Energetska preskrba gospodinjstev

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.844
7.387
113
pri taščici
Mi je zal da nisem ene dve poplavljeni TC odpeljal z deponije.
Bi se "grel s TC"
cez dimnik bi se pa od uparjalnika kadilo ob defrostu ;)

hermann

Guru
19. mar 2014
9.828
6.781
113
neumno teoretično vprašanje

če imaš novogradnjo si sploh obvezan vzet električni priključek? kaj pa potem?

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.842
1.967
113
Po moje bi s SE in dovolj veliko baterijo lahko bil brez električnega priključka (in posledično RTV). Kolikor vem, je obvezna samo komunala.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.828
6.781
113
Komunala je od uča obvezna čistilna in odvoz smeti, kar je nekako razumno. V uporabo vodovoda te po mojem ne more prisiliti nihče. Nerazumno pa je siljenje človeka, ki ne želi električnega priključka, v ogrevanje s toplotno črpalko. Zanima me kaj bojo v tem primeru namodrovali.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.461
4.305
113
Če imaš možnost priklopa na javni vodovod, si se po zakonu dolžan priklopiti nanj. Verjetno zlobirano iz strani komunal.

• Wow
Reactions: hermann

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.829
7.291
113
Elektrika, komunala vsa,... Vse to je obvezno, so meni djali. Zato tudi ni gradbenih dovoljenj, dokler niso ta soglasja notri s svojimi pogoji. Edino, kar ni obvezno je telefonski prikljucek (internet, tv, ipd), katerega soglasje je podnavadi priloženo h dokumentaciji, ni pa nujen.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.479
3.235
113
Elektrika, komunala vsa,... Vse to je obvezno, so meni djali. Zato tudi ni gradbenih dovoljenj, dokler niso ta soglasja notri s svojimi pogoji. Edino, kar ni obvezno je telefonski prikljucek (internet, tv, ipd), katerega soglasje je podnavadi priloženo h dokumentaciji, ni pa nujen.
Ja in ne. Seveda morajo bit projektni pogoji oz. soglasja, je pa možno da je kaj od tega negativno oz. ni možno priklopit. V takem primeru je pač ena od možnosti biti brez.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.545
4.066
113
Torej v kraju, kjer ni vodovoda in ni kanalizacije ni možno na novo graditi? Ali je kakšen ventil, da si narediš samooskrbo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.829
7.291
113
za kanalizacijo gre skozi z MČN. Je "predvidena", zazidljiva parcela brez priključka za vodo in elektriko pa ne vem... dvomim, da za stanovanjsko hišo.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.842
1.967
113
Ne vem kako je za novogradnje ampak jaz lahko električen priključek odpovem in grem na samooskrbo na obstoječi hiši. Vsaj mislim da ga lahko. Ko sem združeval etaže so mi brez problema izklopili 2 števca.
Komunale po drugi strani pa ne moreš odpovedati.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.912
724
113
za kanalizacijo gre skozi z MČN. Je "predvidena", zazidljiva parcela brez priključka za vodo in elektriko pa ne vem... dvomim, da za stanovanjsko hišo.
To pa ne bo vedno držalo, odvisno je od odloka posamezne občine. Pri nas recimo ne moreš imeti MČN v kolikor je možen priklop na kanalizacijo. Če ne gre gravitacijsko pa moraš imeti lastno črpališče.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.829
7.291
113
to je bil bolj odgovor piagolotu, narobe se razumemo. Torej, kjer ni kanalizacije, je možno graditi novogradnjo - stanovanjsko hišo, ker je "predvidena" MČN v teh primerih. Če pa kanalizacija je, se je pa treba gor priklopit, brez pardona. Četudi je od prej MČN.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.828
6.781
113

Soglasja za priklop na elektriko in vodo očitno niso več sami po sebi pogoj za izdajo gradbenega... se pa lahko občine dodatno potrudijo, da ti samooskrbnost otežijo.

