...misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...Vlado pipic definitivno ne bo zaprl. Saj se že vidi kakšen ima plan. Pošiljati minimalno po vedno višjih cenah. S tem dobiva od nas isto denarja kot prej, hkrati pa uničuje evropsko industrijo, skrbi za visoko inflacijo in s tem posledično da se bo ljudem spipalo pozimi. Nimaš kaj...sankcije delujejo odlično
Vsekakor bo čez 20 let bolje...misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...
S prenehanjem sankcij bi se cena ustavila. Po referendumu o ter...misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...
...nisem prepričan v to...S prenehanjem sankcij bi se cena ustavila. Po referendumu o ter
priključitvi pa krepko znižala.
S sanjami o vetrni energiji in zeleni eko brezogljični nejedrski vse na štrom neumnosti, bo mal težko postat neodvisen od Rusa. Cela mesta, ogromna mesta ljudi so tako za ogrevanje, kot za preskrbo z elektriko odvisna izključno od plina, ki priteče iz Rusije. To je nam tukaj z dvema ali tremi toplarnami nepredstavljivo. Nemški politiki pa še kar sanjajo, podobno kot sanjajo že 20+ let, mi smo pa privezani na to glupo barko. Nemcem se bo že letos pozimi spipalo....misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...
Zakaj Rusija novim deželam ne bi omogočila cenejšega plina?...nisem prepričan v to...
Pri nas pa industrija. Tako je k o tem kaj je kul odločajo razne grete ,mice.S sanjami o vetrni energiji in zeleni eko brezogljični nejedrski vse na štrom neumnosti, bo mal težko postat neodvisen od Rusa. Cela mesta, ogromna mesta ljudi so tako za ogrevanje, kot za preskrbo z elektriko odvisna izključno od plina, ki priteče iz Rusije. To je nam tukaj z dvema ali tremi toplarnami nepredstavljivo. Nemški politiki pa še kar sanjajo, podobno kot sanjajo že 20+ let, mi smo pa privezani na to glupo barko. Nemcem se bo že letos pozimi spipalo.
Optipleks verjetno še kr sanja, kako se bo us sesedel....neki se ne bo.
A pri njih pa ne?Pri nas pa industrija. Tako je k o tem kaj je kul odločajo razne grete ,mice.
Po par letih sem se spet par dni vozil po Švici. Vmes sem srečal tudi enega energetskega svetovalca iz francosko govorečega dela Švice.
Pri prenovi ogrevanja za hišo on svetuje vrtino in toplotno črpalko, če le gre. Cca 50.000 frankov pri njih in je. Hudičevo drago ...
Sam ima vrtino, 5 kW sončno elektrarno, talno ogrevanje in še zalogovnik vode, da v dobrih pogojih shrani toplotno energijo. Baterij trenutno ne vidi kot ekonomsko smiselno možnost shranjevanja. Če sem ga prav razumel, tam ni nobenih trikov z obračuni elektrike v nekem obdobju. Če imaš v nekem trenutku višek, lahko gre v omrežje in dobi 9 centov, če čez pet minut rabiš, pa kupiš iz omrežja za min 20 centov. Backup kamin na drva. Kakih državnih subvencij ni omenil. Čeprav ima Švice po wikipediji sodeč dovolj lastne proizvodnje elektrike, je njegovo mnenje, da bo lahko v špicah ob napovedanem pomanjkanju plina, vse skupaj kdaj pa kdaj počepnilo v kakem delu države. Ali je to realna nevarnost za Švico, nimam pojma.
V mestih nisem bil, v gorskih turističnih krajih (denimo Lautenbrunnen - Wengen) pa sumim, da se večinoma grejejo kar na fosilna goriva. Le redko kje je kaka fotovoltaika, nekih večjih pogonov na biomaso tudi ni zaslediti, črpalk zrak voda, ki bi jih opazil zunaj hiš tudi ne.