Energetska preskrba gospodinjstev

wolffstein

Pripravnik
5. maj 2011
47
21
8

Kako je vlada z eno potezo uničila “zeleni” “samooskrbni” prehod (in zraven še sebe)​

Tisti, ki so na streho namestili sončne celice, so si hkrati omislili toplotno črpalko, saj gresta ti dve tehnologiji z roko v roki. Na koncu pa kupili še svoj prvi električni avtomobil. Torej ti pionirji, ki so izvedli tako imenovani pozitivni zeleni prehod, so zdaj za svojo investicijo v prihodnost planeta kaznovani. Situacija je sicer popolnoma logična s tehničnega vidika. Res je, da obremenjujejo omrežje z “oddajanjem” in res je, da v določenem trenutku potegnejo več “štroma” za polnjenje avtomobila.
Vir: Jan Macarol Vrabec, X

Skoraj desetletje in pol so slovenske vlade s programom subvencij ljudi masovno spodbujale, naj namestijo sončno elektrarno na domačo streho, naj namestijo toplotno črpalko in naj kupijo električni avtomobil, ki ga bodo polnili na domači e-polnilnici. Z novim tarifnim sistemom pa je ta vlada z eno samo potezo porušila vse, kar so ostale vlade prej spodbujale skoraj desetletje in pol in hkrati z eno potezo ubila prihodnost “zelenega” prehoda, temelječega na “samooskrbnosti” gospodinjstev. Zdaj bo ta vlada z novim tarifnim sistemom obilno, vsak mesec, prek položnice obdavčila vse, ki so namestili sončno elektrarno in toplotno črpalko ter kupili električni avto.

To je nekako tako, kot če bi vlada bombastično obljubila plačilo v zlatu vsem, ki pritečejo v cilj s časom pod 10 sekundami na 100 metrov, nakar bi vse najhitrejše na cilju pričakal strelski vod.

Da se razumemo: nov tarifni sistem, ki bo podražil električno energijo za vse večje proizvajalce in porabnike med gospodinjstvi, je logična posledica tega, da tisti s sončnimi elektrarnami, toplotnimi črpalkami in e-avti izdatno obremenjujejo omrežje in da pač morajo plačati, ker je zaradi njihovega občasnega povečanega oddajanja električne energije v omrežje in občasnega močno povečanega odjema elektrike iz omrežja slednje potrebno močno ojačati in nadgraditi. Gre za uvajanje večje pravičnosti, saj so se do zdaj “šlepali” na vsa ostala gospodinjstva, ki so zanje prek omrežnine plačevala ta strošek, zdaj pa ga bodo morali sami pokrivati.

Toda: vse to se je vedelo v naprej. To so osnove elektrofizike. In še negativne izkušnje iz drugih držav so bile na voljo. Vedelo se je, da na osnovi disperziranih občasnih virov energije distribucijsko elektro omrežje ne more vzdržati, ker ni bilo dizajnirano za to. Ker je bilo pač dizajnirano za to, da distribuira elektriko iz centralnega vira proti majhnim odjemalcem, ne pa da jo agregira iz majhnih razpršenih virov in pelje v nasprotno smer. Vedelo se je, da bo treba distribucijsko omrežje ojačati in da bo to zelo drago. Zakaj so torej vlade sistematično zavajale gospodinjstva z zajamčenimi odkupnimi cenami elektrike, s subvencijami za sončne elektrarne, za toplotne črpalke in za e-avte ter s sistemom letne neto izravnave proizvodnje in porabe elektrike (letni net metering)? Zakaj so jih načrtno zvabljale v past, če so vedele, da jih bodo nato močno obdavčile? Da jih bodo na cilju pričakale s strelskim vodom?

Ta kvazi “samooskrbni” disperzirani model “zelenega” prehoda je itak nonsens. Je najdražji, najmanj zanesljiv, najbolj tvegan in najbolj umazan (ker zahteva fosilne vire za proizvodnjo nadomestne energije in regulacijo sistema) način prehoda k nizkoogljičnim virom energije. Investicije v eno ali dve novi nuklearki in verigo hidro elektrarn na srednji Savi in Muri so po vseh parametrih bistveno boljša (cenejša, zanesljiva, netvegana in brezogljična) opcija. O tem sem že neštetokrat pisal in mi ni treba ponavljati.

No, z novim tarifnim sistemom in koncem ureditve letnega net meteringa za nove investitorje v sončne elektrarne koncem tega leta, je efektivni konec tega kvazi “samookrbnega” “zelenega” prehoda. Vlada z novim tarifnim sistemom (ob hkratnem izteku ureditve letnega net meteringa) gospodinjstvom sporoča, naj niti slučajno ne vlagajo več v samooskrbne sončne elektrarne in v toplotne črpalke in naj niti slučajno ne pomislijo, da bi kupili električni avto, ki bi ga polnili na domači e-polnilnici. Naj raje kurijo drva, premog, kurilno olje ali plin in kupijo avtomobile na fosilna goriva. Tistim, ki imajo toplotne črpalke, pa sporoča, naj gredo nazaj na plin, olje ali trda goriva.

Tako je ta vlada z eno samo potezo ubila dosedanji koncept kvazi zelenega samooskrbnega prehoda. Zraven pa je ustrelila še sebe. Kdo lahko po tej potezi še zaupa v katerikoli ukrep te vlade? Kako naj sebe prepriča, da ga vlada ne želi znova in že za naslednjim ovinkom nategniti?

(Da se razumemo, ukrep je logičen in pravičen, toda njegove posledice bodo katastrofalne za dosedanji energetski koncept in dizajnerje tega ukrepa).

By jpd

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
843
22
18
Ne razumem najbolje zgornjega članka. Ali ni tako, da se za obstoječe lastnike sončnih elektrarn, ki imajo letni net metering, ne bo nič spremenilo?

krko

Guru
5. sep 2010
2.766
1.455
113
Zajeta slika.PNG

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
To kar piše v članku smo tisti, ki znamo seštevat wate govorili že lep lep čas. Je pa lanska drastična podražitev predvsem pelet in nafte zadevo močno pospešila. Smo se pa naposlušal bedarij od pametnh omrežij, pa kako so sončnice nekaj najboljšega za leseno žlico, saj so, dokler je uporaba le teh v manjšem obsegu. Če se nekaj zelo kmalu ne spremeni na področju shranjevanja elektrike, se bomo na fosilna goriva vozil še lep čas.

• Všeč mi je
Reactions: nemenabijat

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.017
6.197
113
Ne razumem najbolje zgornjega članka. Ali ni tako, da se za obstoječe lastnike sončnih elektrarn, ki imajo letni net metering, ne bo nič spremenilo?
Glede na to da je priključna moč, SPTE in OVE edino kar plačujemo na netmeteringu, potem se bo priključna moč obračunavala, tako kot vsem uporabnikom. Torej po blokih, in v takšnih močeh kot imaš določeno. Samo priključna moč se bo meni povišala iz 6 eurov, na 39 v zimskem času. To pa ni 100% ampak kreeeepko višja podražitev. Elektro oligarhi si po mojem že manejo roke, milijonske nagrade jim ne uidejo.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8

Ta teta pravi, da tisti ki imamo TČ, bomo plačevali manj elektrike?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.722
2.809
113

Če nimate SE da, če imate SE pa ne. Oziroma bolje rečeno - plačeval boš tudi z SE manj kot tisti brez, ampak vseeno več kot sedaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.138
113
Glede na to da je priključna moč, SPTE in OVE edino kar plačujemo na netmeteringu, potem se bo priključna moč obračunavala, tako kot vsem uporabnikom. Torej po blokih, in v takšnih močeh kot imaš določeno. Samo priključna moč se bo meni povišala iz 6 eurov, na 39 v zimskem času. To pa ni 100% ampak kreeeepko višja podražitev. Elektro oligarhi si po mojem že manejo roke, milijonske nagrade jim ne uidejo.

Treba je ločit da sta sedaj dve omrežnini, omrežnina za energijo (od prej) ni enaka omrežnini za obračunsko moč. Tale zadnja se spreminja iz pavšala za vse na bloke, tudi za letni netmetering. Kar seveda spremeni računice pri ceni tudi za lastnike SE. Drugače če bi hoteli res "zajeb..." sončničarje bi uvedli omrežnino še za oddano energijo, kar bi bilo edino tudi pravilno.

• Všeč mi je
Reactions: Ateis in Robert

B81

22. jul 2007
37.713
10.976
113
Kaj pa oni brez? Zakaj ni preprostega izračuna za npr. 5000 L porabljenega olja, 3 tone briketov, 30 m3 drv ali 20 MWh elektrike, da bi ljudje primerjali s svojim primerom?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.017
6.197
113

Teta ne ve kaj dela v službi, nima pojma ali pa laže... no to smo pa v tej vladi seveda navajeni, k'nede..

