Energetska preskrba gospodinjstev

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Ne vem, kako lahko sanjajo o vodiku kot "poceni" nadomestku zemeljskega plina. Ni niti ekološki niti tehnično primeren za kaj takega, da o ceni sploh ne govorimo. Dokler je možno dobiti poceni zemeljski plin, je proizvodnja vodika prvorazredna neumnost, kot je tudi stalno klobasanje o razogljičenju in podobnih krilaticah.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Vodik je najlažje proizvajati iz elektrike in tako gladiti špice-presežke v omrežju. Proizvodnjo lahko hipoma poženeš ali ustaviš.
O izkoristkih, skladiščenju,... pa raje ne bi ;)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Seveda gagajo, saj jim sesuva prodajo nemške trojice in to konkretno. Na svetovnem nivoju.

Pa dvomim da nek Porsche, BMW in Audi ravno gagajo eksplicitno zaradi Tesle. Verjamem da Tesla enemu VW odžira segment ala ID4, vse kar pa je višji razred od zgoraj naštetih znamk pa mi verjemi da večina ljudi ne bo zamenjala za Teslo 3 ali Y. Iz konja na osla se pač ne hodi če to res ni nujno. Sicer pa če bo vse po sreči in kot se stvari odvijajo, ta elektro manija ne bo večno trajala.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.019
6.200
113
Nehajte že kozlat po lastnikih SE. Kozlajte po tistih, ki so propagirali SE, dajali subvencije in na koncu soglasja ter pogoje za njihove postavitve. Bomo nehali že s tem?

• Všeč mi je
Reactions: sad, vogel in B81

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Samo za zanimivost; letna primerjava stroškov za elektriko za leto 2022 in 2023 v mojem primeru:

2022: Poraba 9154 kWh, vsota računov z DDV 1050,92€ - cca 0,12€/kWh
2023: Poraba 8704 kWh*, vsota računov z DDV 1575,25€* - cca 0,18€/kWh

Podražitev na letni ravni cca. 50% o_O

* porabo december 2023 sem predvideval.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Hanzi

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Samo za zanimivost; letna primerjava stroškov za elektriko za leto 2022 in 2023 v mojem primeru:

2022: Poraba 9154 kWh, vsota računov z DDV 1050,92€ - cca 0,12€/kWh
2023: Poraba 8704 kWh*, vsota računov z DDV 1575,25€* - cca 0,18€/kWh

Podražitev na letni ravni cca. 50% o_O

* porabo december 2023 sem predvideval.
Sem zdaj opazil da je podražitev v realnosti manjša, ker v mesecih februar, marec in april 2022 ni bilo zaračunano omrežnine (cca 120€). torej realno cca 40% podražitev.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla in AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Nehajte že kozlat po lastnikih SE. Kozlajte po tistih, ki so propagirali SE, dajali subvencije in na koncu soglasja ter pogoje za njihove postavitve. Bomo nehali že s tem?

Ne kozlamo, jaz tudi vlagam v ponedeljek za soglasje za 3 hiše pa sem vseeno generalno gledano proti in se mi zdi vse to kozlarija. Nihče ni proti tebi, problem so posamezniki ki se tukaj gori napihujejo in so kao zeleni in so z postavitvijo SE naredili plemenito dejanje za človeštvo. Kakor koli, bodimo odkriti, vsak to dela le in zgolj zase ker se mu v danem momentu pač izplača. Prav tako bodimo odkriti, v tem ni nič dobrega in to bomo na koncu plačevali vsi in to kot kaže dolgoročno. Daleč pa od tega da kdo tebe napada, si pač izkoristil priložnost ki ti jo je v danem momentu omogočil sistem. Kaj pa je prav in kaj bi potencialno bilo prav pa bi se dalo o tem debatirati.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Čakejte čez 5-10 let, ko se bo cena omrežnine spreminjala na minutni ravni glede na trenutno obremenitev omrežja, ter bo elektrika po tržni ceni :evil:
Tole zdej je samo blagi začetek:fredi:

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Mene pa preseneča, kako velike porabe imate... Ko govorim s prijatelji, koliko so porabili elektrike v celem letu... No, marsikdo sicer ne ve, pa je kljub temu šel v SE...

Pri nas 7 oseb, dvostanovanjska bajta, kurjava na ZP, brez el.avta. = dobrih 5.000 kW (od 4.800 - 5.400, ko nas je bilo 8). Pa nismo jamski ljudje, je precej tehnologije pri bajti, od indukcije, do sušilca, dodatne zamrzovalne skrinje, itd...

Pa se na tej točki še ne bom odločil za SE. Pa če mi peč crkne, bom krepko premilsil, da bi kar ZP pustil še naprej...

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Hja ce imas gretje in toplo vodo na plin, potem je lahko nizek racun za štrom... Vprasanje je koliko pa placas za plin na letni ravni? Ce ta znesek pristejes poloznici za elektriko pa bos videl da tisti ki imamo v osnovi vse na strom sploh nimamo visokih poloznic za strom.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Čakejte čez 5-10 let, ko se bo cena omrežnine spreminjala na minutni ravni glede na trenutno obremenitev omrežja, ter bo elektrika po tržni ceni :evil:
Tole zdej je samo blagi začetek:fredi:

Nikoli. Če bo tako kot praviš, bo ulica poskrbela za to. Če pa ne bo, pa si je narod sam kriv. Moraš vedet da je tistih ki nimajo še vedno mnogo mnogo več od tega promila katerim je vseeno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Mene pa preseneča, kako velike porabe imate... Ko govorim s prijatelji, koliko so porabili elektrike v celem letu... No, marsikdo sicer ne ve, pa je kljub temu šel v SE...

Pri nas 7 oseb, dvostanovanjska bajta, kurjava na ZP, brez el.avta. = dobrih 5.000 kW (od 4.800 - 5.400, ko nas je bilo 8). Pa nismo jamski ljudje, je precej tehnologije pri bajti, od indukcije, do sušilca, dodatne zamrzovalne skrinje, itd...

Pa se na tej točki še ne bom odločil za SE. Pa če mi peč crkne, bom krepko premilsil, da bi kar ZP pustil še naprej...
Saj ce nimas veliko "starih" skrinj in podobno je to cist"običajna" poraba..
Jaz sem sicer na cca 7-8mwh pri podobnih razmerah.
Pa se bojim da poleti mwh klime požrejo, ko sestejem vse.skrinje in hladilnike jih je pa tudi 7. Kar ne mores
Bomo pa elektrarnarji vsaj v soncu lahkp na "polno" zgal elektriko.
Ostalim pa bo ostal nakup baterije, ali pa mastno placevanje obracunske moci, ker bodo 31.12. popoldne /zvecer kuhal silvestrsko(al pa en teden prej bozicno)!vecerjo mal bolj na veliko.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Nikoli. Če bo tako kot praviš, bo ulica poskrbela za to. Če pa ne bo, pa si je narod sam kriv. Moraš vedet da je tistih ki nimajo še vedno mnogo mnogo več od tega promila katerim je vseeno.
No, se slišiva čez 10 let:zmaga:

Ponekod v tujini imajo že urno obračunavanje.

V štartu boš imel še nekaj izbire s "fiksnin paketom" cene energije, ter dinamičnim. Čez čas pa izbire ne bo več

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri