Energetska preskrba gospodinjstev

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Samo vprašanje.
A se jaz motim ali dejansko bloki ustrezajo profilu porabe? Namreč med 14 in 16 uro bo cenejši blok, kar ustreza namenu izravnave krivulj. Ko bo dražji blok pa je tudi poraba najvišja.
Ali ti gledaš drugi graf ali ne znaš brati grafa ali enostavno zavajaš?
Gledaš črtkano krivuljo? Ja, se malo spusti med 14 in 16 uro a ne bistveno. Zato tudi sedaj imamo nizko in visoko tarifo, ki je tudi do danes veljala. Ali po čem sklepaš, da zavajam?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
MrDaco daco Lepo si to pokazal, ampak trdakom to ne bo pomagalo.
SE so fuj in fej in motnja v omrežju TČ brez SE so OK, take z SE pa drek, daleč najboljša pa so domača (mokra) drva.
Trdak si ti, ker brat ne znaš. Zdej si še drva omenil, ja bravo, pokaži da si še večji trdak kot se je kazalo do sedaj. Živimo praktično v hosti, pred kratkim smo še gradil plinovod, zakaj bi se vsi greli in vozili na štrom? Zakaj se ne bi tisti, ki imajo do bajte plin na plin, tisti ki smo blizu hoste na drva in tisti ki nimate/nimajo ne enega ne drugega na štrom? In ja, mokra drva v kombinaciji s svinjo od peči niso ok, ampak so kriminal.
Zdej pa lepo preslikaj želje "zelenega prehoda" , ter postavljene roke in se vprašaj kje bomo vzeli elektriko, ki bo nadomestila fosilna goriva, pa bo hitro jasno, da ne bo šlo, da so to zgolj sanje aktivistov. Sam v Nemčijo poglej. Poljaki žgejo kolm, da Švabom špila "zeleni prehod", pred tem so pa žgal zastonj ruski plin. Dokler bo sončnic (v omrežju) do 10% bo vse lepo in prav, ko se bo ta procent povečeval, se račun žal ne izide vse do bistvene spremembe pri shranjevanju štroma. Sam trdakom to dopovedat bo težka, ker nas taki trdaki vodijo. In še enkrat povem, TČ in SE gresta z roko v roki in to ni problem. Problem je lepo opisal vogel malo višje.
Tako da za užaljene še enkrat. Mene sončnice popolnoma nič ne motijo, TČjke še manj, če bi se men račun izšel bi mel oboje na bajti. Motijo me pa lastniki TČjk in sončnic in EV, ki mislijo (ne mislite) da so s paneli na strehi karkoli naredili na ekologiji, zeleni zemlji in podoben bulšit. Pač se vam je računica izšla, simpel.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
On ti je hotel pokazat, kar eni trdijo, da so TČ najhujše zlo. Kdo je doma v hosti oziroma si jo lasti, je pa res buhtelj, če si montira TČ namesto da se huri z lastno biomaso. Je pa res da je za to treba zavihat rokave, to pa marsikatermu več ne diši.
Ampak največji kritiki TČjk so verjetno doma po blokih in se jim podražitev odjemne moči zdi krivičen in hočejo to krivdo prevalit na lastnike TČ. Hkrati pa sem vam že pisal.... prihajajo električni avtomobili.... ti bodo porabili večkatnik tega kar prabijo TČ. To bo veselica.....

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.729
2.815
113
..... Dokler bo sončnic (v omrežju) do 10% bo vse lepo in prav, ko se bo ta procent povečeval, ......
Samo na tole, ker ostalo si po dolgih kozlanjih po lastnikih SE končno pametno skup spravil, malih (samooskrbnih) SE (do 13 kW) NIKOLI ne bo več kot 3-5% in prvi v vrsti sem, ki podpiram da se proizvodna moč malih SE omeji tako, da bi lahko imel vsak možnost dobit soglasje, hkrati pa s preveliko proizvodnjo ne bi sočasno spodbujel prevelike potrošnje.