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.138
113
Kar bi padlo na ustavnem sodišču, ker bi šlo za dvojno obračunavanje. Tebi(meni) ki tiščiš v elektro omrežje, kot tisti ki odjemajo.
Ja in ne, ampak rešitev za "nemške težave" je točno taka. Ko ti nekaj smeti po omrežju imaš kot operater omrežja opcijo da ga omejiš tako da ga odklopiš ali pa da mu dodatno zaračunaš, če to ni omrežnina ne vem kaj je. Sicer lahko bi bil to tretji tip omrežnine, pa recimo da bi bilo fer bi se oddano energijo obračunavalo samo v času VT! ;)

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Ateis in Samo Svoj

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Evo naš izračun za mesec november tudi pravi da bi bila položnica za 20€ višja torej iz 118€ na 138€. A se je kdo poskusil poigrati z izračunom v primeru da pojačaš iz 3x20A na 3x25A? Potem verjetno tudi skočijo dogovorjene moči po blokih gor? Zanima me če ima kdo 3x25A in koliko ima dogovorjeno moč po posameznem bloku?

B81

22. jul 2007
37.713
10.976
113
Ja in ne, ampak rešitev za "nemške težave" je točno taka. Ko ti nekaj smeti po omrežju imaš kot operater omrežja opcijo da ga omejiš tako da ga odklopiš ali pa da mu dodatno zaračunaš, če to ni omrežnina ne vem kaj je. Sicer lahko bi bil to tretji tip omrežnine, pa recimo da bi bilo fer bi se oddano energijo obračunavalo samo v času VT! ;)
Mislim, nam je jasno, da so to dodatni davki z lepšim imenom?

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.017
6.197
113
Ja, če danes padeš iz Marsa, ne poznaš zgodovine, pogledaš situacijo potem je ta trditev prava. Ampak če pa pogledaš širše, pa bomo plačevali tisti, ki za to nismo nič krivi. Ne mi z SE še manj pa tisti brez njih.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi
19. jul 2007
2.894
1.609
113
Evo naš izračun za mesec november tudi pravi da bi bila položnica za 20€ višja torej iz 118€ na 138€. A se je kdo poskusil poigrati z izračunom v primeru da pojačaš iz 3x20A na 3x25A? Potem verjetno tudi skočijo dogovorjene moči po blokih gor? Zanima me če ima kdo 3x25A in koliko ima dogovorjeno moč po posameznem bloku?
To mi piše na položnici:

Obračunska moč: 10 (3 x 25 A)

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta 0-00000 za leto 2024: časovni blok 1: 5.4 kW, časovni blok 2: 6.6 kW, časovni blok 3: 6.6 kW, časovni blok 4: 6.6 kW in časovni blok 5: 6.6 kW. Dogovorjeno moč lahko spremenite preko portala Moj elektro https://mojelektro.si/ ali pisno, po navadni ali elektronski pošti, na naslov omreznina@elektro-ljubljana.si z začetkom veljavnosti v naslednjem koledarskem mesecu, če zahtevo za spremembo oddate do vključno osmega dne v mesecu.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.009
9.536
113
Kaj pa oni brez? Zakaj ni preprostega izračuna za npr. 5000 L porabljenega olja, 3 tone briketov, 30 m3 drv ali 20 MWh elektrike, da bi ljudje primerjali s svojim primerom?
Če pa za to ne znaš googla uporabit, pol si pa res lesen. Vse že obstaja, celo kalkulatorčki so. Točno se ve koliko je energije v kurilnem olju, lesnih peletih, drvih plinu. Samo še pomnožit moraš s koeficientom izkoristka tvoje kurilne naprave in imaš zelo blizu štvilke v eni fajn merski enoti, ki se ji reče vat.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
To mi piše na položnici:

Obračunska moč: 10 (3 x 25 A)

Dogovorjena obračunska moč merilnega mesta 0-00000 za leto 2024: časovni blok 1: 5.4 kW, časovni blok 2: 6.6 kW, časovni blok 3: 6.6 kW, časovni blok 4: 6.6 kW in časovni blok 5: 6.6 kW. Dogovorjeno moč lahko spremenite preko portala Moj elektro https://mojelektro.si/ ali pisno, po navadni ali elektronski pošti, na naslov omreznina@elektro-ljubljana.si z začetkom veljavnosti v naslednjem koledarskem mesecu, če zahtevo za spremembo oddate do vključno osmega dne v mesecu.

Hvala. Sem ravno bral da je ta dogovorjena moč kreirana indivialno na vsako merilno mesto? Torej če imam jaz 3x25A bom imel verjetno drugačene dogovorjene moči?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek