Energetska preskrba gospodinjstev

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
/.../
Sicer pa tukaj pametujemo o prihranku ene hiše, kupujejo pa se dvo tonski električarji z letno porabo min 4MWh.
Toliko lahko prihraniš letno če neko večjo neizolirano hišo ustrezno izoliraš. In ta del potem drži 20+ let brez nekih dodatnih investicij.

Električni avti niso ravno način kako zmanjšati skupno porabo energije, saj ne porabijo bistveno manj (če sploh) kot ICE alternativa. In dokler se bo ta energija za EV avte pridobivala primarno iz fosilnih goriv, tudi nismo naredili nič zelenega.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Gavran

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.406
113
Pomurje
Se strinjam. Nič nam ne pomaga zeleni prehod če ne bomo zmanjšali energijskih potreb. In slednje lahko rešiš samo z izolacijo.

Recimo meni TČ zadnje dni kuri konstantno ~1,3kW toplotne moči. Ta del bi gladko kuril tudi brez TČ direktno na električni grelec in niti ne bi bil velik strošek na koncu in bi verjetno še manj obremenjeval omrežje kot kakšen drug z močnejšo TČ in s pogostimi defrosti.
Na električni grelec bi bilo vsaj x3

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Ce gledam v nasih krajih, ima ogromno ljudi svoj gozd, in jim je vseeno, ce letno podrejo eno bukev vec, ker jih to stane cca 50eur fasada pa......
To je podobno razmišljanje kot pri avtih izpred 20+ let. Nima veze ali je poraba 6L ali 15L, gorivo je poceni... Dandanes pa vemo kako je na stvari ;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.553
113
Tole s hosto je približno tko kot gretje v avtu. Do sedaj smo se grel v avtu na odvečno toploto, ki jo je blo tako ali tako potrebno odvajat iz vozila in kmetu, ki gospodari s hosto so drva v bistvu stranski produkt tega. Z EV temu ni več tako, saj avto rabi gretje iz baterije in je dodatna izolacija avta zelo smiselna, prej pa ni bila.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.406
113
Pomurje
So tudi mejni primeri. Oče/mati oba čez 75let, naslednikov v hiši ne bo, če se naredi fasada, je potrebno tudi okna, rolete, police, hidro izolacijo, odvodnjavanje če že je odkopano.....
Vse skupaj 50k€ po tamalem. Živita in grejeta pa v 90m2 od 180m2.
Kupec hiše čez xy let bo hotel preureditev prostorov itd, brezveze zdaj vse skupaj delat...

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.168
6.976
113
pri taščici
Dokler bodo delali okna da jih je mozno zraciti na kip, je vsaka menjava oken in izvedba fasade nesmiselna.
Nekateri imajo glede tega precej debelo kozo.
Glede na to da imamo 4 sosedje SE, sem se odlocil da razbremenim vaski trafo da ne bodo stromarjo prevec jambral..

Priponke

• Screenshot_2024-01-11-10-39-58-727_com.teslamotors.tesla.jpg
    Screenshot_2024-01-11-10-39-58-727_com.teslamotors.tesla.jpg
    372,4 KB · Ogledi: 79

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
So tudi mejni primeri. Oče/mati oba čez 75let, naslednikov v hiši ne bo, če se naredi fasada, je potrebno tudi okna, rolete, police, hidro izolacijo, odvodnjavanje če že je odkopano.....
Vse skupaj 50k€ po tamalem. Živita in grejeta pa v 90m2 od 180m2.
Kupec hiše čez xy let bo hotel preureditev prostorov itd, brezveze zdaj vse skupaj delat...
Mejni primeri vedno obstajajo. Tudi nekateri enostavno nočejo iti v to, ker pač ne.
Tukaj se pogovarjamo, kaj je smiselno in logično.

Mene so nekateri kolegi in tudi prodajalci TČ skoraj nahajpali, da sem šel najprej v montažo TČ, češ tak je pol fuLL ceneje kot kurilc, kaj boš metal v izolacijo. FuLL prišparaš.
No, po temeljitem razmisleku (k temu so nekaj pripomogle tudi že skristalizirane podražitve elektrike) bom naprej komplet uredil izolacijo (vključno z okni) in na podlagi tega potem šel v manjšo TČ. Če sploh. Ker ko imaš enkrat majhne izgube in posledično majhno porabo energenta, je cena samega energenta bistveno manj pomembna kot ko imaš samo zide in dobesedno segrevaš okolico hiše.
Razumem pa, da se marsikomu ustavi pri financah in definitivno je verjetno manjša poraba energije z novo TČ kot s kakšno pečjo staro 50 let, ki skozi dimnik spravi ne vem koliko toplote.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.553
113
Mejni primeri vedno obstajajo. Tudi nekateri enostavno nočejo iti v to, ker pač ne.
Tukaj se pogovarjamo, kaj je smiselno in logično.

