Že leta se seka celo leto. Kdor je hotel zanesljivo kuriti suha drva, je zmeraj moral imeti domače skladišče velikosti vsaj za eno sezono.
Za dve, za tekočo plus naslednjo, ker če ti sred zime zmanjka suhih ni ravno fajn. Lanska sezona je bla posebno dolga in so baje pokuril vse kar so mel in je bil tud zato letos mal večji naval na drva kot pretekla leta.Že leta se seka celo leto. Kdor je hotel zanesljivo kuriti suha drva, je zmeraj moral imeti domače skladišče velikosti vsaj za eno sezono.
Ali ne kupujejo drva Italijani na težo?Ne mešat normalnega trga z vojnim dobičkarstvom, ki ga zdajle spremljamo, pol pa Horizont prodaja mokra drva da teče od njih v Italijo.
Nekateri pametnjakoviči celo močijo suha drva, ker pravijo, da tako počasneje gorijo in dajo s tem več od sebe.Ne boš verjel, obstajajo kupci, ki niti nočejo suhih drv. Zakaj, meni sicer ni jasno, ampak ta, ki to dela, ima kar nekaj takih kupcev, ki to jasno želijo.
On vsekakor naredi krepko preveč drv, da bi tista, ki bi jih v normalnih letih delal sedaj, imel celo leto nekje zložena. Naredi, kolikor je povpraševanja, ko je dovolj časa ob drugem delu. Skozi celo leto. Če seveda ima surovino ...
Res je. Na cente (100 kg).Ali ne kupujejo drva Italijani na težo?
Pozabila si omenit...da je teh bosanskih peletov tam okoli 11%Pozabil si omenit da so dosedaj naši vlekl pelete iz bih ....ki pa so že pred časom prepovedali izvoz
Evo, trosilc je prazen, nekaj 10 ur je gorel kotel.Ko bo narod zacel tole nabirat za kurjavo, lahko zacne jamrat da je kurjava draga in da je ni.
Pridn.Evo, trosilc je prazen, nekaj 10 ur je gorel kotel.
Kalbo, nisem za hece
Po potrebno prilagodit ceno kurilcu, da bo iz agregata dobljena energija parirala omrežni.Od znanca oče dela z agregati in pravi da je med firmami veliko povpraševanj po agregatih. Računica je preprosta, 2MW agregat kuri 500 litrov na uro, kar pomeni, da gre 250 litrov goriva za eno megavatno uro. liter kurilca je cca 1,5 evra, če odšteješ DDV je še manj kar pomeni da stane megavatna ura iz agregata 375 evrov brez da odšteješ DDV, cena za gospodarstvo je pa trenutno okrog 700 evrov za megavatno uro. 325 evrov prihranka v pol ure dela omenjenega agregata. Če je cena agregata cca 200000 evrov (točne mi ni povedal, ker so ponudbe različne tudi zaradi različnih pogojev montaže) se agregat izplača v mesecu ali dveh če firma dela tri ali štiriizmensko......
Prištej še vzdrževanje agregata.Od znanca oče dela z agregati in pravi da je med firmami veliko povpraševanj po agregatih. Računica je preprosta, 2MW agregat kuri 500 litrov na uro, kar pomeni, da gre 250 litrov goriva za eno megavatno uro. liter kurilca je cca 1,5 evra, če odšteješ DDV je še manj kar pomeni da stane megavatna ura iz agregata 375 evrov brez da odšteješ DDV, cena za gospodarstvo je pa trenutno okrog 700 evrov za megavatno uro. 325 evrov prihranka v pol ure dela omenjenega agregata. Če je cena agregata cca 200000 evrov (točne mi ni povedal, ker so ponudbe različne tudi zaradi različnih pogojev montaže) se agregat izplača v mesecu ali dveh če firma dela tri ali štiriizmensko......
Pametno. Glede na izkušnje iz žledolo.a kaj še priporočaš?V glavnem..jaz sem zjutraj naredil sprehod čez kurilnico...odstranil rjuho s peči na drva, očitil pepel (koliko sem računal je bil noter skoraj 3 leta), spravil obtočno črpalko v pogon, ki je zašmelcala zaradi nedelovanja. Nekaj lesenega odpada sem dobil ( in zrezal ter pospravil...kake pol kubika), za hišo imam še kaka 2 kubika na rezervi od žledoloma ( vem ja..vlagca je verjetno izven top forme in smolca ni več kar je bila..a les je samo les in gori)...tako da...sem redi za kako drkarjenje politikov na konto raje.