Energetska preskrba gospodinjstev

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
To da TČ kuri 24/7 je samo plus. Avte bomo pa polnili od 18te ure dalje, ker bodo prej stali na parkiriščih pred službami.
Ne vem , al lazes sam sebi, al zelis lagati se nam , al si samo sarkastičen?
Ce je tak plus da kuri 2kw 24/7, zakaj je potem 1.CB 30x drazji od 4. Bloka?
Casovna razlika med njima je pa lahko samo ena ura (ponedeljek zjutraj 6-7) .
In ne bos verjel, tudi avto lahko filas samo z 2 kw. Samo nima smisla ker so izgube vecje kot pri visjih tokovih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.967
113
pri taščici
Vsedi in pelji elektricnega bmw, audija, mercedesa in Teslo vredno 50 jurjev, pa bos verjetno ugotovil, zakaj je bilo Tesel prodanih vec kot prvih treh skupaj.
Lahko tudi samo "tehnicne" podatke gledas.
Ja, tesla je brez števcev in knofov. Ampak ocitno se da tudi brez tega okol voziti.
Al se bo dalo tudi brez obvolanskih ročic bo pa cas pokazal.
Kot zaenkrat kaze prodaja nove 3, očitno ja.
Ce ne drugace se bodo pa tako okol vozile kot bmw. Brez zmigavcev ;)

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.729
2.815
113
Vsedi in pelji elektricnega bmw, audija, mercedesa in Teslo vredno 50 jurjev, pa bos verjetno ugotovil, zakaj je bilo Tesel prodanih vec kot prvih treh skupaj.
Lahko tudi samo "tehnicne" podatke gledas.
Ja, tesla je brez števcev in knofov. Ampak ocitno se da tudi brez tega okol voziti.
Al se bo dalo tudi brez obvolanskih ročic bo pa cas pokazal.
Kot zaenkrat kaze prodaja nove 3, očitno ja.
Ce ne drugace se bodo pa tako okol vozile kot bmw. Brez zmigavcev ;)
Zakaj to meni razlagaš?
Razloži to ljubitelju 10 let starih DKWjcev.

• Haha
Reactions: AvtoFun

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Napovedujes veliko ampak zaenkrat bolj takotako. Bova z dačotom placevala vec? Seveda bova, ampak se zmeraj tako absolutno kot relativno bo podrazitev za naju manjša, kot če SE ne bi bilo. Procenti niso osnovna matematicna funkcija, to je res, ampak naslajat se da bodo sonckarji placevali vec ob tem, da bodo nesonckarji pa se bistveno vec, je malo glupo vseeno. Princip, vseeno, ce meni vse krave crknejo, samo da bo sosedu 1.

Torej... Kriza je sla tako dacotu meni bolj na roke, ker sv imel SE kot ce je ne bi imela. Racun je nama sel dol. Pa tebi? In kar si meni rekel, je brezpremetno, jaz sem dala SE gor v obdobju, ko se je ze vedelo, da bo netmeteringa kmalu konec. In orav nobene razlike za mene ni, koliko jih je potem sledilo in se bo.

Omenjas in naslavljas direktno, torej, zato je odgovor direkten tebi. Kaj je dežavu, pa mogoce kdaj drugič, je to prevelik OT, vsekakor pa nima veze s ponavljanjem vedno enih in istih bedastoc. Temu se drugace rece.

Ogrevala sem se na štrom ze 7 let pred SE, ker je najcenejsa opcija. SE gor ali pa dol. Takrat niti v zamisli ni bila. Se netmetering ne...
Prvo kar je, nima to kar pišem veze s kravami. Drugo, štroma pokurim tok mal, da me podražitve niti ne skrbijo in tretje, mi je jasno, da se cel čas ogrevaš na štrom in da je bla to zate dobra opcija in da je SE zate logična izbira. Tko da ne vem kaj se vžigaš. Ni pa ta koncept za vse, kot bi radi eni prikazali.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.549
287
83
Prvo kar je, nima to kar pišem veze s kravami. Drugo, štroma pokurim tok mal, da me podražitve niti ne skrbijo in tretje, mi je jasno, da se cel čas ogrevaš na štrom in da je bla to zate dobra opcija in da je SE zate logična izbira. Tko da ne vem kaj se vžigaš. Ni pa ta koncept za vse, kot bi radi eni prikazali.
Ravno obratno - ti hočeš prikazati da ta koncept ni za nikogar. Dejstvo pa je, da bodo največ težav imeli tisti, ki so si poleg SE omislili še TČ ob neizoliranih hišah, kjer jim bo TČ lavfala na polno 24/7 - torej tisti ki so za fenomen TČ + SE slišali pri frizerjih in sosedih in brez česarkoli skočili na ta vlak ter vrgli ven popolnoma delujočo kurilnico, hkrati predimenzionirali SE in domov navlekli vse mogoče električne porabnike, samo da se elektrika porablja (jacuzi in podobno).

