Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kmetje jih prov nč ne šenkujejo po 70-80. Čist OK zaslužek je na tem. Seveda so pa v Biolesu (to prodajata Petrol in Bauhaus) nabil cene z enim bulšit člankom, da drv ne bo. Me pa zanima, kdo je tok nor, da gre zdele u Baubau po paleto frišnih drv za 150+ na paleto.

Tko k moj bratec prav, hosta je vir denarja. Mesečno rento delaš z drvmi, če rabiš kredit greš pa smreke al pa hraste posekat.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Jest posušam že 15 let, aveš, pri drvih pa ni to tko na gumb, morš kurt. Mater, vse pr bajt nardimo sami, ampak vsak dan 15 minut za peč nabutat in zakurt in švoh tri ure na let da drva v drvarnico z dvorišča pospravmo, bo pa en tak mega problem :rolleyes: . Mi te buče ves ta čas nikakor niso jasne. Ko se investicija povrne, bi rekel da bo to prej ko bom plačal kredit, ker glede na torkove cene kurilca, bo pol investicije že letos not, bomo minimalno za en dopust na let prišparal, če ne več. Če gremo pa pomagat še za ene dva dni drva delat, bo pa še za en dopust na leto padl not. S tem, da ne bo treba šparat, kot bi drugač, k je kurilc k bi zlato tanku u cisterno. Ampak drv se ne splača kurt, je delo, velik dela....

Sej se tud krav leta in leta ni splačal past po travnikih, zadnja leta jih je pa zmer več. Očitno se nekomu splača, sam ležat ne sme.
To sem jaz že 12 let nazaj naredil. Takrat so zame bila drva za zimo 770eur, kurilc pa 2800eur, s tem, da je peč ostala enaka, samo gorilec sem staknil dol iz peči. Za razliko v ceni se mi je smejalo. In se mi še vedno.
Dokler pozimi zakurim 1x na dan in po potrebi še 1/2 peči v mrazu, ne mislim niti peči menjat, čeprav je že precej stara.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
No vidiš. Točno takrat je bla una divja podražitev kurilca in takrat sem imel že vse pripravljeno da vržem staro peč k je že dišala po tem da spusti ven in dam not sodoben kotel na polena, pa žal pri tastarih ni šlo skozi iz zgoraj opisanih butastih razlogov. No pol sem na konc vrgel ene 4 jurje v kurilnico in spravil porabo na polovico. No pa so prišla leta, ko tastarim dvema ni več zadost 20 stopinj kot prej, ampak se grejeta na 25. Posledično smo mel lani porabo namest 1800 litrov nafte 2500. Me je zabolela glava ko sem videl, da smo prazni. No naprej pa itak veš, smo se že pregovarjal.

Sem pa ven potegnil takratne račune, pa so bla drva nekje po 40 do 50 EUR na meter, kurilc pa 70 do 80 centov. Kurilnica je bla pa takrat z enakim KWB kotlom (eno generacijo starejšim) 12 jurjev.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
ja... tudi trenutno, kljub napovedani težki zimi, se nič kaj bolj intezivno ne govori o drveh. Zdele bi moral vsak imeti plan B v mislih v povezavi z drvmi.

Je pa res, drva pač niso na gumb. Zahtevajo svoj prostor, kurilnico, delo. Ampak, če bo res kriza, se bo vse to našlo.

kakšne imate kaj cene v vaših koncih? pri nas je zadnjič prodajalec prodal drva za 120€/m3... men se to zdi bolano drago... ampak, če je kupec zadovoljen...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
ja... tudi trenutno, kljub napovedani težki zimi, se nič kaj bolj intezivno ne govori o drveh. Zdele bi moral vsak imeti plan B v mislih v povezavi z drvmi.

Je pa res, drva pač niso na gumb. Zahtevajo svoj prostor, kurilnico, delo. Ampak, če bo res kriza, se bo vse to našlo.

kakšne imate kaj cene v vaših koncih? pri nas je zadnjič prodajalec prodal drva za 120€/m3... men se to zdi bolano drago... ampak, če je kupec zadovoljen...
Moja so bila po 75 EUR na meter, nažagana na po metra in skipana na dvorišče. Je pa ta hip podobno kot vsako leto cena za suhe višja in višja bo bolj kot se bomo zimi bližal. Drva se kupuje zgodaj spomladi, po možnosti frišna za naslednje leto.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in msenjur

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113

Drugo leto bodo cene lesa padle, konkretno, ker bodo čez zimo sekali na polno v želji zaslužka. Lesa bo na tržišču ogromno, temu primerna bo cena. Je lokalec šel iz 95 nazaj na 75eur za prm.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: sandra in msenjur

