Energetska preskrba gospodinjstev

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Berem danes welt.de, šefica zelenih ostro proti neustavljanju nukleark konec leta, kot je planirano. Ti isti pajaci so 20 let nazaj dosegli, da se nuklearke malo po malo izklapljajo. Imeli so jih menda skoraj 20.
Mene resno zanima kaj dogaja švabom da si take budale izvolijo v vlado, namesto da bi viseli iz kandelabrov?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
malo je sicer kisla ona avstrijska, da bo drzava subvencionirala premog. no konc bo spet kak milijonar ali dva več, raja pa bolj revna.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Berem danes welt.de, šefica zelenih ostro proti neustavljanju nukleark konec leta, kot je planirano. Ti isti pajaci so 20 let nazaj dosegli, da se nuklearke malo po malo izklapljajo. Imeli so jih menda skoraj 20.
Mene resno zanima kaj dogaja švabom da si take budale izvolijo v vlado, namesto da bi viseli iz kandelabrov?
Recmo da je kriza vsepovsod. Naenkrat tudi v avstraliji draga elektrika in tam so že okusili električne mrke.
Vse skupaj deluje na nivoju covida tam marca 2020.
Aja tam imajo tudi krizo z zelenjavo in napovedujejo krizo z mlekom.in sirom.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Ena moj miselni izliv. Smo v deželi, katere 58% je pokrite z gozdom. Nima veze kakšnim. Že leta se se pri marsikateri hiši kuri na pelete in cene so bile doslej ugodnejše kot pri gretju na kurilno olje (cca 50% prihranka pri relativno nizkih preklopnih stroških). Imeli smo nekaj lokalnih poizkusov pridelave peletov, a marsikateri posel je ugasnil, ker nismo bili konkurenčni.

In ko gledam vse gozdove okoli nas se sprašujem, kako je naša politika to lahko dopustila. Da smo uvažali tuja kuriva, domači gozdovi pa so počasi gnili, ker se "predelava ni izplačala". Pri surovini, za katero so pred covidom govorili, da je tako poceni, da ne pokrijejo niti stroškov goriva za žaganje in transport... In sedaj smo tukaj, cena peletov je poskočila za 1000% in nanjo pač nimamo vpliva, ker smo jih uvažali iz Ukraine, Bosne, Srbije.... Razumem, da se nimamo vpliva na nafto, katere pač v naši domovinici nimamo. A lesa..., lesa pa imamo zadosti. Za povrh vsega pa je ta še obnovljivi vir. Je pa res, da proizvaja CO2.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Tudi sam sem zdaj bolj pozoren na gozdove, sploh ko se vozim z biciklom. Okol nas je polno gozdov, katerih vidno nihče ne vzdržuje in počasi propadajo. Peleti so bli pa men že en čas mal čuden za lase privlečen energent, ki pa je bil en čas poceni in mi nikakor ni jasno, kaj za vraga se je to letos spremenilo, da peletov kar čez noč ni. No edin panični nakupi so jih lohk dvignili v nebo. Kot sem že večkrat rekel, bi se pa pri nas ogreval na drva že lep lep čas, če bi bilo po moje.

Sicer bo marsikak črpalkar rekel, da kmetje drva prodajajo, da se pa grejejo na TČ. V veliko primerih tu okol nas se ogrevajo na sekance, ki jih naredijo iz ostankov priprave drv, ali drugih posekov lesa v gozdu, ko tistega zmanjka, kurijo drva. Tko da tisti gozdovi, ki so v lasti kmetov ne propadajo.

Lesa bo pa zadosti, če nam ga Italiani in Nemci ne bodo pokupil. Podobno kot se zdaj dogaja Hrvatom.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: MaverickT

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Ena moj miselni izliv. Smo v deželi, katere 58% je pokrite z gozdom. Nima veze kakšnim. Že leta se se pri marsikateri hiši kuri na pelete in cene so bile doslej ugodnejše kot pri gretju na kurilno olje (cca 50% prihranka pri relativno nizkih preklopnih stroških). Imeli smo nekaj lokalnih poizkusov pridelave peletov, a marsikateri posel je ugasnil, ker nismo bili konkurenčni.