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sad

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Ne vem , al lazes sam sebi, al zelis lagati se nam , al si samo sarkastičen?
Ce je tak plus da kuri 2kw 24/7, zakaj je potem 1.CB 30x drazji od 4. Bloka?
Casovna razlika med njima je pa lahko samo ena ura (ponedeljek zjutraj 6-7) .
In ne bos verjel, tudi avto lahko filas samo z 2 kw. Samo nima smisla ker so izgube vecje kot pri visjih tokovih.
Ne vem ali lažeš sam sebi, ali želiš lagati nam, ali spadaš zgolj v skupino ljudi bee beeee....

Pa grema k številkam:

Tukaj imaš popvrečni dnevni profil porabe in proizvodenje.
1702886059126.png

Tole pa je letna poraba el. energije po mesecih:
1702886207209.png

Iz danega sledi, da se v zimskih mesecih porabi 20-25% več el. energije kot v letnih. Dnevni prevzem el. energije, bodi pozoren da gledaš črtkano krivuljo. Njvišja dnevna poraba je res 50% večja kot nočna, zato smo tudi do sedaj imeli nižjo in višjo tarifo, kar je tudi prav.
Če pa gledaš primerjavo pozimi in poleti, je ta res višja za 20-25%, ampak ne samo zavoljo toplotnih črpalk. Torej je tale blok ki je 30x dražji zgolj in samo za striženje ovac. Spremenilo pa se ne bo bistveno, krivulje se ne da izravnat, le elektrodistributerji si manejo roke.

Na koncu pa si poglejmo statistiko porabe energije skozi leta, ugotovimo da se le ta ne spremnija zadnjem desetletju:

1702887053341.png

Leta 2007 je bila poraba recimo enaka kot 2020 (najbrž je kriv covid), leta 2022 pa celo nižja kot leta 2018. To verjetno zato ker smo ugasnili proizvodnjo aluminija v Kidričevem. Zakaj torej najvišji blok za odjemno moč 30x dražji? Kako smo preživeli do sedaj? Magija?

Skratka, dajmo naprej ... beee beeee....

In na koncu še tale graf:

1702887243358.png

Ko še enkrat nekdo zine kako SE svinjajo omrežje.... faking 1,6% proizvodnje je to (vem, pozimi je 0,5 poleti pa 2%)!!! Pa še to niso čisto vse male sončne elektrarne, ampak je to suma vseh tistih industrijskih in malih gospodinskih.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Tukaj imaš popvrečni dnevni profil porabe in proizvodenje.
Poglej priponko 77758
Torej je tale blok ki je 30x dražji zgolj in samo za striženje ovac. Spremenilo pa se ne bo bistveno, krivulje se ne da izravnat, le elektrodistributerji si manejo roke.
Samo vprašanje.
A se jaz motim ali dejansko bloki ustrezajo profilu porabe? Namreč med 14 in 16 uro bo cenejši blok, kar ustreza namenu izravnave krivulj. Ko bo dražji blok pa je tudi poraba najvišja.
Ali ti gledaš drugi graf ali ne znaš brati grafa ali enostavno zavajaš?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Med 14.to in 16.to uro je največji razkorak med proizvodnjo in odjemom. V tem času je lepo vidno kako krivulja proizvodnje najbolj upade. rešitev je, da se sončničarji v tem času odpovedo delu domače porabe in le-tega pošljejo v omrežje.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.729
2.815
113
Med 14.to in 16.to uro je največji razkorak med proizvodnjo in odjemom. V tem času je lepo vidno kako krivulja proizvodnje najbolj upade. rešitev je, da se sončničarji v tem času odpovedo delu domače porabe in le-tega pošljejo v omrežje.
Zakaj pa je takrat največji razkorak? Resno sprašujem, ker če kdaj ravno takrat dajo SE kaj od sebe (pozimi), torej se HE in TE takrat "odmarajo"?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.704
1.356
113
Kritika leti na uporabnike predimenzioniranih SE in posledične, še višje, porabe elektrike. Bog ne daj, kaj ugasnit.

Ja, zadeva je narobe zastavljena. Kakšen pogoj bi dodatno moral biti. Zdaj imamo pa preobremenjene traflce in zeleni prehod. Beri neizolirana yugohaus s SE in ZV TČ.

Dejstvo. Elektrika je prepoceni, drugače bi že ugasnili kaj. Sledi pitna voda.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Ravno obratno - ti hočeš prikazati da ta koncept ni za nikogar. Dejstvo pa je, da bodo največ težav imeli tisti, ki so si poleg SE omislili še TČ ob neizoliranih hišah, kjer jim bo TČ lavfala na polno 24/7 - torej tisti ki so za fenomen TČ + SE slišali pri frizerjih in sosedih in brez česarkoli skočili na ta vlak ter vrgli ven popolnoma delujočo kurilnico, hkrati predimenzionirali SE in domov navlekli vse mogoče električne porabnike, samo da se elektrika porablja (jacuzi in podobno).
Če bi me bral bi ugotovil, da razmišljam točno tako kot ti.