Recimo povprečna poraba zadnjih 5 let pred SE + določen procent predvidenega povečanja porabe = možna instalirana moč SE. Bi bili vsi na nekih 6-7 kW in bi bilo OK - pa še vedno nas bi bilo pod 5%.- ;)

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.617
2.405
113
Pomurje
Zakaj ne na drva? Ker je vsaka 100 peč(na pamet) res prava peč na drva. Ostalo naše in češko sranje "niso" peč na drva.
Plin je mrtev oz. bi že moral biti mrtev, prav tako kurilno olje.

Kaj še ostane? Jaz sem vsekakor za kurjavo na biomaso, ki jo imamo v izobilju in centralne kurilne naprave za industrijske cone in strnjena blokovska ali hišna naselja.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
On ti je hotel pokazat, kar eni trdijo, da so TČ najhujše zlo. Kdo je doma v hosti oziroma si jo lasti, je pa res buhtelj, če si montira TČ namesto da se huri z lastno biomaso. Je pa res da je za to treba zavihat rokave, to pa marsikatermu več ne diši.
Ampak največji kritiki TČjk so verjetno doma po blokih in se jim podražitev odjemne moči zdi krivičen in hočejo to krivdo prevalit na lastnike TČ. Hkrati pa sem vam že pisal.... prihajajo električni avtomobili.... ti bodo porabili večkatnik tega kar prabijo TČ. To bo veselica.....
Eni trdijo, ne jaz.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

B81

22. jul 2007
37.718
10.982
113
Tako da za užaljene še enkrat. Mene sončnice popolnoma nič ne motijo, TČjke še manj, če bi se men račun izšel bi mel oboje na bajti. Motijo me pa lastniki TČjk in sončnic in EV, ki mislijo (ne mislite) da so s paneli na strehi karkoli naredili na ekologiji, zeleni zemlji in podoben bulšit. Pač se vam je računica izšla, simpel.
ja kdo "nam" je pa vse to omočil in predlagal, po tvoje? In če sta bila opcija in dnar, zakaj dafuk si ne bi olajšal življenja, glede na to, da sem od srednje šole kuril peč na drva...

Mene osebno motijo le modeli tipa autofun kolegi, ki hajcajo bazen, da pokurijo elektriko - čeprav je butasto, da jo šenkaš in jo elektro potem proda naprej, je ne šenka.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Gledaš črtkano krivuljo? Ja, se malo spusti med 14 in 16 uro a ne bistveno. Zato tudi sedaj imamo nizko in visoko tarifo, ki je tudi do danes veljala. Ali po čem sklepaš, da zavajam?
Gledam ja. In zaradi takih, ki se jim ''malo spusti'' pridemo tja, kjer smo. Ker je vsak smetar že strokovnjak za elektro sisteme. Tisti ''mali spust'', če se izravna, si predstavljam (ne vem, ker nisem tak strokovnjak kot ti), da bi bila to za energetski sistem čista zmaga, ne pa, pač je toti mali kuceljček se izravnal. SO WHAT?
Ti si napisal, da hočejo le colat. Meni se zdi, da to oblikovanje blokov vseeno sledi deloma tudi cilju, da bi izravnali porabo in ne le colanju.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.729
2.815
113
Ne razumem zakaj je naenkrat poraba, ki ni ves čas uravnovešena problem. Za kar dolgo časa nazaj se mi zdi, da to ni bil glih nek problem; govorim za gospodinjstva: splošno znano je bilo da se zjutraj prižgejo luči, pol se gre v službo/šolo/vrtec in je mrk, pa ob dveh/treh se skuha kosilo, pa zvečer luči in TV. Pralo se je popoldan, dokler niso ukinili popoldanske nizke tarife, potem pa na veliko veselje sosedov ponoči in čez vikend.
Glede na to da žarnice niso bile varčne sijalke, pa TVji so kurli lampe namesto LCD, da se o splošno uporabnem "termopan"/termo akumulacijska/marmoterm/... gretju ne menimo.

