Energetska preskrba gospodinjstev

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Morda samo razmislek, čeprav vem, da popolnoma nepotreben, saj je jasno, kaj hočejo s tem doseči. Molža uporabnikov.
Če bi res želeli na uporabnikom prijazen način doseči uradni cilj teh ukrepov, kar naj bi bila razporeditev porabe glede na elektriko, ki je na voljo, bi v testnem obdobju dogovorjeno moč samodejno prilagajali doseženi moči za prejšnji mesec oz. če to ni možno, za recimo 2 meseca nazaj. Torej bi s tem uporabniki lahko aktivno spremenili svoje navade in takoj videli rezultat. Tako pa bo sedaj velika večina rekla, eh brez veze, itak ni penalov do takrat in takrat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Formula torej gre nekako v tem smilu:
- omrežnina za priključeno moč: (cena omrežnine priključne moči) krat (x ur trajanje bloka) krat (višina obračunske moči) deljeno s (24 ur)
- omrežnina za porabljeno energijo: (cena omrežnine porabljene energ.) krat (x ur trajanje bloka) krat (višina obračunske moči) deljeno s (24 ur)
Ne.
Za moč je enostavno cene na kW v bloku * določena dogovorjena moč v tem bloku, seštevek za vse bloke v mesecu, za katerega računaš. Gleda se na nivoju meseca, ne dni in ur. Zimske 4 mesece si sešteješ zmnožke dražjih 4 blokov, za ostale pa cenejših 4 blokov.
Za energijo pa kWh pretočena po posameznih blokih v mesecu * cena na kWh v teh blokih.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Morda samo razmislek, čeprav vem, da popolnoma nepotreben, saj je jasno, kaj hočejo s tem doseči. Molža uporabnikov.
Če bi res želeli na uporabnikom prijazen način doseči uradni cilj teh ukrepov, kar naj bi bila razporeditev porabe glede na elektriko, ki je na voljo, bi v testnem obdobju dogovorjeno moč samodejno prilagajali doseženi moči za prejšnji mesec oz. če to ni možno, za recimo 2 meseca nazaj. Torej bi s tem uporabniki lahko aktivno spremenili svoje navade in takoj videli rezultat. Tako pa bo sedaj velika večina rekla, eh brez veze, itak ni penalov do takrat in takrat.
Točno tako. Oz. omogočili da si spremeniš dogovorjeno moč, ampak začeli z nič/majhnimi kaznimi in počasi dvigovali.

Da ne bo pomote: se sicer strinjam z novim sistemom, torej da gre več omrežnine na moč in manj na energijo. Zaradi moči je treba vlagat v omrežje, energija pa ne "znuca kablov". Na žalost pa so naredili zanič, polovičarsko, brez razmisleka ... Tipično za SLO inštitucije, skratka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Ne.
Za moč je enostavno cene na kW v bloku * določena dogovorjena moč v tem bloku, seštevek za vse bloke v mesecu, za katerega računaš. Gleda se na nivoju meseca, ne dni in ur. Zimske 4 mesece si sešteješ zmnožke dražjih 4 blokov, za ostale pa cenejših 4 blokov.
Za energijo pa kWh pretočena po posameznih blokih v mesecu * cena na kWh v teh blokih.
Samo še vedno pa ne vem zakaj imamo tukaj še posebej bloke med vikendi in prazniki. Potem se še cena blokov med vikendi pomnožijo z priključno močjo in sešteje k položnici... nič mi ni jasno.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Blok 2 med vikendom je ISTI bloku 2 med delovniki in ga šteješ 1x. To je en blok, ne 2 različna bloka.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Še niti to mi na koncu ni jasno, ali tisti ki smo na netmeteringu tudi plačujejo obračunsko moč v blokih. In če ja, katere špice upoštevam, tiste rdeče, ko jemljem iz omrežja ali vse, tudi modre, ko oddajam.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Ja, jo boš plačeval.
Najbolje, da kar sešteješ:valjamse: .
Meni kmečka pamet pravi, da upoštevaš odjem.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Torej se mi sedaj poviša obračunska moč iz dosedanjih 6 eur na 39 eur. Pa kaj so fooookjeni??? In mi to kratkomalo požeremo... Glave bi z kosami morale letet za to!!!!!

• Haha
Reactions: sad

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Zdaj grem iskat navodila za TČ. Ker te špice 6kW mi TČjka dela, ko greje sanitarno vodo. Da prestavim te špice na drugo obračunski blok, potem lahko prvega bistveno znižam.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.531
896
113
Okoli blokov in cen je verjetno pomembno tudi to, da si lahko iz danes na jutri izmislijo novo (visjo) ceno za kak blok. Recimo sedaj vsi razmisljajo kako bodo prestavili aktivnosti na nocni cas (sploh gretje). Tako pa si lahko namislijo tudi ceno nocnega bloka v nebo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in B81

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.015
6.194
113
Verjetno bomo te podražitve spremljali kot danes cene bencina. Bo toliko aktualno, da bo na vseh medijskih portali clickbait novica.

Jaz grem jutri testno nastavit ogrevanje sanitarne vode, da bo ogrevala v drugem bloku. Se pravi med 14 in 16 uro, ter od 20 dalje pa do 6 zjutraj. Potem bom pa spremljal grafe kako potekajo. Sem prepričan da lahko prvi blok znižam za kaka 2kW.