Energetska preskrba gospodinjstev

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Philips
Ja vemo da ne smeš k sosed podaljska potegnit.
Ze ski spolni organ , on ima luci prižgane na fasadi in osvetljuje moje dvorišče.
Pa njegov radio pod nadstreskom tudi skoz poslusam .
A je to potem tudi prodajanje elektrike? Al svetlobe in zvoka?
Kaj ce jaz TC postavim na njegovo parcelo, na njegovo elektriko cevi pa k men napeljem.
A bo to pridajanje toplote al elektrike?
;)
Kaj ce EV nafilam pri njem pozimi, on pa poleti pri men?
Jaz se nisem ukvarjal z legalnostjo, ampak sem samo povedal da to ni off-grid, če se greš nekih mučk.

Pri pravem off-grid namreč ni viškov, ker ko je enkrat baterija polna nimaš kam z njimi...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Jaz se nisem ukvarjal z legalnostjo, ampak sem samo povedal da to ni off-grid, če se greš nekih mučk.

Pri pravem off-grid namreč ni viškov, ker ko je enkrat baterija polna nimaš kam z njimi...
Lahko pride sosed prazen ev nafilat k meni.
Ce jaz do soseda napeljem podaljsek imava interni on grid. Jaz sem se vedno off grid od javnega omrezja.
Pozimi bom pa res iz javnega omrezja crpal elektriko.
Al pa bom kupil EV z V2L pa si jo bom domov vozil. Iz kjer koliko že.
Ce vas tudi to moti ker bo treba propelerje odbremzat, bom pa nafto zgal pozimi.
Saj pravim da bi sel v kogeneracijo na les ce bi se jo dobilo za spodoben denar.
Vendar se obnasamo skragano z vsako logiko. Lesa (gozda) imamo najvec v EU , pa prepovemo kurjenje z lesom.
Kot bi v kuvajtu, SA.... prepovedal kurjenje nafte in bi bil liter nafte 5$. Namesto 5C.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Zopet gledam za offgrid se z cca 75kwh baterijami (15kwh dnevne porabe) - v teh dneh bi mi malo sonca zmanjkalo in imam ogledan en star JNA Diesel agregat za dopolnjevat baterije na kurilca. A za to dobim kaj subvencij, če koristim hlajenje agregata za ogrevanje hiše (kogeneracija) :cheer:

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Lahko pride sosed prazen ev nafilat k meni.
Ce jaz do soseda napeljem podaljsek imava interni on grid. Jaz sem se vedno off grid od javnega omrezja.
Pozimi bom pa res iz javnega omrezja crpal elektriko.
Al pa bom kupil EV z V2L pa si jo bom domov vozil. Iz kjer koliko že.
Ce vas tudi to moti ker bo treba propelerje odbremzat, bom pa nafto zgal pozimi.
Saj pravim da bi sel v kogeneracijo na les ce bi se jo dobilo za spodoben denar.
Vendar se obnasamo skragano z vsako logiko. Lesa (gozda) imamo najvec v EU , pa prepovemo kurjenje z lesom.
Kot bi v kuvajtu, SA.... prepovedal kurjenje nafte in bi bil liter nafte 5$. Namesto 5C.
Še enkrat: to ni off-grid. Priznaj da ne moreš biti samozadosten in konec debate.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Samo se pa noben ne vpraša ko greš v smer samo oskrbe..15 jurjev za fotovoltaiko, 10 jurjev za baterije, ki jih bo slej kot prej potekel rok uporabe.
Ob (kaj?) 800.000 baterijah v avtu, še dodatno 300 do 400.000 baterij v hišah..narava se nam bo klanjala.

Ko vse skupaj še vzdržuješ (bolj pod prisilo, kot da dejansko rabiš) boš tudi cenovno sila ugodno prišel skozi.