Mene so nekateri kolegi in tudi prodajalci TČ skoraj nahajpali, da sem šel najprej v montažo TČ, češ tak je pol fuLL ceneje kot kurilc, kaj boš metal v izolacijo. FuLL prišparaš.
No, po temeljitem razmisleku (k temu so nekaj pripomogle tudi že skristalizirane podražitve elektrike) bom naprej komplet uredil izolacijo (vključno z okni) in na podlagi tega potem šel v manjšo TČ. Če sploh. Ker ko imaš enkrat majhne izgube in posledično majhno porabo energenta, je cena samega energenta bistveno manj pomembna kot ko imaš samo zide in dobesedno segrevaš okolico hiše.
Razumem pa, da se marsikomu ustavi pri financah in definitivno je verjetno manjša poraba energije z novo TČ kot s kakšno pečjo staro 50 let, ki skozi dimnik spravi ne vem koliko toplote.
No treba je vedet tud to, da je med imeti samo zid in sodobno izolacijo še kar nekaj stopenj. In če že imaš nekaj izolacije je potem vložek v novo fasado precej manj smiselen kar se povračila vložka tiče.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
teh "mejnih" primerov ni tok mal
marsikdo si energetske sanacije bajte ne more privoščit pa da se jebeš
par 10 k€ ni drobiž, pa niso vsi dohtarji pa sodniki s 4k+ bruto ane
Drži. Ampak recimo močna TČ 12kW je nekje 13 jurjev, fasada pa nekaj pod 20 jurjev.
Sorodnik je dal fasado na starejšo hišo, poraba mu je padla na tretjino in pa še znebil se je plesni, ki jo je imel skoraj po vseh kotih. Dodatno mu poleti manj kuri noter.
Da ne govorimo o tem, da če je pozimi sedel zraven zida, si prav čutil mrzloto. Pa tudi če je kuril.

No treba je vedet tud to, da je med imeti samo zid in sodobno izolacijo še kar nekaj stopenj. In če že imaš nekaj izolacije je potem vložek v novo fasado precej manj smiselen kar se povračila vložka tiče.
Logično.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.168
6.976
113
pri taščici
teh "mejnih" primerov ni tok mal
marsikdo si energetske sanacije bajte ne more privoščit pa da se jebeš
par 10 k€ ni drobiž, pa niso vsi dohtarji pa sodniki s 4k+ bruto ane
Da, ce ima avto vreden manj kot jurja ali dva., pa telefon za 100 evrov.
Ce pa ima telefon za jurja in avto za 20+, pa dva tedna dopusta z avionok.vsako.leto, potem je treba pa samo prioritete si pravilno postavit.
Definitivno se bolj splaca za fasado vzeti kredit kot za avto leasing.
Ja, avto rabiš, ampak avto dobis za jurja ki ye bo lahko se nekaj let z majhnimi stroski okol vozil

• Všeč mi je
Reactions: piagolo

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Pri nas smo šli v neko srednjo varianto izolacije - osnova je skoraj 300m2 v 3 nadstropni hiši iz 80ih s 5cm fasade in smo sami dodatno izolirali kar pač lahko (strop kleti, garaže, podstrešje). Izolacija je poceni in če nimaš dve levi roki je hitro nareto, kot igračo sem kupil še termo kamero za 200€, ki je razkrila marsikaj. Se pozna ravno toliko, da ne rabiš neke pregrešno drage TČ. Kupil sem dve 9 kW TČ od Fery-a za 2x670€ ter dve talni klimi Nibe (Tiki) za 2x 450€ vse tako bolj na rezervo, saj razen ene TČ 6 let nazaj še ni druga nič zmontirano. Strošek ogrevanja 120m2 za cel december cca 110€ (770kWh), 24h poraba včeraj 35 kWh=~5€. ZA SE sem dal vlogo še lani, čeprav dvomim da bo kej iz tega saj so me sosedje prehiteli. Uglavnem malo se znajdeš pa gre, pa ne rabiš bit ravno Fery, ki za čas posla postavi SE za 3 jurje. Itak pa je bolje/lažje povečati prihodke kot pa vse podrediti zgolj varčevanju.

• Všeč mi je
Reactions: Ateis in sad

JNou

Zelenc'
3. mar 2022
8
15
3
V praksi v Sloveniji je pogosto tako, da imajo staro neizolirano veliko hišo, slabo plačo/penzion, staro peč na drva in svoj gozd ali pa kak sosed poceni proda drva. Strošek gretja takega človeka je nič ali pa par stotakov na zimo. Zakaj (pa tudi kako?) bi tak človek šel v fasado, ki bo stala 20k+€, če do konca življenja ne bo dovolj privarčeval, da bi teh 20 tisočakov dobil nazaj. Da ne govorim o tem, da ima kdo idejo, da bi tak človek moral še v TČ in SE, zakaj? Sploh ker načeloma taki ljudje niso lenuhi in jim tisto malo dela z drvmi ne predstavlja problem. Tudi če ima tak človek dobro plačo in bi lahko šel na nov sistem ne vidim smisla.

Za nekoga, ki gradi novo pasivno oz. odlično izolirano hišo je računica spet popolnoma drugačna, tam pa res nima smisla vlagati v drva razen če te skrbijo izpadi elektrike. Na forumu se pa posplošuje češ, da moramo vsi na TČ, v resnici je pa treba gledati primer po primer.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Imaš prav, vsak se mora sam odločit v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi, željami in potrebami.
Si pa pri tem pozabil na eno ''malenkost'': z leti postane priprava in uporaba drv obremenitev.
Če imajo stari ljudje zraven mlade, ni panike. Zalomi se, ko so sami. Imam recimo primer 75 letnega znanca, ki je z vidika zdravja dokaj ok. Pa pravi, da bo počasi moral nekaj narediti, ker ne gre več tako enostavno drva delat vsako leto. Žal mladih nima zraven.
Pri mojih starših pa bratje skup stopimo in pripravimo drva. Samo tudi to ni zastonj, pa čeprav na prvo uč tako izgleda. Gozd je od staršev. Če recimo nas ne bi bilo, bi koliko stalo letno ogrevanje: 20-25 m2 drv.