Energetska preskrba gospodinjstev

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.265
745
113
Da malo "razbijem" to nevoščljivost...... Je kdo tu na forumu ki bi mi znal svetovati do katere temperature se lahko greje s Mitsubishi klimo ki je deklarirana na -15 stopinj Celzija? Klima je stara 5 let in skoraj neuporabljana. Zunanja enota je ob steni objekta na terasi pod streho.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Da malo "razbijem" to nevoščljivost...... Je kdo tu na forumu ki bi mi znal svetovati do katere temperature se lahko greje s Mitsubishi klimo ki je deklarirana na -15 stopinj Celzija? Klima je stara 5 let in skoraj neuporabljana. Zunanja enota je ob steni objekta na terasi pod streho.

Nima omejitve. Komot bo delala tudi pri -25 st.C. Edino kar mora biti v redu rešeno je odvod kondenza (to predvsem velja pri klimah, TČ.jevke imajo običajno odvod v redu rešen).

Kar se pa nizkih temperatur tiče in kurjenja nasploh..jaz osebno bi nažgal eko takse za vse, ki ogrevajo neizolirane objekte (ne glede na vrsto ogrevanja), ker kakor obrneš imajo čez stene v povprečju 5 x višje izgube. Ker tovrstni svinjakarji ali zastrupljajo okoliške prebivalce s prekomernimi izpusti in prekomerno trošijo energijo (bilo kako, torej nekje spet prekomerno onesnažujejo okolje).
Po mojih izkušnjah (sodelavci, kolegi etc) so največji problem ravno neizolirani objekti, ker si folk pomaga z električnimi grelci (kaloriferji), ki jih dodatno nažigajo, da ne zmrznejo do jutra - on dogreva eno sobico z 1 do 2 kW grelcem, nekdo drugi pa rabi v izoliranem objektu 1 kW odjema, da greje celotni objekt.

Zadnji komentarji v tej temi...fantje..meni bi bilo nerodno.

Kot zanimivost...Jaz sicer ne merim ločeno porabo moje TČ, vem pa za zadnje tri dni skupaj koliko je bila poraba: 0 kWh (...but I don't give a shit..moja stvar).

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113

Lahko bo do -15, lahko do -10, lahko do -20. Glavni problem bo vlaga, in posledično defrosti, ter kako dobro se klima spopada z njimi. Nordic izvedbe imajo to bolje konstrukcijsko rešeno in se kaki mini grelni kabel po podnu, da res med defrosti vse ostane v obliki tekocine in odteče. Cim zacne ledeneti, zacne zmrzovati proti vetrnici gor in se uniči vse.

To je, ce nima notri nobene regulacije, ki bi klimo ustavila pri doloceni T. In potem sam gledas, ce kje ledeni in rešujes sproti. Ce ima pa v regulaciji nastimano, da se ustavi pri doloceni T (kar dvomim), potem pa... do -15.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Kot primer uporabe klime (isto Micka) med zimo za ogrevanje lahko navedem stroške, ki sem jih imel, ko sem čakal na novo peč na drva. Ogreval sem samo spalnico in kabinet, ki sta nekako isti prostor, skupaj okoli 40 m2, v stari, sicer masivni, ampak neizolirani hiši. Temperatura nastavljena na celih 19 °C :) Račun za elektriko za november 2023 je bil 120 eur. Za december, ko smo imeli pa že nameščeno peč, pa 50 eur. November je bi pri nas dokaj mrzel z jutranjimi temperaturami tudi okoli -5°C. COP-ji so glede na tabelo sicer kar visoki.

1704954299346.png

• Wow
Reactions: Rekreacija

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Vem, da dlakocepim, ampak vseeno: moraš biti kar unikum, da vlečeš noter nizko položnico za porabo v zadnjih nekaj dneh, o čemer je tukaj govora.
A imaš dostop do časovnega stroja?
Ali si le malo brcnila v temo oz. si se “talibanizirala”?
Zanimivo, kako talibanizirani zagovorniki in nasprotniki TČ uporabljate popolnoma brezvezne argumente.
Ob tem, da se je iz gornjih postov čutilo še prikrito zadovoljstvo, da tisti s TČ zmrzujejo, oni z drvi pa imajo savno za samo 3 polena več. To moraš biti že rahlo psihično bolan, da nekomu to privoščiš.
Ampak ja, pač zabita Slovenija: MOJA, SAMO MOJA izbira je pravilna. Vsi ostali ste bedaki. Se ne dopušča, da je za nekoga pa morda neka druga možnost bolj primerna. In mu jo privoščiš in si vesel za njega. :( Eh ja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.531
7.050
113
Brez veze je sploh... Neko iskanje, da ne recem bilk, ki bi potrjevale pravilnost svoje odlocitve.