Občinski odloki brez razmisleka in gledanja v prihodnost so sicer velik vir težav in problemov, ki jih imamo. V mojem kraju (ki raste in kjer se gradi kot pri norcih) so kakšnih 15 let nazaj (in verjetno do par let nazaj) vse novogradnje obvezno morale imeti ogrevanje na UNP. UNP je bil vedno najdražji energent in posledično so bili kmalu vsi na drvih. Zrak pa obupen.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.545
4.066
113
GD je torej možno dobiti za gradnjo stan. hiše tam, kjer ni infrastrukture v bližini je pa zemljišče zazidalno?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.829
7.291
113
Glede na clanek, ki ga je prilepil hermann, ni pogoj več.

Napoved... Ko bodo baterije dovolj poceni, se bodo zaceli ljudje izklapljati. Vsi, ki danes tulijo, da je treba vse s soncnicam ven vreči, bodo v tej tocki spoznali... Da jim gredo poloznice še bolj gor, ker je treba ta manjko nadomestiti in kako to ni fer spet. in spet so korak zadaj, ker še soncnice v osnovi nimajo, eni so pa sam par baterij morali kupiti...

Napoved dve... Kot zmeraj, pobira se na masi. Prevec jih ne bodo čez spustili. Ko/ce bo tole trend, se bo zakon spremenil. Jamranje slehernika bo slo v smeri, da je treba nekako prisiliti tiste, ki so ze off-grid, da morajo nazaj. Vsaka podobnost z zgodbo netmeteringa je zgolj nakljucje.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.545
4.066
113
Ta, ki si bo dokupil baterije k obstoječi infrastrukturi bo KRIV za trpljenje tistih, ki jim gredo položnice še dodatno gor.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.912
724
113
Glede na clanek, ki ga je prilepil hermann, ni pogoj več.

Napoved... Ko bodo baterije dovolj poceni, se bodo zaceli ljudje izklapljati. Vsi, ki danes tulijo, da je treba vse s soncnicam ven vreči, bodo v tej tocki spoznali... Da jim gredo poloznice še bolj gor, ker je treba ta manjko nadomestiti in kako to ni fer spet. in spet so korak zadaj, ker še soncnice v osnovi nimajo, eni so pa sam par baterij morali kupiti...

Napoved dve... Kot zmeraj, pobira se na masi. Prevec jih ne bodo čez spustili. Ko/ce bo tole trend, se bo zakon spremenil. Jamranje slehernika bo slo v smeri, da je treba nekako prisiliti tiste, ki so ze off-grid, da morajo nazaj. Vsaka podobnost z zgodbo netmeteringa je zgolj nakljucje.
Naše podnebje ni ravno primerno za off-grid, razen pogojno kje v obalnem delu. Je preveč oblačnih dni in bi rabil prekleto veliko kapaciteto baterij ali pa nek backup agregat, da bi se res lahko šel off-grid.

Pa še v tem primeru bi moral odstraniti vse velike porabnike, da bi bila zadeva izvedljiva/ekonomična - torej nič TČ, električnih avtov, še indukcija je vprašljiva...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.829
7.291
113
Ekonomika je zgolj v tem, da se forsira spremembe (na vseh področjih). Drugace je ni, po definiciji... V neki točki bodo dosti male in dosti poceni, preden se bomo premaknili naprej na... ne vem kateri energent v tem konkretnem primeru. Lahko bomo kakega starega reciklirali s seveda kao v iber bolj napredno tehnologijo (staro ne mores drago prodajati, ce mašnje ne zamenjas) ali pa bo kaj novga...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.842
1.967
113

Ampak manko energije je takrat, ko tudi vi s SE porabljate iz omrežja in izkoriščate netmetering (beri pozimi). Ko je sonca dovolj, je navadno tudi druge elektrike precej in so včasih na borzi celo negativne cene.
Po drugi strani pa pravijo, da ravno ti nekonstantni viri energije prinašajo nestabilnost v omrežje in ga s tem uničujejo.

Tako da SE je po moje bolj egoistična odločitev, kot da s tem pomagate drugim.