ostal brez subvencije) bi dal za stiropor 2k, fasada bi me prisla pa 11 al pa 12 najbrz (brez subvencije).
Pa imam "zastonj" drva . Nekaj lastnih, nekaj pa tistih ki so odpadek in je lastnik vesel ce odpeljes/pospravis.
Ampak "luksuz" ki ga prinesejo kolektorji poleti in uplinjevalna pec z zalogovnikom pozimi prevaga tehtnico.
Ko imas enkrat izolacijo, moras biti res ze umetnik da si pridelas plesen v hiši. Brez izolacije si pa umetnik ce je nimas.
Vse jasno.
Gre se za izolacijo podstrešja, kjer bom delal sam. Tako da 25cm stiroporja je pač faktor dražje kot 10cm stiroporja ;).
Tudi glede plesni sem pisal ravno včeraj o tem ;).

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Hanzi

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.360
1.964
113
Sad

Za njegov konkretni primer (predvidevam da gleda zdaj za izolacijo na podstrešju) ga bo dejansko prišlo 2 x več :) , ker rabi praktično zgolj izolacijo.

V fasadnem sistemu je podvojena izolacija cca + 20% skupne vrednosti projekta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.850
7.394
113
pri taščici
Podobno je najbrz tudi pri strehi. Ce delas zracni most in knauf spodaj, potem te to dvoje stane vec kot izolacija vmes. Narediti ju moras v vsakem primeru. Pri strehi te tepe edino visina mansardezato sem jaz streho "dvigoval" z izolacijo na spirovce in ne pod spirovce. Pa se izdelano mansardo nisem podiral.

• Všeč mi je
Reactions: trance0