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ceno določa trg. Kakšna bo zima neve nihče. Tak isto kaj bo drugo leto. Če se situacija z dibavo plina in sekanci ne umiri bo drv se premalo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Moja so bila po 75 EUR na meter, nažagana na po metra in skipana na dvorišče. Je pa ta hip podobno kot vsako leto cena za suhe višja in višja bo bolj kot se bomo zimi bližal. Drva se kupuje zgodaj spomladi, po možnosti frišna za naslednje leto.
Se 1x jim je tezko prekladat, ne pa dvakrat. Ker spomladanske nabave vecina ne more stlacit v hiso za celo zimo. Pa tudi v hisi se bo za en drek posusilo. Je treba sonce in prepih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Ceno določa trg.
Ceno določa trg in to ne samo slovenski, ker sedaj večino lesa gre takoj čez mejo. Poznam enega kmeta, ki živi tudi od izdelave drv. Nekaj poseka v svojih gozdovih, kar nekaj pa pokupi hlodovine in potem naredi v drva. Trenutno hlodovine ne dobi, čeprav je "stalni" kupec. Italija, Avstrija vse vzameta, če je treba ponudita še malo višjo ceno kot on ... To za Slovenijo ne bi smel biti nek resen problem, ker je znatni delež gozdov v državni lasti in s primernim posekom, ki bi posegel v kvoto v naslednjih letih in bi bil namenjen domači potrošnji, bi se trg zlahka stabiliziral. Težava pa je, da naši birokratski mlini meljejo prepočasi, da bi to sploh zaznali, kaj šele ukrepali. Raje se regulira tisto, kjer pravega vpliva nimamo, ker vir surovine ni v Sloveniji.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ceno določa trg in to ne samo slovenski, ker sedaj večino lesa gre takoj čez mejo. Poznam enega kmeta, ki živi tudi od izdelave drv. Nekaj poseka v svojih gozdovih, kar nekaj pa pokupi hlodovine in potem naredi v drva. Trenutno hlodovine ne dobi, čeprav je "stalni" kupec. Italija, Avstrija vse vzameta, če je treba ponudita še malo višjo ceno kot on ... To za Slovenijo ne bi smel biti nek resen problem, ker je znatni delež gozdov v državni lasti in s primernim posekom, ki bi posegel v kvoto v naslednjih letih in bi bil namenjen domači potrošnji, bi se trg zlahka stabiliziral. Težava pa je, da naši birokratski mlini meljejo prepočasi, da bi to sploh zaznali, kaj šele ukrepali. Raje se regulira tisto, kjer pravega vpliva nimamo, ker vir surovine ni v Sloveniji.
Pozabil si omenit da so dosedaj naši vlekl hlodovino pelete in drva na paletah iz cro bih ....ki pa so že pred časom prepovedali izvoz. Verjetno zaradi tega kar se sedaj dogaja pri nas.

Torej je vlada zamudila vlak in ni ustavila izvoza slo lesa.

Zato je šla cena v luft.

Drugače pa povej kako boš v parih.mesecih na naraven način pisusil drva da bodo to jesen primerna za kurjavo ?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Hlodovina za drva se kupuje pozim, ne pa zdele.
Bilo je nekoč, ko se je delalo na "drobno".
Sedaj se dela v velikih gozdovih opravljajo celo leto in kar se podere, se tudi takoj prodaja. Ali misliš, da so gozdni delavci pol leta na dopustu :sprasujemse: Malo daljše počitnice? Ni tega, žage pojejo tudi danes.
Bolj ali manj pozimi podirajo kmetje, ki imajo razen gozda še drugačno kmetijsko proizvodnjo in je v ostalem delu leta tako ali tako preveč drugega dela.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Drugače pa povej kako boš v parih.mesecih na naraven način pisusil drva da bodo to jesen primerna za kurjavo ?
Ne boš verjel, obstajajo kupci, ki niti nočejo suhih drv. Zakaj, meni sicer ni jasno, ampak ta, ki to dela, ima kar nekaj takih kupcev, ki to jasno želijo.
On vsekakor naredi krepko preveč drv, da bi tista, ki bi jih v normalnih letih delal sedaj, imel celo leto nekje zložena. Naredi, kolikor je povpraševanja, ko je dovolj časa ob drugem delu. Skozi celo leto. Če seveda ima surovino ...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Bilo je nekoč, ko se je delalo na "drobno".
Sedaj se dela v velikih gozdovih opravljajo celo leto in kar se podere, se tudi takoj prodaja. Ali misliš, da so gozdni delavci pol leta na dopustu :sprasujemse: Malo daljše počitnice? Ni tega, žage pojejo tudi danes.
Bolj ali manj pozimi podirajo kmetje, ki imajo razen gozda še drugačno kmetijsko proizvodnjo in je v ostalem delu leta tako ali tako preveč drugega dela.
Ne mešat normalnega trga z vojnim dobičkarstvom, ki ga zdajle spremljamo, pol pa Horizont prodaja mokra drva da teče od njih v Italijo.