Energetska preskrba gospodinjstev

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Sicer pa Tesla 3/Y proti A4/BMW3 popolnoma neprimerjivo. Tesla je štrom, ostala dva če se ne motim max. kaj imata veze z štromom sta blaga hibrida? Ko bo Audi dal ven električno štirko in BMW trojko (morda jo je že), se bodo razmerja verjetno malo spremenila.
Še enkrat ti bom napisal, pa lahko teoretiziraš kot želiš: kupci BMW 3 in Audija A4 so prešli na model 3 v Ameriki. Pa primerjaj po velikosti gum, če želiš, ne samo po pogonu.
Kaj meniš je ista cena oz. model 3 je bila celo cenejša, kaj pripomogla k temu? :sprasujemse:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Še enkrat ti bom napisal, pa lahko teoretiziraš kot želiš: kupci BMW 3 in Audija A4 so prešli na model 3 v Ameriki. Pa primerjaj po velikosti gum, če želiš, ne samo po pogonu.
Kaj meniš je ista cena oz. model 3 je bila celo cenejša, kaj pripomogla k temu? :sprasujemse:

Ni nobeno teoretiziranje, dejstvo je pač da je Tesla bila tukaj dva koraka pred ostalimi in kdor je želel v danem momentu v tem segmentu elektriko je bila možnost samo Tesla. Počakajno da ostali trije predstavijo svoje rešitve (da se generacije modelov obrnejo) pa bomo pogledali številke znova. Pa to sploh ni bila stvar debate, govora je bilo o tem da gagajo. Še vedno sem mnenja da nihče od naštetih ne gaga, jim pa ne gre vse po željah in planih. Tudi tukaj se bodo srednjeročno stvari postavile na svoje mesto.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Tesla je vsaj v ZDA premium znamka in direktna konkurenca BMW in Audi. Očitno strankam dol visi za tip pogona, kvečjemu jim EV še bolj ustreza, ker so bolj “fancy”. Premium znamke se pa itak tam ne prodajajo bogu za hrbtom, ampak Kalifornija in podobni napredni hoch deli države.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Se bom se enkrat ponovil.
Ce ne bi ljudje zaradi SE montiral TC, bi veliko lepse spilala zadeva.
Tako pa imajo sedaj lep izgovor za cel kup stroskov, ki jih sicer ne bi imeli
Na letnem nivoju, toliko kolikor porabi ena TČ, približno porabi en avtomobil. Zdaj pa pazi... število TČjk je neprimerno manj napram številu vozil, ki jih želimo elektrificirat.
Že to, da pred hišo z eno TČjko stojita vsaj 2 avtomobila. Kje so še blokovska naselja...
Fantje veselica šele prihaja. Čez 5 let boste pozabili na problem TČjk in ŠEjk.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Tesla je vsaj v ZDA premium znamka in direktna konkurenca BMW in Audi. Očitno strankam dol visi za tip pogona, kvečjemu jim EV še bolj ustreza, ker so bolj “fancy”. Premium znamke se pa itak tam ne prodajajo bogu za hrbtom, ampak Kalifornija in podobni napredni hoch deli države.

No, potem pa že če pravijo amerikanci da je premium.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113

Ja? A da te pohvalim ker si izbrskal uradne spletne strani Audi in BMW? Super si.

Aja hočem mi pokazat da imata obadva električne avte? Šokiral si me. Hvala ti za to.

Z sad-om sva delala neposredno primerjavo Tesla 3/Y in BMW 3 in Audi A4. In kolikor vidim, morda se motim, še vedno ne najdem električnega A4 in električnega BMW 3. BMW 5 mislim da je bil pred kratkim predstavljen...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
Na letnem nivoju, toliko kolikor porabi ena TČ, približno porabi en avtomobil. Zdaj pa pazi... število TČjk je neprimerno manj napram številu vozil, ki jih želimo elektrificirat.
Že to, da pred hišo z eno TČjko stojita vsaj 2 avtomobila. Kje so še blokovska naselja...
Fantje veselica šele prihaja. Čez 5 let boste pozabili na problem TČjk in ŠEjk.
Ne pozabit da tc kuri strom 24/7 , avto pa "lahko" takrat ko je tega dovolj in omrezje ni obremenjeno.
Poleg tega tc lahko dnevno toliko stroma pokuri kot ev v celem tednu.
Ko so dobili SE je 90% ljudi kupilo se TC.(ali pa so jo imeli ze prej pa zaradi nizke cene ekektrike ni bila zanimiva) EV pa mogoce 20%

