Energetska preskrba gospodinjstev

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Tale možakar, tudi če je iz Švice ne svetuje najboljše (vsaj po mojem mnenju ne). V primeru da imaš toplotno izoliran objekt je investicija 50.000 frankov v toplotno črpalko z vrtino povsem nepotreben in neutemeljen strošek. Za 1/3 zneska kupiš TČ zrak/voda, ki bo delala mogoče z 20 % slabšim izkoristkom..poleg tega ne posegaš v podtalnico (sicer je Švica kot taka malo specifična glede mraza, tako da bi bilo na mestu govoriti tudi o lokaciji..dejstvo).

Tisto glede 'nečesa' na drva pa je na vsak način modra odločitev vsakega lastnika samostojnega objekta.
Ker živi nekje v okolici ženevskega jezera in ker je pravil, da so družinsko kolesarili do sredozemskega morja, ker bolj ali manj cesta lepo cel čas pada po dolini proti morju, je podnebje verjetno bolj blago kot pri nas na Gorenjskem. Po mojem je trik v tem kot pavi Jabe , kaj smeš "storiti" sosedom. Ali smeš imeti 10 metrov od sosedove hiše napravo, ki lahko povzroča nek šum oziroma hrup 24 ur na dan.
Vsekakor pa mislim, da tam ni nobenega net meteringa, temveč lepo plačaš po enaki ceni, kar rabiš energije iz omrežja in prodaš po precej nižji, kar ti hodi viška. Tako ali tako nisi zanesljiv vir. Švicarji imajo pač ekonomsko logiko vsepovsod, tudi v tem v kar se vtikujejo državni sistemi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
To je horizontalni kolektor. Zasede veliko povrsino. Geosonda gre pa 100+m naravnost dol. Prvo je bistveno ceneje kot drugo, sploh ker ne rabi nobenih silne mehanizacije in koplajo ljudje sami, tudi polozijo po navodilih lahko sami.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.238
1.016
113
To je horizontalni kolektor. Zasede veliko povrsino. Geosonda gre pa 100+m naravnost dol. Prvo je bistveno ceneje kot drugo, sploh ker ne rabi nobenih silne mehanizacije in koplajo ljudje sami, tudi polozijo po navodilih lahko sami.
Po drugi strani je pa manj učinkovita. Sosed ima ta sistem pa mu v primeru dolgotrajnega mraza, da je recimo par dni pod -15°c aparature enostavno ne dohajajo več gret, pa je vse novogradnja. Tako da je bil prisiljen dodat še aternativo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Kaj je manj ucinkovita? Ce se ve, kake so potrebe se ustrezno postabi kolektor ali geosondo in namesti ustrezno TČ. Pri orvih dveh je problem, ker vec stane pa se spara...in zajebe... Tako kot se v streho sili 40cm volne ali pa vec, pa ni nobene razlike prakticne, ce bi bilo 30cm, ampak zadeva je poceni, po drugi strani so pa temljne plate in kleti neizolirane oziroma premalo, ker je xps 300 pa 400 drag ko pes... Ne mores kompenzirati enega manjka na tak nacin, ce bi se tako rad

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.969
6.587
113
Poslusaj njegovo razlago, zalaj je manj "ucinkovita". Ve se kaka zemljina, kaki kolektor za kako moc. Sfalis in imas tezave.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Problem je, ko se greš prisilno prijateljstvo, da bi se pozabila nasilna zgodovina.
EU zelena politika bi rada svoje prebivalstvo naredila odvisna od drugih držav. Z "zeleno" energetiko ji je to do dobra uspelo, trenutno pa so v teku tektonski premiki pri proizvodnji hrane, ki bodo krepko zmanjšali sposobnost EU, da sama proizvede večino potrebne hrane. Žal se malo bunijo samo nizozemski in nemški kmetje, prebivalstvo tako ali tako ne razume, kaj se pripravlja.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Jaz bi pa rekel, da je Putin pokazal sredinec eko politiki in se bo zadeva preusmerila vsaj nazaj v jedrske elektrarne. Kratkoročno bodo pa premog kurili, bedaki.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Se strinjam. Razen, če imaš podtalnico pet metrov globoko.
Podtalnica nima veze z geosondo. To kar ti omenjaš je drug princip, kjer imaš 2 vrtini in prečrpavaš podtalnico iz ene v drugo - tukaj sem še vedno slišal da so težave z muljem/peskom in pretoki ter občasnimi poplavami v kurilnici (ko druga vrtina ne požira dovolj hitro).

Mene je recimo 80m globoka geosonda "na ključ" prišla 5k, torej vso vrtanje, varjenje, strošek cevi ipd.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Pri dveh vrtinah kjer odvzemas toploto direkt vodi, je velikokrat problem tudi "železo" v vodi.
Poznam cloveka ki preklinja sistem vsako zimo in cloveka ki ima vrtine in ga ni junaka/bedaka ki bi tisto vodo ponucal za ogrevanje.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Zato pa mora nujno biti zaprt sistem (antifriz) + obtočna črpalka. Torej ali horizontalni kolektor ali pa vertikalni (geosonda). Osnovni princip delovanja je enak pri obeh variantah, odločitev pa je navadno vezana na velikost parcele in sestavo tal. In pa seveda stroški izvedbe :)

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej in Hanzi

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Antifriz se daje v kolektorje?(sonde?)
Mešanica vode + antifriza. Zaradi toplotnega izmenjevalca na TČ mora zadeva zdržati nek minus, sicer lahko zmrzne in "zabije" toplotno črpalko (govorim iz prve roke, ker se je točno to meni zgodilo ko ni bilo dovolj antifriza).