Energetska preskrba gospodinjstev

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.312
3.924
113
Ampak manko energije je takrat, ko tudi vi s SE porabljate iz omrežja in izkoriščate netmetering (beri pozimi). Ko je sonca dovolj, je navadno tudi druge elektrike precej in so včasih na borzi celo negativne cene.
Po drugi strani pa pravijo, da ravno ti nekonstantni viri energije prinašajo nestabilnost v omrežje in ga s tem uničujejo.

Tako da SE je po moje bolj egoistična odločitev, kot da s tem pomagate drugim.
Kaj potem o vladi rečeš, ki nas želi solarizirat?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
O elektricnem omrezju in njega problema do zdaj v tej zadnji debari ni bilo govora. Nikdar ga od mene tudi ni bilo, kot vzrok, da jo imam na strehi.

Plasticno, kar hočem povedat.. Baterije ratajo zmogljivejse, manjse cenejse... O lej, meni se splača recimo jih nabaviti in se skiniti dol z omrežja s par optimizacijami. Ne placujem vec omreznine, elektroomrezje ni vec moj problem. Na drugi strani imas elektro Gorenjske (npr), ki ima zdaj enega placnika manj. Kdo mislis, bo pobral mojo položnico? Zdaj ko poloznic ne placujem vec, sem zanj vecji problem, kot takrat, ko sem štalo delala po omrežju. Pa da nas je vec zakih, da se usuje kot plaz kot zdele s soncnicami, kjer v tem zadnjem in najvecjem rukerju nobeden ni dal na streho, ker ga skrbi elektroomrezje in zeleni prehod? Spremeniti bo treba zakon... In spet se ga ne bo dalo za nazaj popravljati. Kogar si spustil, ga ne bos mogel prisiliti nazaj, ne glede na to, kaj se buni un, ki je vse zamudil pa poloznico pobral

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.312
3.924
113
O elektricnem omrezju zdaj ni bilo govora. Nikdar ga od mene tudi ni bilo, kot vzrok, da jo imam na strehi.

Plasticno, kar hočem povedat.. Baterije ratajo zmogljivejse, manjse cenejse... O lej, meni se splača recimo jih nabaviti in se skiniti dol z omrežja s par optimizacijami. Ne placujem vec omreznine, elektroomrezje ni vec moj problem. Na drugi strani imas elektro Gorenjske (npr), ki ima zdaj enega placnika manj. Kdo mislis, bo pobral mojo položnico? Zdaj ko poloznic ne placujem vec, sem zanj vecji problem, kot takrat, ko sem štalo delala po omrežju. Pa da nas je vec zakih, da se usuje kot plaz kot zdele s soncnicami, kjer v tem zadnjem in najvecjem rukerju nobeden ni dal na streho, ker ga skrbi elektroomrezje in zeleni prehod.
S tem, ko se odklopiš iz omrežja preostalim povečaš breme. No saj ti bomo dovolili nekoliko smetiti omrežje

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Predvsem finančno breme...
Taki kot si ti, bodo tulili, da je treba offgridase nazaj prisiliti. Dovolili, je rekel :valjamse: Ker infrastruktura ne bo stala nic manj, samo placnikov bo manj.

• Všeč mi je
Reactions: hermann

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
Običajnega razvajenega življenja z velikimi porabniki se pri nas off grid ne da it brez velikih kompromisov. Je treba bit skoraj malo poseben (oz. pretirano eko ozaveščen).

Sam imam sicer vikend, ki je čisto off grid in ni problema za sem pa tja za kak dan ali dva, ker nimam nobenih velikih porabnikov. Za luči pa tv pa te bedarije je pa vedno dovolj elektrike tudi iz tistega malega panela in majhnega akuja.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
Običajnega razvajenega življenja z velikimi porabniki se pri nas off grid ne da it brez velikih kompromisov. Je treba bit skoraj malo poseben (oz. pretirano eko ozaveščen).

Sam imam sicer vikend, ki je čisto off grid in ni problema za sem pa tja za kak dan ali dva, ker nimam nobenih velikih porabnikov. Za luči pa tv pa te bedarije je pa vedno dovolj elektrike tudi iz tistega malega panela in majhnega akuja.
Pač moderen rombinzon. :valjamse:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Jih imas ze zdaj dosti takih, ki ne porabijo skoraj nic. In niso ekoozavesceni, vzrok je drugje. Jaz bom vedno sicer placevala omrežje, tega ziherhajta ne spustim. Po drugi strani pa... Sem imela tudi težave prej s tem, da nimamo kanalizacije. Sem mislila, da no grozno s to MČN, pa bakterije pa velikost, pa a imajo za jest pa, a rabijo kaj, pa meritve, pa... Pa ni v bistvu nic dela s tem. Bog ne daj, da folk ugotovi, da off grid (scasoma, ko bodo tehnikalije za to ugodnejse) tudi ni nic groznega...

