Ker živi nekje v okolici ženevskega jezera in ker je pravil, da so družinsko kolesarili do sredozemskega morja, ker bolj ali manj cesta lepo cel čas pada po dolini proti morju, je podnebje verjetno bolj blago kot pri nas na Gorenjskem. Po mojem je trik v tem kot pavi Jabe , kaj smeš "storiti" sosedom. Ali smeš imeti 10 metrov od sosedove hiše napravo, ki lahko povzroča nek šum oziroma hrup 24 ur na dan.Tale možakar, tudi če je iz Švice ne svetuje najboljše (vsaj po mojem mnenju ne). V primeru da imaš toplotno izoliran objekt je investicija 50.000 frankov v toplotno črpalko z vrtino povsem nepotreben in neutemeljen strošek. Za 1/3 zneska kupiš TČ zrak/voda, ki bo delala mogoče z 20 % slabšim izkoristkom..poleg tega ne posegaš v podtalnico (sicer je Švica kot taka malo specifična glede mraza, tako da bi bilo na mestu govoriti tudi o lokaciji..dejstvo).
Tisto glede 'nečesa' na drva pa je na vsak način modra odločitev vsakega lastnika samostojnega objekta.
Ni nujno, da je geotermalna. Moj sosed je razril kakih 200 kv.m vrta in položil v cick-cak bakrene cevi. Tako ima sedaj TČ zemlja-voda. Koliko ga je to stalo, pa raje nisem spraševal.Pri geotermalni TČ je največji strošek vrtina.
Po drugi strani je pa manj učinkovita. Sosed ima ta sistem pa mu v primeru dolgotrajnega mraza, da je recimo par dni pod -15°c aparature enostavno ne dohajajo več gret, pa je vse novogradnja. Tako da je bil prisiljen dodat še aternativo.To je horizontalni kolektor. Zasede veliko povrsino. Geosonda gre pa 100+m naravnost dol. Prvo je bistveno ceneje kot drugo, sploh ker ne rabi nobenih silne mehanizacije in koplajo ljudje sami, tudi polozijo po navodilih lahko sami.
Horizontalni kolektor in geosonda sta odvisna od temperature zemlje, in dejstvo je da po parih dneh večjega mraza zemlja na 1m globine, bistveno bolj občutljiva na ohlajanje kot pa pri 80-100m , ko niti ne ve za ohlajanje.Kaj je manj ucinkovita?
Sfalil so potemtakem ti, ki so mu zadevo prodali in zmontirali.Poslusaj njegovo razlago, zalaj je manj "ucinkovita". Ve se kaka zemljina, kaki kolektor za kako moc. Sfalis in imas tezave.
Podtalnica nima veze z geosondo. To kar ti omenjaš je drug princip, kjer imaš 2 vrtini in prečrpavaš podtalnico iz ene v drugo - tukaj sem še vedno slišal da so težave z muljem/peskom in pretoki ter občasnimi poplavami v kurilnici (ko druga vrtina ne požira dovolj hitro).Se strinjam. Razen, če imaš podtalnico pet metrov globoko.
Mešanica vode + antifriza. Zaradi toplotnega izmenjevalca na TČ mora zadeva zdržati nek minus, sicer lahko zmrzne in "zabije" toplotno črpalko (govorim iz prve roke, ker se je točno to meni zgodilo ko ni bilo dovolj antifriza).Antifriz se daje v kolektorje?(sonde?)