Energetska preskrba gospodinjstev

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Že leta se seka celo leto. Kdor je hotel zanesljivo kuriti suha drva, je zmeraj moral imeti domače skladišče velikosti vsaj za eno sezono.

• Všeč mi je
Reactions: sad in ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Že leta se seka celo leto. Kdor je hotel zanesljivo kuriti suha drva, je zmeraj moral imeti domače skladišče velikosti vsaj za eno sezono.
Za dve, za tekočo plus naslednjo, ker če ti sred zime zmanjka suhih ni ravno fajn. Lanska sezona je bla posebno dolga in so baje pokuril vse kar so mel in je bil tud zato letos mal večji naval na drva kot pretekla leta.
EDIT: Za industrijo pa vem, da se seka celo leto, sam to potem posušijo v sušilnicah in tistih drv ne ti ne jaz ne bova kupovala. Pameten človek ima drva za sezono v na lagerju takoj po koncu kurilne sezone in nekje na sušenju drva za naslednjo sezono.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sad in Pepe

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne boš verjel, obstajajo kupci, ki niti nočejo suhih drv. Zakaj, meni sicer ni jasno, ampak ta, ki to dela, ima kar nekaj takih kupcev, ki to jasno želijo.
On vsekakor naredi krepko preveč drv, da bi tista, ki bi jih v normalnih letih delal sedaj, imel celo leto nekje zložena. Naredi, kolikor je povpraševanja, ko je dovolj časa ob drugem delu. Skozi celo leto. Če seveda ima surovino ...
Nekateri pametnjakoviči celo močijo suha drva, ker pravijo, da tako počasneje gorijo in dajo s tem več od sebe. :jok:

• Haha
Reactions: MaverickT

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Da mogoče nekdo kupuje drva tako da jih tehta, me ne bi čudilo. Iz mase drv, če seveda izmeriš in upoštevaš še njihovo vlago, dobiš precej bolj točno energijsko vrednost za mešana drva kot iz njihove prostornine.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici

Priponke

• IMG_20220831_153955.jpg
    IMG_20220831_153955.jpg
    329,7 KB · Ogledi: 105

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Norveška naftna podjetja pa zapustila ruSSijo.
Kmal bo Venezuela 2.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Od znanca oče dela z agregati in pravi da je med firmami veliko povpraševanj po agregatih. Računica je preprosta, 2MW agregat kuri 500 litrov na uro, kar pomeni, da gre 250 litrov goriva za eno megavatno uro. liter kurilca je cca 1,5 evra, če odšteješ DDV je še manj kar pomeni da stane megavatna ura iz agregata 375 evrov brez da odšteješ DDV, cena za gospodarstvo je pa trenutno okrog 700 evrov za megavatno uro. 325 evrov prihranka v pol ure dela omenjenega agregata. Če je cena agregata cca 200000 evrov (točne mi ni povedal, ker so ponudbe različne tudi zaradi različnih pogojev montaže) se agregat izplača v mesecu ali dveh če firma dela tri ali štiriizmensko......

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.031
3.733
113
Od znanca oče dela z agregati in pravi da je med firmami veliko povpraševanj po agregatih. Računica je preprosta, 2MW agregat kuri 500 litrov na uro, kar pomeni, da gre 250 litrov goriva za eno megavatno uro. liter kurilca je cca 1,5 evra, če odšteješ DDV je še manj kar pomeni da stane megavatna ura iz agregata 375 evrov brez da odšteješ DDV, cena za gospodarstvo je pa trenutno okrog 700 evrov za megavatno uro. 325 evrov prihranka v pol ure dela omenjenega agregata. Če je cena agregata cca 200000 evrov (točne mi ni povedal, ker so ponudbe različne tudi zaradi različnih pogojev montaže) se agregat izplača v mesecu ali dveh če firma dela tri ali štiriizmensko......
Po potrebno prilagodit ceno kurilcu, da bo iz agregata dobljena energija parirala omrežni.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Gavran in sandra

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Prištej še vzdrževanje agregata.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
V glavnem..jaz sem zjutraj naredil sprehod čez kurilnico...odstranil rjuho s peči na drva, očitil pepel (koliko sem računal je bil noter skoraj 3 leta), spravil obtočno črpalko v pogon, ki je zašmelcala zaradi nedelovanja. Nekaj lesenega odpada sem dobil ( in zrezal ter pospravil...kake pol kubika), za hišo imam še kaka 2 kubika na rezervi od žledoloma ( vem ja..vlagca je verjetno izven top forme in smolca ni več kar je bila..a les je samo les in gori)...tako da...sem redi za kako drkarjenje politikov na konto raje.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
V glavnem..jaz sem zjutraj naredil sprehod čez kurilnico...odstranil rjuho s peči na drva, očitil pepel (koliko sem računal je bil noter skoraj 3 leta), spravil obtočno črpalko v pogon, ki je zašmelcala zaradi nedelovanja. Nekaj lesenega odpada sem dobil ( in zrezal ter pospravil...kake pol kubika), za hišo imam še kaka 2 kubika na rezervi od žledoloma ( vem ja..vlagca je verjetno izven top forme in smolca ni več kar je bila..a les je samo les in gori)...tako da...sem redi za kako drkarjenje politikov na konto raje.
Pametno. Glede na izkušnje iz žledolo.a kaj še priporočaš?