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.312
3.924
113
Saj off grid bo dovoljen: ob mesečnem nadomestilu v višini položnice za elektriko.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Ja, nekaj se bo treba na novo spomniti. Ce spet potegnemo analogijo... Zakon se bo spremenil, off-grid na novo ne bo več mogoč, na novo se uvede neka dajtev za obremenjevanje okolja ali kako novo obvezno storitev tipa preverjanja zadostne energetske oskrbljenosti v izogib temu, da bi spregedali ljudi v stiski (torej embalaza, da se varuje ljudi), ki jo bomo placevali vsi. Tudi tisti, ki so on-grid. Zadeva rešena. Denar kar na kup leti... Tokrat npr so pa rešili s prenosom omreznine za preneseno energijo na omreznino na moc, da se je pokril manjko sonckarjev. Plus some...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.030
6.222
113
Saj off grid bo dovoljen: ob mesečnem nadomestilu v višini položnice za elektriko.
Dokler jih bo dovolj malo, bodo še veseli, da darjan nebo topil izolacije bakranih vodnikov z svojo Teslo.
Pa brez zamere darjan, zgolj izposodil sem si tvojo življensko zgodbo za prispodobo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.552
113
Glede na clanek, ki ga je prilepil hermann, ni pogoj več.

Napoved... Ko bodo baterije dovolj poceni, se bodo zaceli ljudje izklapljati. Vsi, ki danes tulijo, da je treba vse s soncnicam ven vreči, bodo v tej tocki spoznali... Da jim gredo poloznice še bolj gor, ker je treba ta manjko nadomestiti in kako to ni fer spet. in spet so korak zadaj, ker še soncnice v osnovi nimajo, eni so pa sam par baterij morali kupiti...

Napoved dve... Kot zmeraj, pobira se na masi. Prevec jih ne bodo čez spustili. Ko/ce bo tole trend, se bo zakon spremenil. Jamranje slehernika bo slo v smeri, da je treba nekako prisiliti tiste, ki so ze off-grid, da morajo nazaj. Vsaka podobnost z zgodbo netmeteringa je zgolj nakljucje.
Brez skrbi, na baterijo in sonce bo nujno treba še kak energent v bajto, ker se za vse ne bo izšlo. Do takrat bo treba kar hude preboje v tehnologiji baterij.

Sem pa ...u, je že 14 let od tega, sodeloval in se naganjal s pridobitvijo GD za samozadosten objekt, ker štroma ni blo. Vetrnica in sončni paneli na stolpu in vkopane baterije pod prostor. Je pogojno, ampak zelo pogojno šlo večino časa. Ta isti objekt se je po 5 letih obratovanja oziroma takoj ko je blo mogoče prikloplo na omrežje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Saj bodo, neki bodo naredil, ce nic ne narediš, ne mores nic prodat... Ker narod je pripravljen kupit, torej se je smiselno potruditi in narediti. V katero smer tocno bo slo, bomo pa pocakali.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Golobićarji so dali Hrvatom 11 milijonov € da si bodo zmontirali 800 sončnih elektraren .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Naše podnebje ni ravno primerno za off-grid, razen pogojno kje v obalnem delu. Je preveč oblačnih dni in bi rabil prekleto veliko kapaciteto baterij ali pa nek backup agregat, da bi se res lahko šel off-grid.

Pa še v tem primeru bi moral odstraniti vse velike porabnike, da bi bila zadeva izvedljiva/ekonomična - torej nič TČ, električnih avtov, še indukcija je vprašljiva...
To je res, ampak ce jaz sosedu ponudim poleti 3x toliko elektrike kot jo on meni da pozimi, bi se mogoce pa kaj zmenila? ;)

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Plasticno, kar hočem povedat.. Baterije ratajo zmogljivejse, manjse cenejse... O lej, meni se splača recimo jih nabaviti in se skiniti dol z omrežja s par optimizacijami.
Plastično, a pri nas žal popolnoma nerealističen scenarij. Razen, če pod optimizacijo razumeš, da greš pozimi za nekaj mesecev v tople kraje. Potem pa štima.
V sunny California, pa bi to znal biti čisto realističen scenarij, sploh ker tam bolj klimo rabiš, kot pa ogrevanje.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Torej bodo vrhunski meneĐerji golobićarji letos Hrvatom spet kupili najmanj 800 sončnih elektraren, medtem pa v Sloveniji krepko dvignili omrežnine ....