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Ne pozabit da tc kuri strom 24/7 , avto pa "lahko" takrat ko je tega dovolj in omrezje ni obremenjeno.
Poleg tega tc lahko dnevno toliko stroma pokuri kot ev v celem tednu.
Ko so dobili SE je 90% ljudi kupilo se TC.(ali pa so jo imeli ze prej pa zaradi nizke cene ekektrike ni bila zanimiva) EV pa mogoce 20%
To da TČ kuri 24/7 je samo plus. Avte bomo pa polnili od 18te ure dalje, ker bodo prej stali na parkiriščih pred službami.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Ki ima cca 100m2 uporabne površine...

No eni mamo večje bajturine.... Pa še najsodobnejše niso...
Naša ni najsodobnejša, ogrevanih 150m2 preko radiatorjev pa na 3kw težko prileze. Verjetno ko je zunaj -10. Ampak tole bo bolj redko če pogledano kako je stanje z vremenom.

Sicer pa na bajturine z 25cm skok ciglom, bo pa treba že počasi stiripor gor zalepit...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Naša ni najsodobnejša, ogrevanih 150m2 preko radiatorjev pa na 3kw težko prileze. Verjetno ko je zunaj -10. Ampak tole bo bolj redko če pogledano kako je stanje z vremenom.

Sicer pa na bajturine z 25cm skok ciglom, bo pa treba že počasi stiripor gor zalepit...
Moja je 300+, pa ima 10 cm siroporja...Že 25+ let... Do takrat je bila pa štala+ gospodarsko poslopje..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Na boljše? No da slišimo to.

Kamot... tvoja prva in glavna zmota je vzrok in posledica. poleti 2021 sem prvič slišala, da pride nov sistem za sončkarje. dala takoj ven ponudbe in se zaradi ugodne cene odločila, da kljub temu postavimo, čeprav so kasneje to prestavili na konec 2022, pa potem 2023 in zdaj 2024. Skoraj 3 leta se že počasi masira, ampak eni bodo post festum tulili, kaj vse in kako ni fer. Več kot narisati se ne da.

Da rastejo SE kot gobe po dežju je posledica vpeljave novega sistema in ne vzrok, torej. Če to upoštevaš, si z SE zgolj na boljšem. od leta 2021 je znano, da pride novo obračunavanje in konec netmeteringa, kot ga poznamo danes, kdor je spremljal ve, kdor izve prvič vse pri frizerju, pa je vedno malo pozen.

Pozimi si sicer lahko malo manj pomagaš na drugačen način kot ostali (prižigaš v drugih blokih kot je 1.), ampak na enakem smo šele proti limiti, ko SE ne da nič od sebe. vsakič, ko da SE samo malo od sebe se trenutna moč niža in s tem račun, ki se tebi ne more. V drugi polovici leta, ko SE delajo bolje, pa če se komu da spreminjati in tapkati, smo pa lahko bistveno na boljšem. V preostalem delu leta pa sploh. ti seveda boš pa plačeval več kot vsi sončkarji, ker razumeš, kar mi ne. Pa višje dobro, pa nek moralni pediestal na drugem bregu od onih, ki trajbajo večvrednost z zelenim prehodom. druga stran iste medalje.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Moja TČjka kuri max 2kW, ker pač več ne more. To je njen max. Par minut za defrost pa vžge 3kW grelec, ampak kompresor ne dela, pa smo na 3. VSAKIČ ko je -15 in manj pa zna vklopiti grelec poleg kompresorja, ki bo pa takrat delal recimo z 1kW, pa bo 4kW. To se je nazadnje zgodilo pred 3 leti. ni pa to v 1. bloku btw... tak da.. pa kaj pol še malo bolj, kot drugače. V 1. bloku tiste dni praktično stoji, ker gre zunanja T gor čez dan, defrostov pa ni. podnevi imam jaz tudi pozimi oddajo v omrežje. ne pokuri bajta sproti vsega.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Kamot... tvoja prva in glavna zmota je vzrok in posledica. poleti 2021 sem prvič slišala, da pride nov sistem za sončkarje. dala takoj ven ponudbe in se zaradi ugodne cene odločila, da kljub temu postavimo, čeprav so kasneje to prestavili na konec 2022, pa potem 2023 in zdaj 2024. Skoraj 3 leta se že počasi masira, ampak eni bodo post festum tulili, kaj vse in kako ni fer. Več kot narisati se ne da.