Z vidika ekologije kakor tudi z vidika zanesljivosti dobave, je mnogo bolje imeti en (oz. nekaj ) virov, ki jih lahko dobro nadzoruješ kot na tisoče razpršenih enot, kjer noben ne ve kaj se dogaja z njimi in kaj se bo zgodilo ob koncu življ. dobe. a ker so razni lovci in živalske vrste leta in leta kradli in plenili po energetiki, se posledično ni kaj dosti investiralo, še manj razmišljalo od prihodnosti (zagotavljanje virov in prenos njih - pa ne mislim zdaj zgolj hibe el. avtomobilov...kdor pogleda letno porabo države, bo hitro ugotovil da le ta narašča nekaj % letno in se je treba temu nekako prilagoditi, v kolikor želiš iti v korak s časom...če želimo kameno dobo, lahko pozapremo skoraj vse) - so si zdaj zato namislil 'pravičnejše' plačevanje (WTF!?) - itak, zdaj bomo vsi enakomerno plačevali to kar so oni leta in leta kradli :cheer: .

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
Samo se pa noben ne vpraša ko greš v smer samo oskrbe..15 jurjev za fotovoltaiko, 10 jurjev za baterije, ki jih bo slej kot prej potekel rok uporabe.
Ob (kaj?) 800.000 baterijah v avtu, še dodatno 300 do 400.000 baterij v hišah..narava se nam bo klanjala.

Ko vse skupaj še vzdržuješ (bolj pod prisilo, kot da dejansko rabiš) boš tudi cenovno sila ugodno prišel skozi.

Z vidika ekologije kakor tudi z vidika zanesljivosti dobave, je mnogo bolje imeti en (oz. nekaj ) virov, ki jih lahko dobro nadzoruješ kot na tisoče razpršenih enot, kjer noben ne ve kaj se dogaja z njimi in kaj se bo zgodilo ob koncu življ. dobe. a ker so razni lovci in živalske vrste leta in leta kradli in plenili po energetiki, se posledično ni kaj dosti investiralo, še manj razmišljalo od prihodnosti (zagotavljanje virov in prenos njih - pa ne mislim zdaj zgolj hibe el. avtomobilov...kdor pogleda letno porabo države, bo hitro ugotovil da le ta narašča nekaj % letno in se je treba temu nekako prilagoditi, v kolikor želiš iti v korak s časom...če želimo kameno dobo, lahko pozapremo skoraj vse) - so si zdaj zato namislil 'pravičnejše' plačevanje (WTF!?) - itak, zdaj bomo vsi enakomerno plačevali to kar so oni leta in leta kradli :cheer: .
Samooskrbe se po mojem ne greš zato, da bi prišparal ali bil eko. Samooskrbo se greš, ker te je nekje v podzavesti strah, da bo šla civilizacija po zlu. Podobno kot prepperji iz televizije, samo da nimaš 4 tone konzerv v kleti. Ali pa tudi.

Itak pa bo namesto baterij za samooskrbo treba pogruntat nekaj drugega... mini črpalne elektrarne ali kaj podobnega :)

• Haha
Reactions: trance0 in jonny77

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.406
113
Pomurje
Samooskrbo se grem izključno iz finančnega vidika. No, malo tudi prostrorskega, ker nimam kam dat moderne peči na biomaso.

Znalcem, ki mi trdijo, da se vse skupaj ne splača, pa se samo nasmehnem in pritrdim.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Vazno da sosedu ena krava crkne, ce meni cela stala pogine.
Vazno da bo sosed nekaj ur nanteden brez elektrike , ce bom jaz ze cel teden.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Čudno. Če bereš sponzorirane excelove žurnalovce na Alterju....bi morala biti poraba v tem mini mrazu manj kot 0.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Ja nč, jest pa ti pa sam vsak dan tri polena več v peč vrževa.
A veš kolk se mi smeji. :aplauz:

Letos sem dobil gratis na test še 2,5 toni briketov. To daje nenormalno temperaturo od sebe, se mi peč kar malo smili. :) Bukova polena so amaterska v primerjavi z briketi.
Ampak nobena drva ne gorijo tako lepo, kot tista, ki si jih dobil zastojn. :aplauz:

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: sad in kalbo