Kaj je sedaj tako drugače, razen da so uspešno "zatolkli" vso energetsko požrešno industrijo?

PS: še vedno ne vem zakaj je čez opoldan tak padec proizvodnje - a gredo hrčki na malco?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Meni je tudi fascinaten padec proizvodnje med dnevom.. Seveda čakam da nekdo butne, da sončne elektrarne takrat na max šibajo v omrežje...

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Ne razumem zakaj je naenkrat poraba, ki ni ves čas uravnovešena problem. Za kar dolgo časa nazaj se mi zdi, da to ni bil glih nek problem; govorim za gospodinjstva: splošno znano je bilo da se zjutraj prižgejo luči, pol se gre v službo/šolo/vrtec in je mrk, pa ob dveh/treh se skuha kosilo, pa zvečer luči in TV. Pralo se je popoldan, dokler niso ukinili popoldanske nizke tarife, potem pa na veliko veselje sosedov ponoči in čez vikend.
Glede na to da žarnice niso bile varčne sijalke, pa TVji so kurli lampe namesto LCD, da se o splošno uporabnem "termopan"/termo akumulacijska/marmoterm/... gretju ne menimo.

Kaj je sedaj tako drugače, razen da so uspešno "zatolkli" vso energetsko požrešno industrijo?

PS: še vedno ne vem zakaj je čez opoldan tak padec proizvodnje - a gredo hrčki na malco?
V bistvu mora bit moč na voljo takrat, ko se dvigne potreba, ali drugače, ko si ti zaželiš, da ti voda v piskru zavre se mora nekje nekaj vrtet, da je v tvojem kablu zadost moči, da teb indukcija zašiba. Z velikim deležem sončnic, ki niso ravno stabilen vir elektrike, je pa uravnoteženje moči ki je na voljo in potrebe po moči precej težja. Se pravi sončnice so problem, ker niso stabilen vir, poleg tega je pa poraba ravno takrat, ko je sonca malo velika.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Ne razumem zakaj je naenkrat poraba, ki ni ves čas uravnovešena problem.

no, to je že skoz... samo ne v gostilnah in posledično Alterju. Tam je postal velik problem šele s sončnicami, sploh pri nas, ki so velik proizvajalec elektrike, oziroma velik deležnik, kot je lepo prikazal MrDaco. Glupi se o enakem not in ven, kot da je to možno, razen če vsega skupaj dol ne zapremo. Samo takrat bo uravnovešeno na limiti, ki jo Alter zahteva.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
V bistvu mora bit moč na voljo takrat, ko se dvigne potreba, ali drugače, ko si ti zaželiš, da ti voda v piskru zavre se mora nekje nekaj vrtet, da je v tvojem kablu zadost moči, da teb indukcija zašiba. Z velikim deležem sončnic, ki niso ravno stabilen vir elektrike, je pa uravnoteženje moči ki je na voljo in potrebe po moči precej težja. Se pravi sončnice so problem, ker niso stabilen vir, poleg tega je pa poraba ravno takrat, ko je sonca malo velika.
Kolikokrat moramo čez to? Delež proizvodnje sončnic je 1,6%. Ker ne delajo cel dan in vedno ni sončno, lahko rečemo da v nekem lepem dnevu dajo od sebe ob 12:00h, 5% celotne trenutne proizvodnje elektrike.
Nan drugi strani imamo nihanje med dnevno in nočno porabo tudi do 50%.
In zdaj bomo še naprej lapali in lapali in lapali kako so sončnice največji problem.
Ti a te že kaj boli glava, ker se toliko ob zid zaletavaš? Resno mislim!

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in B81

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Jest bi rekel, da tebe boli glava, ker se ti nitka pregreva. Sicer pa ni štrom za vse. Drži se raje svoje profesije, če ne zastopiš, Jabe pa tud.