Da rastejo SE kot gobe po dežju je posledica vpeljave novega sistema in ne vzrok, torej. Če to upoštevaš, si z SE zgolj na boljšem. od leta 2021 je znano, da pride novo obračunavanje in konec netmeteringa, kot ga poznamo danes, kdor je spremljal ve, kdor izve prvič vse pri frizerju, pa je vedno malo pozen.

Pozimi si sicer lahko malo manj pomagaš na drugačen način kot ostali (prižigaš v drugih blokih kot je 1.), ampak na enakem smo šele proti limiti, ko SE ne da nič od sebe. vsakič, ko da SE samo malo od sebe se trenutna moč niža in s tem račun, ki se tebi ne more. V drugi polovici leta, ko SE delajo bolje, pa če se komu da spreminjati in tapkati, smo pa lahko bistveno na boljšem. V preostalem delu leta pa sploh. ti seveda boš pa plačeval več kot vsi sončkarji, ker razumeš, kar mi ne. Pa višje dobro, pa nek moralni pediestal na drugem bregu od onih, ki trajbajo večvrednost z zelenim prehodom. druga stran iste medalje.
Če me dobro prebereš, boš ugotovila, da v moji omembi sončkarjev nista ne ti ne daco. Tko da ne vem keri dežavuji se ti prikazujejo, ko se z mano pregovarjaš.
In ja, ogrevaš se na štrom, tko da je edina logična izbira SE.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Dej glavo iz riti, pa uporabi vsebino not, pa ti bo jasno da noben ne kozla po tebi. Nisem ti pa jaz kriv, če se ti bo zgodilo to, kar je bilo nekaterim jasno že prej. Si pač nasedel sajenju rožic in tud lanska kriza ti ni šla glih na roke. Če lanske krize ne bi blo, bi mogoče sončarji še en cajt sadil rožice.

Ja, konc bo lušnega za nekatere, ko bi blo lahko še kar nekaj časa pocen. To sem ti kar nekaj časa nazaj rekel, da upaj da bi čim manj ljudi dal to na strehe.

Napovedujes veliko ampak zaenkrat bolj takotako. Bova z dačotom placevala vec? Seveda bova, ampak se zmeraj tako absolutno kot relativno bo podrazitev za naju manjša, kot če SE ne bi bilo. Procenti niso osnovna matematicna funkcija, to je res, ampak naslajat se da bodo sonckarji placevali vec ob tem, da bodo nesonckarji pa se bistveno vec, je malo glupo vseeno. Princip, vseeno, ce meni vse krave crknejo, samo da bo sosedu 1.

Torej... Kriza je sla tako dacotu meni bolj na roke, ker sv imel SE kot ce je ne bi imela. Racun je nama sel dol. Pa tebi? In kar si meni rekel, je brezpremetno, jaz sem dala SE gor v obdobju, ko se je ze vedelo, da bo netmeteringa kmalu konec. In orav nobene razlike za mene ni, koliko jih je potem sledilo in se bo.

Omenjas in naslavljas direktno, torej, zato je odgovor direkten tebi. Kaj je dežavu, pa mogoce kdaj drugič, je to prevelik OT, vsekakor pa nima veze s ponavljanjem vedno enih in istih bedastoc. Temu se drugace rece.

Ogrevala sem se na štrom ze 7 let pred SE, ker je najcenejsa opcija. SE gor ali pa dol. Takrat niti v zamisli ni bila. Se netmetering ne...