Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
Klikenzi...

770€ je za koliko kvadratov, če je 225€ za 255m2?
Pa recimo, da drva niso šla za cent gor v dobrih 10 letih.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.864
2.644
113
Zdej pa povleči še statistiko, koliko surovin, dela, elektrike, dizelskih agregatov in onesnaževanja narediš, da proizvedeš dovolj bencine za recimo 200.000 km, katere prevozi avto na bencin. Recimo da bo vsaka Teslina baterija zdržala 200.000 Km.
Bedarija.
Govora je o rezervoarju. Bencinskem in električnem.
PIKA!
Elektrika ali Bencin.
Tudi proizvodnja el. ni nedolžna. Rabiš satelitske slike dnevnih kopov v Nemčiji ali Kitajski? Poišči!

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.864
2.644
113
imaš 870m2 veliko hišo?

Drugače je pa to preračunano, če bi štrom plačevala. dejansko sva pa plačala cca 480€ manj v teh 10 letih. in strošek ostaja fiksiran na 1780€... do nadaljnega.
48€ na leto, 4€ na mesec ali 16€ na sezono(4 mesece).
Koliko je to mesa po 1€? Nič, ker ga ni!

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
tempo se jača... od 0€ v letih 2014-2021, do 207€ v 2022 in 255€ v 2023... Naprej bomo pa videli. Je pa res, da bomo še malo počakali, preden bo to ovolj za vse meso, ki ga pojemo.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
eno vprašanje za Kalba&Co...

recimo, da se prepove kurjenje na drva. Je prav, da je to velja od sprejetja zakona dalje ali morajo tudi tisti, ki imajo peči na drva od prej, vse ven vreči? Zanima me, če se stališče kaj spreminja, kadar je človek na drugi strani enačbe...
Kurjenja na drva ne bo nihče prepovedal, uporaba biomase se celo spodbuja. V zakonu je predvidena omejitev kurišč na trda goriva v novogradnjah v strjenih naseljih, če bo občina presodila, da je proizvajanje dima tam škodljiva za zdravje. Taka je uradna razlaga ministrstva.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
eno vprašanje za Kalba&Co...

recimo, da se prepove kurjenje na drva. Je prav, da je to velja od sprejetja zakona dalje ali morajo tudi tisti, ki imajo peči na drva od prej, vse ven vreči? Zanima me, če se stališče kaj spreminja, kadar je človek na drugi strani enačbe...
A to te ukinitev netmeteringa matra al kaj? Ker me res zanima kako stališče naj bi jaz imel. Sicer pa so že prepovedal vgradnjo klasičnih peči, pa zalogovnik je tud predpisan, pa šiba klasičnih peči še veliko po naši lepi. Tko da če bi se zgodil ta veleum, pol verjetno za vse enako, vsi ven zabrisat grda drva in se gret na štrom....to bo dan, k ga ti in jaz ne bova videla. Mater ti je pa tvoj naredu travm z drvmi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
kako lepo... ker ni skrbi...

kaj pa: po PURESu morajo biti vse novogradnje najmanj 2,5L. To smo že dočakali.. Če ne, ni uporabnega dovoljenja, posledično ni poštne številke, ni dokumentov. Ali smo za to, da se to uveljavlja od lani dalje, ko je bilo to sprejeto ali je treba v to prisiliti tudi stavbe od prej ali pa jim odvzeti vse pravice pridobljene s tem in bajto narediti praktično neizpravno in neprimerno za bivanje? dvigujemo roko za kaj točno tu? Jaz sem sicer svojo že, v eni podobni debati s sadom, ampak če si kolikor toliko načelen, se spet ne bova strinjala.

• Všeč mi je
Reactions: piagolo

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
Zakon za nazaj bolj težko velja in uporabno dovoljenje mal težko odvzameš. Tako da seveda ne bo šlo s prepovedjo kurjenja drv v obstoječih sistemih, tud za nove sisteme bo šlo bolj težko čez, ker bodo pihnil na referendumu. Mi pa ni čist jasno zakaj naj bi taco dvigoval.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
kako lepo... ker ni skrbi...

kaj pa: po PURESu morajo biti vse novogradnje najmanj 2,5L. To smo že dočakali.. Če ne, ni uporabnega dovoljenja, posledično ni poštne številke, ni dokumentov. Ali smo za to, da se to uveljavlja od lani dalje, ko je bilo to sprejeto ali je treba v to prisiliti tudi stavbe od prej ali pa jim odvzeti vse pravice pridobljene s tem in bajto narediti praktično neizpravno in neprimerno za bivanje? dvigujemo roko za kaj točno tu? Jaz sem sicer svojo že, v eni podobni debati s sadom, ampak če si kolikor toliko načelen, se spet ne bova strinjala.
Kaj je bilo z mano?:sprasujemse:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
Še zmer ne vem na kaj ciljaš. Netmetering? Ker da vam to vzamejo je rop stoletja, saj ste šli v investicijo po večini samo zaradi tega, evo mojo taco.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
Kako ne ves, na kaj ciljam?
Ali, ko se nekaj na novo vpelje in zahteva, se to zahteva od takrat naprej ali se morajo tega držati tudi oni od prej, ki so delali/kupovali po takrat veljavnih pravilih/pogojih?

Saj se skos okoli tega vrtimo...

Ne tebi gre za skrb za omrežje... Kapavem, ene pa skrbi zrak pozimi, druge spet kj drucga. Ne mores se z vsakim pregovarjat, kot da je prav njegova kaj važna.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
Ja pa a teb kot pametni razgledani ženski ni blo jasn, da je netmetering obsojen na propad v trenutku ko bo zadeva ratala množična? In seveda da morajo pravice za nazaj ostat, vprasanje pa če bodo. Men je blo to nekak jasno, čisto iz energetskih vzrokov. Pa tvoja nizkoenergijska hisa tu niti ni faktor.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113

od tu dalje... pa še eno stran naprej preberi, da se ne bova spet v krogu vrtela. Kaj se ti zdi iz napisanega, kako sem videla usodo netmeteringa?

pravice za nazaj morajo vedno ostat - ker ko se bo enkrat zgodilo, da ne bodo, bo to nov standard.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
Ja in, kaj zdej? Sem prebral in mi je jasno enako kot prej. Ti imaš pogodbo z rokom trajanja z neko firmo. Če gre to v stečaj ti bo pogodba bolj đabe.
Ti si pa šla to primerjat z zakonodajo v svoji neposrečeni primerjavi. Mogoče pa ti iščeš bilke al kako si se že izrazla?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.537
7.053
113
Ja, to pa skos opozarjam, da zna biti problem. Izberite si ponudnika, za katerega je verjetno, da ne gre v stečaj... Sicer obljubljajo, da nima veze, ampak ziher je ziher. Rok trajanja je "za čas delovanja SE".

In to je, lahko nehas kar naprej kacincka zganjat, kako nas bodo komplet vse dol ruknili oziroma bi mogli.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.025
9.556
113
Ja, to pa skos opozarjam, da zna biti problem. Izberite si ponudnika, za katerega je verjetno, da ne gre v stečaj... Sicer obljubljajo, da nima veze, ampak ziher je ziher. Rok trajanja je "za čas delovanja SE".

In to je, lahko nehas kar naprej kacincka zganjat, kako nas bodo komplet vse dol ruknili oziroma bi mogli.
To zadnje je samo v tvoji glavi.