Energetska preskrba gospodinjstev

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Porabijo cca 3x manj energije (poglej, koliko kWh je v litru goriva - bencin okoli 8 kWh / l, če se prav spomnim) in energija zanje je pri nas primarno iz nizkoogljičnih virov (HE, JE).

Tole je Teslina baterija.
Da bi jo izdelali potrebujemo:
12 ton skale za litij
5 ton mineralov kobalta
3 ton mineralov niklja
12 ton bakrove rude
Premakniti je potrebno 250 ton plasti, da bi dobili
12kg litija
15kg niklja
22kg mangana
7kg kobalta
200kg jekla, aluminija in plastike
Caterpillar 994A, ki prekopava vse te stvari porabi 1000 litrov dizla v 12 urah in tako dobimo avtomobil z "0 emisijami".
Največja PREVARA v služenju denarja v zgodovini človeštva.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.759
2.825
113
Zanimiva primerjava.
Vprašanje: zakaj se vedno primerjamo s slabšimi, ko se gre za relativiziranje? Oz. zakaj se je sploh potrebno primerjati z nekom in to uporabljati kot argument, da se nič ne naredi? Zakaj se recimo ne primerjaš s sosedom, ki ima nizkoenergijsko hišo?
Sem mislil, da se s Skandinavci radi oz. hočemo primerjat, OK pa nič.
PS: jaz se ne rabim primerjat, nisem v zablodelih eko investicijah, ki so never ending story; me pa vseeno zanima, zakaj se glih "bečki konjušari" vžigamo na take stvari.

Tam se povečini dela "dvojne fasade" in sploh ne veš da je stavba izolirana. Imaš recimo primere ko imaš montažni notranji del, potem izolacija in zunaj obzidano s ceglom ali pa obito z lesom. Zgleda kot da ni izolacije, samo dejansko je. Recimo na nizozemskem se vse hiše tako gradi, s tem se ne pokvari "izgleda" same krajine. Zgleda kot nek neekonomičen cigel iz časa industrijske revolucije od zunaj, dejansko pa imajo recimo za njihovo podnebje pasivno stavbo.

Klasične špric fasade ki se jih da delat z izgledom tankoslojnega "namaza" na izolacijo so pri nas dovoljene ker je tudi drugače stavbna kulturna dediščina povečini s tem pokrita (zgodovinsko so pri nas bili povečini apneni zunanji ometi na zidanih stavbah, kasneje v boomu gradnje pa so bili povečini to špric ometi). Tudi zato pri nas pride fasada skupaj z izolacijo dokaj poceni, na nizozemskem recimo je fasada skoraj najdražji del gradnje hiše (kubiki klinker cegla pa 10 šiptarjev ki to 1 mesec zidajo).
Jabolka in hruške. Jaz o skandinavcih in severnih nemcih, ti o niderlanderjih. En drek imajo izolirano gori, pa če te zanima na Aljaski pa še manj. Pa pozimi je standard 18-19°C in dolge gate in pulover - druga Čaušeskujeva Romunija ti povem.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Morda samo kot ugibanje za Norvežane: zato ker imajo Norvežani nafte kot dreka? In si lahko privoščijo kurit zadevo?
Jih bo že Greta poštimala. :valjamse:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.022
9.553
113
Tko k mi lesne biomase ;) . Sam je blo to pr nas brezveze uporabljat, se je raj lignit metu u peči. Podobno bo pa zdaj, ko je NIJZ začel eno kontra propagando sekat. Avstrija ma pa to doteran.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran, JNou in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Evo, vse eko. Elektrika je iz vetrnic na morju in elektrarn na plimo/oseko, lesno biomaso imajo pa tako kot mi. Samo mi je ne bomo smeli kurit, baje.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Kaj pa TEŠ? Pa tist k uvozimo, pa gretje kabine pozim, pa vse sranje k rata ko se baterije dela? Ne rožic sadit spet no, sej kle ne prodajaš, to za stranke prihrani. Ni EV na baterije neki najboljšga za leseno žlico v smislu ekologije, pa če ti še tok to hočeš.
TEŠ je tretjina ali manj. Ostalo so nizkoogljični viri. Torej večina. Uvažamo še čistejšo elektriko kot je naša.
Saj to ni neka znanost, podatki so javni in realtime.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si

12 ton skale za litij
5 ton mineralov kobalta
3 ton mineralov niklja
12 ton bakrove rude
12kg litija
15kg niklja
22kg mangana
7kg kobalta
Caterpillar 994A, ki prekopava vse te stvari porabi 1000 litrov dizla v 12 urah in tako dobimo avtomobil z "0 emisijami".
In še vedno se najde kdo, ki te bedarije naprej prodaja. Uživaj ...

• Objave ne odobravam

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8

12 ton skale za litij
5 ton mineralov kobalta
3 ton mineralov niklja
12 ton bakrove rude
12kg litija
15kg niklja
22kg mangana
7kg kobalta
Zdej pa povleči še statistiko, koliko surovin, dela, elektrike, dizelskih agregatov in onesnaževanja narediš, da proizvedeš dovolj bencine za recimo 200.000 km, katere prevozi avto na bencin. Recimo da bo vsaka Teslina baterija zdržala 200.000 Km.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.492
3.590
113

Izvolijo...

235+20m2 (dvovišinski prostor), na 23 stopinj
Za vse skupaj sva pa plačala 2257,48€
Sem mislu, da je kakšna bolj drastična razlika med mojo staro 40 let, sicer dodatno izolirano s sekundarno steno ampak s klasičnimi okni. Če preračunam ogrevalno površino sem na istem strošku.
Bom postavil misel na stiropor na ignor. :aplauz:

• Haha

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.532
7.050
113
Sem mislu, da je kakšna bolj drastična razlika med mojo staro 40 let, sicer dodatno izolirano s sekundarno steno ampak s klasičnimi okni. Če preračunam ogrevalno površino sem na istem strošku.
Bom postavil misel na stiropor na ignor. :aplauz:

imaš 870m2 veliko hišo?

Drugače je pa to preračunano, če bi štrom plačevala. dejansko sva pa plačala cca 480€ manj v teh 10 letih. in strošek ostaja fiksiran na 1780€... do nadaljnega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.532
7.050
113
eno vprašanje za Kalba&Co...

recimo, da se prepove kurjenje na drva. Je prav, da je to velja od sprejetja zakona dalje ali morajo tudi tisti, ki imajo peči na drva od prej, vse ven vreči? Zanima me, če se stališče kaj spreminja, kadar je človek na drugi strani enačbe...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
No to se ne bo zgodilo, ker bi potem gorelo še kaj drugega, ne samo v pečeh.
Ogromno ljudi nima/ni zmožno financirati alternative.
Tako da spomni se kakšno malo realnejšo primerjavo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.037
6.228
113
Mene nekaj zanima. Kdo pri novogradnji ti bo prepovedal kasnejšo postavitev kamina v dnevno sobo? Ajde, da je primaren vir gretja TČ, to razumem, da bo to pisalo v GD. Kaj pa dimnik? Bo v GD tudi prepovedana gradnja dimnika?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.532
7.050
113
Prepoves prodajo dimnikov in peci/kaminov in odpade prek 90% potencialnih vgradenj. Saj deluje tudi pri drugih prepovedanih stvareh to. Na koncu imas pa se en kup enih firm, ki tega delale vec ne bodo, ker... Albanija/srbija/bosna niso glih neki trg