A se bo kdo bolje pocutil, ce recem, da zdaj vsako drugo nedeljsko kosilo spustimo, ker ga ne sfinanciramo, ker moramo strom placat in imamo 18 notri, da nam ni treba še sobotnega? Tisti, ki to rabi, definitivno ne more biti preprican v svojo odlocitev, ampak kamot. To je moje darilo tem alterasem. Zebe nas, lacni smo...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.553
113
Vem, da dlakocepim, ampak vseeno: moraš biti kar unikum, da vlečeš noter nizko položnico za porabo v zadnjih nekaj dneh, o čemer je tukaj govora.
A imaš dostop do časovnega stroja?
Ali si le malo brcnila v temo oz. si se “talibanizirala”?
Zanimivo, kako talibanizirani zagovorniki in nasprotniki TČ uporabljate popolnoma brezvezne argumente.
Ob tem, da se je iz gornjih postov čutilo še prikrito zadovoljstvo, da tisti s TČ zmrzujejo, oni z drvi pa imajo savno za samo 3 polena več. To moraš biti že rahlo psihično bolan, da nekomu to privoščiš.
Ampak ja, pač zabita Slovenija: MOJA, SAMO MOJA izbira je pravilna. Vsi ostali ste bedaki. Se ne dopušča, da je za nekoga pa morda neka druga možnost bolj primerna. In mu jo privoščiš in si vesel za njega. :( Eh ja.
Mene osebno drugač boli patak kaj ma sosed. Kaj vse sem se pa naposlušal (tud tukaj gor) ker se nisem odločil za TČ, ti pa raj ne povem. Vsak k je mel pet minut časa je bil pameten, zdej mi pa ti isti ljudje paničarjo okol špic, pa blokov in podobnega, štejejo defroste, gledajo v nebo, al bo sonce al megla. Imaš pa tud take, ki bodo lepo plačal položnico, v dveh prehodnih letih mal pogledal, če je treba kej spremenit in to bo to.
Jabe pa pač še naprej bije vojno proti drvem, ki jo je očitno bila s svojim možem :bonk: in se je nekak najdla v postu zgoraj, čeprav sama ne sodi v ta del, ko bo pač plačal kolikor bo in se ne bo pretirano obremenjeval. In draga moja Jabe, sam sem pred odločitvijo vedel, da je pravilna in ne rabim nobenih bilk.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
/.../
Kar se pa nizkih temperatur tiče in kurjenja nasploh..jaz osebno bi nažgal eko takse za vse, ki ogrevajo neizolirane objekte (ne glede na vrsto ogrevanja)
/.../
Se strinjam. Nič nam ne pomaga zeleni prehod če ne bomo zmanjšali energijskih potreb. In slednje lahko rešiš samo z izolacijo.

Recimo meni TČ zadnje dni kuri konstantno ~1,3kW toplotne moči. Ta del bi gladko kuril tudi brez TČ direktno na električni grelec in niti ne bi bil velik strošek na koncu in bi verjetno še manj obremenjeval omrežje kot kakšen drug z močnejšo TČ in s pogostimi defrosti.

• Všeč mi je
Reactions: SJTV1

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.553
113
Dokler po naših progah vozjo vlaki iz prve ruske in je javni promet v totalnem razsulu, je neizolacija ali švoh izolacija nekaterih objektov še najmanjši problem v smislu zelenega prehoda.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.033
6.222
113
Tudi defrosti niso nek baubau. Vsaj ne če imaš kak 100l hranilnik vode.
Drugače pa seveda je smiselna izolacija po hišah, veliko jo je že dodalo. Nekaj jih še bo, ko po pač potrebna adaptacija. Ampak to staaaane konkretno več kot kak megawat letno. Menjava oken in 15cm fasade je danes ogromen strošek. Ne gre to iz danes na jutri.
Sicer pa tukaj pametujemo o prihranku ene hiše, kupujejo pa se dvo tonski električarji z letno porabo min 4MWh.