In ko gledam vse gozdove okoli nas se sprašujem, kako je naša politika to lahko dopustila. Da smo uvažali tuja kuriva, domači gozdovi pa so počasi gnili, ker se "predelava ni izplačala". Pri surovini, za katero so pred covidom govorili, da je tako poceni, da ne pokrijejo niti stroškov goriva za žaganje in transport... In sedaj smo tukaj, cena peletov je poskočila za 1000% in nanjo pač nimamo vpliva, ker smo jih uvažali iz Ukraine, Bosne, Srbije.... Razumem, da se nimamo vpliva na nafto, katere pač v naši domovinici nimamo. A lesa..., lesa pa imamo zadosti. Za povrh vsega pa je ta še obnovljivi vir. Je pa res, da proizvaja CO2.

Les je CO2 nevtralen

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Sem šel zdaj gledat tisto propadajočo hosto o kateri sem govoril....zanimivo, lastnik te hoste sva ti in jaz in mi vsi, beri Republika Slovenija.

I

Izbrisan uporabnik 474

Peleti se delajo iz odpada, žagovine. Le-ta je stranski produkt od primarne predelave lesa (deske, lepljenci itd.). Od primarne predelave nekaj te žagovine gre za ogrevanje firme in v kolikor imajo sušilnice, za poganjanje le-teh, nekaj žagovine se prodaja za pridelavo ivernih plošč, večji ostanki pa se ponavadi predelajo v sekance. Za pelete rabiš ogromne količine žagovine oz. lesnega odpada, kar pomeni še večjo primarno predelavo lesa. Tega pa pri nas ni. Pri nas se hlodovina raje proda čez mejo, medtem ko je lesna industrija pri nas čudovit primer, kako zavozit in zafookat donosno in razvito panogo. Recimo v neki firmi v BiH je proizvodnja peletov laufala na polno, nato jo firmo kupilo SLO podjetje Sava, ki je uspelo v enem letu zavozit firmo do propada. Proizvodnjo peletov iz celega hloda pa se ne splača...

Tako izgleda gora žagovine za proizvodnjo peletov, v osprednju sušilnice lesa (SLO produkt):
DSC08340.JPG

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
To okoli "državnih" oz. konkretno občinskih gozdov. V naši občini je možnost zastonj sečnje v občinskem gozdu, omejitev je 10m na gospodinjstvo na leto. Mislim da rabiš osnovni tečaj varnega ravnanja z motorno žago oz. tisti ki bo izvajal sečnjo, ostalih zahtev ni. Razen parih, ki izkoriščajo sistem za preprodajo drv ni interesa. Bomo videli kako bo letos ...

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124

To je zato, ker se pri nas nič ne izplača.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
To je zato, ker se pri nas nič ne izplača.
Jest posušam že 15 let, aveš, pri drvih pa ni to tko na gumb, morš kurt. Mater, vse pr bajt nardimo sami, ampak vsak dan 15 minut za peč nabutat in zakurt in švoh tri ure na let da drva v drvarnico z dvorišča pospravmo, bo pa en tak mega problem :rolleyes: . Mi te buče ves ta čas nikakor niso jasne. Ko se investicija povrne, bi rekel da bo to prej ko bom plačal kredit, ker glede na torkove cene kurilca, bo pol investicije že letos not, bomo minimalno za en dopust na let prišparal, če ne več. Če gremo pa pomagat še za ene dva dni drva delat, bo pa še za en dopust na leto padl not. S tem, da ne bo treba šparat, kot bi drugač, k je kurilc k bi zlato tanku u cisterno. Ampak drv se ne splača kurt, je delo, velik dela....

Sej se tud krav leta in leta ni splačal past po travnikih, zadnja leta jih je pa zmer več. Očitno se nekomu splača, sam ležat ne sme.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Ja kmetje senkujejo drva po 70, bauhaus in Petrol pa jih prodajata (po možnosti hrastova z deklaracijo bukova) po 150+.
Kmetje in ljudje v ex jugi pa sintako cebo lahko privoscijo ker to delajo kot hobby po sluzbi.
Ce bi jim to bil osnovni posel, bi slo tezko dolgo po 70.