Energetska preskrba gospodinjstev

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Verjetno testirajo, kako malo še lahko črpajo, da ne bo potrebno plinskega polja zapreti ali kontrolirano kuriti v bližini samega črpališča.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Povsem zapreti pipico za plin ni tako preprosto. Plin je potrebno v nekem obsegu črpati, sicer je ponovni zagon vrtine vprašljiv in precej drag. Prav tako Rusi plina, ki je namenjen v plinovode v EU ne more kar poslati denimo na Kitajsko, ker takega plinovoda nimajo. Kapacitet za utekočinjanje pa tudi ne.
Lahko pa plinovod zaprejo in plin pač takoj kurijo brez koristne porabe energije. To je tehnična možnost, ki je hitro izvedljiva in je verjetno tudi že narejena kot backup, ko gre s plinovodom kaj narobe.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Da se vse. Če ga kanadčani tovorjo da drug konc države da ga lahko utekočinjenega pošljejo naprej.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Vlado pipic definitivno ne bo zaprl. Saj se že vidi kakšen ima plan. Pošiljati minimalno po vedno višjih cenah. S tem dobiva od nas isto denarja kot prej, hkrati pa uničuje evropsko industrijo, skrbi za visoko inflacijo in s tem posledično da se bo ljudem spipalo pozimi. Nimaš kaj...sankcije delujejo odlično

• Všeč mi je
Reactions: sad in Hanzi

Emaster

Guru
Izključen uporabnik
1. sep 2007
1.070
528
113
...v senci...
Vlado pipic definitivno ne bo zaprl. Saj se že vidi kakšen ima plan. Pošiljati minimalno po vedno višjih cenah. S tem dobiva od nas isto denarja kot prej, hkrati pa uničuje evropsko industrijo, skrbi za visoko inflacijo in s tem posledično da se bo ljudem spipalo pozimi. Nimaš kaj...sankcije delujejo odlično
...misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.031
3.730
113
...misliš, da se bi cena plina spustila, če bi EU prenehala podpirat Ukrajino? Tu se vidi kaj in kdo je rus...čimprej postat neodvisen od njega in njemu podobnih - ne bo lahko, se pa da...
S prenehanjem sankcij bi se cena ustavila. Po referendumu o ter
priključitvi pa krepko znižala.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
S sanjami o vetrni energiji in zeleni eko brezogljični nejedrski vse na štrom neumnosti, bo mal težko postat neodvisen od Rusa. Cela mesta, ogromna mesta ljudi so tako za ogrevanje, kot za preskrbo z elektriko odvisna izključno od plina, ki priteče iz Rusije. To je nam tukaj z dvema ali tremi toplarnami nepredstavljivo. Nemški politiki pa še kar sanjajo, podobno kot sanjajo že 20+ let, mi smo pa privezani na to glupo barko. Nemcem se bo že letos pozimi spipalo.

Optipleks verjetno še kr sanja, kako se bo Rus sesedel....neki se ne bo.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sad

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
S sanjami o vetrni energiji in zeleni eko brezogljični nejedrski vse na štrom neumnosti, bo mal težko postat neodvisen od Rusa. Cela mesta, ogromna mesta ljudi so tako za ogrevanje, kot za preskrbo z elektriko odvisna izključno od plina, ki priteče iz Rusije. To je nam tukaj z dvema ali tremi toplarnami nepredstavljivo. Nemški politiki pa še kar sanjajo, podobno kot sanjajo že 20+ let, mi smo pa privezani na to glupo barko. Nemcem se bo že letos pozimi spipalo.

Optipleks verjetno še kr sanja, kako se bo us sesedel....neki se ne bo.
Pri nas pa industrija. Tako je k o tem kaj je kul odločajo razne grete ,mice.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in Hanzi

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Po par letih sem se spet par dni vozil po Švici. Vmes sem srečal tudi enega energetskega svetovalca iz francosko govorečega dela Švice.
Pri prenovi ogrevanja za hišo on svetuje vrtino in toplotno črpalko, če le gre. Cca 50.000 frankov pri njih in je. Hudičevo drago ...
Sam ima vrtino, 5 kW sončno elektrarno, talno ogrevanje in še zalogovnik vode, da v dobrih pogojih shrani toplotno energijo. Baterij trenutno ne vidi kot ekonomsko smiselno možnost shranjevanja. Če sem ga prav razumel, tam ni nobenih trikov z obračuni elektrike v nekem obdobju. Če imaš v nekem trenutku višek, lahko gre v omrežje in dobi 9 centov, če čez pet minut rabiš, pa kupiš iz omrežja za min 20 centov. Backup kamin na drva. Kakih državnih subvencij ni omenil. Čeprav ima Švice po wikipediji sodeč dovolj lastne proizvodnje elektrike, je njegovo mnenje, da bo lahko v špicah ob napovedanem pomanjkanju plina, vse skupaj kdaj pa kdaj počepnilo v kakem delu države. Ali je to realna nevarnost za Švico, nimam pojma.
V mestih nisem bil, v gorskih turističnih krajih (denimo Lautenbrunnen - Wengen) pa sumim, da se večinoma grejejo kar na fosilna goriva. Le redko kje je kaka fotovoltaika, nekih večjih pogonov na biomaso tudi ni zaslediti, črpalk zrak voda, ki bi jih opazil zunaj hiš tudi ne.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Po par letih sem se spet par dni vozil po Švici. Vmes sem srečal tudi enega energetskega svetovalca iz francosko govorečega dela Švice.
Pri prenovi ogrevanja za hišo on svetuje vrtino in toplotno črpalko, če le gre. Cca 50.000 frankov pri njih in je. Hudičevo drago ...
Sam ima vrtino, 5 kW sončno elektrarno, talno ogrevanje in še zalogovnik vode, da v dobrih pogojih shrani toplotno energijo. Baterij trenutno ne vidi kot ekonomsko smiselno možnost shranjevanja. Če sem ga prav razumel, tam ni nobenih trikov z obračuni elektrike v nekem obdobju. Če imaš v nekem trenutku višek, lahko gre v omrežje in dobi 9 centov, če čez pet minut rabiš, pa kupiš iz omrežja za min 20 centov. Backup kamin na drva. Kakih državnih subvencij ni omenil. Čeprav ima Švice po wikipediji sodeč dovolj lastne proizvodnje elektrike, je njegovo mnenje, da bo lahko v špicah ob napovedanem pomanjkanju plina, vse skupaj kdaj pa kdaj počepnilo v kakem delu države. Ali je to realna nevarnost za Švico, nimam pojma.
V mestih nisem bil, v gorskih turističnih krajih (denimo Lautenbrunnen - Wengen) pa sumim, da se večinoma grejejo kar na fosilna goriva. Le redko kje je kaka fotovoltaika, nekih večjih pogonov na biomaso tudi ni zaslediti, črpalk zrak voda, ki bi jih opazil zunaj hiš tudi ne.

Tale možakar, tudi če je iz Švice ne svetuje najboljše (vsaj po mojem mnenju ne). V primeru da imaš toplotno izoliran objekt je investicija 50.000 frankov v toplotno črpalko z vrtino povsem nepotreben in neutemeljen strošek. Za 1/3 zneska kupiš TČ zrak/voda, ki bo delala mogoče z 20 % slabšim izkoristkom..poleg tega ne posegaš v podtalnico (sicer je Švica kot taka malo specifična glede mraza, tako da bi bilo na mestu govoriti tudi o lokaciji..dejstvo).

Tisto glede 'nečesa' na drva pa je na vsak način modra odločitev vsakega lastnika samostojnega objekta.

• Všeč mi je
Reactions: sandra

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.968
6.585
113
Kaj pa ti ves kako je v svici. Morda nekje v naselju sploh ni mogoce z/v zaradi hrupa. Kaksno je razmerje tam med cenami tudi vprasanje, masine stanejo enako, storitve so pa bistveno drazje. Mrbit bi bilo samo par jurjev razlike, ze če lahko da z/v. Evropa ima po 4-5kw SE, pri nas vsi 10kw+. Predvsem zaradi rezimov (je ali ni net metering, se prodaja v obe smeri, v kakem razmerju).
Dokler ni odgovorov na ta vprašanja, je tezko racunati. Lahko pa je seveda tudi energetski svetovalec entuziast. Pri nas base folk geosondo, pa ga ni, da bi se mu obrnila. Sploh ne v kombinaciji s SE in nasim netmeteringom.